Reacties voor: ‘Batterij vervangen maakt je oude iPhone weer sneller’

Bij iPhones met verouderde batterij maakt Apple de processor opzettelijk trager, om te voorkomen dat het toestel plotseling crasht en om de batterijduur te verlengen. Ze hebben gebruikers daar niet over geïnformeerd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 42 reacties

  1. Hoe weet je wat de oorspronkelijke waarde is?

  2. Dat zijn significante snelheidsverschillen. En een bijzonder verhaal. Maar is het exemplarisch of exemplarisch voor bv de U.S. en niet EU of NL?

  3. Jaja, ik denk dat het eerder bedoeld is om mensen te stimuleren om naar de winkel te gaan om daar een nieuwe te kopen. Wie gaat er nu eigenlijk zijn batterij laten vervangen?? Vreemd dit bericht trouwens want tot nu toe heeft Apple altijd ontkend dat dit zo zou zijn.

  4. Aan de 1ne kant zou niet netjes zijn als je toestel echt trager word, aan de andere kant liever wat trager dan dat die crasht etc.
    Daarbij komen deze toestellen uit 2014/2015 dus al weer 2/3 jaartjes oud, als je het toestel toen nieuw gekocht heb is de accu ook wel aan vervanging toe(Of 2de hands heb overgenomen).

  5. Die CPU dasher X gaf geen vergelijkingsmateriaal, dus daar heb ik niks aan.
    Geekbench geeft inderdaad ook bij mij beduidend lagere scores dan de scores van de 6s plus op launch date.

    De vraag is: wat nu? Is het fix of feature? Kan ik dankzij de feature langer met mijn batterij vooruit? Of is het een fix om te verdoezelen dat mijn batterij op maximum speed allang gaar zou zijn. En de maximum speed dus alleen de eerste weken gelden en daardoor marketing praat is?

  6. Welke waarden moet ik met cpu dasher bekijken?
    En hoe snel zou dat dan moeten zijn voor een iPhone 6s
    Iemand die mij kan helpen?

  7. Origineel geplaatst door Roelof
    Wie gaat er nu eigenlijk zijn batterij laten vervangen?? Vreemd dit bericht trouwens want tot nu toe heeft Apple altijd ontkend dat dit zo zou zijn.

    Ik vind het serieus geen gek idee om de batterij te laten vervangen, als je nog een paar jaar met een toestel wilt gaan doen. Als je geen garantie meer hebt hoef je het niet via de Apple Store te doen.

    Heeft Apple altijd ontkend? Ik weet wel dat het onder gebruikers vaak wordt vermoed, maar voorzover ik weet heeft Apple daar nooit officieel op gereageerd (en dus ook niet ontkend). But prove me wrong 🙂

  8. Ouch! Mijn oude 6plus is er volgens geekbench inderdaad flink op achteruit gegaan. Van 2472 (multicore) naar 1791. Vond hem al traag de laatste tijd

  9. Zo, dit lijkt mij dan de echte Battery-gate. Zo hard de performance omlaag schroeven zonder dat dit gemeld wordt vind ik persoonlijk schandalig. Waarom geen melding in IOS wanneer dit het geval is? Het lijkt mij prima verdedigbaar dat na 3 jaar tijd sommige toestellen een nieuwe batterij nodig hebben. Informeer de gebruiker er dan over en zorg dat je dure toestellen optimaal blijven performen door dit niet voor de hoofdprijs uit te voeren.

  10. Origineel geplaatst door C
    Welke waarden moet ik met cpu dasher bekijken?
    En hoe snel zou dat dan moeten zijn voor een iPhone 6s
    Iemand die mij kan helpen?

    CPU Frequency. Standaard zou dit max. rond 1.85 GHz (iPhone 6s of A9 SoC) moeten zijn.

    Daarstraks de mijne bekeken en mijn CPU is geklokt op 911 MHz. Mijn iPhone 6s valt wel onder het reparatieprogramma, dus die gaat deze week terug.

  11. mijn 6s heeft ook een nieuwe batterij dankzij het vervangingsprogramma van Apple.

    net even getest:

    Single Core: 2564
    Multi Core: 4459

    CPU Frequency: 1,85 Ghz

  12. @JK: Idd. Een nette manier om dit op te lossen was geweest een dialoog:
    “Kennelijk crasht uw toestel nogal vaak. Laat uw batterij nakijken; totdien verlagen we uw kloksnelheid” met buttons “Niet doen”, “80% kloksnelheid”. Maar dan geef je de gebruiker natuurlijk wel erg veel controle over zichzelf.
    Dus dan maar de makkelijke manier (en als het uitkomt vinden we later wel iemand die shit taket, zoals het bij grote bedrijven gaat)

  13. Ik vind het een goede maatregel, maar zou netter zijn om melding te maken dat de kloksnelheid is teruggeschroefd. Zou nóg netter zijn als ze je accu in dat geval kosteloos vervangen.

  14. Een aantal maanden geleden werd een artikel gepubliceerd waaruit zou blijken (althans niet is komen vast te staan) dat iPhones al dan niet bewust trager werden gemaakt. Hierover had ik al zware bedenkingen. Eenvoudigweg omdat ik een gewone gebruiker ben en alleen maar kan constateren (iPad 2, dezelfde/weinig apps, bij aanschaf uiteraard snel, na diverse iOS updates nu zo traag als een mispel).
    Uit dit ‘batterij-artikel’ blijkt dus dat Apple wel degelijk snelheidsfratsen uithaalt. En wat een schrijver hierboven al zei, schandalig om dit niet te melden. Maar dat is ook weer niet zo erg, de gebruiker ziet het toch wel gebeuren.

  15. Dit noem ik nu eens een interessant artikel.

    Zonet de test met mijn iPhone 6 gedaan en kwam aan single core score 828 en multi core score 1378, terwijl dit single 1432 en multi 2414 zou moeten zijn. Mijn iPhone 6 draait dus op bijna de helft van de oorspronkelijke snelheid.

    Dit gaat dus een tripje naar de winkel worden voor een nieuwe batterij. Was aan het twijfelen voor te vervangen omdat hij bij koude soms uitviel en nadien aan de lader weer opeens 30% aangaf, maar dit geef natuurlijk de doorslag.

  16. Ik ben nogal voorzichtig met de “Telco’s op de hoek”, dus wat zijn de wat betrouwbare partijen om dit te doen (en de bijbehorende prijs)?

  17. Hier de iphone 6 net getest,met ios11.2,met geekbench 4.
    Batterij 3 maanden geleden vervangen.
    Single-core 1544 ,multi-scores2684

  18. Mijn 6 plus draait op 800 MHz ! I.p.v. 1,4 GHz ! Tijd voor weer een nieuwe accu . Dit keer maar originele bij Apple zelf , want die China accu die ik nu heb .. is dus na 2 maanden kapot ..

  19. OK ik heb dan wel de iphone 7 maar die van mij is zelfs sneller dan wat die hoort te zijn.(althans in geekbench). Niks te klagen voorlopig dus.

  20. Mijn iPhone 6S zit op single Core 1055 en multi core 1756… vond hem al zo langzaam laatste tijd.

    Komt dit echt alleen door de batterij of zou er meer aan de hand zijn?

  21. Kan iemand info geven (of een linkje) over core en multi core (voor iPhone 8)? Gezocht, maar niet kunnen vinden… Bij voorbaat dank!

  22. @Aert: Staat toevallig je energiebesparingsmodus aan? Op een iPhone 8 kan dit de score zelfs halveren. Iets anders zou ik niet kunnen bedenken.

  23. Heb ook getest met Geek.
    Groot verschil of je test met een opgeladen batterij (100%) of meer ontladen batterij (30%). In het eerste geval de benchmarks prima gehaald of zelfs daarboven. Naar mate de batterij ontlaadt dalen de waarden tot ca. helft van de benchmarks.
    Idem voor de kloksnelheid. Bij volle batterij 1,5 GHz , bij vrijwel lege batterij nog maar 900 MHz.
    Vraag is nu of bij een ‘verse’ batterij de prestaties constant blijven bij afnemende capaciteit of dat de prestaties meedalen met het afnemen van de lading.
    Iemand een idee?

  24. Zouden jullie Antutu willen proberen?
    Ik heb deze net getest en haal 128000 terwijl de iPhone 7 op 170000 staan genoteerd.

  25. Battery Life is erg handig, wel degene met bliksemflits nemen ipv die met het uitroepteken.
    Overigens sinds enkele weken ook een nieuwe batterij in m’n 6, gaf meteen 1751 mAh aan ipv 1810 mAh, uiteraard wel 100%.

  26. Schandalige gezet van Apple, voor zo een dure toestellen met opzet de hardware vertragen en saboteren! Dit is pure oplichterij van Apple… BMW en Mercedes zouden dat eens moeten doen de hardware in hun systemen vertragen en saboteren het zou mooi zijn.
    Ik stap met dit artikel naar de economische inspectie en Apple zal het zijn beste dag niet zijn, op Facebook paginas wordt er ook volop tegen betoogd. Die sabotage moet stoppen bij Apple, wat trouwens ook fraude is volgens de Belgische consumenten organisatie.

  27. Test uitgevoerd met de iPhone 6s met Geekbench 4
    Batterij heeft nog een capaciteit van 1400 mah (nieuw is 1715 mah) is dus 81% capaciteit over.
    IOS: 11.2
    Een nieuwe iPhone 6s heeft (gemiddeld) de volgende spec’s
    Base Frequency clock 1.85 Ghz
    Single core : 2376
    Multi core : 3994

    1e test bij 58% batterij
    Base Frequency clock 1.85 Ghz
    Single core : 1464
    Multi core : 2496

    Daarna heb ik de batterij tot 100% opgeladen en de test opnieuw gedaan
    Base Frequency clock 1.85 Ghz
    Single core : 1788
    Multi core : 3104

    Bij deze test zie je dat bij 58% batterij percentage de single- en multi core score redelijk fors terugvalt.
    Bij 100% batterij klimt de score weer. Toch is deze ruim 24% lager dan bij een nieuwe iphone 6s
    Of je nu moet concluderen dat een verouderde batterij ook een lagere ‘core’ score veroorzaakt … ?
    De clock snelheid blijft in ieder geval wel gelijk, ook bij mijn oudere batterij.

    De test geeft m.i. wel aan dat bij een lager batterij % de scores van de single- en Multi cores lager worden.

  28. Een betere optie is bv de app Lirum Device Info Lite van Rogerio Hirooka
    Deze geeft zowel de actuele clockfrequentie als de maximale clockfrequentie weer!
    In mijn geval bij een iPad mini 2 staan beide op 1.3MHz

  29. Goed bezig: geekbench is nu de best verkopende iPhone app in NL!

  30. Origineel geplaatst door Ruud
    Battery Life is erg handig, wel degene met bliksemflits nemen ipv die met het uitroepteken.

    Overigens sinds enkele weken ook een nieuwe batterij in m’n 6, gaf meteen 1751 mAh aan ipv 1810 mAh, uiteraard wel 100%.

    De Battery Life met bliksemflits roept bij mij ‘Perfect 100%’, de Battery Life met uitroepteken roept ‘Perfect 97%’. Van dezelfde ontwikkelaar dus. Het gaat nergens over natuurlijk, maar het geeft m.i. wel aan hoe betrekkelijk de betrouwbaarheid van dit soort apps is.

  31. Dan hangt het ook nog erg af of je TSMC A9 chip hebt of een Samsung.. had zelf eerst een 6s met Samsung chip en kreeg van Apple dus een nieuwe telefoon vorig na die batterij crashes! Met de tsmc chip was al een hele voorruit gang op zich ! Inmiddels merk ik idd al na nu precies een jaar gebruik dat de telefoon al niet meer zo soepeltjes draait. Maar dat kan natuurlijk ook opslag gebruik zijn (64 GB) toch ?

  32. Origineel geplaatst door Martin
    Een betere optie is bv de app Lirum Device Info Lite van Rogerio Hirooka

    Deze geeft zowel de actuele clockfrequentie als de maximale clockfrequentie weer!

    In mijn geval bij een iPad mini 2 staan beide op 1.3MHz

    Op mijn ip6S iOS10.2
    Zowel in energiebesparende modus als normaal 1.85 Ghz. Kan niet kloppen

  33. @Martin: @Panda: De Lirum Device Info Lite app is inderdaad niet nauwkeurig. Al hoewel er staat in de app dat hij de actuele cpu clockfrequentie aangeeft blijkt dat deze gewoon de basis frequentie aangeeft en dus niet de actuele.

    De beste app voor realtime cpu clockfrequentie die ik gevonden heb is:
    CPU Dasher X
    Bij mijn iPhone 6S gaf deze als enige aan dat de clockfrequentie realtime op 911 GHZ staat, is dus de helft minder dan de standaard.
    IOS 11.2 – IPhone 6S – Batterij nog 1400 mah (81% van de nieuw waarde)

    Ook bij mij wordt de clockfrequentie bij deze bijna 2 jaar oude batterij door Apple met de helft teruggeschroefd!

  34. Sowieso eye opener dat dit allemaal te meten en te checken is. Ook batterijvermogen.

    Heb vorige week refurberishte 6s gekocht en zo te zien heeft die een nieuwe batterij!

  35. Ontdekking:

    Oude telefoon wordt direct sneller als je het scherm minder helder zet!

    De telefoon van mijn dochter heeft een oude batterij. Capaciteit 1300 i.p.v. 1715.

    Hij draaide 900 MHz bij 60%.

    Toen zette ik haar helderheid van 100% naar ca 25%, en ging haar snelheid naar 1200 MHz bij 60%.

  36. Vandaag de batterij vervangen en opgeladen tot ca. 83%.

    Resultaten zijn nu single core 1546 & multi core 2684. (oude waarden 828 en multi core score 1378) Dit is dus bijna een verdubbeling in prestaties !!!

    Blijkbaar is er dus wel degelijk een soort van battery gate. Shame on you Apple om dit niet te vermelden.

  37. Origineel geplaatst door Dennis
    Aan de 1ne kant zou niet netjes zijn als je toestel echt trager word, aan de andere kant liever wat trager dan dat die crasht etc.
    Daarbij komen deze toestellen uit 2014/2015 dus al weer 2/3 jaartjes oud, als je het toestel toen nieuw gekocht heb is de accu ook wel aan vervanging toe(Of 2de hands heb overgenomen).

    Of je geeft gewoon een melding dat de batterij aan vervanging toe is en je contact op moet nemen met Apple Store…! Zo zou je goede service leveren! (Melding moet je natuurlijk kunnen negeren)

  38. Net getest in reparatie winkeltje. iPhone 6 plus. Draaide op 600mhz. Nieuwe batterij: 1400mhz

    Terug naar oude batterij: 600mhz

  39. iPhone 6s hier

    Batterij vervangen, batterij heeft 87% capaciteit. 1500 mAh van 1715 mAh.

    Snelheid is nog steeds 911 Mhz.

    Wat een rot update is me dat…

  40. Die geweldige “CPU Dasher X” heeft net een update gehad 😏.
    Omdat ik Chinees nog niet kan lezen, heb ik hem maar gelijk in de prullenbak gesmeten !!

  41. Naar aanleiding van de artikelen over dit onderwerp heb ik de batterij van mijn iPone 6+ laten vervangen en inderdaad is de Geekbench score weer wat hij ongeveer moet zijn: 1512 / 2570 met CPU Base Freq 1,40GHz. Daarvoor was het ongeveer de helft met de CPU Base Freq ook op 1,40GHz.
    Ik had met het nieuwe iOS de indruk dat mijn iPhone 6+ erg langzaam was waardoor een aantal apps -waaronder iOS zelf- niet goed meer werkten. Navigon was er helemaal mee gestopt. Ik had al een clean install gedaan die niets veranderde.
    Nu voelt mijn iPhone weer vlot aan en Navigon doet weer normaal.

  42. Gedaan, afgelopen zaterdag, bij Teleworld op de Kinkerstraat in Amsterdam die mijn iPhone 6 batterij in een paar minuten verwisselde voor 65 euro en met 3 maanden garantie op deze reparatie. (Apple vraagt 89 volgens mij) Meteen was mijn telefoon weer als nieuw. Weg alle sloomheid van de laatste tijd en ook geen onnavolgbare batterijpercentages meer. Hij loopt gewoon weer langzaam leeg, met aan het eind van de dag nog ongeveer 35 procent over. Kan er weer een tijdje tegen, dus.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.