Reacties voor: Voorstel: ‘Bekeuring van 460 euro voor appende ouders’

VVN wil de boetes voor smartphonegebruik achter het stuur verdubbelen als er kinderen in de buurt zijn. Appen tijdens het autorijden gaat dan 460 euro kosten.

Reacties: 42 reacties

  1. Ouders of niet, iedereen moet goede voorbeeld tonen. Belachelijk om iemand een hogere boete te geven vanwege kinderen. Word je ook nog eens bestraft omdat je kinderen hebt.

  2. We zijn in Nederland al compleet doorgeslagen met de boetes. Dit voorstel kan wat mijn betreft dan ook direct de prullenbak in!

  3. Wat mij betreft mogen ze gelijk het rijbewijs afpakken als iemand z’n telefoon achter het stuur gebruikt. Ik ben helemaal klaar met deze mensen, die anderen en zichzelf in gevaar brengen, terwijl de berichtjes die ze sturen waarschijnlijk niet al te belangrijk zullen zijn.

  4. Ik heb zelf geen kinderen maar vind dit echt wel rieken naar discriminatie. Kind of niet, geen smartphone achter het stuur! Ook niet door kinderen op de fiets!

  5. Belachelijk !
    het zou voor iedereen standaard €460 moeten zijn voor ieder die een telefoon in zijn hand heeft, en rijbewijs kwijt als je een kind naast je hebt.

    Ik zie zo veel van die appende bestuurders zwalken over de weg, en zelfs buschauffeur met een volle bus !!

    Als je, jezelf te pletter rijdt, geen probleem, daar hebben ze de Darwin-Award voor uitgevonden,
    maar er is een grotere kans dat je iemand anders mee je graf inneemt, of dat jij wel maar je tegenligger het niet overleeft.

  6. HELEMAAL MEE EENS!!! ouders moeten het voorbeeld zijn voor hun kinderen. Jezelf in gevaar brengen is stom, maar je kinderen ook? Zou van mij per kind 230 bovenop mogen.

  7. Iedereen met een smartphone achter het stuur meteen zijn rijbewijs afpakken. Afgelopen met die onzin.

  8. Deze voorstellen zijn erg mooi, maar zinloos als er niet op gehandhaafd wordt. Daar moet ook wat aan veranderen, er moet veel meer op gecontroleerd worden.
    En ja dat kost ook weer geld, maar als ik per dag meerdere keren mensen met hun telefoon bezig zie tijdens het rijden, dan lijkt me dat best wel de moeite. Zeker als de bekeuring naar €460,- gaat (voor ouders of voor iedereen).

  9. Hogere boetes heeft helemaal geen zin als de pakkans zeer laag is. Meer controleren heeft veel meer zin en dan zal het wel snel afgelopen zijn.

  10. Origineel geplaatst door Martin
    Ouders of niet, iedereen moet goede voorbeeld tonen. Belachelijk om iemand een hogere boete te geven vanwege kinderen. Word je ook nog eens bestraft omdat je kinderen hebt.

    Hoezo word je bestraft omdat je kinderen hebt? Je kan toch niet boos worden over de hoogte van een boete terwijl je zelf in de hand hebt of je die boete krijgt. Als je niet appt tijdens het rijden dan is er toch niks aan de hand.

    Maar ik zou het inderdaad een goed idee vinden als dit voor iedereen omhoog gaat.

  11. Onzinnig voorstel.
    Geen verschil of appende autorijder kinderen aanrijdt of kinderen in de auto in gevaar brengt.
    Natuurlijk ook van belang dat appende fietsers worden aangepakt.
    En inderdaad: probleem is altijd de handhaving, met een regeling is nog niets aangepakt, laat staan opgelost.

  12. @Ronald: blijf dan gewoon van je telefoon af tijdens het rijden. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken over deze boete. Kijken hoe je er over denkt als iemand in je directe opgeving wordt aangereden door een bellende/ appende bestuurder?

  13. Veel te weinig doe maar x10.

    Ik heb mijn iPhone aan de radio gekoppeld (CarPlay) puur voor bellen en navigeren, voor de rest doe ik niks met de iPhone zolang ik rij.

  14. Eens. Ik had gisteren bijna een moeder op de motorkap omdat ze zat te appen op de fiets. In ieder geval met haar telefoon te klooien. En dochtertje fietste ernaast. Die was nog geen 10. Dus niet alleen in de auto.

  15. Origineel geplaatst door Martin
    Ouders of niet, iedereen moet goede voorbeeld tonen. Belachelijk om iemand een hogere boete te geven vanwege kinderen. Word je ook nog eens bestraft omdat je kinderen hebt.

    Dus telefoon niet in je handen houden, de hoge bekeuring heb je zelf in de hand.

  16. Met of zonder kinderen: meteen doen. Gewoon via de camera’s die toch al boven de weg hangen. Je nummerbord komt ook helder over, dus die appende figuren ook. Bekeuring met foto en datum nasturen.
    Gezien het aantal mensen dat achter het stuur over hun smartphone gebogen zit kunnen dan de belastingen drastisch omlaag…. Of die bedragen inzetten voor de slachtoffers die door dat soort verslaafden gemaakt worden.

  17. Helemaal mee eens, ik heb met mijn kinderen afgesproken dat ze 25€ krijgen als ze zien dat ik in de auto mijn mobiel gebruik.
    En dan meteen een boete van 460€ als je foto’s van je kinderen op Facebook zet. De identiteit van je kinderen ongevraagd laten stelen door zo’n k-bedrijf. Als mijn ouders dat vroeger hadden gedaan had ik ze nu aangeklaagd.

  18. Wat er in Nederland niet klopt:

    105km/u tussen Amsterdam en Utrecht; potentieel gevaar: erg laag. Pakkans: 100%
    Fietsen door rood; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.
    Appen achter stuur; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.
    Fietsen zonder licht; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.

    De boetes zijn hoog genoeg. Handhaving is het probleem

  19. Of gewoon telefoon inleveren, kun je Zelf bepalen hoe hoog de boete is door de prijs van de nieuwe telefoon.

  20. Handhaving is inderdaad het grootste probleem. Als je dit probleem goed wilt aanpakken zou je op basis van gps en bewegingsmonitoring iets moeten doen waardoor het onmogelijk wordt de telefoon te gebruiken. Probleem is dan dat je dan met bijvoorbeeld de trein of de bus of als bijrijder ook geconfronteerd wordt met beperkingen. Wellicht dat de toekomst met augmented reality hier wel mogelijkheden voor gaan komen om een blokkering bij een bepaalde gevaarlijke situaties te automatiseren

  21. Het gaat niet om de pakkans. De overheid heeft nu eenmaal niet genoeg capaciteit om bij iedereen in de auto te kunnen kijken. Het gaat erom dat je niet moet zeiken als je wordt aangehouden en dan een boete krijgt. Iedereen weet dat het verkeerd is om de appen achter het stuur. Het duurt altijd even voordat men dit beseft.

    Zo krijg je ook een boete als je zonder gordel in de auto zit of als je met een slok op achter het stuur zit. Ook daar zijn destijds reclamespotjes voor op tv geweest omdat men dacht (echt, dit is in de jaren ’80) dat je best zelf kon beoordelen wanneer je teveel op had om te rijden en bestuurders vonden dat een autogordel ‘klemde’.

  22. Goed initiatief. Zolang ik nog elke dag hele dure auto’s zie passeren met een dure smartphone aan hun oor, zal het wel meevallen. Ik stap in mijn auto en alles is connected. Het is gewoon luiheid van de mens die de verkeersveiligheid in het gedrang heeft.

  23. Origineel geplaatst door Oude sok
    Wat mij betreft mogen ze gelijk het rijbewijs afpakken als iemand z’n telefoon achter het stuur gebruikt. Ik ben helemaal klaar met deze mensen, die anderen en zichzelf in gevaar brengen, terwijl de berichtjes die ze sturen waarschijnlijk niet al te belangrijk zullen zijn.

    Zo! Ik ben het helemaal met je eens. Die boetes maakt ze niks uit, rijbewijs kwijt en pas over een jaar weer opnieuw examen doen.Ik denk dat het probleem snel is opgelost.

  24. Goed plan. Weet je wat nog leuker is: maak een app waarmee we foto’s kunnen insturen van omringende bestuurders die appen achter het stuur of andere achterlijke capriolen uithalen die gevaarlijk zijn. Net zo iets als de klik lijn van de politie. Dát werkt vast super goed en kost weinig. Deze foto’s moeten dan natuurlijk wel gemaakt worden door een medepasagier die niet rijdt, anders slaan we de plank weer mis natuurlijk hahaha😂

  25. Origineel geplaatst door Robert
    Helemaal mee eens, ik heb met mijn kinderen afgesproken dat ze 25€ krijgen als ze zien dat ik in de auto mijn mobiel gebruik.

    En dan meteen een boete van 460€ als je foto’s van je kinderen op Facebook zet. De identiteit van je kinderen ongevraagd laten stelen door zo’n k-bedrijf. Als mijn ouders dat vroeger hadden gedaan had ik ze nu aangeklaagd.

    Wat heeft dat laatste hier nu weer mee te maken? En wat andere ouders met foto’s van kinderen op social media doen bepalen ze nog altijd zelf… niet jij! (gelukkig…)

  26. Origineel geplaatst door Wim
    Wat er in Nederland niet klopt:

    105km/u tussen Amsterdam en Utrecht; potentieel gevaar: erg laag. Pakkans: 100%

    Fietsen door rood; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.

    Appen achter stuur; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.

    Fietsen zonder licht; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.

    De boetes zijn hoog genoeg. Handhaving is het probleem

    Helemaal mee eens.

    Ik rij vanaf 2002 dagelijks auto. Gedurende deze tijd ben ik slechts drie keer op alcohol gecontroleerd en nog 1x een algemene controle meegemaakt.
    Echter als ik wil kan ik per dag meerdere bekeuringen voor snelheid oplopen. Het is dus wel weer duidelijk waar de prioriteit ligt.

  27. Men gaat maar door….
    Ik persoonlijk erger me meer aan die oordop en koptelefoon op de fiets in het verkeer levens gevaarlijk gewoon men hoort niets.

  28. Waarom 460,-? Maak er gelijk 1000,- van en dan gelijk voor iedereen. Waarom maken we niet alle boetes met 200% duurder? Over 4 jaar weer omhoog met die boetes.. easy money.. ik zou het doen.

    Nee ik vind niet dat de boetes naar 460,- moeten gaan en vooral niet alleen voor ouders, iedereen is goed fout geen uitzonderingen. Ja ik ben het er mee eens met het voorbeeld zijn, maar kinderen kijken ook uit de auto en zien genoeg auto’s om hun heen, kans is groot dat hij daar ook het verkeerde voorbeeld zit.

  29. Waarom niet verplichten om bij aankoop auto, inclusief telefoonhouder. Problem solved

  30. Origineel geplaatst door Glotter
    Onzinnig voorstel.
    Geen verschil of appende autorijder kinderen aanrijdt of kinderen in de auto in gevaar brengt.
    Natuurlijk ook van belang dat appende fietsers worden aangepakt.
    En inderdaad: probleem is altijd de handhaving, met een regeling is nog niets aangepakt, laat staan opgelost.

    Precies! Anders dan bij bv roken brengt het niet alleen de eigen kinderen en andere mede-inzittenden in gevaar. ‘t Idee zal wel goedbedoeld zijn, maar rammelt aan alle kanten.

    Origineel geplaatst door Suzanne
    Goed plan. Weet je wat nog leuker is: maak een app waarmee we foto’s kunnen insturen van omringende bestuurders die appen achter het stuur of andere achterlijke capriolen uithalen die gevaarlijk zijn. Net zo iets als de klik lijn van de politie. Dát werkt vast super goed en kost weinig. Deze foto’s moeten dan natuurlijk wel gemaakt worden door een medepasagier die niet rijdt, anders slaan we de plank weer mis natuurlijk hahaha😂

    Iets dergelijks bestaat al, en heet (wide-angle) dashcam. Schijnt tegenwoordig gewoon rechstgeldig te zijn tegen verkeershufters, mits je de beelden overdraagt, een ondersteunende verklaring wilt afleggen én zelf geen direct betrokkene bent.

    En er zijn ook al apps obv hetzelfde idee, maar dan met een smartphone in een houder die de camera goed zicht door de voorruit biedt…
    (@iCulture: misschien een idee voor een vervolgartikel/apptest, dergelijke apps onder de loep nemen?)

  31. 860 euro boete zouden ze meteen doen af schrikken….

  32. Slechte voorbeeld? De kids van nu stappen straks in zelfrijdende suto’s en kunnen heerlijk doorgaan met appen. The future is bright

  33. Tja, je moet toch op de hoogte blijven van de laatste info over Apple dus als ik dan toevallig in de auto zit… Wel vind ik dat veel mensen slecht kunnen rijden en tegelijkertijd op hun telefoon kunnen kijken. Volgens mij is een cursus of toets op peripheral vision daarom de oplossing. Ik klets en kijk ook wel eens met/naar mn passagier.

  34. @Ferryman: Is dit een app? Ik kon niks vinden in de appstore met wide-angle dashcam namelijk

  35. Origineel geplaatst door Wim
    Wat er in Nederland niet klopt:

    105km/u tussen Amsterdam en Utrecht; potentieel gevaar: erg laag. Pakkans: 100%

    Fietsen door rood; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.

    Appen achter stuur; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.

    Fietsen zonder licht; potentieel gevaar: hoog. Pakkans: nihil.

    De boetes zijn hoog genoeg. Handhaving is het probleem

    Helemaal mee eens. Niks aan toe te voegen

  36. @Martin: ja je mag dubbel bestraft worden omdat je 2 extra strafpunten verdiend.

    1. Slecht voorbeeld, en voorbeeld doet volgen.

    2. Je neemt bewust het risico dat je ook je kinderen meeneemt in een ongeluk, en die kosten moet de maatschappij maar op zich nemen?

  37. Kinderen in de auto of niet, zo lang je nog zeer vaak automobilisten vrolijk bellend ziet is er iets goed mis. Allereerst de handhaving, de pakkans is te klein. En gooi die boete ook maar naar 1000 euro met meteen 3 maanden rijbewijs innemen erbij. Iedereen weet dat het niet mag, dus mag men ook flink bloeden als je toch lekker eigenwijs wilt zijn.

  38. Doe je dit als verantwoordelijke ouder niet, maar wordt je wel aangereden door een andere die zit te bellen/smsen of wat ever, kan de schade even erg zijn. En mijn kinderen op de achterbank zien die anderen ook hun smartphone gebruiken in de auto. Ook daar zien ze het slechte voorbeeld. Dus leg dezelfde boete op voor iedereen.

  39. Sluit je ogen, adem in door je neus en uit door je mond, tel af vanaf 10.
    Herhaal indien nodig…

    Ik snap volkomen het idee erachter, maar we kunnen ‘gevoelens’ niet de realiteit laten overheersen.
    Wie bepaald of een leven van de ene meer waard is dan de ander.
    Bv: Als jij naast mij in de auto zit vindt ik inderdaad het leven van mijn kind belangrijker dan die van jou, maar hoe kan iemand anders dat nou bepalen; Die niet eens in de auto zit?

    Afleiding tijdens auto rijden is er in vele vormen; Zoals kinderen op de achterbank, medepassagiers, andere verkeersdeelnemers, reclame- verkeersborden, etc, etc…

    Ik zie ook best bizarre reacties hier, dus deze mensen hebben nooit een gesprek gehad in de auto, of ff naar de achterbank moeten kijken vanwege een huilend, ziek, vechtend of wat dan ook, kind(eren)! Of een schaars geklede dame of heer, oid? #Dikkelu.!
    Vroeger was het een reclamebord met knappe vrouw met een sigaret in haar mond, nu is het een mobieltje straks is het weer iets anders. We praten nu al over zelf-rijdende auto’s, ipv grenzen te verleggen gaan we boetes verhogen. Dat noem ik aasgieren en heeft heel weinig meer met veilig verkeer te maken. #schatkistspekken

    Meeste auto ongelukken gebeurt door minimaal één niet oplettende en/of onjuist handelende verkeersdeelnemer. En die zijn zeker niet allemaal door gebruik van telefoon. En wie zegt dat handsfree bellen/appen niet afleidend kan zijn.
    En zo kan ik nog wel ff doorgaan.

    Al met al: niet flippen mensen, we zijn allemaal mensen. Gebruik je verstand en laat gevoelens als woede niet overheersen. Er is al te veel haat op de wereld.

    We hebben al genoeg regels, er bestaat ook zoiets als leven in een stukje vrijheid. En gezien de laatste gebeurtenissen/ontwikkelingen nemen we onze overheid inclusief het politie-systeem niet meer zo serieus, heb ik het idee.

    Sluit je ogen, adem in door je neus en uit door je mond, tel af vanaf 10.
    Herhaal indien nodig…
    😉

  40. Dit gaat nooit gebeuren.
    Hebben we wel eens van rechts ongelijkheid gehoord.

  41. En terecht!

  42. Volledig mee eens!! gelijk doorvoeren en ook gelijk voor alle overtredingen… Dus ook ouders of verzorgers op de fiets met een kind erbij of erbij op…
    Ik ben met mijn snorscooter letterlijk aan de kant geduwd terwijl ik voorrang aan het verlenen was aan het verkeer op een rotonde (zoals de wet daar voorschrijft) maar een (ik denk oma) duwt mij dus aan de kant en rijdt de rotonde op en eist daarmee haar voorrang op… vervolgens moet een auto boven op de rem die dit niet verwachtte…
    En dit is maar 1 voorbeeld… een schande!!

    Maar ja, je kunt de boetes nog zo hoog maken… er is helemaal geen politie. Volgens mij zijn hier in de stad Groningen al jaaaaaaaaren geen grote controles meer geweest en ik heb al zeker 15 jaar geen 1 x meer een beuring zien uitgeschreven worden zoals dat vroeger geregeld ging…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.