Reacties voor: Apple geeft tussentijdse waarschuwing voor lagere omzet

Apple heeft een open brief van Tim Cook uitgestuurd, waarin ze waarschuwen voor een lagere omzet dan verwacht. Dit heeft te maken met tegenvallende iPhone-verkoopcijfers, vooral in China en opkomende markten. Apple had verwacht dat meer mensen zouden upgraden naar een nieuw model. Ook heeft het batterijprogramma invloed gehad op de keuze van mensen om te upgraden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 45 reacties

  1. Ben dus al 2 jaar/upgrades aan het uitstellen vanwege de idioot hoge prijzen.

    Mijn iPhone 6 plus doet het nog en ziet er goed uit.

    Dus zie in september wel weer verder.
    ik denk dat meer mensen er zo over denken.
    Denk dat meer mensen de overstap al hadden gemaakt als de prijzen niet zo bar gestegen waren.

  2. Zal de prijs van de tegenwoordig veels te dure iPhones ook ermee te maken hebben?

  3. Ze moeten gewoon onder de 1000€ blijven met de iPhone. Dat had ik al een andere. Nu doe je gewoon meerdere jaren met je iPhone.

  4. Hier ook iemand die lekker nog 2jaar extra gaat doen met z’n iphone 7.

    Redenen:
    – idioot hoge prijzen,
    – restwaarde van een toestel is na 2 jaar niet meer wat het was waardoor een beetje bijleggen bij een nieuw toestel geen optie meer is.
    – hardware upgrades zijn niet zo boeiend meer (voor mij iig). Ik merk dat ik steeds minder zaken op m’n iphone doe die het nieuwste van het nieuwste vereisen. Bellen, berichtjes sturen, wat browsen af en toe een youtube filmpje. Niet iets dat een iphone 5s ook niet prima zou kunnen

  5. Jullie eindigen met de hoofdreden, consumenten pikken de belachelijke prijsstijgingen niet meer. Voor een groot deel van de gemiddelde consumenten is het niet meer te verantwoorden die prijs. Vroeger betaalde je een premium prijs en had je de beste iphone nu betaal je premium maar heb je nog niet eens het topmodel. De prijzen voor de accesoires zullen we het maar niet over hebben.

    Tel daarbij op dat concurenten apple het vuur aan de schenen aan het leggen zijn op het gebied van technische vernieuwingen en een aantal zwaar concureren op prijs/kwaliteit.

    Ik hoor het overal om me heen, dat mensen er wel klaar mee zijn, collega’s, vrienden, famillie gingen bijna altijd elk jaar mee met de upgrade maar laten het nu voorbij gaan en slaan generaties over of stappen zelfs over.

    Heck, bij zowat alle artikelen op internationale blogs ontstaat er wel een discussie over de prijzen.

    Dit is een trend die zich alleen maar voort zal zetten.

  6. Ja die spotgoedkope batterij die je er dit jaar in kon laten zetten gecombineerd met iOS12 wat oudere toestellen sneller doet lopen zorgen voor veel minder upgrades dan verwacht. Daarom is dit gewoon een goede ontwikkeling.

  7. Wachtend op een 4,7”..

  8. Misschien dat ze eindelijk in gaan zien dat ze nu te ver gaan met hun prijzen.
    Een aantal jaar geleden had je voor 600 euro nog de flagship iPhone. Tegenwoordig mag je hier € 1159,- voor aftikken.
    Even ter vergelijking: daar koop je bijna een Macbook Pro voor .. koekoek

  9. En Tim Cook zegt verder niets over oorzaak nummer één dat het weleens te maken zou kunnen hebben met de schandalige hoge prijs die je betaalt voor het allernieuwste model??

    Erg naïef of bewust…

  10. @Jochem: Same here, heb nog steeds de iPhone 7 Plus, wilde aanvankelijk upgraden naar de iPhone Xs Max maar de prijzen hebben mij een beetje tegen gehouden. Dus maar een jaartje extra wachten en kijken wat de iPhone 11 te bieden heeft voor zowel de specs kant als de prijs gedeelte…

  11. Ik heb de iPhone 7 en overwoog om up te graden.
    Wat mij tegenhield was de prijs en een nóg groter toestel.
    Ik had daarom mijn hoop op de XR gezet.
    De kleuren spraken me ook erg aan!
    Maar toen bleek dat die nóg groter en zwaarder was dan de X(S) heb ik er vanaf gezien.
    Verder vind ik de kleuren van de XS saai.
    De gouden is gewoon goud ipv rosé en dat vind ik jammer….

  12. Nog even 10-15% laten dalen en dan is er weer een @APPL koopmoment.

    Voor degene die twijfelen over een nieuwe iPhone: de iPhone X is nog steeds met een mooie korting te koop bijvoorbeeld bij Coolblue 🙂

  13. Nog steeds cijfers waar de meeste bedrijven alleen maar van kunnen dromen.

  14. Dit is goed nieuws! Ik hoop dat Apple eens beseft dat hun producten en met name de Iphone overpriced zijn

    Mijn iphone SE werkt nog steeds goed en is lekker snel en compact. Waarom zou ik overstappen naar een overpricede te-grote en zware Iphone Xr?

    Ik hoop dat Apple dit jaar een compacter iphone xr uitbrengt dat iets weg heeft van de iphone se want stiekem wil ik toch dat all-screen display hebben 😀

  15. Hoop dat ze nu eens terug komen van de premium houding van ze. De prijs van voorgaande jaren top of the bill is nu de onderkant van een minst bedeelde toestel. Terwijl de upgrades niet zo spectaculair zijn die dat prijsverschil rechtvaardigen. Uiteraard allemaal marketing technische grenzen opzoeken.

    De hoop dat ze inzien, dat er een kentering plaatsvind, dat zelfs de Apple minded mensen niet alle prijsverhogingen slikken als zoete koek en blindelings volgen.

    I.p.v. het moeten bijstellen van de prognose wijten aan andere, buiten hun macht liggende, factoren. Dan het prijsplafond van hun producten/gebruikers.

    Kijk de prijs/functionaliteit van een MacBook pro voor dat geld, niet eens een touchscreen. Never seen better!! 🙁. Het uitblijven van levering aan Nederland van de HomePod, Apple Pay.

    Het uitblijven, tov de concurrent, van het goed doorontwikkelen van Siri/AppleHome en compatible aanverwante artikelen. ,

  16. Als je de reacties hier leest is mijn gedachte hetzelfde. Wat jammer dat cook dit niet durft te zeggen.
    Steeds meer dingen vallen me tegen van Apple, en dat vinden ook vast meer klanten.

  17. Origineel geplaatst door Michel
    Als je de reacties hier leest is mijn gedachte hetzelfde. Wat jammer dat cook dit niet durft te zeggen.

    Steeds meer dingen vallen me tegen van Apple, en dat vinden ook vast meer klanten.

    Een terechte opmerking
    Je nieuwe iPhone XS aansluiten op je nieuwe MacBook pro kan niet, je bent verplicht steeds een adapter te gebruiken.
    Bijgeleverde oortjes iPhone passen niet in MacBook pro weer een adapter gebruiken.
    Draadloze oordopjes Apple ook weer een adapter gebruiken.
    USB C op MacBook Pro en voor de iPhone alles met lightning kabels.
    Wat een idiote en zeker niet toekomstgerichte toepassing, laat staan klantvriendelijk.
    Neen alles voor extra kabeltjes / adapters verkoop
    Maar Apple is wel innoverend…

    • @Willy: Hier ben ik het totaal mee eens. 2017 MBP hier en een XS max en loop daarmee tegen dezelfde problemen aan als jou. We zitten duidelijk in zo’n tussenfase maar die tussenfase duurt te lang.

  18. Dat krijg je als je van die debiele prijzen hanteerd. Mensen zijn niet achterlijk Cook! Verschuilen achter China, wat een laf excuus….

  19. (Red.) Brief van Tim Cook aan personeel toegevoegd.

  20. Eens met de eerder genoemde punten. Mijn iPhone 6s presteert weer als nieuw sinds de vervanging van de batterij. Daarnaast wil ik al lang een Apple watch hebben, maar wacht ik tot de cellular versie in Nederland beschikbaar is. Zodra die er is ga ik alles upgraden.
    Het is wel jammer, ik krijg het gevoel dat Apple de kleinere landen steeds meer links laat liggen

  21. Warren buffett quote

    Ik heb een privé jet maar mijn iPhone is belangrijker.

    Dat is ook precies de reden dat apple niet meer in realiteit staat. Grootheid waanzin brengt menig te val. Het is en blijft een Telefoon en geen eerste levensbehoefte.

  22. Nou ik heb een tip voor mijnheer Cook.
    Haal al die niet verkochte iPhones terug uit China en verkoop ze elders dan ben je ze zo kwijt !!
    Er is veel belangstelling naar de versie die 2 echte simkaarten kan hebben !

  23. Volgens mij snappen de meesten hier niet hoe je rapporteert en analyseert. Ja de verkopen vallen tegen en ja de omzet ook. Maar lees die brief in plaats van alleen het iCulture bericht. De reden hiervan is grotendeels de periode waarin de iPhone XS de verkoop in ging t.o.v. De X vorig jaar.

    Juist ja, een andere financiële periode. Dus is het appels met peren vergelijken.

    Uiteraard zijn er meer factoren, waar we alleen maar blij mee mogen zijn. Waarom denk je dat de iPhones duurder zijn? Omdat Apple weet dat de hardware aan zijn max zit. Een dagelijkse normale gebruiker merkt het verschil niet tussen een iPhone 7 en een iPhone XS. Die zijn in reguliere browse taken net zo snel. Dus gaan mensen misschien wel 4 jaar met hun telefoon doen. Oftewel: Apple verkoopt minder telefoons, maar probeert omzet en winst te maximaliseren om R&D te kunnen financieren.

    Alle tegenvallers zijn voorzien, behalve de lage groei in opkomende landen als China. Hierdoor valt het iets meer tegen dan ze hadden voorspelt.

    Denk maar niet dat de iPhone (veel) goedkoper is volgend jaar. Dan zit je bij het verkeerde merk. Apple raakt niet in paniek.

  24. Het bezit van een Apple Watch 4 maakt de behoefte om mijn nog goed werkende Iphone 7 Plus te upgraden minder groot. De AW wordt voor mij steeds belangrijker als ‘interface’ van de Iphone en zolang deze twee goed kunnen samenwerken vind ik het wel best zo.

  25. Heb nog steeds de iPhone 6s Plus. iphones zijn saai geworden.

  26. Zoals je in de brief kan lezen is de pijn in opkomende markten als China en India. Een paar % minder verkopen daar is meteen een hap uit je omzet. De reden is vrij simpel. De handelsoorlog tussen de VS en China begint al pijn te doen. Niet zozeer dat Apple zelf direct hard getroffen wordt maar verkoop van andere Chinese producten wel. Plus dat de dollar sterk steeg tov Chinese Yuan. Groot verschil met westerse economieën is dat de Chinese economie zich veel sneller aanpast. Dus de handelsoorlog wordt veel sneller tastbaar in China als in de rest van de wereld. Chineze arbeiders zijn nauwelijks beschermt dus bedrijven snijden direct hard en rigoureus in hun personeel. Die onzekerheid plus de inmiddels belachelijke prijzen en langere houdbaarheid van de telefoons zorgt nu voor een vertraging.

  27. Eens met meerdere reacties hierboven. Na de iMac, MBP, iPhone 1 tot X, iPad (Pro), AirPods en iPod komt de overstap in het vizier. Bij mijzelf onstaat steeds meer de vraag heb ik het eigenlijk wel nodig. Is er geen beter, goedkoper, alternatief.

  28. Iedereen heeft het over de idiote prijzen. Het grappige is dat ze meer winst halen uit een 6S, of 7.. dan uit een Xs Max. De onderdelen zijn gewoon duur. Het scherm van de Xs Max is ongeveer $90. Alleen het scherm.
    Je gaat je niet richten op mensen zonder geld.

    Ze doen het nog steeds prima, alleen met wat minder omzet dit jaar.

  29. Origineel geplaatst door Elliott
    Eens met meerdere reacties hierboven. Na de iMac, MBP, iPhone 1 tot X, iPad (Pro), AirPods en iPod komt de overstap in het vizier. Bij mijzelf onstaat steeds meer de vraag heb ik het eigenlijk wel nodig. Is er geen beter, goedkoper, alternatief.

    En bij mij ontstaat bij dit rijtje van Elliott steeds meer de vraag: is vervangen door nieuwere eigenlijk wel nodig? iOS 12 werkt uitstekend, op iPhone 5s zelfs ook nog! Je kan ook geld besparen door langer met vertrouwde, degelijke Apple producten te doen.

    Verder ben ik ook van mening dat Apple kritisch mag kijken naar hun verkoopprijzen. Daar ligt het antwoord. En niet wegens innovatie of andere zaken. Want iPhone Xs is een prima toestel.

  30. Vergeet ook niet de toenemende concurrentie van Android toestellen.
    Ik ben meer dan een jaar geleden overgeschakeld naar een Nokia 8.
    400 euro voor betaald en nog steeds bijzonder tevreden over het toestel.
    Ik zie niet direct in waarom ik het dubbele zou betalen terwijl deze smartphone perfect aan mijn behoeften voldoet, even stabiel is, de batterij voor mij 3 dagen meegaat zonder herladen (mijn iPhone 5 slechts 1 dag toen die nieuw was) en je meer mogelijkheden hebt om het toestel “naar je hand te zetten”.

  31. 85 miljard omzet bij een kostenratio van nog geen 40%. Astronomisch goede cijfers, het kan niet altijd feest zijn. We zijn gewend geraakt aan record omzetten, maar op enig moment raak je met elk product wel een verzadigingspunt waarin de rek uit de markt is.

  32. Wat me in dit lijntje weer opvalt is het gekreun over de hoge prijzen, terwijl de zegeningen van al deze Apple producten amper meetellen. Voor alle zeurpieten even op een rij:
    – welk ander merk levert smartphones die na zes jaar nog probleemloos kunnen worden geupdate en nog prima presteren (5s)?
    – valt het jullie ook op dat iPhone als enige merk de FaceID wel veilig heeft uitgevoerd voor alle daarmee uitgeruste modellen?
    – hoeveel andere merken maken zo veel serieus werk van bescherming van privacy in alle updates en upgrades van hard- en software?

    En dan ga ik verder niet in op het presteren van iMac’s, MacBooks etc ook nadat ze niet meer meegenomen worden in de nieuwe OSX-versies. De updateservice gaat na zeven jaar nog eens twee jaar door in de ouwe OSX. Ik heb nog geen windows-pc’s meegemaakt die na vier jaar nog meekonden, bij Apple ben je dan nog niet halverwege de gebruikscyclus! Hoezo duur? De prijs-kwaliteitverhouding is en blijft gewoon top.

    En aan degenen die de nieuwe prijzen voor hun eigen portemonnee te hoog vinden: het is echt geen schande om niet iedere twee jaar de nieuwste versie te kopen. Voor Apple even lastig als hierdoor de verkoop wat terugzakt, maar daar is genoeg reserves om toch niet op de kwaliteit in te gaan boeten.

    • @Walden: 👍🏻 Goed gezegd. En volledig mee eens!

    • @Walden: Grotendeels met je eens, maar de extra kostenpost om meer opslag of geheugen erbij te prikken, nadat je al de premium prijs voor een basisversie hebt betaald (inclusief de vele jaren aan gratis software updates, etc), is gewoon van de zotte. Tel er nog eens bij op dat je deze beslissing niet kunt uitstellen, omdat je dit meteen bij de aanschaf moet regelen.

      Waarom zo’n enorme hoge prijs voor deze upgrades? Het betreft gewoon dezelfde high end chips, die je ook terug vindt op een NVME SSD van Samsung of een Corsair geheugen reepje. Maar dan kost het 3x zo veel. Dat is absurd en niet verdedigbaar. Als ze de prijzen van deze upgrades nou eens zouden aanpakken, dan had ik in December misschien wel een grotere SSD in mijn nieuwe macbook genomen. Dat had ze meer winst opgeleverd.

      Ook is de basisprijs van bijvoorbeeld de nieuwe ‘basis’ iPhone (nu de XR) fors gestegen t.o.v. de prijs vorig jaar van de basis iPhone (de 8). De X was toen hij werd geïntroduceerd een kijkje in de toekomst, waar mensen wel extra voor wilden betalen (ik ook). Maar nu, een jaar later, heeft Apple het idee dat iedereen dat elk jaar wil doen. €1300 voor een de XS, want je neemt toch niet de basisversie (en ja, de XS is echt erg goed) is gewoon meer dan veel mensen er voor over hebben, die de vorige generatie top-of the line iPhones konden betalen.

      Kortom, ik heb het idee dat Apple zichzelf langzaam de markt uit aan het prijzen is. Ik vind dat echt jammer, want ze maken een fantastisch ecosysteem. Geweldig hoe de Apple iCloud alles verbindt, van iPhone en watch tot iPad en Mac.

      Misschien dat de nieuwe Mac mini het begin van een langzaam keerpunt is, want daarin kun je teminste zelf geheugen prikken. 32GB high end RAM zelf in een 8GB versie prikken is VEEL goedkoper dan een 16GB van de plank… Alleen ook daar weer jammer dat de SSD niet verwisselbaar is. Er is ruimte voor in de behuizing. Als die er was, dan had ik ook mijn 2014 mac mini thuis een upgrade gegeven, en later dit jaar 32GB en een grotere NVME SSD erin gedaan.

  33. @Walden: Mooi gezegd!

  34. Origineel geplaatst door Elliott
    Eens met meerdere reacties hierboven. Na de iMac, MBP, iPhone 1 tot X, iPad (Pro), AirPods en iPod komt de overstap in het vizier. Bij mijzelf onstaat steeds meer de vraag heb ik het eigenlijk wel nodig. Is er geen beter, goedkoper, alternatief.

    Origineel geplaatst door iSan

    En bij mij ontstaat bij dit rijtje van Elliott steeds meer de vraag: is vervangen door nieuwere eigenlijk wel nodig? iOS 12 werkt uitstekend, op iPhone 5s zelfs ook nog! Je kan ook geld besparen door langer met vertrouwde, degelijke Apple producten te doen.
    Verder ben ik ook van mening dat Apple kritisch mag kijken naar hun verkoopprijzen. Daar ligt het antwoord. En niet wegens innovatie of andere zaken. Want iPhone Xs is een prima toestel.

    Heb je inderdaad een goed punt. Ik merk dat ik sterk word beïnvloed door (social) media, marketing, etc.

  35. Ik ben tot 2x overgestapt op een Android telefoon, een Galaxy note 4, weer naar een IPhone 6 en tot vorig jaar een Galaxy s8, nu weer een IPhone X.

    Laat ik het zo zeggen het is leuk (speelgoed) maar de degelijkheid en kwaliteit van de producten is werkelijk niet zo goed als een IPhone, Vingerafdrukscanner weigert regelmatig, gezichtscanner (s8) werkt alleen bij goed licht, batterij gaat behoorlijk snel achteruit, beide toestellen hebben een levens duur van circa 1 tot anderhalf jaar. Waarbij mijn IPhone 6 nu nog steeds goed presteert. Ik heb het 2x ondervonden en betaal dan liever wat meer dat ik langer met mijn toestel kan doen. Het is overigens niet goed te praten dat de prijs van 1159€ instap model XS nog steeds absurt is. Anderzijds als ik hier 3-4 jaar mee kan doen is het te overzien vind zelf.

  36. Allemaal noemen ze hier de prijs, maar draaien nog vrolijk door met hun 6 en 7.. Tel nog een €200 die je terug krijgt en als je dan per jaar gaat rekenen valt het reuze mee wat ie je kost.

    @Patrick: Misschien omdat Google sch**t heeft aan jouw privacy

    Origineel geplaatst door Saïd
    Dit is goed nieuws! Ik hoop dat Apple eens beseft dat hun producten en met name de Iphone overpriced zijn

    Mijn iphone SE werkt nog steeds goed en is lekker snel en compact. Waarom zou ik overstappen naar een overpricede te-grote en zware Iphone Xr?

    Ik hoop dat Apple dit jaar een compacter iphone xr uitbrengt dat iets weg heeft van de iphone se want stiekem wil ik toch dat all-screen display hebben 😀

    Ieder z’n ding, zou persoonlijk nooit meer terug willen naar zo’n postzegel beeldschermpje, en touch-id idem, ben zoveel blijer met face-id

  37. Voel mij slecht behandeld door Apple toen mij MacBook Pro van ruim 2500 € een defecte video processor had. Was vintage voor hun en repareren kom niet. Toen met flinke tegen zin een MacBook Air 2018 gekocht waar geen interface meer op zit. De USB-C adapter naar mijn Thunderbolt Dislplay was al binnen 24 uur kapot. Nu wachten wanneer het toetsenbord defect is. Apple luister niet meer naar klantenwensen

  38. Ik verwacht dat Apple kleine aanpassingen gaat doen.
    Prijsverlagingen in de upgrades( verwacht nou niet grote kortingen)
    Subsidies voor providers
    Hun eigen kosten verlagen en wachten op het effect van dat LG als OLED scherm leverancier.
    Eerste effecten van dat ze Toshiba overname waarin ze participeren.
    Maybe hun overname strategie versnellen?
    Meer iPhones in India produceren, kan je daar de markt op en geen handelsoorlog

    En maybe gaan ze is een keer op het echte overname pad en gaan ze voor een Disney.

    Daarnaast als die handelsoorlog snel over is ( trump lijkt zijn keutel in re trekken) dan trekt die omzet ook wel weer aan.

  39. @Walden: Hear, hear!

  40. @Eric:Dat is een argument dat van wordt gebruikt, maar ik vraag me af of Google zo veel minder weet van een iPhone gebruiker dan van een Android-gebruiker.

    Apple laat zich rijkelijk betalen door Google om standaardzoekmachine te zijn, veel iPhone gebruikers mailen met Gmail, gebruiken Gdrive, Google Photo’s….

    Voor de meeste gebruikers denk ik dat er weinig verschil is.

  41. Ik wil een nieuwe MacBook pro maar die met touchbar is te duur . Die zonder is laatst niet ge update en hun nieuw toetsen bord ja is de grootste flut. Van mij mag het 50mm dikker zijn als dat toetsen bord maar probleemloos blijft werken. Denk dat velen daarom terughoudend zijn om bv een nieuwe MacBook pro te halen.

    iPhone ja, moet niet altijd de nieuwste hebben want na een week is het nieuwe er al af.

    Apple Watch ja motiveerd me om meer te bewegen en regelmatig me doet wandelen om mijn 370 dagen niet te verliezen van alles gevuld te hebben. Denk dat hier nog veel meerwaarde in zit in de us. EGC werkt alleen daar en dat zal ook zo zijn met de bloedsuikerspiegel meter als die op de markt komt.

  42. @Willy: Mooi bij Ali bestellen, ok soms pakt 1 niet maar in veruit de meeste gevallen werkt t gewoon. Werkt 1 niet, ff in ander Apple apparaat proberen daar doet ie t dan vaak wel.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.