Reacties voor: Bijzonder experiment: kan je programmeren op een Apple Watch?

Kan je programmeren op een Apple Watch? Ontwikkelaar Willem Middelkoop neemt de proef op de som in een bijzonder experiment.
Michel Lusthof -

Reacties: 4 reacties

  1. Inderdaad een ‘bijzonder’ experiment. Maar het experiment zelf heeft toch wel een erg hoog boerenbedrog gehalte, uiteindelijk is het enige dat de watch doet periodiek snaphots weergeven van het scherm waarop eigenlijk ‘geprogrammeerd’ wordt.

    En de ‘lessen’ die eruit getrokken worden zijn nog ‘bijzonderder’… bijzonder misplaatst toch vooral.
    Zomaar een paar puntjes.

    ‘Programmeren’ met vi(m)? Been there, done that, toen er nog geen keus was. En dan wil je voor het zgn. code inkloppen (het enige onderdeel van programmeren dat je daarin kunt) echt niet meer terug – behalve misschien héél eventjes uit misplaatste nostalgische gevoelens, die gelukkig zelfgenezend zijn 🤔. Alleen al autocompletion en vrijwel realtime terugkoppeling op flauwe syntaxfoutjes voorkomt zóveel nodeloze tijdverspilling en frustratie, en dat is nog maar het uiterste puntje van de ijsberg qua productiviteitsverbetering van moderne IDE’s tov het ouderwetse geklungel met losse editors, compilers en debuggers.

    En dan het investeren in hotkeys erin stampen: ook volledig overbodig, en toch kun je in het echte code-kloppen stadium in moderne IDE’s je vingers vrijwel continue aan het toetsenbord houden. Bv in NetBeans kun je hotkeys gewoon zelf definiëren op een manier die jij logisch vindt en direct makkelijk kunt onthouden… iets dat (ongetwijfeld) voor nog veel meer IDE’s geldt.

    Programmeren op tablets dan? Leuk maar weinig origineel idee, want dat kán dan ook al lang! Als je niet aan Apple tunnelvisie lijdt tenminste. Er bestaan nl al tablets (en hybrides, vooral handig als je toch een toetsenbord wilt om die hotkeys of vi te kunnen gebruiken 😉) waarop gewoon een volwaardig OS staat en/of simpel geïnstalleerd kan worden, dat tal van moderne IDE’s ondersteunt… ipv een opgeleukt phoneOS waartoe Apple zelfs zijn zogenaamde ‘pro’ tablets veroordeelt.
    _

    Kortom, grappig artikel en idd ‘bijzonder’ (doch volkomen nutteloos en misleidend) experiment, maar neem die eruit getrokken ‘lessen’ maar liever met een héle grote korrel zout…

    PS wil je zelf ervaren hoe programmeren op een iPad (of zelfs iPhone 😂) voelt?
    Dat kan heel simpel. Installeer een goeie RDP app erop, en een echte IDE op een Mac of PC, en je kunt ‘op je iDevice’ aan de slag. Natuurlijk gebeurt het echte werk dan niet op het kleine scherm, maar dat geldt natuurlijk voor het experiment hierboven nog veel sterker…

  2. @Ferryman: Eigenlijk weinig meer aan toe te voegen, dit is inderdaad niet veel meer dan een half bakken rdp sessie naar een machine waar het werkelijke programmeren op gebeurt. Zo kan je “alles” waar geen echt realtime response voor nodig is wel op de Apple Watch doen..

  3. @Ferryman: Ach ja, dit is ook meer een gevalletje ‘niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan’. Het praktisch nut is ver te zoeken en het feit dat er alleen screenshots getoond worden is inderdaad natuurlijk zo fake als het maar kan. Het zou pas echt iets bijzonders zijn als je een toetsenbord aan je AppleWatch zou koppelen via bluetooth en er dan daadwerkelijk op zou kunnen programmeren en compileren (of desnoods via interpreter). Het houdt je in ieder geval van de straat! Haha

  4. Programmeren in VIM… misschien om configuratie bestanden en git messages te bewerken, maar voor de rest is dat echt een tijdverspilling.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.