Reacties voor: Belastingdienst: Wel loonheffing op iPad mini, niet op Nexus 7

Een 7-inch tablet wordt gezien als communicatiemiddel, waardoor geen loonheffing betaald hoeft te worden. De iPad mini valt net buiten de boot.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 18 reacties

  1. Geldklopperij dit…

  2. Gewoon als bedrijf, artikel niet weggeven, maar er een bruikleenartikel van maken. Should do the trick.

  3. Leuker kunnen ze het niet maken. Wel makkelijker.

  4. En zo wordt er weer wat verzonnen om geld afhandig te maken, want het moet immers naar Europa,Griekenland etc.
    De maatstaf is zo gemaakt dat de populairste tablet buiten de boot valt.
    Leuk bedacht hoor.

  5. Artikel is wat summier. Het is gebruikelijk dat voor computers e.d. wel belasting betaald moet worden (tenzij het overwegend zakelijk gebruikt wordt) en voor (smart)telefoon niet.

    RTL geeft eerst een blackberry en in hetzelfde jaar ook nog een iPad die ze niet hoeven in te leveren bij uitdiensttreding en waarvoor geen regels zijn.
    Het is dus (volgens de belastingrechter) niet aannemelijk dat de iPads op zakelijke gronden aangeschaft zijn.

    Bij de belasting stelt dat ze zonder bewijslast (voor een bedrijf) aanvaarden dat minder dan 7 inch waarschijnlijk een smartphone is die op zakelijke gronden is toegekend en daarboven niet.

    Dat wil niet zeggen dat ze het niet zullen aanvaarden, maar dat ze wel bewijs van ‘overwegend zakelijk gebruikt communicatiemiddel (telefoon)’ willen zien. De conclusie dat je per definitie loonheffing moet betalen voor een iPad komt is nogal twijfelachtig.

    De primaire functie van een (smart)phone is telefoneren, en dat is niet de primaire functie van een iPad. Zelfs niet van een iPad mini. Dat je met skype toch kan bellen is niet van belang.

    De wetgever heeft het een wel en de ander niet vrijgesteld van loonheffing. Net zoals een auto (door het met carkit uit te rusten) ook niet vrijgesteld is.

  6. Artikel is niet helemaal correct, het hangt natuurlijk ook af of de werkgever gebruik maakt van de werkkostenregeling. Indien de werkgever hier geen gebruik van maakt dan is afdracht verplicht, maakt de werkgever hier wel gebruik van dan is afdracht niet verplicht tenzij alle voorzieningen die niet in de uitsluitingen vallen (0,19ct km vergoeding e.a.) over 1,4% van de totale loonsom vallen.

  7. Er moet ergens een grens worden getrokken.

  8. Welke lobbyist zit achter dit idee? Of allemaal vrijstelling van heffing of ook echt allemaal belasten. Dat is wel zo eerlijk en ontneemt lobyisten aan de achterkant van de markt hun invloed op de regelgeving.

  9. Apart: de Samsung Galaxy Tab 7.7 zou wel onder de regel van 7 inch en kleiner vallen?!

  10. Een stukje geciteerd van Draakje:

    Dat wil niet zeggen dat ze het niet zullen aanvaarden, maar dat ze wel bewijs van ‘overwegend zakelijk gebruikt communicatiemiddel (telefoon)’ willen zien. De conclusie dat je per definitie loonheffing moet betalen voor een iPad komt is nogal twijfelachtig.

    Inderdaad draait het om het kunnen leveren van bewijs, dat je in het kader van de bedrijfsactiviteiten kunt bewijzen, dat het zakelijk gebruik wordt. Ik werk bij een grafisch bedrijf, waar wij allemaal met een iPad werken en medewerkers deze van het bedrijf verstrekt krijgen. Indien men binnen 2 jaar uit dienst treedt, moet de iPad ingeleverd worden. Na twee jaar mag men de iPad houden en hier is nog nimmer loonheffing voor afgedragen.

  11. Goede tip voor de belastingdienst, MfA Producten.

  12. Ach zo zie je maar weer, de iPad Mini is een volwaardige maar kleine iPad en niet zomaar een kopie van de 7″ concurrentie…

  13. Een computer is toch ook een communicatiemiddel? Zucht, suffe regels 🙂

  14. De belastingdienst begrijpt, net als de politiek, nog altijd bar weinig van ICT, Internet en aanverwante zaken. Hoe zit het dan met het andere grijze gebied, de e-readers – want die dingen kunnen vaak ook veel meer dan alleen een beetje tekst weergeven.

    Bij een twee relaties worden iPads nu groot uitgerold als communicatiemiddel, bij de ene voor met name e-mail en SAP en bij de andere voor geavanceerde evenementenplanning. Nu moeten we de werknemers dus een extra loonheffing opleggen daar waar het juist een kostenbesparing inhoudt voor het bedrijf want geen laptops meer nodig. Dichttimmeren is geen optie en die 90% zal ook niet worden gehaald want niet te bewijzen.

    Een werknemer bij een loonbedrijf krijgt toch ook gereedschap mee van zijn baas zonder loonheffing, ook al gebruikt hij het ook prive?

    Met dit soort ridicule regelgevingen zou je als werknemer eigenlijk moeten gaan eisen dat kosten voor incidenteel thuiswerken (internet, werkplek, electriciteit, verwarming) ook (weer) vergoedbaar moeten zijn. Ik mag als zzp-er mijn thuis-werkplek niet aftrekken stomweg omdat ik a) het urencriterium niet haal en b) de kinderen er in mijn afwezigheid huiswerk maken.

    De realiteit is steeds verder zoek bij de overheid, politiek en belastingdienst. Jammer.

  15. Typische jaloezie belasting.

    Als belastingambtenaar mag je vanaf 53 jaar 1 dag minder gaan werken. Ze leveren echter slechts 5 ipv 20% salaris in + pensioen wordt doorbetaald als of ze nog 100% werken.
    Ik zeg wel even bijtelling betalen over deze voordelen, maar nee dat hebben ze prima geregeld voor zichzelf.

  16. Wie weet wat precies het (netto) bedrag is van deze loonheffing per iPad mini?

  17. @Rembert (en anderen): De belastingdienst maakt geen wetten (of richtlijnen). Dat doet de politiek.

    De politiek heeft besloten om alle bedrijfsmiddelen MITS hoofdzakelijk zakelijk gebruikt vrij te stellen van loonheffing. Bij sommige goederen wordt privé gebruik aangenomen (auto van de zaak, computer van de zaak).

    Toen de mobieltjes net gebruikt werden (formaat koelkast) heb ik nog mijn telefoonrekening met de belastingdienst mogen doornemen. Bleek dat ik (en het merendeel van mijn collega’s) minder dan 20% privé belden. Dus 20% belasting over de gesprekskosten, 2 tot 3 guldens per maand per medewerker. In het kader van lastenverlichting is die dure administratie afgeschaft. En daarom zijn tegenwoordig de telefoons vrijgesteld van loonheffing, het handhaven kost meer dan dat het oplevert.

    Bij (tegen)bewijs is het nog altijd belastingvrij te verkrijgen. Ik heb al jaren een gratis laptop van de zaak.

    IPad’s zijn prima dicht te timmeren en regels voor privé gebruik zijn ook simpel op te stellen. En dan is het gewoon mogelijk om zo’n iPad als bedrijfsmiddel op te voeren voor de belastingdienst. Maar daar moet je wel even moeite voor doen.

  18. @Rene: onjuist wat je hier stelt, lees maar eens na hoe het zit met ter beschikking stellen van ipads in het “Handboek Loonheffingen 2012” op pagina 169

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.