Reacties voor: Apple verbiedt jailbreak bij ontwikkelaars

Volgens de voorwaarden van de iPhone Developer Program License mag je als iPhone-ontwikkelaar niet langer jailbreak-applicaties ontwikkelen of anderen helpen bij een jailbreak.
Lees het complete artikel → Apple verbiedt jailbreak bij ontwikkelaars

Reacties: 18 reacties

  1. Apple kan de pot op. Apple kan de legaliteit van een jailbreak niet beinvloeden–dan maar op zo’n achterbakse manier. Ik begin sterk te betwijfelen of Apple mijn $99 verdient. Misschien dat ik Android maar eens moet proberen.

    UPDATE: Deze eerste reactie is wat overdreven. Zoals bij zoveel Apple nieuws de laatste tijd reageren de websites als een stel kleine kleuters zonder eerst de validiteit van de berichten te bevestigen. Ik grijp bijvoorbeeld terug op het hele “refund” fiasco en hoe de developer dat uit zijn eigen portemonnee zou moeten betalen. Pure onzin dus. Ik zal de volgende weer eerst drie keer ademhalen voor ik reageer. 😉 Nothing to see here, move along.

  2. Curieuze afsluiter.
    Via je ene bedrijf je SDK kontrakt afsluiten en dan via het andere de jailbrake applicatie uitbrengen. Dan overtreedt de eerste toch de regels

  3. @Thaurin: feel free!

  4. En hun mogen wel in hun patenten een gejailbreakte iPhone gebruiken?

  5. Nu ik het gelinkte artikel en de agreement eens beter heb doorgelezen, valt het denk ik wel mee. Er staat toch niets meer dan dat developers die de agreement hebben getekend ermee instemmen geen applicaties te ontwikkelen die een jailbreak mogelijk maken, en dat apps gemaakt met de iPhone SDK alleen via Apple selectie in de App Store gedistribueerd mogen worden?

    Dus misschien is de dramatische titel “Apple verbiedt jailbreak” wat overtrokken.

    De iPhone hackers zullen gewoon blijven doen wat ze blijven doen–buiten Apple’s iPhone Development Program om. Overigens heeft Google inmiddels ook een tethering applicatie uit hun store verbannen.

  6. Jammer al die restricties.
    Zeker jammer voor de leuke afgekeurde apps die van grote(re) concerns komen, zoals die van “even Apeldoorn bellen”. Zie Achmea nu niet meer zo snel de route naar Cydia nemen als het volgens de nieuwe SDK officieel verboden is.

  7. Wil Apple nu Iphone populair hebben of niet?

  8. Origineel geplaatst door ihb
    Wil Apple nu Iphone populair hebben of niet?

    Ja, maar wil softwareontwikkeling van de iPhone buiten het piratencircuit houden.

    Ik heb het idee dat dit alleen maar avenrechts werkt…

  9. Nvm, gewoon kraken en verder basta xD

  10. De actie van Apple lijkt me volledig logisch. Sinds wanneer zou een softwarefabrikant een product ontwikkelen en dan vervolgens de deur wagenwijd willen opengooien om er misbruik van te laten maken? Als je het nodig wil hacken, dan zonder mijn tools, zegt Apple 🙂

  11. @iPhonez: Zie ik ook zo. Niks mis mee.

  12. Een verklaring voorde regide houding van Iphone is dat iPhone de security deuren gesloten wil houden
    Sommige apps uit cydia zijn niet boxed in zoals dat heet dat kan mogelijkheden bieden voor de nagatieve piraterij die er ook is Mac users hebben hier nagenoeg geen last van doordat Apple de deur zo dicht houdt
    Apple wil voet aan de grond krijgen in het zakkelijke circuit waar veel geld wordt besteed aan black berry’s enzo en dan moet je een superdafe imago hebben toch??????

  13. Juridisch klopt het allemaal prima maar achh, lieve Apple maake je druk om andere dingen. De Samsung Omnia is op dit moment de best verkopende smartphone. Je krijgt er prima navigatie bij, een puike camera en alle hoofdtelefoons passen erin. De interface zal best wat minder zijn alleen benut het ding MAXIMAAL zijn potentie.
    Het dysfunctioneren van de iPhone komt hooguit door bereik, batterij, haarscheurtjes enz.
    Dit getruttebol, hoe correct ook, draagt helemaal nergens aan bij. Het werkt eerder uitdagend.

  14. @Dezorian: Alsof iemand die jailbreakt een piraat is. Wel ‘ns gekeken wat er zoal beschikbaar is op Cydia? Als je het bijvoorbeeld over een XBox360 of PS3 oid hebt dan zeg ik je ja die worden meestal gekraakt om pirated content af te spelen. Maar niet _per definitie_.

    Zou je op je computer gebeuren zeg dat Microsoft bepaalt wat je zoal mag draaien. Mooie bedoeling zou dat zijn. En dan te bedenken dat een iPhone ook maar gewoon een computer is.

    Nee bedankt. Ik heb het niet op bedrijven die er alles aan doen dat ze denken te mogen bepalen wat ik wel of niet op een computer mag doen. Het is jouw hardware, en in dit geval van de developer jouw software, jouw code. Een of ander contract dat probeert een alleenrecht te behouden doet daar niets aan af.

    Neem bijvoorbeeld een Nokia. Standaard accepteert-ie alleen signed. Maar dat kun je uitzetten als je wilt (of op E-series beperken tot self-signed). Je hebt dus een keuze. Apple doet er alles aan gebruikers geen keuze te geven en dat vind ik een slechte zaak. Lijkt haast Microsoft wel.

    En Jan, of het juridisch correct is… dat weten we nu nog niet.

  15. The iPhone dev team says it has the 3.0 jailbreak under way. Ars reexamines why developers might consider jailbreaking their devices even when they develop solely for the App Store.
    By Erica Sadun | Last updated March 19, 2009 10:07 AM CT

    http://arstechnica.com/apple/news/2009/03/iphone-30-is-on-jailbreak-watch.ars

  16. Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
    Origineel geplaatst door ThaurinDus misschien is de dramatische titel “Apple verbiedt jailbreak” wat overtrokken.Dat staat er niet: er staat ‘Apple verbiedt jailbreak bij ontwikkelaars’. Dat dekt precies de lading van hetgeen er in de SDK-bepalingen staat en is dus niet gedramatiseerd.

    Dit staat er duidelijk niet en is duidelijk weer een paniekreaktie. Ik zou willen dat websites niet klakkeloos dit soort onzin overnemen. Wat er wel staat is dat ontwikkelaars in Apple’s in Developer Program niet de iPhone SDK of andere middelen mogen gebruiken voor het ontwikkelen van software die jailbreaks en andere technieken voor het omzeilen van Apple’s security mogelijk maken. Verder stelt Apple dat ontwikkelaars de iPhone SDK niet mogen gebruiken voor het ontwikkelen van apps die niet voor distributie via Apple’s AppStore zijn bedoeld (e.g. Cydia).

    Ik snap niet waar iedereen vandaan haalt dat Apple ontwikkelaars verbiedt een jailbreak uit te voeren. Dat staat er gewoon niet! Ik heb zelfs twijfels of Apple hier het recht toe zou hebben–net zoals Apple naar mijn bescheiden idee niet kan verbieden dat ik de open source toolchain gebruik (die niet copyright encumbered is) om jailbreak apps te maken. Apple heeft niets te zeggen over hoe men software van anderen gebruikt.

    Tot slot: dit hele verhaal is moot, want deze clause stond al tijden in de iPhone agreement en is niets niets. Paniekzaaierij.

    STOP MET HET VERSPREIDEN VAN ONWAARHEDEN!!

  17. Niet dat dit al vervelend genoeg is voor ontwikkelaars. Apple schiet zichzelf hier ook mee in de voet en jaagt developers weg. Het wordt een developer voglens clausule f) bijvoorbeeld niet toegestaan om dezelfde codebase, ontwikkeld met de iPhone SDK te gebruiken voor een port naar een ander platform. WTF? Als ik mijn iPhone applicatie bijvoorbeeld wil uitbrengen voor Windows Mobile, ben ik sorely out of luck. Now that’s commercial suicide.

    Een platform is alleen zo goed als de software die erop draait. Als Apple erop staat haar developers het zo moeilijk te maken dat ze wegblijven, weten we wie er uiteindelijk wel wint (en wie verliest).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.