Reacties voor: Opinie: Apple moet betere werkomstandigheden afdwingen in China

Als belangrijkste klant van de Foxconn-fabrieken in 'iPhone-city' heeft Apple een verantwoordelijkheid om te zorgen dat de werkomstandigheden goed zijn en de medewerkers netjes worden betaald. Maar Apple's prioriteiten lijken op een ander vlak te liggen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 12 reacties

  1. Wegwezen daar. China werkt deze mentaliteit zelf in de hand. Hun knettergek zero-COVID beleid brengt ze naar de afgrond. Zo snel mogelijk alle productie spreiden over andere landen.

  2. Mooi stuk, maar zo werkt het niet. Apple’s belang is winst. Zo goedkoop mogelijk produceren, iedere cent die bespaard kan worden telt, en zo duur mogelijk (net tegen de pijngrens aan) verkopen = tevreden aandeelhouders. In China is arbeidskracht/prijs van arbeid nou juist de factor waarom niet in EU of de VS wordt geproduceerd. En ja, 1000en mensen opgesloten in een fabriek, slapende op de grond, dat is de keerzijde. Die accepteren “we” willens en wetens al jaren (niet alleen betrokken op Apple producten). Dus alle verontwaardiging is leuk, de oorzaak ligt bij ons zelf, Apple gaat hier hoogstens marketing technisch, voor het oog “iets aan doen”.

  3. Nou nou.. niet wegwezen daar maar een voorbeeld zijn voor andere tech reuzen. Bedenk je eens als het in het rijke westen gemaakt moet worden . Dus wees een voorbeeld, zet je beste beentje voor en zorg voor lonen waar de werknemers daar normaal van kunnen leven. Zorg voor uitmuntende secundaire airbeidsvoorwaarden. Als je overal in de wereld Apple stores kan neerzetten met een leger aan personeel, kan je ook je toelevering op orde hebben.

    Ik ben een Apple fan maar dit moet echt anders. Anders keert eens de wal het schip.

  4. @Jeroen: Al in China geweest ? Dan zal u zien dat de mentaliteit niet van het westen komt, maar van de leidinggevende figuren in China zelf. Zij werken de moderne slavernij in de hand om zo de beste deals met het westen te sluiten.

    Middenklasse in China stijgt zienderogen, vandaar ook meer en meer weerstand bij de bevolking. Als de lonen verder stijgen, zal Apple vanzelf zijn productie er weghalen. Enige dat telt is omzet en winst. Niet meer, niet minder.

  5. Ik snap niet dat Apple nog zoveel productie in China doet. Gisteren op radio 1 werd duidelijk dat de VS 5x productiever is dan China. Daarmee is niet de vraag beantwoord of het ook goedkoper is.

    Apple heeft hierin een verantwoordelijkheid. Zij kopen producten in China met de kennis van de mensen- en arbeidsschendingen. Zij moeten de omstandigheden (meer betalen, meer pauze’s, etc.) verbeteren. Apple verdient meer dan genoeg om zonder de prijzen te verhogen hiervoor te zorgen.

    Anders zijn er nog genoeg opties zoals de nieuwe Nokia 6310 🙂

  6. @Jeroen: en bij andere fabrikanten is het zoveel beter zeker? Elke grote tech spelers laten hun producten produceren in lage loon landen! Dus veel succes met je zoektocht! & het probleem ligt niet bij de tech bedrijven maar bij de corrupte Staten die deze landen hebben. In elk van deze landen is het hetzelfde verhaal

  7. @Chris: Nokia produceert zijn producten ook in lage loon landen. Dus is uiteindelijk niet veel beter hier is gewoon minder media aandacht voor!
    Source

  8. Mensen, mensen, deze verhalen kennen we toch al jaren, er is maar één doel voor Apple en dat is zoveel mogelijk winst maken ten koste van de Chinese arbeiders.
    Niets meer en niets minder !

  9. @Timo: Jazeker. En het is de mentaliteit van de afnemer waar het als eerste moet veranderen. Want vanuit China zelf gebeurd het niet. En zeker Apple heeft, gezien hun positie, een meer dan grote verantwoordelijkheid hierin. Be the change you want to see is al jaren mijn motto. Alleen dan kan het veranderen. In die zien zou het Apple sieren als zij stoppen met de race to the bottom want die hebben we met zijn alleen nu wel zijn beetje bereikt.

  10. @Vinny: En daarom gaan er meer en meer stemmen op om de belasting op arbeid te verlagen en op producten te verhogen. Zo kan je die productie arbeid gewoon weer binnen de EU bekostigen, gaat de reparatie industrie weer een nieuw leven tegemoet, consumeren we zinvoller en hopelijk minder en waarderen we arbeid weer voor wat het zou moeten zijn.

    Ik zou bijvoorbeeld zo de Fairphone kopen als het niet op de software draait waar het nu mee is geïnstalleerd. Daar heeft Apple toch ook nu een beetje naar opgeschoven met zijn thuis-reparatie-programma.

  11. Ondertussen zal het voor de meeste mensen wel duidelijk zijn dat het beter is om producten in de naaste omgeving te produceren om niet afhankelijk te zijn van de nukken van dictators in verre landen. Daar hebben wij inmiddels genoeg voorbeelden van gezien. Aan de andere kant vind ik ook dat wij in Nederland ook eens moeten stoppen om elk land waar de maatstaven anders liggen dan bij ons te willen omvormen naar de onze. Daarom is het ook niet mogelijk om van hieruit even te willen beoordelen wat Apple zou moeten doen om arbeidsomstandigheden in China te verbeteren.

  12. Origineel geplaatst door puccini
    Mensen, mensen, deze verhalen kennen we toch al jaren, er is maar één doel voor Apple en dat is zoveel mogelijk winst maken ten koste van de Chinese arbeiders.

    Niets meer en niets minder !

    Is dat niet het doel van ‘bijna’ ieder bedrijf?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.