Reacties voor: Apple wijzigt voorwaarden iTunes, beperkt mogelijk iTunes Match

Apple heeft de voorwaarden van iTunes Match aangepast en nu de bepaling opgenomen dat alleen muziek die rechtmatig verkregen is mag worden gebruikt voor iTunes Match.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 34 reacties

  1. Denk dat het bij een juridische clausule blijft. Hoe zouden ze moeten controleren welk nummer illegaal verkregen is en welke niet?

    EDIT: inderdaad zoals Gabi zegt… Dat is de enige manier lijkt me.

  2. Die uitzondering zal wel door die graaiers van Buma/Stemra afgedwongen zijn 🙁

  3. Betekend dit dat apple mijn gegevens doorspeeld aan BUMA/STEMRA of andere instanties? Dat zou op hun beurt weer inhouden dat zij op een verkeerde manier met mijn privegegevens omgaan. Staat als het goed is ook wel ergens in de voorwaarden

  4. In Nederland is het legaal om muziek te downloaden. Alleen het uploaden van muziek voor anders dan eigen gebruik is strafbaar. Voor zover ik weet is iTunes Match een persoonlijke service toch. Dan kunnen ze zeuren wat ze willen, maar je staat toch in je recht. Correct me if i’m wrong.

  5. Maar aangezien downloaden hier in ons landje niet illegaal is kan materiaal dus niet onrechtmatig gekregen zien (klopt dit?).

  6. @hoi daar heb je een punt. Dat zou een leuk argument kunnen zijn, al betwijfel ik hoe BUMA/STEMRA dit ziet..

  7. Die voorwaarden staan ook on de US store en inde Duitse store en zijn vanaf het begin aanwezig geweest.

    Daarbij zou Apple wel gek zijn die voorwaarde op te nemen dat zou beteken dat je in de toekomst niet meer hoefde te betalen voor muziek want je betaald al een jaarlijkse fee voor illegale downloads.

    Algemene voorwaarden uit de US-iTunes Store:

    You hereby agree to use iTunes Match only for lawfully acquired content. Any use for illegitimate content infringes the rights of others and may subject you to civil and criminal penalties, including possible monetary damages, for copyright infringement.

  8. Ik denk niet dat Apple de service zal beperken. Als ik de passage lees, lijkt het mij een clausule die er voor zorgt dat Apple iedere verantwoordelijkheid afwijst mbt het ‘witwassen’ van mp3s. Je illegale mp3s blijven dus gewoon illegaal, ondanks dat je ze in iTunes Match gebruikt.

  9. Origineel geplaatst door Toolhead
    Die uitzondering zal wel door die graaiers van Buma/Stemra afgedwongen zijn

    Die uitzondering is niet meer dan terecht. Net als de blokkade van thepiratebay, hartstikke terecht. Stelletje mietjes bij Anonymous en mensen die er zelf slechter van worden gaan protesteren, net als hier dus het geval is. Maar als je zelf muzikant was, zou je het niet leuk vinden als iedereen je liedje lekker gratis, illegaal, gaat downloaden, want dat kan toch lekker aantikken in de verkopen en daar gaat dan opeens heel je inkomen.

  10. Aangezien we volgens de thuiskopiewet gewoon muziek mogen downloaden is mijn muziek allemaal rechtmatig verkregen..

  11. @Remco: Tja dan koopt 50 cent maar een Lamborghini minder. Heb geen medelijden met die artiesten. Wel is het jammer voor de wat minder bekende artiest die het echt van de muziek verkoop moet hebben (vooral de indie artiesten). Denk nu niet dat ik alles ‘illegaal’ (in NL is het niet illegaal) download. Wat niet in iTunes beschikbaar is download ik puur uit het feit dat het niet aangeboden word in NL.

  12. Downloaden is inderdaad legaal in Nederland. Downloaden van muziek, valt dus ook onder ‘rechtmatig verkrijgen’ van muziek. Top!

  13. Hmm, ik download al mijn muziek gratis, legaal. Het is gewoon veel te duur voor mij om het te moeten kopen, voor zo’n 100 nieuwe nummers per maand. Ik snap hartstikke goed dat het **** is voor hun inkomen, maar ik denk juist dat het wel helpt in hun bekend worden.

  14. Een huis in Malibu meer of minder, sommige artiesten weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen. 5 a 6 villa’s , ik weet niet hoeveel auto’s en hun koelkast vol met Crystal i.p.v. eten. Dus lekker muziek blijven maken en ons hier en daar een gratis nummertje laten pakken.

  15. Al mijn cd’s heb ik omgezet naar mp3 en soms ook cd’s van vrienden. Dit is niet onrechtmatig verkregen. Die ene download die er dan tussen staat of die ik ontvang via mijn werk als DJ lijkt me dan geen probleem.

  16. Sorry hoor maar waarom? Ik heb het idee dat muziek over the air via je 3G heel snel je databundel op maakt.

    Of heb ik het verkeerd begrepen.

  17. @leo van der Meer: Dat zie je goed en daar is waar ze de providers weer in tegemoet komen omdat die nu allemaal lopen te janken omdat ze wat smsjes missen. Moet je nagaan wat ze straks weer gaan verdienen.

  18. Origineel geplaatst door Remco
    Maar als je zelf muzikant was, zou je het niet leuk vinden als iedereen je liedje lekker gratis, illegaal, gaat downloaden, want dat kan toch lekker aantikken in de verkopen en daar gaat dan opeens heel je inkomen.

    Ik snap je punt en daar zou ik ook van balen. Het blijft echter LEGAAL en niet illegaal. Je kan het met de regels niet eens zijn, maar films en muziek downloaden is in Nederland legaal. Voor sommigen helaas, voor anderen heel fijn (zoals het met alle regels eigenlijk altijd is he?).

    Ik vraag mij af of downloaden de muziek en filmindustrie raakt. Pas waren er meldingen van recordbezoeken van de bioscoop, ondanks het downloaden gaan mensen dus meer naar de bioscoop dan eerst. Bied goede producten tegen een goede prijs en dan kopen de mensen wel hoor!

    Maar het vraagt denk ik wel een andere benadering dan de oude marketingformule. Wellicht moet de artiest zijn inkomen meer uit optredens halen en minder uit verkoop van muziek. Dan is de verkoop van muziek tegen een (veel) lagere prijs dan nu de lokker om naar een optreden te komen? Zo zijn er wel meer dingen te bedenken om andere inkomsten te krijgen dan alleen uit muziekverkoop. je bent niet alleen artiest maar ook ondernemer! Onderneem dus……. zo niet dan gaat een bedrijf falliet (zoals elk bedrijf).

  19. De mensen die klagen over artiesten die teveel verdienen en daarom niet betalen, zou ik eens wat statistieken willen laten verzamelen.

    1. Hoeveel muzikanten zijn er die hun brood met muziek maken verdienen?
    2 Hoeveel daarvan zijn miljonair? (percentage)

    Mijn voorspelling: het percentage bij 2 is bijzonder laag!

  20. Ik hoop dat dit niet waar is, want heb iTunes match al en gebruik het voor de illegale muziek

  21. Mensen moeten eens gaan verdiepen hoeveel een artiest (geen marco of jeroen die geld zat hebben) werkelijk verdient met muziek (verkopen, optredens ed) dat is namelijk bar weinig.

  22. @René de Kat: Ik denk zeker dat alleen de bekende namen goed verdienen maar dat de meerderheid het veel minder heeft. Dat is natuurlijk een keuze, ze kunnen ook een beter betaald beroep kiezen! Als ik graag telefonist wil zijn verdien ik nou eenmaal minder dan ICT specialist….. Dan moet ik niet gaan zeuren dat de mensen hun telefoon niet opnemen en ik niets kan verkopen dan aan ze! Zoals de muziekindustrie zeurt over het downloaden. Het is legaal dus zeur niet. Verdien op andere punten je geld en blijf niet vastzitten in duur muziek op cd of download te verkopen! Of kies een ander beroep als je het niet met de regels eens bent 😉

    @muziek: Je kan in Nederland geen illegale muziek hebben 🙂 Door onze wetgeving is de aanbieder illegaal, de bezitter heeft het legaal. Dus geen probleem!

    @Wes.: Zie reactie voor René

  23. @Arie: Da’s wel heel kort door de bocht. En een vergelijking met een 9 tot 5 beroep gaat dan ook zeker niet op.

  24. @Wes: Natuurlijk is het kort door de bocht! Daardoor wordt de kern duidelijk. Kies je voor een beroep met deze nadelen of niet? Toen ik nog brandweerman was moest ik ook niet zeuren dat ik op kerst of de meest onwenselijke momenten moest werken. Dus niet zeuren over elementen die gewoon bij je werk horen en door de wetgever als legaal zijn verklaard. Doe er iets mee en wees creatief, of kies een ander beroep.

    In de kern is het wel zo simpel ongeacht met welk beroep je het vergelijkt….. 🙂

  25. Zo simpel is het dus niet, maar het is die simpele gedachte (samen met de platenbonzen, spotify’s etc) die het vak zo wel de nek om draaien.

  26. @Wes: Dat moet je dan wel even uitleggen i.p.v. stellen Wes! Ik zie geen argumenten waarom dat dan niet zo zou zijn 😉

  27. We hebben het hier over geld niet over op een feestdag wel of niet werken (dat doen artiesten namelijk ook)

    Wat zou je er van zeggen (even van uit gaande dat je brandweer man bent) dat de burger zodra deze een pak m beet keuken brandje zelf blust, niemand de uitruk hoeft te betalen (en je dus minder salaris krijgt) het gebeurt niet, maar het gaat om de vergelijking.

    (hiermee aangevende dat iets wat legaal is feitelijk ook broodroof is want je verdient er al geen drol mee, hou je er zo helemaal niets aan over)

    En even roepen ”dan moet je maar meer live spelen” gaat ook niet altijd op daar organisatoren/zaaleigenaren ook te kampen hebben financiële misere (en hier onder het mom van ”dat is goed voor je naam” handig mee weten om te springen)

    Het word tijd dat muzikant zijn gelijkwaardig aan een 9 tot 5 baan gezien word (en dan laat ik het wirwar aan regels en loketten welke je moet kennen/aflopen bijv. maar even buiten beschouwing)

    Probeer voor de gein eens eigen onderneming op te zetten en je snapt wat ik bedoel en dat er zo goed als niets over blijft.

    En dan moet je niet met een drogreden komen ”dan ga je wat anders doen” net als jij niets liever wilt dan brandweerman zijn zijn er ook mensen die daar niet voor in de wieg gelegd voor zijn. Zo zijn er ook muzikanten die niets anders zo goed kunnen als dat wat ze doen.

  28. @Wes: Hoi Wes, ik snap wat je duidelijk wil maken. In jouw voorbeeld zou als veel mensen zelf blussen er minder brandweermensen nodig zijn. Dat zou mijn inkomen in die zin direct raken. Iets dat ik niet leuk zal vinden, maar niet per definitie een slechte ontwikkeling is!
    De schade die bij mensen ontstaat zal (vaak) veel kleiner zijn dan als de brandweer moet komen. Als de brandweer een commercieel bedrijf zou zijn (daar houden we het maar even op om te kunnen vergelijken met muzikanten), dan zou ik andere diensten moeten ontwikkelen waar ik geld voor kan vragen. Bijvoorbeeld het helpen bij uitzetten van vluchtroutes, het aanbieden van eenvoudige doch efficiente blusmaterialen omdat daar veel meer vraag naar komt. Zo kan je nog veel meer bedenken.

    Wat ik duidelijk wil maken is dat aan elke baan nadelen zitten. Dan kan je drie dingen doen.

    1) In een slachtofferrol kruipen en klagen dat je het allemaal zo slecht hebt (wat misschien ook wel waar is hoor). Dit frustreert je en maakt je niet echt gelukkig.

    2) Er iets aan proberen te doen (zoals ik de uitingen in de media zie is dat via het klagen in de slachtofferrol in plaats van innovatieve dingen te kiezen. Ga als muzikant op de markt staan en laat je daar inhuren, daar hebben ze denk ik best wel geld voor over en kan je meer verdienen als ik indertijd als brandweerman. Genoeg markten dus een hoop werkgelegenheid. Zo werk je aan iets dat je kan doen i.p.v. alleen maar klagen en mopperen. Dus bij het brandweerverhaal bied andere diensten aan waar je wel aan kan verdienen.

    3) Ander werk kiezen (wat jij een drogreden noemt maar ik een optie noem)

    Natuurlijk hoop ik dat alle muzikanten innovatief zijn en andere wegen zoeken om genoeg te verdienen. Ik gun iedereen een boterham 🙂

    PS Zit jij zelf in de muziekindustrie?

  29. Om aan het einde te beginnen. Ik begin na 20 jaar als zelfstandig musicus (vandaar dat ik weet hoe slecht het helaas is gesteld doormiddel van ervaring)

    Ik ben het zeker met je eens wbt niet in een slachtofferrol moeten duiken en (teveel) klagen, maar ikzelf wilde alleen maar wat evenwicht bieden op de blik die het merendeel van de massa heeft op het muzikant zijn en alles wat daar dan bij komt kijken (inclusief inkomsten uit muziekreleases)

    Uiteraard moet je zoeken naar meerdere opties.

    Ikzelf bijv. ben bezig met een traject waarmee ik nadien zelfstandig workshops kan geven, dit omdat ik niet voldoende theoretische kennis heb, maar wel wil bezig zijn met muziek ipv een 9 tot 5 en anderen wil inspireren. Daarbuiten bespeel ik meerdere instrumenten, werk achter de schermen van optredens en adviseer bands/muzikanten in creatieve zin.

    Laat we het hierop houden dat ik mijn gezien zelfs hier niet geheel van kan onderhouden.

    Je moet altijd je blik verbreden. Ik hoop alleen dat een willekeurige downloader dat ook doet als deze weer via een torent of nieuwsgroep cd’s binnenhaalt (helemaal die van de jonge muzikant in eigen beheer)

  30. @Wes: Beset Wes, ik denk dat gezien je reactie onze meningen dichter bij elkaar liggen dan dat we in eerste instantie dachten 🙂

    Respect voor jou dat je i.d.d. (binnen de muziek) je horizon verbreed! Goed om jouw kant van het verhaal ook te horen als musicus al pas ik mijn download gedrag er niet op aan (sorry). Nu download ik eigenlijk zo goed als nooit muziek, maar wel films waar hetzelfde voor geld. En ik kan alleen voor mezelf spreken maar door films te downloaden en thuis te kijken ga ik alleen maar meer naar de bioscoop! Zo weet ik al van tevoren dat ik een film niet ga downloaden omdat ik die in de bioscoop wil zien.

    Ik hoop voor jou en al je collega’s dat het met muziek ook zo zal gaan en men meer naar liveshows gaat o.i.d.
    Ik wens je het beste en hoop dat je workshops aanslaan zodat je hiervan wel je gezin in geheel van kan onderhouden.

    Groetjes!

  31. Ik ben het eens met @Wes en dus oneens met @Arie. Ik vind dat de wet op de thuiskopie volledig de plank mis slaat. Het is absurd dat een niet-gelicenseerd werk legaal mag worden gedownload. Dit zou alleen zo moeten zijn, als de downloader er op een andere manier eerst een licentie voor heeft verkregen.

    Dat “artiesten dan maar op een andere manier hun geld moeten verdienen” vind ik ook onzinnig. Als iedereen gewoon een redelijke licentie betaalt voor materiaal dat hij gebruikt (of beluistert/bekijkt), is er niets aan de hand en kan een artiest misschien wat beter rondkomen dan nu.

    Dat de rol van platenmaatschappijen verandert, lijkt me logisch. Het blijven slechts marketing-partijen waar artiesten zich vrijwillig bij kunnen aansluiten. Of artiesten kunnen ervoor kiezen om hun materiaal zelf via internet aan te bieden. Of ze kunnen hun materiaal aanbieden via een legale download-service zoals iTunes of Amazon (waarbij de winkel 30% opstrijkt tegen gratis distributie, betaalafhandeling en marketing door schaalgrootte en naamsbekendheid). Of ze kunnen (eventueel via hun maatschappij) een contract afsluiten met Spotify of een andere streaming service.

    Voor niets gaat de zon op. Ik vind de Nederlandse wetgeving volledig achterhaald. Alsof mensen tegenwoordig hun “zogenaamd legaal gedownloade” muziek op een CD of DVD branden waar ze een paar dubbeltjes aan rechten voor hebben betaald. Natuurlijk niet. Die semi-legale downloads komen gewoon op de harddisks en iPods terecht, zonder dat ook maar iemand een cent vangt voor de rechten. Artiesten worden bestolen, punt.

    Het grootste deel van de rechthebbenden zit in het buitenland, dus de Nederlandse politiek doet alsof haar neus bloedt. Maar ondertussen beschuldig ik Nederland van volledig achterhaalde wetgeving. En handhavingsinstanties als Buma/Stemra nog per land in stand houden vind ik ook absurd. Wegfaseren of migreren naar een centrale organisatie, laten we beginnen Europabreed, wat mij betreft.

    We leven in 2012. Niet in de jaren zestig. Of je iets gratis mag downloaden moet de artiest zelf bepalen. Niemand anders.

  32. @Mark Smit: Beste Mark, volgens mij ging de discussie niet over of het wel of niet terecht is of downloaden legaal is. De wetgever heeft een heffing ingesteld die vergoeding biedt. Dat dit een paar dubbeltjes zijn zou kunnen. Je vergeet echter dat iedereen dit betaald ook voor cd’s die voor data gebruikt worden wat er denk ik veel meer zullen zijn dan voor muziek, maar dat is alleen mijn inschatting. Voor zover ik weet zijn zelf die heffingen op cd’s en harddisks ed opgeschort juist wegens wantoestanden!

    Maar mijn reactie in deze ging meer over de huidige situatie en hoe daarmee om te gaan dan over het wel of niet juist of terecht zijn van de huidige situatie 🙂

  33. @Arie: Bedankt voor je toelichting en excuus als mijn bericht persoonlijk gericht leek, dat was namelijk niet de bedoeling.

    Ik reageerde natuurlijk meer omdat ik de wetgeving aan de kaak wil stellen. Wetgeving die in de hand werkt dat mensen verwachten dat ze al voor content hebben betaald, terwijl dit helemaal niet zo is. Dat een artiest veel beter zijn geld kan verdienen met concerten, in plaats van met CD’s. Dat ze anders maar op een andere manier (bijvoorbeeld met workshops) hun geld verdienen. En dat mensen hun illegaal verkregen muziekcollectie via iTunes Match zouden mogen witwassen.

    Begrijpelijke maar m.i. foute opvattingen die naar mijn mening worden veroorzaakt door absurde Nederlandse wetgeving.

    “And I have no respect for the status quo!”

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.