Reacties voor: Apple Watch Series 4 met ECG: hoe zit het precies?

De nieuwe Apple Watch Series 4 kan ECG's maken, maar dit werkt voorlopig alleen in de VS. Hoe zit dit precies en wat is hiervan de reden? We praten je hier bij.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 59 reacties

  1. Goh, wat onverwacht. Tijdens de presentatie keken wij hier elkaar al aan en riepen in koor “en daar is de volgende functie die wij niet kunnen gebruiken”. Geweldig dit, steeds meer betalen voor minder 🙂

  2. Je zal maar net dood gaan aan een hartaanval terwijl de ECG de symptomen al bloot had kunnen leggen. manmanman

    • @JeroenT: Eh nee… De Apple watch kan uitslag geven over boezemfibrilleren, dat heeft meestal helemaal niets met een hartaanval te maken. En daarom is het belangrijk dat mensen begrijpen wat de beperkingen van dit soort apparaten zijn zodat ze niet bij klachten van een hartaanval denken mijn Apple watch zegt ik heb niets (lees: je hebt geen boezemfibrilleren) en de volgende ochtend dood in bed gevonden worden.

    • @JeroenT: En dat is dus precies de reden waarom het niet zomaar in elk land gelanceerd kan worden. Omdat het hier niet simpelweg om een hartslagmeter gaat, maar een ECG, zitten hier veel meer regels aan gebonden dan simpelweg op de markt brengen en klaar.
      Vergelijk het met paracetamol wat je bij elke drogist en supermarkt kan kopen, in principe zoveel je wilt, ten opzicht van een medicatie op recept die je alleen bij de betreffende apotheek kan afhalen en ook alleen nog een keer wanneer je een herhaalrecept hebt. Een hartslagmeter valt in die eerste categorie, dit zijn o.a. alle hartslagmeters die je ook bij sporthorloges (ofwel geïntegreerd ofwel als losse band/sensor) ziet. Zo’n hartslagmeter is slechts een indicatie en momentopname, ook al logt de software jouw hartslag. Het enige doel is echter (in het voorbeeld van hardlopen) om jouw begin/eind/gemiddelde hartslag te zien. Hoe jouw hartslag er in exact 30 seconden uitzag en of daarbij hartritmestoornissen optreden kan een hartslagmeter niet meten, daar zijn ze onnauwkeurig genoeg voor.
      Een ECG heeft onder andere een CE markering nodig, maar moet ook in veel landen nog worden goedgekeurd door gezondheidsinstanties.

      Dus ja, het scenario wat jij schetst wil niemand meemaken, maar om te zorgen dat dat zoveel mogelijk voorkomen wordt, moet wel eerst aan alle regelgevingen en goedkeuring voldaan worden zodat er achteraf geen zaak van gemaakt kan worden waarin Apple (of wie dan ook) hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden voor een dergelijk scenario. En dan nog: Apple zal nooit claimen dat dit je altijd redt. Het is en blijft een medisch hulpmiddel die je mogelijk iets eerder richting huisarts/specialist zal wijzen dan anders het geval zou zijn geweest. Meer niet.

  3. Ik heb zelf een Series 0 en voor mij is deze ECG-functie de reden om nu een Series 4 te kopen, maar voorlopig koop ik nog niets. Eerst even afwachten tot we dit ook in BE en NL kunnen gebruiken. Al dan niet met een workaround. Workarounds zijn niet ideaal maar als het werkt heb ik er geen probleem mee.
    (Red.) Off-topic opmerking verwijderd.

  4. Maar hoe zit het met slaap data? Dat is vaak ook afhankelijk van het hart. Een van de interessante stukken data is slaap apneu. Kan dat nu al geregistreerd worden met de Watch, welke versie dan ook?

  5. De 2 meest spraakmakende functies.. en je kan ze niet gebruiken hier.. voor mij een reden om toch nog maar even te wachten met de aanschaf. Tegen de tijd dat het hier in Nederland/Europa eindelijk eens door een keuring komt zitten we waarschijnlijk al bij series 6..

  6. En daarmee voegt Series 4 dus niet zo heel veel toe voor de bezitter van een Series 3. Dan is 459 euro wel een hoog bedrag om zo even stuk te slaan.

  7. Jammer toch…. steeds meer en meer prima functies waar we steeds langer en langer op moeten wachten….! Het lijstje wordt steeds groter… 😞😞😞

  8. @iculture, is zo een aanvraag voor goedkeuring in Europa na te gaan of deze al is ingediend?

  9. Ik wou eigenlijk deze Apple watch 4 gaan kopen, vind het wel een heel hoog bedrag, maar toch.
    Ik ben hart patiënt, [ boezemfibrilleren ], daarom leek mij deze watch heel handig.
    Als je een kastje om krijgt van het ziekenhuis, dan gebeurt er niets, heb je geen kastje om dan heb je er last van.
    Met deze functie op de watch, kun je ook je behandelende arts laten zien hoe vaak het gebeurt, en hoe hoog of laag je hartslag dan is.
    Hier in Nederland moet alles door de molen, en moet alles een goed keuring hebben, met deze functie kan er niets mis gegaan, toch moet er een goedkeuring komen.

    Conclusie : Ik koop nog geen Apple Watch, wacht af tot evt de goedkeuring. Wie last hebben van boezemfibrilleren, die zullen er wat aan hebben, om toch de behandelende arts het een en het ander te kunnen laten zien.

    Teleurgesteld

  10. Weer die k#t regels van Nederland. Tjonge jonge jonge!

  11. @Harold: Hoezo k#tregels in Nederland. De functie is buiten de VS toch nergens beschikbaar? En zelfs daar nog niet…

    Toch vanochtend besteld. Helaas over 2 of 3 weken beschikbaar en ik heb mijn 3 al verkocht. Geen ontwenningsverschijnselen tot nu toe 😉

  12. Dat apple het toelaat om te gebruiken maar met de melding dat het nog niet approved is. Kunnen ze ineens veel data verzamelen voor die commissies.

  13. Hetzelfde verhaal met die zogenaamde duo-sim.
    Werkt hier ook al niet.
    Is was al ‘underwhelmed’ na de presentatie en het wordt er niet beter op.

  14. Dus met andere woorden: je Apple Watch instellen in Amerika 💁🏼‍♂️🙋🏼‍♂️

  15. Het begint steeds meer en meer tegen te steken voor mij. Die features die met veel fanfare worden aangekondigd en die moeten bewijzen hoe zeer Apple toch blijft innoveren en onderzoek doen en die dan de steeds hoger wordende prijzen moeten goed praten, maar telkenmale opnieuw blijkt het altijd steeds enkel voor Amerikanen te gaan. Ik zou het echt heel erg appreciëren als Apple ervoor zou zorgen dat zijn ontwikkelingen, goedkeuringen,… op orde zijn voor zijn hele markt voor ze een toestel lanceren op diezelfde markt waar een heel groot deel geen gebruik kan maken van deze features. Het gebeurt steeds vaker dat Apple op zijn keynotes dingen aankondigt, die later pas zullen toegevoegd worden aan zijn apparaten, en waar je dan maar moet hopen dat het daadwerkelijk ooit komt en niet stilletjes terug afgevoerd wordt.

    Ik heb nog ergens begrip voor het hele Apple Pay verhaal, omdat Apple niet kan blijven wachten met de bankonderhandelingen rond te hebben, zeker in zo een moeilijke en gefragmenteerde markt als in Europa, maar iets als dit? Dit had zeker op tijd geregeld kunnen zijn met Europa.

    Er zijn meer en meer Apple apparaten die ik gewoon niet vervang omwille van dit soort dingen.
    Ik wil bijvoorbeeld dolgraag mijn Apple TV 3 vervangen door een 4 of een 4K, maar zolang die siriremote nutteloos is in België zal ik het niet doen. Het ding kost evenveel in Belgie als ergens anders, maar de meest interessante functie is niet bruikbaar. En het gaat hier over vele jaren, niet over enkele weken of maanden.

    Het is dat er geen alternatief is (ik weiger me over te geven aan Google’s data verdienmodel) anders had ik mijn iPhone echt al heel lang goededag gezegd.
    Apple is jammergenoeg monopoliehouder in de smartphone/homeautomatisation wereld als het gaat over privacy vriendelijke alternatieven. Dus als je mee wil met de tijd zal je moeten kiezen tussen je privacy opgeven of dit.

    Even echt on-topic.
    Je bent niet direct een patient in levensgevaar als je hartritmestoornissen hebt hoor. Soms wel, maar meestal helemaal niet. Ik heb, net zoals velen, hartritmestoornissen die helemaal niet levensbedreigend zijn. Die boezemfibrillatie waar hier over gesproken wordt is heel zeldzaam levensbedreigend.

    Ik zou het langs de andere kant wel interessant vinden moest de EU ooit aangeklaagd worden door iemand die een AppleWatch 4 draagt, maar die mede door het uitblijven van dit soort goedkeuringen schade aan zijn hart krijg door het niet behandelen van boezemfibrillatie, die had kunnen vermeden worden als de EU niet zo log was.

  16. Als je een us acc hebt zou het straksmoeten werken lijkt me, als een amerikaan naar europa gaat zou het raar zijn als zijn watch ineens geen ecg meer doet

  17. Binnenkort gaat Apple ook de Apple Car leveren op de Europese markt. Maar helaas omdat de motor nog op goedkeuring wacht ligt er dan niks onder de motorkap.

  18. Weer stom van Apple. Maar ja gelukkig zijn de ziekenhuizen hier goedkoper in België toch. Als we last hebben kunnen we makkelijker naar een dokter gaan in de us kost dat al handen vol geld. Als we een vermoeden hebben kunnen we gewoon maar het ziekenhuis.

  19. Ik heb ooit wel is een periode gehad dat ik een angststoornissen had door een trauma en vele stress.
    Ik heb altijd mijn Apple Watch om, dus ik was geobsedeerd door de hartslag meter, en keek er constant op.
    Maar ik kwam bij de dokter en gaf aan dat ik me niet zo lekker voelde en op dat moment kreeg ik een hartslagmeter en bloeddruk test, en die waren verder toen uitstekend. Dus ik meld kijk even hoe me hartslag de afgelopen dagen fluctueert.. dokter lachte me al uit toen ik me iPhone liet zien en zei dat ik een Apple Watch heb.. ben benieuwd hoe de doktoren hierop reageren als het om een ECG gaat.
    Zo serieus nemen ze blijkbaar de technologie niet hier in Nederland.

  20. Ik heb via Kickstarter een Heartisans horloge. Ziet er niet uit maar meet wel bloeddruk en kan ECGs maken (Apple is dus niet de eerste).
    Zonder certificering krijgen artsen natuurlijk straks te maken met metingen waarvan ze niet weten of ze de persoon diagnosticeren of een apparaat of procedure debuggen. Persoonlijk heb ik liever een ongecertificeerde meting passend bij mijn verhaal dan geen meting, maar Apple zal dat anders zien…

  21. Origineel geplaatst door Dirk
    Dat apple het toelaat om te gebruiken maar met de melding dat het nog niet approved is. Kunnen ze ineens veel data verzamelen voor die commissies.

    Volgens mij begrijp je niks van de wereld. Dit ligt niet aan Apple verder, en Apple MAG NIET dit uitbrengen hier als de Nederlandse autoriteiten het niet hebben goedgekeurd. Het is dus wachten op HUN en niet op Apple.

  22. Ben ietwat teleurgesteld, mijn 1340 euro kostende x is nog maar van november, mijn iWatch 3 vantzelfde en nu al verouderd en tegen dat deze functie op de iWatch beschikbaar is, zal er wss al een nieuwe model zijn. En waarom Apple pay niet werkt is me een vraagteken. Op mijn simpele Android ging dat hier in België wel. Ik moet me denk ik gaan bedenken. Het is niet dat ik het niet kan betalen maar ik voel me toch een beetje belazerd.

  23. Het zou voor mij de enige reden zijn om het aan te schaffen omdat m’n vader het enorm goed zou kunnen gebruiken. Echt jammer dat Europa weer achter moet lopen ivm. boute reglementen. Als het in de VS. gebruikt zou mogen worden dan waarom hier niet?

  24. @Peter: ik snap je teleurstelling, ik heb precies hetzelfde, er X en AW 3
    Zijn geweldige apparaten, wel nu verouderd maar goed zo gaat dat in de technische wereld.
    Als je toch nieuwste wilt hebben, kan je je X doorverkopen en wat bijleggen voor een XS.. en je Watch zou ik pas upgrade als de RVS en 4G en ECG in Nederland verkrijgbaar is.

  25. @Peter: typisch bij
    Mij iphone 7 en  watch werkt wel  pay

  26. Mensen die data van een ECG op een correcte kunnen interpreteren, die hebben een naam: Dokter in de geneeskunde.
    Een slechte interpretatie van ECG en andere lezingen van de hartfuncties, kan stresshormoon vrijmaken alsook mensen onnodig naar de arts sturen.
    Onderzoek waarschuwt hier nu reeds voor.

  27. Jammer dat ik zelf niet mag beslissen of ik een ECG maak! Zou er echt wat zijn dan maken ze toch echt wel een nieuwe in het ziekenhuis!

    Tijdje geleden een Kardia Mobile gekocht ( Ned site ) die maakt gewoon ook een ECG/EKG. Deze is van het merk AliveCor en op de verpakking staat ( FDA Cleared )

    Werkt gewoon op me iPhone X

  28. Origineel geplaatst door Peter
    Ben ietwat teleurgesteld, mijn 1340 euro kostende x is nog maar van november, mijn iWatch 3 vantzelfde en nu al verouderd en tegen dat deze functie op de iWatch beschikbaar is, zal er wss al een nieuwe model zijn. En waarom Apple pay niet werkt is me een vraagteken. Op mijn simpele Android ging dat hier in België wel. Ik moet me denk ik gaan bedenken. Het is niet dat ik het niet kan betalen maar ik voel me toch een beetje belazerd.

    Doe niet zo raar… dat ding is echt niet verouderd man.✌️

  29. Origineel geplaatst door John
    Jammer dat ik zelf niet mag beslissen of ik een ECG maak! Zou er echt wat zijn dan maken ze toch echt wel een nieuwe in het ziekenhuis!

    Tijdje geleden een Kardia Mobile gekocht ( Ned site ) die maakt gewoon ook een ECG/EKG. Deze is van het merk AliveCor en op de verpakking staat ( FDA Cleared )

    Werkt gewoon op me iPhone X

    Ik zou de privacy policy van Kardia maar eens heel goed nalezen. Wat daar in staat is niet misselijk en tegen de nieuwe EU privacy wetgeving. Ze geven er zelfs in aan dat ze alles van je telefoon uploaden maar de servers in Amerika en dat jij op geen enkel opzicht een zaak tegen ze aan kan spannen.

    Gebruikersinhoud

    Algemene Gebruikersinhoud. Bepaalde functies van de Dienst kunnen u, uw zorgverlener of andere gebruikers toestaan om inhoud naar de Dienst te uploaden, met inbegrip van berichten, afbeeldingen, gegevens, tekst, locatie-informatie en andere soorten informatie

    Ik blijf er mijlenver van weg.

  30. @JeroenT: Dit heb ik ook gelezen en ik deel niks, maak de ECG allen voor me zelf!

  31. Origineel geplaatst door Rem
    @Peter: ik snap je teleurstelling, ik heb precies hetzelfde, er X en AW 3

    Zijn geweldige apparaten, wel nu verouderd maar goed zo gaat dat in de technische wereld.

    Als je toch nieuwste wilt hebben, kan je je X doorverkopen en wat bijleggen voor een XS.. en je Watch zou ik pas upgrade als de RVS en 4G en ECG in Nederland verkrijgbaar is.

    Wees gerust, de iPhone X en Xs zit overall gezien niet heel veel verschil in. Het zijn beide top toestellen! Mocht je hele zware games gaan spelen etc. dan zul je verschil bemerken maar als ik alle populaire YouTube’ers mag geloven zeggen zei “Don’t upgrade”. (Maar goed, op iCulture zitten de echte Apple fans dus ik begrijp wat je bedoeld)

    Wat betreft de Apple Watch series 4 zit wel degelijk verschil idd.

  32. Origineel geplaatst door JeroenT
    Je zal maar net dood gaan aan een hartaanval terwijl de ECG de symptomen al bloot had kunnen leggen. manmanman

    De Apple watch kan alleen atrium fibrilleren herkennen. Het hart blijft in dit geval nog gewoon bloed pompen (alleen onregelmatig).. de hartritmestoornissen waarbij er sprake is van een hartstilstand zijn ventrikelfibrilleren, ventriculaire tachycardie, PEA, en asystolie.

  33. Tja, dit en de DualSim. Als dat nog een keer door de providers in NL wordt ingevoerd is het een GO voor de AppleWatch. Lijkt me heerlijk om mijn iPhone regelmatig thuis te kunnen laten….

  34. Ik wil toch even reageren op dit verhaal. Een van de redenen dat cardiologen in Nederland hier op tegen zijn is dat ze bang zijn dat iedereen met een ‘laag hartritme’ of iets dergelijks meteen 112 gaat bellen. Er staat in de melding duidelijk ‘maak een afspraak met de arts’. Maar Nederlands bellen tegenwoordig veel vaker 112 en helaas heeft ons systeem daar het capaciteit niet voor.. Er is een gigantisch te kort aan verpleegkundige waardoor het aantal beschikbare ambulances in sommige gebieden gehalveerd is wegens de tekorten.. dit speelt erg mee in de afhandeling van dit systeem.. Het klinkt allemaal erg krom en ik snap dat je recht hebt op hulp etc. Daarom willen ze het zelf extra goed controleren dat het ook echt goed werkt.

    Het Amerikaans systeem is er op gebaseerd dat ze elk patient vervoeren naar het ziekenhuis wat de patiënt ook mankeert.
    Sommige mensen bellen zelfs 911 (112) als ze geen taxi kunnen betalen en het ziekenhuis dichter bij hun bestemming is, omdat ze weten dat de ambulance daar verplicht is om iedereen te vervoeren. De reden dat dat in Nederland niet kan is omdat hier al het personeel verpleegkundige is om de ambu en in de States is dat dus niet.
    Kleine vergelijking: opleiding in Nederland 5-6 jaar. Opleiding Amerika als EMT 6 maanden.

    Uiteraard zijn er een hele boel andere redenen.

    (Getyped op een kleine telefoon dus excuses voor de zinsopbouw en interpuncties.)

  35. Als de 4 net zo accuraat mijn hartslag registreert als mijn 3 nu dan hou ik mijn hart vast.
    Bij een hartslag van 150 de berg op laat mijn watch zien dat ik een slag van 64 p/m heb.
    Nu ook in ruste. Watch geeft aan 79 terwijl deze 57 is.

  36. Origineel geplaatst door Robin
    Als de 4 net zo accuraat mijn hartslag registreert als mijn 3 nu dan hou ik mijn hart vast.

    Bij een hartslag van 150 de berg op laat mijn watch zien dat ik een slag van 64 p/m heb.

    Nu ook in ruste. Watch geeft aan 79 terwijl deze 57 is.

    Ik had dit ook. Ook tijdens workout dat de hartslag af en toe niet werd gemeten, of niet goed. Op advies van Apple heb ik in de Apple Watch app bij privacy geklikt op “ herstel fitnesskalibratiegegevens”. Het is net 2 dagen geleden, maar dit lijkt geholpen te hebben.

  37. Beste Redactie,
    Bedankt voor het uitgebreide artikel, exact dit vroegen mijn vriendin en ik ons af bij het zien van het Apple Event. We waren al erg enthousiast om de features. Erg jammer om te lezen dat wij buiten de VS hier niet gelijk gebruik van kunnen maken.

    Ik ga er vanuit dat jullie hier boven op blijven zitten, dat wanneer er een update is m.b.t. de vrijgave of goedkeuring van de ECG functionaliteit, Europees al dan NL, dit wordt vermeldt op jullie site.

    Tot dat de functionaliteit hier beschikbaar is, wachten we. Moet we eerlijk bekennen dat ik erg teleurgesteld ben en het eigenlijk gigantisch zat ben dat we in deze moderne tijd ons nog laten tegenhouden door kortzichtige ouderwetse wetgeving. Verschrikkelijk misselijk makend dit.

    In ieder geval, bedankt redactie! Ik hoop dat we via jullie gauw meer horen. 😊

  38. Ik twijfel. Zal ik even wachten en dan de uitvoering met 4g in Duitsland kopen? Hoe groot is de kans dat er bijvoorbeeld volgend jaar een Nederlandse provider het toch gaat aanbieden – en dan het ik de watch al maar vast.
    Wat denken jullie?

  39. Word er gek van nu weer GEEN 4G ( hoe lang MIT dot nog gaan duren😞😞😞 echt we lopen enorm achter de feiten aan.!! Heb de series 4 WiFi maar gekocht maar wilde eerst naar Duitsland gaan maar voor de watch in de winkels liggen is het december! Zo lang kan ik niet wachten Haha.

  40. @Bert: Wilde ook de 21e naar Duitsland gaan maar ben bang voor de teleurstelling dat ie dus niet op voorraad is en apart houden doen ze niet heb gebeld jaar de store in Oberhausen.
    En dat 4g komt volgend jaar hoop ik,dan hebben we meteen alle modellen voor het uitzoeken.

    Er zit een betere WiFi chip in dus wacht wel even met 4g. Die extra 100€ steken we weer in onze zak.

    Dan maar een jaartje met de iPhone bij ons Haha

  41. Nieuw digitaal horloge kan elektrocardiogram maken: een zegen of een vloek? [artikel]

  42. Heb gisteren Apple watch opdate geïnstalleerd , geen vastloper ! Alles werkt prima👍😉🤞

  43. (Red.) Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na de beschikbaarheid van ECG-app in Amerika.

  44. Je hoeft hem niet op engels te zetten hoor. Alleen regio op Verenigde Staten.

  45. Ik heb een Apple Watch 4, 44mm gekocht bij eGlobalcentral (Chinese webshop) omdat het 40 euro goedkoper was. Grappige is dat ik blijkbaar een VS exemplaar heb, ik hoefde geen eens regio of taal in te stellen naar het Engels/VS. Regio is gewoon Nederlands en taal ook, grappig dat alles ook gewoon in het Nederlands is.

  46. Origineel geplaatst door Alex
    Je hoeft hem niet op engels te zetten hoor. Alleen regio op Verenigde Staten.

    Dat werkt niet

  47. @Michel: Ik heb ook niets aangepast na updaten en het werkt.
    Dus geen regio of taal aangepast (Amerikaanse Apple Watch)

  48. Was dit niet enkel mogelijk bij een Series 4 met 4G, wat dus niet in Ned en België te koop is?
    Crown is anders, aangezien daar ook de 4G antenne in zit?

  49. @Arjan: Saturn of Mediamarkt hebben in Duitsland soms voorraad. Heb mijn RVS daar 2 weken geleden gehaald.

  50. Origineel geplaatst door Peter
    Ben ietwat teleurgesteld, mijn 1340 euro kostende x is nog maar van november, mijn iWatch 3 vantzelfde en nu al verouderd en tegen dat deze functie op de iWatch beschikbaar is, zal er wss al een nieuwe model zijn. En waarom Apple pay niet werkt is me een vraagteken. Op mijn simpele Android ging dat hier in België wel. Ik moet me denk ik gaan bedenken. Het is niet dat ik het niet kan betalen maar ik voel me toch een beetje belazerd.

    Kom op zeg! Waarom zijn die apparaten verouderd? Totale onzin! Laat je niet gek maken door al die marketing! Nieuwe apparaten komen en gaan!

    Ik heb juist om die rede net een nieuwe iPhone X gekocht tegen een spotprijs, omdat iedereen denkt dat alles uit 2017 “Outdated” is! 💶🤪

  51. Hier ook: alleen software geüpdatet en de ECG app was meteen zichtbaar en werkt na de genoemde invoer (op iPhone) prima. Erg blij met mijn US Watch nu, zeker nu Apple Pay ook werkt hier. top!

  52. Je kunt toch ook je Watch in Amerika bestellen?

  53. Je zal maar als zakenman (m/v) of toerist uit de VS, om de tijd te doden of zo, op zeg Charles de Gaulle of Heathrow een Apple Watch hebben gekocht, kan je dit mooi niet gebruiken ook al ben je Amerikaan. Ben toch benieuwd of die mensen Apple niet kunnen aanklagen, is namelijk nooit bekend gemaakt tijdens eerste keynote waar AW4 werd gepresenteerd.

  54. Geen id of ik een Amerikaanse versie heb maar ik kan wél ECG’s maken. E-Global is een Nederlands bedrijf waar ik het heb gekocht goedkoop. Misschien dat zij het dan uit Amerika hebben geïmporteerd.
    Mijn hart lijkt in ieder geval nu ‘Onbeslist’ te zijn. Spannend. Vandaag op andere locaties ermee ‘spelen’. Kijken of de meting dan anders uitkomt. Maar ik moet zeggen dat dit echt wel prettig en soepel werkt.

  55. (Red.) Artikel aangepast vanwege de beschikbaarheid.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.