Reacties voor: Steeds meer smartwatches zijn rond, wanneer volgt de Apple Watch?

Terwijl de Apple Watch een rechthoekig scherm heeft, krijgen steeds meer smartwatches een rond scherm, vergelijkbaar met meer traditionelere horloges. Is het voor Apple tijd om een nieuw model met rond scherm uit te brengen?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 35 reacties

  1. Moet je met de rest mee? Lijkt mij niet.

  2. “Tegenwoordig gaat de trend echter de andere kant op, want steeds meer fabrikanten van smartwatches kiezen voor een rond scherm.”

    Omdat Apple nu eenmaal geen trendvolger maar trendsetter is moeten er imho geen ronde Apple Watches komen. Ik ben ook zeer tevreden over mijn rechthoekig exemplaar.

  3. Vierkant is perfect, misschien zouden ze er wel goed aan doen om hem compatible te maken met andere platformen, maar ik denk dat ze dat nooit zullen doen en ook niet zouden moeten doen. Exclusiviteit FTW!

  4. Ze hadden in mijn optiek beter voor rond kunnen kiezen. Huidig model is erg lelijk qua vorm en heeft meer een gadget uitstraling dan een stijlvol horloge uitstraling. Qua ontwerp en UI heeft apple hier echt volledig de plan misgeslagen ondanks de marketing campagne met modellen en mode merken. Een ronde apple watch zo voor mij een reden zijn om eentje te halen.

  5. Geen rond scherm vind ik prima! Het is qua ruimte veel efficiënter om een rechthoekige vorm te gebruiken. Daar past informatie / tekst veel beter op.

  6. Hou op! Laat Apple nu gewoon zijn eigen ding doen! Bovendien is een rond scherm niet praktisch voor een blokje tekst!

  7. Ik heb nog geen 1 mooi rond smartwatch gezien, logica is ver te zoeken, de combinatie interface en een rond scherm is dus niet erg praktische. Een horloge wat tevens een sieraad is heeft wel raakvlaken met een smartwatch maar ook weer totaal verschillend. Dus waarom ze nou perse een rond onlogische scherm plaatsen is mij een raadsel.

  8. iPod nano. Generatie 6 kon je ook als een horloge dragen😀 Apple, herstel je iPod line-up in ere.

  9. Wat een vreemd artikel. Een ronde smartwatch is handig om een analoge tijd af te lezen.. Voor de overige functies is dit veel minder practisch..

    Daarbij is Apple een trendsetter en zeker geen trendvolger.

  10. En daarom verkopen die andere horloges ook zo goed… oh nee.

    Rechthoekig vind ik de beste keus.

  11. Rond is in dit geval minder efficient… Gewoon niet handig voor een digitale smartwatch… Je hebt al zo weinig ruimte en dan snij je er ook nog de tandjes af

  12. Origineel geplaatst door Stephan
    Geen rond scherm vind ik prima! Het is qua ruimte veel efficiënter om een rechthoekige vorm te gebruiken. Daar past informatie / tekst veel beter op.

    😂
    Sorry hoor, maar dat rechthoekig qua qua ruimte efficiënter zou zijn is echt klinkklare nonsens.
    Maar los daarvan gaan (bijna) alle reageerders voorbij aan de kern van het artikel: andere merken bieden de gebruiker zelf de keuze, die veel subjectiever is dan de meesten hier beweren. iCulture komt gelukkig weer met een genuanceerd verhaal, maar voor sommige simplisten is dat kennelijk een vies woord – nuance 😝
    Is helaas de tijdgeest, ook onder (would-be) machthebbers wereldwijd 😢

    Kent u die uitdrukking: vierkante ogen krijgen, van naar een ‘vierkant’ scherm kijken? Daarom zouden àlle schermen juist rond of ovaal moeten worden, van smartwatch tot desktopscherm en TV. Een mens heeft immers ronde ogen en daardoor een (ongeveer) ovaal gezichtsveld 😁
    Ook onzin natuurlijk, maar niet groter dan wat velen hier uitkramen.

    Even terug naar de feiten dus. Rond heeft voor sommige info voordelen, rechthoekig voor andere. De analoge wijzerplaten, stopwatch, kooktimer, bewegingsringen en batterijstatus van de watch zouden bv op een rond scherm onvermijdelijk en onontkenbaar beter tot hun recht komen, maar puur tekstgeörienteerde meldingen etc idd waarschijnlijk juist minder goed. Welke info je het belangrijkst vindt en hoe je die het liefst ziet weergegeven is subjectief, minstens zo subjectief als welk schermformaat je het prettigst vindt bij smartphone en tablet. Daarin laat Apple de gebruiker inmiddels wel kiezen, uit totaal zes mogelijkheden zelfs… om over alle kleurtjes, materialen, hoesjes en bandjes nog maar te zwijgen.

    Zou de keuzemogelijkheid toejuichen, al ben ik nog niet bij voorbaat overtuigd voor rond te zullen kiezen. Zelfs klassieke horloges met analoge tijdsaanduiding zijn niet altijd rond, net zo min als alle digitale vierkant zijn trouwens, en dat heeft ook zijn voordelen… met de mogelijkheid zelf je eigen keus te kunnen maken voorop!

  13. Volgens mij was het streven van Apple altijd ‘Funtionality above design’. Een rond scherm staat haaks tegenover die regel. Op een rond scherm kan je gewoon veel minder dan een vierkant scherm. Tuurlijk, voor alles valt wel een oplossing te bedenken. Maar UX-wise (gebruiksvriendelijkheid) moet je gaan compromissen maken en dat wil ik, noch Apple lijkt mij, niet.

    Ik vind absoluut ronde watches mooier, maar doe mij maar goede functionaliteit.

    Origineel geplaatst door Ferryman
    Zou de keuzemogelijkheid toejuichen

    In mijn ogen het nadeel van keuzemogelijkheid is dat developers voor zowel ronde schermen als vierkante schermen hun product moeten aanpassen. De aandacht voor de smartwatch markt is al relatief schaars. Laten we het nou niet nóg moeilijker maken.

    En dan heb ik het alleen over de Apple Watch, die op dit moment marktleider is qua smartwatch. Vergeet even de fragmentatie op Android vlak. Dat daar zowel vierkante als ronde schermen bestaan is hun probleem 🙂

  14. Ik schaar me in het kamp waarin @Sander zich bevind. Functionality above design. Als een rond scherm voordelen heeft qua functionaliteit dan ja. Tot nu toe spreekt me juist het vierkante scherm meer aan omdat beter aansluit bij de functionaliteit.
    Als er juist iets is dat de Apple Watch anders zou mogen veranderen dan is het de dikte. Het zou veel platter mogen zijn. Bij vierkant of rond neig ik toch naar vierkant.

  15. Een SmartWatch is ook niet volledig een sierraad. En een rond scherm is niet zo praktisch als een vierkant scherm. Maar voor mij sowieso geen SmartWatch! Ik hou liever mijn Rolex/Kors om 🙂

  16. Origineel geplaatst door Angelo
    Een SmartWatch is ook niet volledig een sierraad. En een rond scherm is niet zo praktisch als een vierkant scherm. Maar voor mij sowieso geen SmartWatch! Ik hou liever mijn Rolex/Kors om 🙂

    Wow.. Heb jij een Rolex?? Vet cool!
    Leuk dat je dat even wilde delen met ons.. 🤔🙊

  17. Maar de digitale horloges zijn toch al jaren vierkant, juist omdat die vormfactor beter paste bij de functie… Het zijn juist de nog oudere analoge horloges die rond waren omdat wederom het design paste bij de functie.
    Vroeger waren telefoons ook rond (met zo’n draaischijf); dat was toen ook design technisch het beste, maar ik hoor niemand daar naar toe terug verlangen.
    Ik denk persoonlijk dat de enige reden voor ronde smartwatches een poging van bedrijven is om zichzelf op deze markt te onderscheiden. Ik denk zelf dat het een verkeerde keuze is waarbij ze inleveren op functionaliteit en efficiëntie van het gebruik van het scherm.

  18. Ik vind het vierkante scherm veel fijner

  19. Pff wat een langdradig kletsverhaal, zonder dat er blijkbaar is bekeken of gelezen waarom Apple geen rond scherm hanteert maar enkel wat de concurrentie doet.

    Apple heeft namelijk al vrij snel te kennen gegeven dat een rond scherm niet past bij de interface en functies die de Apple Watch hanteert. Maar dit moeten jullie zelf maar belichten.

    Of dit een goede keus is kun je over discussiëren, maar zet het iig neer.

  20. Ben ook zeer tevreden met het vierkante scherm. Heb voor mijn goud kleurige Apple Watch het perfecte bijpassende vintage gouden band gevonden. Veel mensen zijn onder de indruk hoe dat eruit ziet. Best een sieraad dus.

  21. Functionaliteit boven design klopt natuurlijk niet helemaal.
    In dat geval neem je namelijk een smartphone en een klassiek horloge.

  22. Als je dezelfde tekst op een rond scherm wilt hen je altijd een groter scherm dan een vierkant scherm.

  23. @Frits: Alleen als je per sé uitsluitend vierkante tekst erop wilt, anders geldt het tegendeel: bij dezelfde omtrek (ic gewicht) heb je bij een ronde vorm juist méér inhoud, dat is een simpel wiskundig feit. Bovendien leent zo’n klein schermpje in welke vorm dan ook zich absoluut niet voor het lezen van meer dan een korte tekst, en veel beter voor grafische weergaven – waarvan de ronde vaak het snelst en simpelst af te lezen zijn. Ooit een vierkant taartdiagram gezien? Of vierkante bewegingsdoel-ringen 😉
    _

    Origineel geplaatst door Ivo
    Maar de digitale horloges zijn toch al jaren vierkant, juist omdat die vormfactor beter paste bij de functie… Het zijn juist de nog oudere analoge horloges die rond waren omdat wederom het design paste bij de functie.

    Onzin, kijk maar eens op een willekeurige webshop die (ook) horloges verkoopt: alle mogelijke combinaties van vorm en (weergave-)techniek bestaan bij nieuwe horloges. Gezien de combinatie van functies kun je bovendien een smartwatch nog het beste vergelijken met een analoog-digitaal horloge, relatief de nieuwste categorie ‘dumbwatches’ waarvan juist zowel ronde als rechthoekige exemplaren bestaan.

    Overigens gooi je ook nog eens techniek en weergave door elkaar, digitale horloges met digitale displays zijn juist ouder dan digitale (iha quartz-) horloges met analoge wijzerplaat.
    _

    Origineel geplaatst door Sander

    In mijn ogen het nadeel van keuzemogelijkheid is dat developers voor zowel ronde schermen als vierkante schermen hun product moeten aanpassen.

    Niet als de OS/API/IDE ondersteuning voor de verschillende vormen net zo goed wordt geregeld als die voor verschillende formaten. De 42 en 38mm hebben in principe hetzelfde probleem – meer of minder pixels voor dezelfde informatie – maar daar is het ook geen onoverkomelijk bezwaar. Alleen de allerreactionairste ontwikkelaars gaan nog zelf pixeltjes uittellen, een goeie ontwikkelaar laat het aan systeem- en/of ontwikkelsoftware over om de gewenste info passend op verschillende schermen te krijgen…
    _

    Kortom drogredenen genoeg waarom één van beide vormen ‘de enige juiste’ zou zijn, maar puntje bij paaltje is het niets meer dan persoonlijke voorkeur. En juist gezien Apple’s pretenties er een mode-accessoire van te maken is dat wel een heel belangrijk punt. Dus als Apple er, itt het huidige model, niet vrijwel uitsluitend nerds mee wil aanspreken (die ook nog ‘s hele boekwerken van zo’n klein priegelschermpje willen lezen) doen ze er verstandig aan meer keuze te gaan bieden.😛

    Deze discussie krijgt steeds meer weg van de Little Endian vs Big Endian strijd, in Jonathan Swift’s boek èn de IT… Emoties te over, ratio ver te zoeken. 😢

  24. Origineel geplaatst door Ferryman
    @Frits: Alleen als je per sé uitsluitend vierkante tekst erop wilt, anders geldt het tegendeel: bij dezelfde omtrek (ic gewicht) heb je bij een ronde vorm juist méér inhoud, dat is een simpel wiskundig feit. Bovendien leent zo’n klein schermpje in welke vorm dan ook zich absoluut niet voor het lezen van meer dan een korte tekst, en veel beter voor grafische weergaven – waarvan de ronde vaak het snelst en simpelst af te lezen zijn. Ooit een vierkant taartdiagram gezien? Of vierkante bewegingsdoel-ringen 😉

    Of ik begrijp je verkeerd, maar ik praat pas over inhoud als we praten over een kubus of cilinder, bij een vierkant of een rond vlak hebben we het over oppervlakte.
    Het is wel zo dat bij dezelfde omtrek (vierkant) heb je bij een ronde vorm een groter oppervlakte, dus ook een grotere smartwatch dus totaal niet belangrijk informatie want de vierkante variant is al het maximum wat men wilt op hun pols.

    Hmmm, ik ben totaal niet van een rond design smartwatch maar dat neemt inderdaad niet weg dat zoals jezelf al goed aangeeft dat er ook toepassingen zijn die wel erg goed zullen werken bij een rond scherm.

  25. Rond vind ik foeilelijk voor een smartwatch. Alleen geschikt voor retro horloges en niet voor moderne techniek. Ik vind het fout om te denken dat het om een horloge gaat. Het gaat om een soort polscomputer. Die kant gaat het op. De tijd is een ondergeschikte functie geworden. Ik vind het huidige ontwerp al teveel op een horloge lijken. Beter een soort armband met groter gebogen scherm, zodat je nog meer informatie erop kwijt kunt.

  26. @Ferryman: Wow, wat een bullshit.
    Rond is ALTIJD minder efficient voor data functies.

    Ooit een ronde TV gezien omdat het zo lekker efficient is? Of een rond beeldscherm? Laptop? Ronde smartphones? Ga maar door. Jouw betoog is echt nonsense

  27. @Ferryman: Ik haakte al af bij het lezen van jouw eerste 2 zinnen. Ik moet wel toegeven dat je erg goed je best doet om je punt te bewijzen, maar man man man, wat ben jij kortzichtig zeg. Ga lekker samsung watch kopen als je rechthoekig niks vind.

  28. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  29. Origineel geplaatst door Kees
    @Ferryman: Wow, wat een bullshit.
    Rond is ALTIJD minder efficient voor data functies.
    Ooit een ronde TV gezien omdat het zo lekker efficient is? Of een rond beeldscherm? Laptop? Ronde smartphones? Ga maar door. Jouw betoog is echt nonsense

    Volstrekt mee eens, je kan l*llen wat je wil maar rechthoekig geeft meer efficiënt bruikbare ruimte dan rond; dat begrijpt een kind zelfs.
    Ronde boeken? Ronde kranten, ronde tijdschriften, ronde tv? etc etc etc
    Daarnaast: het betreft een smartwatch, en geen ‘gewoon’ horloge waar je alleen een wijzerplaat op kwijt moet. De gedachte dat het item om de pols wordt gedragen en oa de tijd weer kan geven betekent nog niet automatisch dat het moet voldoen aan de ‘originele’ horloge vorm.
    Gebruik m eerst ns grondig voordat je zo’n onzin-betoog neerzet.

  30. Heftige discussie…

  31. Ik lees hier dat men vindt dat Apple trendsetter is…. Nog steeds?

  32. Vierkant is top, maar van mij mag het scherm nog groter!

  33. Ik vind de rechthoekige vorm van Apple geweldig, maar ik zou ’em wel liggend willen hebben, zodat je mail beter kunt liggen en vooral het grotere model, beter op de pols ligt. Als’ie rond wordt, haak ik af.

  34. Rond is juist helemaal niet praktisch. Misschien wel voor andere smartwatches, omdat Android Wear er zo’n beetje voor gemaakt is. Probleem met ronde schermen is dat je vier hoeken mist waar je informatie kunt plaatsen en je dus eigenlijk maar een + vorm hebt waar je normaal informatie kunt plaatsen zonder dat het uit beeld valt.

  35. @Jay: Grappig verwijt, kortzichtigheid, als je zelf niets beters dan het slappe ‘ga dan naar samsung’ verhaaltje te verkondigen hebt. Is een woord voor, beginnend met een h…
    _

    Origineel geplaatst door Roelatmac
    Heftige discussie…

    Inderdaad wel bizar, en een tikkie beangstigend, hoe absurd fel sommige mensen reageren als je het waagt te opperen dat een rechthoekig scherm niet alleenzaligmakend is voor een smartwatch. Beweer namelijk helemaal niet dat rond (altijd) beter is, maar dat allebei voors en tegens heeft. Kennelijk heel schokkend als je wereldbeeld geen andere Absolute Waarheid toelaat dan Het Heilige Hoekige Scherm 😖

    Als mensen daarover al zo over de rooie gaan wil je ze niet meemaken als het ècht ergens over gaat 😢
    #Taz

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.