Reacties voor: Nieuwe Nederlandse betaaldienst OK werkt ook op iPhones

De nieuwe betaaldienst OK gaat in 2018 van start in Nederland. Meer dan 100 winkels doen eraan mee, waaronder waarschijnlijk AH, Plus en Jumbo. Moet Apple opschieten?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 39 reacties

  1. Top! Apple Pay geloof ik niet meer zo in.

  2. Dit klinkt als een waardige vervanger voor Apple Pay. Ik ben zo teleurgesteld dat Apple Pay nog niet is geïntroduceerd in NL. Hier valt denk ik Apple weinig te verwijten, maar meer de banken en/of Equens. Maar goed, wanneer het op deze manier opgelost kan worden: top!

  3. Top? Ik wil helemaal niet dat bedrijven al mijn aankoopgedrag (op een makkelijke manier) in kaart kunnen brengen en onderling zelfs kunnen delen.
    Ik wacht wel op ApplePay

  4. Ah… dit verklaart voor mij waarom apple pay er nog niet is.

    Ik geloof het volgende:
    Er moest natuurlijk eerst een nederlandse service zijn voordat er een andere partij de deals rond krijgt.

  5. Origineel geplaatst door Pater
    Top? Ik wil helemaal niet dat bedrijven al mijn aankoopgedrag (op een makkelijke manier) in kaart kunnen brengen en onderling zelfs kunnen delen.

    Ik wacht wel op ApplePay

    Ik geef je helemaal gelijk. Ik hoop dat dit flopt. Als het op alle toestellen komt… gaat het niet met een Nfc werken. Ik ben benieuwd hoe wel. Al heb ik een vermoede dat QR de hoofdrol krijgt. Als dit ook echt zo is betekend dat het volgende:

    Alle winkeliers moeten nieuwe scanners aanschaffen.

    Of het werkt via kassa systeem(barcode scanner) waardoor we onze telefoon vaak uit handen gaan geven.

    Och och och die user experience met het uithanden geven zit ik niet op te wachten

  6. @Rob: Sowieso geen waardige vervanger. Het kan óf via QR-codes gaan, óf op nabijheid dus dat je in de app kiest voor Albert Heijn kassa 3 bijvoorbeeld. Hoe dan ook meer stappen dan je telefoon tegen pin automaat aanhouden, je zal de app altijd moeten openen. En dan heb je inderdaad ook nog het privacy aspect..

  7. Ben benieuwd hoe zich dit gaat verhouden tov Payconic die er al had moeten zijn.

  8. Als je veel handelingen moet verrichten, zoals telefoon unlocken, app starten etc. zal ik mijn betaalpasje blijven gebruiken en contactloos betalen. Ik kan me niet voorstellen dat een alternatief zoals hier wordt geschetst sneller is.

  9. Bijna 100 procent zeker dat dit met QR gaat werken. Dat werkt bijna op alle toestellen en er zijn al vergelijkbare betaalsystemen actief in de VS (Walmart Pay) en Belgie (Smartpay). Het is leuk dat het kan, maar je moet toch weer een app openen en een code scannen. En je geeft wel heel veel privedata weg op deze manier. Ik ben bang dat mensen niet gaan overstappen van contactloos betalen naar dit systeem.

  10. Ik hoop dat Apple Pay snel komt, ik zit hier echt niet op te wachten. Ik deel mijn aankoopgeschiedenis liever niet. Al dat geprofileer word ik onderhand kotse beu.

  11. En toen was het een definitieve nee!

    Het nieuwe betaalsysteem wordt zonder banken ontwikkeld en speelt daarmee in op nieuwe Europese wetgeving (PSD2) rondom betalen, waarbij Europese banken de gegevens van betaalrekeningen

  12. Simpel?
    2e gratis bankpasje aanvragen bij je betaalrekening

    Telefoon | alu. folie | pasje met chip naar buiten | case

    Volgens mij moet dit werken. Zonder folie al geprobeerd maar lukt niet omdat nfc van iPhone stoort. Alu. folie zou dat kunnen voorkomen 🙂.

  13. Ben ik de enige die de UI van die app echt verschrikkelijk lelijk vind? Is het tegenwoordig teveel gevraagd om niet zo’n kinderachtige kleurtjes enz te gebruiken net als bij Bunq?!

  14. De OK-betaaldienst verzamelt dus vrij veel data over je koop- en winkelgedrag en kan die data ook weer met partners delen.

    Daar begint de twijfel al…

  15. Wat is hier beter aan dan Ideal in de winkelaankopen en of Paypal bij internetaankopen ?!?
    Ik gebruik al jaren geen portemonnee meer.
    Al de andere systemen werken vertragend en geven meer kosten aan de ondernemers en dus uiteindelijk aan de kleingebruikers. QR – code, vanaf het begin al gedoemd te mislukken.
    Deze nieuwe methode is in Nederland gedoemd om te mislukken en ik zal er geen energie in steken

  16. Deze dienst bestaat al een jaar onder de naam OK IT en werd tijdens het groningse keiweek van 2016 volop getest en gebruikt tot heden toe betaal ik er nog steeds mee in de jumbo?

  17. @reizigers: Dat kan je met alle onduidelijkheden over de werking nog helemaal niet zeggen.
    Ik trek voorlopig gewoon mijn draadloze pinpas wel – veel beter is het allemaal niet geworden met al die halfbakken en vaag gespecificeerde initiatieven.
    Voor die NFC chip zal ik wel een keer een creditnota vragen aan Apple (whaha…)

  18. Dit vind ik toch behoorlijk eng – nog een bedrijf die alles gaat verzamelen EN de mogelijkheid krijgt om dit te verkopen.

    Mijn angst voor het bij de kassa te horen krijgen dat ik die Pizza niet mag kopen, want dat vindt mijn Ziektekostenverzekeraar geen goed idee.
    Of na het kopen van 3 kratten bier, een brief van mijn ziektekostenverzekeraar krijgen dat ik toch dringend op zoek moet naar een nieuwe verzekering…..

    Heel eng!

  19. Brrrrrrrr….

    Uit de algemene voorwaaden :
    5.3 om de diensten aan te passen aan uw behoeften, om een kredietwaardigheidscontrole uit te voeren op grond waarvan wij beperkingen kunnen opleggen

    5.5
    Wij kunnen bepaalde persoonsgegevens verstrekken aan derden die ons verwerkingsdiensten verlenen, inclusief maar niet beperkt tot: de betaaldienstaanbieders, banken/creditcardbedrijven en incassobedrijven

  20. Ik vind OK dus helemaal niet OK! Het is al erg zat dat mijn bank weet wat ik doe met mijn geld en dan zal ik het nu ook nog eens gaan delen met een bedrijf die het vervolgens weer gaat delen met hun partners.

    OK komt er bij mij niet op. Nu niet, dan niet en gewoonweg nooit niet. Dat noem ik pas OK!

    Gewoon alles en iedereen aan de Bitcoin en dan kunnen we zelf bankiertje spelen en zijn mijn aankopen niet gekoppeld aan een naam en adres. Gelukkig kan ik in Arnhem bijna overal met Bitcoin betalen. Boodschappen, kleding kopen, bioscoop, uit eten en zelfs audio/video apparatuur. De rest doe ik cash die ik uit de muur trek.

    Dat stomme informatievergaring de hele tijd. Laat de mensen gewoon eens met rust ipv weer een service op te dringen die zogenaamd gemak moet uitstralen, maar waar het maar om 1 ding draait: wie ben je, wat wil je en hoe kunnen we je nog meer lastig vallen.

    Trieste bedoeling allenaal 👎

  21. De OK-betaaldienst verzamelt dus vrij veel data over je koop- en winkelgedrag en kan die data ook weer met partners delen.

    Niet OK, dus ik doe niet mee.

  22. @Sjeltur: Hahaha 😂 Ja zoiets zou dus echt kunnen gebeuren. Dat jouw zorgverzekeraar wil zien wat jij koopt bij de supermarkt. En als je dan een aanvraag doet voor een hogere tandartsverzekering dan is een krabbeltje van je tandarts niet meer voldoende en checken ze ook wat jij eet en hoeveel je snoept, rookt etc.. en krijg je een dikke ‘nee’ op je aanvraag. Een klein bedrag betalen aan OK is goedkoper dan al je ziektekosten te moeten vergoeden. Dus ook al klinkt het super grappig wat je zegt…. het is wel iets om over na te denken voor je deze app gaat gebruiken

  23. typisch Nederlands initiatief weer waarmee je buiten ons land niks kan. iDeal: prima voor ons maar wereldwijd kun je er niks mee. Creditcards: wereldwijd, maar in NL winkels kun je er niks mee. Wanneer gaan we nu als land eens mee in een systeem dat wereldwijd werkt voor iedereen en overal wordt geaccepteerd?

  24. Dit is totaal niet te vergelijken met Apple Pay. Vooral als het gebruik gaat maken van PSD2.
    De Consumentenbond waarschuwt ervoor, AMC is skeptisch, maat toch heeft de EU het voor elkaar en gaat per 1-1-2018 de PSD2 wetgeving van kracht.

    Voor ieder die toch waarde hecht aan zijn privacy, en vooral dat zijn bankgegevens niet in hande van derde komen: gebruik dit niet.

    Meer info, check dit filmpje maar eens van Radar.
    Een gewaarschuwd mens telt voor 2 🙂

  25. Vindt dat er tegenwoordig wel erg veel data gedeeld moet worden. Blijf maar gewoon een pinpas gebruiken. Niets mis mee.

  26. terwijl winkeliers enthousiast zijn over de vele marketing- en salesmogelijkheden die OK biedt.

    Dan ben ik al gelijk een stuk minder enthousiast. Mijn bank bestookt me in ieder geval niet met reclame voor schoenen nadat ik ergens in een schoenwinkel gepind heb.

  27. @Jeffrey: ik heb de hele uitzending bekeken en dit is erg verontrustend. Wanneer ik geen toestemming geef, maar mijn zusje bijvoorbeeld wél.. en ik maak geld over op haar rekening, dan kunnen ze ook bij mijn gegevens komen 😳 Dus we zijn hoe dan ook de klos straks. Misschien maar weer terug gaan naar geld uit de muur halen en contant afrekenen 🤔 dan heb je in ieder geval nog iets waar je controle over hebt..zucht..

  28. Uit de algemene voorwaaden :
    5.3 om de diensten aan te passen aan uw behoeften, om een
    kredietwaardigheidscontrole uit te voeren op grond waarvan wij beperkingen kunnen opleggen

    5.5
    Wij kunnen bepaalde persoonsgegevens verstrekken aan derden die ons verwerkingsdiensten verlenen,
    inclusief maar niet beperkt tot: de betaaldienstaanbieders, banken/creditcardbedrijven en
    incassobedrijven

  29. Origineel geplaatst door willem
    Uit de algemene voorwaaden :

    5.3 om de diensten aan te passen aan uw behoeften, om een

    kredietwaardigheidscontrole uit te voeren op grond waarvan wij beperkingen kunnen opleggen

    5.5

    Wij kunnen bepaalde persoonsgegevens verstrekken aan derden die ons verwerkingsdiensten verlenen,

    inclusief maar niet beperkt tot: de betaaldienstaanbieders, banken/creditcardbedrijven en

    incassobedrijven

    Dat is precies wat bedrijven allemaal kunnen met PSD2.
    De mogelijkheden wat ze met je data mogen doen zijn eindeloos en goud geld voor adverteerders.
    Vooral het feit dat met zo’n dienst een retailer weet of je ook daadwerkelijk het product van de advertentie hebt gekocht. Maar meer zoals, waar geef je je geld aan uit, wat zijn je inkomsten, waar geef je veel geld aan uit, waar ben je juist zuinig op?
    Dit mag en kan OK en derden dus allemaal inzien, als je gebruik gaat maken van deze app.

    PSD2 ik vind het maar een eng iets en zal voor wat voordeel nooit mijn bankgegevens willen delen met een derde partij, naast mijn eigen bank.

  30. Origineel geplaatst door Rob
    Dit klinkt als een waardige vervanger voor Apple Pay. Ik ben zo teleurgesteld dat Apple Pay nog niet is geïntroduceerd in NL. Hier valt denk ik Apple weinig te verwijten, maar meer de banken en/of Equens. Maar goed, wanneer het op deze manier opgelost kan worden: top!

    Nou het “ok” verhaal geeft al aan dat Apple in die tijd schijnbaar toch buiten de deur gehouden is … dat “ok” is zover ik kan beoordelen op basis van verschillende sites een GiE (Google in Extrema) big data op de persoon, eigenlijk zou je iedere bank die hieraan meewerkt bijvoorbaat al moeten bannen, als ze zo makkelijk clientgegevens gaan delen …

  31. Voordeel van Pay is dat het met terminals werkt die we al hebben. Dit soort initiatiefjes zijn leuk maar per definitie gedoemd te mislukken, zoals de chipknip.

  32. Origineel geplaatst door Mick
    Ben ik de enige die de UI van die app echt verschrikkelijk lelijk vind? Is het tegenwoordig teveel gevraagd om niet zo’n kinderachtige kleurtjes enz te gebruiken net als bij Bunq?!

    Nee hoor je bent niet de enige maar ik vond het zo lelijk dat ik er eigenlijk niet eens woorden aan vuil wilde maken.

  33. Dat PSD2 is niet ok. Ik zet al m’n vraagtekens erbij om Apple middels APay tussen transacties te zetten, maar een andere derde partij inzicht geven in al m’n transactie gegevens: no way!

    Laat Apple alsjeblieft gewoon die NFC opengooien voor 3e. Nu is t wel mooi geweest met dat eigenwijze gedoe!

  34. Payconiq zou deze zomer komen volgens tweakers, maar is er nog niet: https://tweakers.net/nieuws/123775/nederlandse-banken-gaan-mobiele-betaalmethode-payconiq-invoeren.html
    Die zou ik meer vertrouwen dan OK.

  35. Apple valt hier zeker iets te verwijten! Iets te arrogante houding dat je hun (niet actieve) betaaldienst moet gebruiken zodat Apple hier weer extra kan verdienen. Gun ons gewoon het gebruik van die NFC chip.

    Het doet me al best pijn in m’n ogen als iemand voor mij gewoon met zijn Samsung contactloos betaald 🤔

  36. @evad1st:
    Je bank kan hier niets aan doen. Die moet de wetgeving volgen en PSD2 gaat nu eenmaal op 1-1-2018 in.
    Wat de bank wel kan doen is jou waarschuwen en dat heeft de Rabobank via een brief aan al zijn rekeninghouders reeds gedaan.
    Je geeft zelf toestemming dat derden je bankgegevens mogen inzien.
    Check anders dit filmpje, daarin wordt alles goed uitgelegd.

    @Alexander: Apple Pay kan geen transacties koppelen aan een gebruiker. Het ziet niet wat je koopt, het ziet niet waar je koopt.

    Dat Ok is totaal eng inderdaad.

  37. Origineel geplaatst door Zayn
    typisch Nederlands initiatief weer waarmee je buiten ons land niks kan. iDeal: prima voor ons maar wereldwijd kun je er niks mee. Creditcards: wereldwijd, maar in NL winkels kun je er niks mee. Wanneer gaan we nu als land eens mee in een systeem dat wereldwijd werkt voor iedereen en overal wordt geaccepteerd?

    Wat een rare redenatie vind ik dit. In Nederland lopen we ver vooruit op digitale betalingen, geweldig vind ik ons land hiermee, rest van Europa is nog niet zo ver. En wereldwijd digitaal betalen hoeft voor heel veel mensen niet omdat ze dit niet nodig hebben. Klaag zaag verhaal van je, een klein land als Nederland is namelijk al heel erg GROOT!!

  38. Origineel geplaatst door Patrik
    De OK-betaaldienst verzamelt dus vrij veel data over je koop- en winkelgedrag en kan die data ook weer met partners delen.

    Daar begint de twijfel al…

    Daar houdt de twijfel bij mij op. Het antwoord is NEE.

  39. Origineel geplaatst door Alexander
    Dat PSD2 is niet ok. Ik zet al m’n vraagtekens erbij om Apple middels APay tussen transacties te zetten, maar een andere derde partij inzicht geven in al m’n transactie gegevens: no way!

    Laat Apple alsjeblieft gewoon die NFC opengooien voor 3e. Nu is t wel mooi geweest met dat eigenwijze gedoe!

    And throw my data out there? No thank you.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.