Reacties voor: Apple informeert Nederlandse artsen over Apple Watch-gezondheidsfuncties

Als je een Apple Watch gebruikt voor gezondheidsfuncties, dan kan het soms lastig zijn om met al die metingen naar je (huis)arts te stappen. Neemt de arts jouw hartslag- en andere gezondheidsdata wel serieus? Niet elke arts is ervan overtuigd dat doe-het-zelf-metingen bruikbaar en betrouwbaar genoeg zijn. Om Nederlandse artsen te informeren heeft Apple nu een speciale voorlichtingspagina gemaakt.

Reacties: 6 reacties

  1. Ik zou toch onderscheid willen maken tussen (echte) medische metingen en para-medische indicaties. Wellicht is dat niet in het commerciëel voordeel voor Apple, maar daar heeft de medsiche wereld niets mee te maken.

  2. Jij en je patienten?? Waarom dit popiejopie taalgebruik tegen artsen? Dit terzijde. Er zijn heerlijk vileine blogs van met name Britse cardiologen (via Google te vinden) die het belang van het vinden van PAF bij jonge mensen volledig terecht onderuit halen.. Ook zetten zij ethische vraagtekens bij het verschijnen van de voorzitter van de Amerikaanse cardiologen vereniging bij de introductie van de Apple watch op het Apple podium. .En vraagtekens zetten bij de klinische validiteit / significantie van het wetenschappelijke? onderzoek door Apple gesponsord.

  3. Afgelopen dinsdag kreeg ik last van hartkloppingen. Mijn AppleWatch gaf gelijk een melding. Heb gelijk een ecg gemaakt. Had een hartslag van 240. Ik naar de huisarts die hier om de hoek zit. Ik daar aan de ecg. Ambulance was gebeld en toen voelde ik 2 schokken bij mijn hart en begon hij weer rustig te kloppen. De arts was zeer blij met mijn ecg en zit nu in mijn dossier. Ben inmiddels bij de cardioloog geweest en die vond het zeer interessant en zij dat de metingen met een Apple watch behoorlijk goed zijn. En hij vind het een hele goede ontwikkeling van Apple.

    Met mij gaat het trouwens prima niks ernstigs gelukkig.

  4. @Jip Nauta: Nou ik zou het toch wel erg prettig vinden om te weten of ik PAF heb, en hoe vaak ik dit krijg en hoe snel mijn ventrikelfrequentie is en hoe snel ik terug converteer naar sinus.
    Meestal wordt paroxysmaal Afib gevonden per toeval. Dus is de apple watch wel erg prettig om dit eerder te herkennen.
    Zou het wel erg gek vinden dat Britse cardiologen dit niet zo belangrijk vinden, maar goed. Ik vraag me wel af in hoe verre Nederlandse huisartsen/cardiologen dit prettig vinden.

  5. @Rick: Britse en Amerikaanse cardiologen waarschuwen voor somatisatie. Zodra jij weet dat je PAF hebt ben je natuurlijk ongerust ) terwijl het bij gezonde jonge mensen geen consequenties heeft. Prettig te weten? Als medisch specialist zie ik zelf te vaak volledig gezonde paniekerige patienten bij wie een profylactische total body mri een onschuldige afwijking laat zien ( en geloof me elke total body mri toont meerdere “afwijkingen”) . Vanzelfsprekend sta ik wel achter serieuze oncologische screeningsprogramma’s, maar die zijn dan ook uitgebreid onderzocht op relevantie.

  6. Ik wil niet pessimistisch zijn of apple onderuit halen maar mijn vader zelf is arts of om specifieker te zijn cardioloog. Hij zelf draagt ook een apple watch en was samen met een paar collega’s heel benieuwd of de apple watch echt zo nauwkeurig was. Het resultaat: de apple watch kan misschien iets ongewoons detecteren maar is alles behalve veelzeggend, aangezien de metingen soms wel heel erg verschilde. Dit opzich is ook niet zo raar als je even nagaat dat de apple watch om je pols zit en een ecg apparaat op je gehele borst met 12 plakkers wordt aangesloten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.