Reacties voor: Deze poorten zitten (niet) op de nieuwe Apple TV

De vierde generatie van de Apple TV ziet er vooral op de achterkant anders uit. Zo ontbreekt er een belangrijke poort, omdat deze plaats moest maken voor een andere.
Lees het complete artikel → Deze poorten zitten (niet) op de nieuwe Apple TV
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 81 reacties

  1. Ik neem aan dat de meeste verstekers tegenwoordig wel hdmi inputs hebben, ook voor de audio? In veel gevallen zal de D/A van de versterker sowieso superieur zijn aan die in de huidige apple tv. Ik heb zelf die analoge outputs nog nooit gebruikt in ieder geval, en ik doe bijna niks anders dan muziek afspelen.

  2. Waarom die (trage) ethernetpoort ipv fiber audio out ??
    En hoe je in die shopping app afrekent zonder alganumerieke invoer ?
    Daar werd de demo tijdens de keynote gauw afgebroken…
    Allemaal niet of nauwelijks over nagedacht

  3. Voor mij is het missen van de audiopoort ook wel jammer. Luisterde vroeger veel muziek via airplay. Nu een Sonos Playbar aan de Apple TV hangen. Die zal dus weer aan de Tv gehangen moeten worden. Beetje jammer. Aan de andere kant, ik stream mijn muziek via de sonos app nr de playbar. En ik moet zeggen het werkt echt fantastisch. Mijn advies zou dus zijn, koop een PlayBar voor je muziek. Ik moet nu wel inderdaad mn tv aandoen om geluid uit een Airplaystream te krijgen.

  4. Leuk hoe jullie reacties quoten! Ik zeg vaker doen!

  5. @Louis: Inderdaad via HDMI rechtstreeks naar de versterker. Hoeft geen televisie voor aan te staan. Die van mij is inmiddels zo’n 6 jaar oud en heeft dacht ik 5 HDMI ingangen en 1 uit voor naar de televisie. Maar kan me ook wel voorstellen dat dit bij sommigen anders is.

  6. Origineel geplaatst door Gerard
    @Louis: Inderdaad via HDMI rechtstreeks naar de versterker. Hoeft geen televisie voor aan te staan. Die van mij is inmiddels zo’n 6 jaar oud en heeft dacht ik 5 HDMI ingangen en 1 uit voor naar de televisie. Maar kan me ook wel voorstellen dat dit bij sommigen anders is.

    Maar dan heb je toch geen beeld op je tv van de Apple TV? Of zorgt je versterker daar voor?

  7. Origineel geplaatst door Justin W
    Leuk hoe jullie reacties quoten! Ik zeg vaker doen!

    Weer een tevreden mens…..

  8. De huidige appletv heeft een optische uitgang. Zou ik niet bepaald een “ouderwetse audiokabel” noemen.
    Zorgt er inderdaad voor dat je via airplay al je muziek naar je tv of naar je receiver (versterker met optische ingang) kan streamen.
    Tegenwoordig koop je een oerdegelijke Denon of Marantz voor 100€ (2de hands). Sluit daar je appletv op aan en je hebt een kwaliteit die je niet kunt vergelijken met Sonos e.a.
    Maar dat is met de nieuwe Appletv gedaan dus.

  9. Wat kunnen we met de USB-c aansluiting?

  10. Heeft de apple tv geen Bluetooth? Zo ja dan koop je voor een klein bedrag een ontvanger daarvoor

  11. Zou het niet kunnen dat ze nu wat meer met de USB-C gaan doen? Bijv. de optie om daarop een USB-geluidskaart aan te sluiten?

  12. Origineel geplaatst door Mpura
    Maar dan heb je toch geen beeld op je tv van de Apple TV? Of zorgt je versterker daar voor?

    Zorgt inderdaad de versterker voor. Je kiest een bron met de knoppen waarvan het beeld dan doorgezet wordt naar de uitgang die op zijn beurt naar de televisie gaat.

  13. Mis wel sdif uitgang. Mijn opstelling: Beamer, Sonos bar Vanaf de appel TV naar de beamer en via de sdif uitgang van de Apple Tv naar de Sonos. Met de nieuwe Apple Tv moet er een. Hdmi switch met sdif uitgang tussen. 🙁

  14. Geluid met Airplay streamen vanaf AppleTV naar Airport Express. Deze heeft audio-uitgang die je kunt verbinden met versterker voor ouderwets goed stereogeluid.

  15. Het is natuurlijk waardeloos, maar je hebt wel een paar opties. Ik heb ook een Sonos systeem (oa Playbar), maar ook nog een Blu-ray speler, Ziggo-box, etc. Ik gebruik daarvoor een CYP EL41at, waar alles in gaat, HDMI naar de TV en optische audio naar de Playbar. Werkt top, dus ook voor de ‘oude’ Apple TV. Voor mijn X-Box 360 (met alleen HDMI) gebruik ik dit kastje van Monoprice. Volgens mij is die ook gewoon goed voor de Apple TV v4, HDMI erin en HDMI/optical eruit.

    Overigens kun je nog discussiëren over de kwaliteit van een Sonos ten opzichte van een Marantz, want alles is afhankelijk van je bekabeling, speakers, etc. Je systeem kan nog zo top zijn, maar als je er een cheap-ass MP3 doorheen duwt dan klinkt het nooit goed. Ik had een systeem van 3000+ euro, maar draai met mijn Sonos meer muziek dan ooit (en mijn vrouw en kinderen ook) door het gemak en de snelheid van het Sonos-systeem. Kwaliteit is maar relatief en hoor je toch pas als je heel audiofiel met een koptelefoon op gaat zitten. (maar dan wel een speciale versterker ertussen met platina connectors, etc.)

  16. Gaat de foute kant op met Apple. Ze denken nu alleen maar aan verdienen en ze kijken minder naar de wensen van de consumenten.

  17. Voor mij is de ontbrekende toslink niet echt een ramp .. Doe gewoon hdmi in de tv .. En op de tv zit een toslink out .. Die weer naar me versterker gaat. Problem solved.

  18. Als andere iCulture-lezers daar een slimme oplossing voor weten, horen we dat natuurlijk graag.

    Ik heb thuis het geluid van mijn Apple TV gewoon over mijn geluidssysteem lopen hoor, zonder gebruik te maken van die optische audio uitgang. Dus ik vind het helemaal niet erg dat deze ontbreekt.

    Mijn TV heeft namelijk een eigen optische audio uitgang, die ik aansluit op mijn geluidssysteem. Dus het geluid loopt dus van de Apple TV, over HDMI naar mijn speakers.

  19. Idd jammer dat de ATV4 een plek heeft voor een brakke Ethernet-poort en geen optische uitgang meer… Als audio streamer is het voor mij een “must”. Beetje vreemd, juist nu er meer media en games mee gedraaid kunnen worden. Daarbij is externe audio toch een vereiste zou je zeggen. Helaas is Apple erg duur aan het worden waardoor dit product niet zonder meer een kaskraker zal worden; 100eu meer voor een nieuw kastje… Ik haal er nog wel een ATV3 bij…

  20. Zou bluetooth connectie voor audio kunnen werken?

  21. @Tom van Zummeren: Maar deze oplossing betekent dus dat altijd je TV moet aanstaan…

    Beetje zonde als je radio luistert of bijvoorbeeld Spotify streamed via de ATV

  22. Probleem is ook niet het videogedeelte maar wat je kunt doen als je alleen maar naar de audio wil luisteren :-).

  23. Origineel geplaatst door Martijn
    Het is natuurlijk waardeloos, maar je hebt wel een paar opties. Ik heb ook een Sonos systeem (oa Playbar), maar ook nog een Blu-ray speler, Ziggo-box, etc. Ik gebruik daarvoor een CYP EL41at, waar alles in gaat, HDMI naar de TV en optische audio naar de Playbar. Werkt top, dus ook voor de ‘oude’ Apple TV. Voor mijn X-Box 360 (met alleen HDMI) gebruik ik dit kastje van Monoprice. Volgens mij is die ook gewoon goed voor de Apple TV v4, HDMI erin en HDMI/optical eruit.
    Overigens kun je nog discussiëren over de kwaliteit van een Sonos ten opzichte van een Marantz, want alles is afhankelijk van je bekabeling, speakers, etc. Je systeem kan nog zo top zijn, maar als je er een cheap-ass MP3 doorheen duwt dan klinkt het nooit goed. Ik had een systeem van 3000+ euro, maar draai met mijn Sonos meer muziek dan ooit (en mijn vrouw en kinderen ook) door het gemak en de snelheid van het Sonos-systeem. Kwaliteit is maar relatief en hoor je toch pas als je heel audiofiel met een koptelefoon op gaat zitten. (maar dan wel een speciale versterker ertussen met platina connectors, etc.)

    Had het niet beter kunnen verwoorden. Veel mensen vinden Sonos niks omdat het minder goed klinkt dan een echte hifiset. Hoewel dat deels waar is, zorgt inderdaad het gebruiksgemak en de vele coole feautures ervoor dat muziek luisteren een feestje wordt!

  24. Een beetje audio set heeft HDMI… Mijn Pioneer set uit 2010 heeft dat zelfs.. Apple TV 3 werkt daar prima op.

  25. Origineel geplaatst door Jan
    Zou het niet kunnen dat ze nu wat meer met de USB-C gaan doen? Bijv. de optie om daarop een USB-geluidskaart aan te sluiten?

    Dat lijkt mij op zich een hele goeie suggestie. Van de MacBook 2015 weten we dat USB C, zelfs met de huidige specs, voldoende bandbreedte heeft voor video. Dan moet audio een eitje zijn. Mits natuurlijk hard- en softwarematig ondersteund, en met weer een onvermijdelijk adapterkabeltje. Dat waarschijnlijk net zo duur is als een Airport Express, dus ben je waarschijnlijk net zo ‘voordelig’ daarmee uit om via Airplay je audio af te spelen. Die kan dan itt de Apple TV3 zelfs vervolgens zowel digitaal optisch als analoog aan je versterker e.d. doorgegeven…Overigens vervangt de USB C aansluiting een micro-USB aansluiting, anders dan het artikel zegt:

    … en is er een USB-C-ingang aan toegevoegd

  26. geen audiopoort heel stom van apple.

    Apple was toch “muziek merk”, nu is het muziek onvriendelijke apparaat geworden.

    (mensen niet alles kan je met HDMI doen, er zijn ook highend apparaten met optical audio)

  27. Versterker met HDMI. Ik heb mijn tv ook niet aanstaan als ik muziek stream over de Apple tv. Werkt prima.

    Snap de teleurstelling maar alles over HDMI is zo makkelijk.

  28. Slechte zaak, voor mij nu dus absoluut niet meer op mijn verlanglijstje.

  29. Geloof me een goeie installatie kun je met hetzelfde gemak naar luisteren/gebruiken. Als je zo tevreden bent met je Sonos is dat prima en niet iedereen steld dezelfde eisen aan kwaliteit ook dat is prima.

    Maar als je muziek hoort hoe het ‘hoort’ te klinken gaat er echt wel even een hele andere wereld voor je open als via een Sonos, en daar heb je geen platina connectors voor nodig.

  30. Origineel geplaatst door damys4
    Een beetje audio set heeft HDMI… Mijn Pioneer set uit 2010 heeft dat zelfs.. Apple TV 3 werkt daar prima op.

    Omdat jij het toevallig hebt, hoef je andere setjes niet af te serveren.
    Ik heb een fantastische Arcam uit 2008/2009 en die heeft geen HDMI. Maar ik zou niet willen zeggen dat dat niet een ‘beetje audioset’ is.

  31. Ook ik heb HDMI op mijn home cinema dus voor mij speelt dat probleem niet, maar er zijn nu al audiofiele USB to digital out (optical en coax) te krijgen, die straks echt wel een tvos driver gaan krijgen (als Apple het toestaat …) of Apple vindt de Appletv geen audiofiel apparaat … Maar dat betwijfel ik gezien het groeiende aanbod ik hogere resolutie audio opnamen ..

  32. Ik kan 7 apparaten (Apple TV, Dune, Humax, Ps4 en Yamaha Blu-ray speler enz) via de HDMI op mijn versterker aansluiten, het geluid is super.
    Kan me niet voorstellen als je zo van geluid houd dat je dat dan niet hebt (goeie versterker).
    Ik heb een Pioneer VSX-923-K.

  33. Origineel geplaatst door Jan
    Ik kan 7 apparaten (Apple TV, Dune, Humax, Ps4 en Yamaha Blu-ray speler enz) via de HDMI op mijn versterker aansluiten, het geluid is super.
    Kan me niet voorstellen als je zo van geluid houd dat je dat dan niet hebt (goeie versterker).
    Ik heb een Pioneer VSX-923-K.

    Leuk voor jou. Veel oudere sets hebben alleen geen HDMI. Daar hadden ze heel makkelijk rekening mee kunnen houden.

    Sets die kwalitatief een heel stuk beter geluid produceren dan jouw Pioneer xyz123 set.

  34. Origineel geplaatst door damys4
    Een beetje audio set heeft HDMI… Mijn Pioneer set uit 2010 heeft dat zelfs.. Apple TV 3 werkt daar prima op.

    Duidelijk iemand die dus geen verstand van audio heeft ;)Mijn huiskamer versterkertje ter waarde van een leuk tweedehands autootje heeft geen HDMI of andere extra’s.Gewoon volledige focus op perfect stereo geluid ( en JA goed muziek luisteren doe je in stereo ).Een Pioneer setje komt bij mij sowieso de deur niet in, al zitten er nog zoveel interessante extra aansluitingen op :pAls je ooit high end audio hebt beluisterd dan zijn setjes van Pioneer, Philips, Sony en andere normale consumentenmerken niet meer om aan te horen.Apple bevindt zich toch in het hogere segment ( vooral goed te merken aan de prijs ), raar dat ze dan geen rekening met de audiofielen houden onder ons.Dat is toch wel volk wat achterlijk veel geld uitgeeft aan overprized elektronica, leuke doelgroep toch?

  35. Origineel geplaatst door Omer
    De huidige appletv heeft een optische uitgang. Zou ik niet bepaald een “ouderwetse audiokabel” noemen.
    Zorgt er inderdaad voor dat je via airplay al je muziek naar je tv of naar je receiver (versterker met optische ingang) kan streamen.
    Tegenwoordig koop je een oerdegelijke Denon of Marantz voor 100€ (2de hands). Sluit daar je appletv op aan en je hebt een kwaliteit die je niet kunt vergelijken met Sonos e.a.
    Maar dat is met de nieuwe Appletv gedaan dus.

    juist ja, wij gebruiken optical ook nog in de woonkamer met de atv3

  36. Met een beetje Googlen kom ik als een van de eerste hits een pagina van Amazon.com tegen, maar in NL zal ook wel e.e.a. te krijgen zijn.

    Zuur natuurlijk dat het weer een paar tientjes meer gaat kosten, maar er zijn wel mogelijkheden.

    Apple zal hier ongetwijfeld een rekensommetje over maken; hoeveel kost het om toe te voegen (ook een paar dubbeltjes maakt uit op miljoenen apparaten) vs. hoe vaak wordt het gebruikt.

    Overigens, zeker dat er toch ook een IR-ontvanger op zit? AB zou via Bluetooth werken.

  37. Het is toch een Apple TV?? Dus bedoeld voor de TV??

  38. Origineel geplaatst door Dennis
    Het is toch een Apple TV?? Dus bedoeld voor de TV??

    Nee, niet noodzakelijkerwijs. Apple TV heeft ook apps met radiokanalen of podcasts . En Apple Music zal ook waarschijnlijk wel te beluisteren zijn op de nieuwe Apple TV. Waarom zou je daar constant je TV bij aan moeten hebben? Ik heb nog een oude, maar goede, JVC versterker, zonder HDMI. Maar ik heb al gezien dat er converters te koop zijn van HDMI>optisch etc. Maar ik hou het voorlopig wel bij mijn Apple TV 2. Doet wat het moet doen.

  39. Sommige mensen moeten niet zo kortzichtig zijn. Niet alle versterkers hebben een HDMI. Stereo versterkers (vooral de meeste hifi) hebben dit niet omdat ze stomweg niet ontwikkeld zijn voor tv maar enkel voor audio. Apple die claimt juist voor muziek fans aanwezig te zijn heeft weer gefaald. Net als de onhandige iPhone 6, een half werkende Apple watch en een copy van de Microsoft Surface.

  40. Ook hier al geruime tijd alles via HDMI. Ideaal.

    Maar ik snap ook wel dat een puur-audio-versterker niet vaak HDMI zal hebben, dus dat weglaten van optical is iets wat terecht reacties oplevert.

    Een converter die zowel optisch geluid als HDMI via één HDMI-poort doorgeeft is echter ook gewoon te koop.

  41. Waarom denken jullie dat dit apparaat Apple TV heet? Juist ja om te gebruiken met je TV. Ik heb op dit moment mijn versterker met een optische kabel aangesloten op mijn HD televisie. Alle apparaten die ik aangesloten heb op de televisie krijgen geluid over de surroundset. Ik kan tevens als de set uitstaat gewoon nog televisie geluid aanzetten. Dit probleem heb ik dus niet.

  42. Infra rood ontvanger? Zit dat nog steeds op de afstandsbediening ??
    Al het oude waar je wat aan hebt eraf,… maar een infrarood ontvanger laten ze euro zitten. Weird….

  43. Je hebt A – een redelijk nieuwe (10 jaar >) versterker en heeft HDMI aansluitingen. of je hebt B – een redelijk nieuwe TV en kan het digitale geluid weer uit de TV richting versterker krijgen
    Zo niet is het simpelweg geen tijd voor de Apple TV… 🙂

    Het is tegenwoordig heel normaal enkel HDMI te hebben, zie de Intel NUCs.

    @Danny Princen: Gelukkig kan je er altijd nog een rondje in rijden..

  44. De nieuwe afstandsbediening is toch verbonden dmv. bluetooth en niet via infrarood? Of heb ik iets gemist?

  45. Simpel op te lossen. Logitech heeft een Bluetooth ontvangertje met audio out en koptelefoon voor 30€……

  46. Origineel geplaatst door Arie
    Je hebt A – een redelijk nieuwe (10 jaar >) versterker en heeft HDMI aansluitingen.

    Waarom blijven mensen dit soort onzinnige dingen roepen?.. Staat hier een gloednieuwe Denon HiFi versterker (2 maanden oud) ZONDER HDMI. Waarom? Omdat het een audio versterkers is, geen Home Cinema versterker.

    Het idee dat SPDIF een verouderde standaard zou zijn, is echt ridicuul. SPDIF is volledig digitaal, en op het gebied van het doorgeven van audio signaal nog steeds dé (consumenten!) standaard. Dat Apple er nu voor kiest om deze uitgang te verwijderen, is hun keus en daar hebben we het mee te doen. Een aanwijsbare logische reden is er (in mijn ogen!) echter niet.

    Dus: als je een Home Cinema versterker hebt mét HDMI, top. Als je een audio amp hebt zónder HDMI, heb je (net als ik) pech. Zeggen dat mensen dan maar ‘nieuwe’ (of betere) apparatuur moeten aanschaffen, slaat echter nergens op.

  47. Blijf bij je ATV3 als je audiofiel bent. Wat je nu hebt, blijft gewoon werken. Ok, heb je geen 3rd party apps, maar die wil je toch niet gebruiken, want die zorgen voor een slechtere kwaliteit van de muziek.

  48. De AppleTV was toch al nooit een goede keus voor audio.

    Al je CD rips worden van 44.1kHz door de AppleTV omgezet naar 48kHz, met de nodige distortion en artefacts.

  49. Vermoedelijk heeft Apple de audio output geschrapt zodat gebruikers vaker het beeld aanzetten bij het gebruik van AirPlay.

    Ik heb de audio van de Apple TV door gelinkt naar mijn Airport Express.

    Ik ben benieuwd of je ook via Bluetooth audio door zou kunnen sturen naar audio apparatuur (versterkers, speakers) met Bluetooth.

  50. Origineel geplaatst door Omer
    De huidige appletv heeft een optische uitgang. Zou ik niet bepaald een “ouderwetse audiokabel” noemen.
    Zorgt er inderdaad voor dat je via airplay al je muziek naar je tv of naar je receiver (versterker met optische ingang) kan streamen.
    Tegenwoordig koop je een oerdegelijke Denon of Marantz voor 100€ (2de hands). Sluit daar je appletv op aan en je hebt een kwaliteit die je niet kunt vergelijken met Sonos e.a.
    Maar dat is met de nieuwe Appletv gedaan dus.

    Juist, en door die optische uitgang kun je een externe DA converter gebruiken en dat nu dus niet meer? Als dat zo is voor mij geen Apple TV4.

  51. Geen audio is gewoon onzin! (Sorry)
    Er zit een HDMI 1.4 poort op.

    HDMI Geeft een bredere bandbreedte voor audio en beeld. Een hele logische keuze aangezien receivers al 10 jaar lang te koop zijn.

    Optical SPDIF is ouderwets.

  52. Origineel geplaatst door jvdp
    Zou bluetooth connectie voor audio kunnen werken?

    Ja, mits een kleine delay waardoor de lipsync ergerlijk is…

  53. Lars, het is een TOSLINK (optische) uitgang die ontbreekt, geen ouderwetse audio/koptelefoonaansluiting zoals vermeld in dit artikel

  54. Origineel geplaatst door Nick Seamore
    Juist, en door die optische uitgang kun je een externe DA converter gebruiken en dat nu dus niet meer? Als dat zo is voor mij geen Apple TV4.

    Dat kan nog steeds met HDMI. Sterker nog je moet een DA converter hebben in beide gevallen. Zowel HDMI als SPDIF zijn digitaal.

  55. Origineel geplaatst door Guido
    Ja, mits een kleine delay waardoor de lipsync ergerlijk is…

    Dat is nog maar de vraag, de TV3 heeft ook bluetooth, maar is kan audio toch echt alleen via AirPlay draadloos afspelen. En als de TV4 het wèl zou kunnen, is die delay vooral afhankelijk van de bluetooth ontvanger. Sommige merken weten die ‘lag’ veel beter beperkt te houden dan anderen.

    Origineel geplaatst door Guido
    Lars, het is een TOSLINK (optische) uitgang die ontbreekt, geen ouderwetse audio/koptelefoonaansluiting zoals vermeld in dit artikel

    Tov de TV3 heb je gelijk, maar de Airport Express en de meeste Macs hebben een gekombineerde aansluiting, zowel optisch als elektrisch. Dàt zou voor de TV4 ook een voor de hand liggende mogelijkheid zijn geweest, wellicht dat Lars daar aan dacht.

  56. Origineel geplaatst door Arie
    @Danny Princen: Gelukkig kan je er altijd nog een rondje in rijden..

    Ja ja.,, alsof ik nog geld over heb voor benzinev;)

  57. Origineel geplaatst door Red67
    Waarom die (trage) ethernetpoort ipv fiber audio out ??
    En hoe je in die shopping app afrekent zonder alganumerieke invoer ?
    Daar werd de demo tijdens de keynote gauw afgebroken…
    Allemaal niet of nauwelijks over nagedacht

    Inderdaad, waarom geen audio en wel 10/100 Ethernet en geen gigabit?? Nou simpel, omdat Apple de grote elektronica-uitmelker is geworden en de markt eerst wil uitmelken voordat ze een nieuw model lanceren waar deze features wel opzitten. Consumentisme ten top. Voor mij is deze Apple TV DOA (dead on arrival). Ik stel voor dat we massaal op Twitter de hashtag #DOA lanceren, iedereen weet wat hier mee bedoeld wordt.

  58. Origineel geplaatst door robertchr15
    Simpel op te lossen. Logitech heeft een Bluetooth ontvangertje met audio out en koptelefoon voor 30€……

    Oei, maar goed dat er nog geen (zelfbenoemde) audiofielen op je suggestie hebben gereageerd, dan had je de wind van voren gekregen😇

    Maar een bluetooth ontvangertje van €30 komt qua geluidskwaliteit in de verste verte niet in de buurt van een optische uitgang, daarvoor is de compressie onderweg veel te ‘lossy’. Bovendien is het nog maar de vraag of de TV4 wèl audio via bluetooth kan uitzenden, de TV3 had óók bluetooth maar ondersteunde geen enkel audio-uit profiel.

    Dikke kans van niet, Apple ziet je veel liever een Airport Express of andere, duur gelicenseerde, AirPlay ontvanger kopen dan een bluetooth ontvanger waar zij niets aan verdienen… 😏

  59. Jammer van die toslink die ontbreekt. Ik heb zelf nog 2 oudere receivers van voor 2000. Dus geen HDMi aanwezig. Wat ik storend vind aan Apple op het moment, is dat ze een van de kenmerken van hun producten, de eenvoud, laten gaan voor geld maken. Ik bedoel hiermee dat Steve Jobs een visie had dat alles makkelijk en simpel met elkaar kon werken. Ook dat de apparaten alles in 1 zijn, voorbeeld de iMac. Nu heb ik een Airport Extreme 3e generatie, om muziek te kunnen streamen heb ik een Airport Express nodig. Dus 2 stuks gekocht (1 boven en 1 onder). Nu heb ik een Apple tv erbij gekocht en zo langzamerhand begint het huis vol te staan met allerlei apparaten. Ik zou het liefste zien dat Apple met een Airport Extreme/Time capsule uitkwam die en Toslink, tv, en meer UTP poorten had (1 mbit)

  60. Origineel geplaatst door Dennis
    Het is toch een Apple TV?? Dus bedoeld voor de TV??

    En deze wil ik quoten… Inderdaad, dat dacht ik namelijk ook! Voor de muziek hebben ze een ander apparaatje: de AirPort Express…

    En bovendien, ik ga er (beetje brutaal misschien) vanuit dat de meeste Applefielen reeds een AppleTV 2 (en??) 3 hebben liggen? Nou… Dan torpedeer je de oude AppleTV als AirPort Express (áls je deze niet had tenminste) en koop je de AppleTV 4 voor de nieuwe film en game beleving. Hopla!

  61. Zat met smart op de nieuwe Apple TV te wachten met een Apple Store om apps te kunnen downloaden (mits beschikbaar natuurlijk) zoals b.v. de Onkyo HF player ( nu te downloaden in Appstore voor iPad en iPhone). Deze app omzeilt nl. de interne DAC van Apple en voert vervolgens hogere resolutie audio uit naar je eigen externe dac/versterker. Helaas moet straks op de nieuwe Apple TV een aparte converter/kastje worden aangesloten om hogere resolutie audio door te kunnen voeren naar een externe DAC (ja ook mijn recente audiofiele Cyrus DAC/voorversterker heeft geen HDMI en zelfs geen USB ingang). Jullie vraag is natuurlijk waarom ik dan niet gewoon een (Cyrus) audiostreamer aanschaf? Nog een schoenendoos erbij zie ik niet zitten. Heb nu al 2 monoblokken en een aparte voeding voor de DAC; wordt een beetje vol onder de tv. En tot dusver was ik best tevreden met het audiosignaal van de optische uitgang van de Apple TV 2. Dat is gewoon cd kwaliteit dus niks mis mee. Maar helaas worden hogere resolutiebestanden niet in hun oorspronkelijke formaat doorgegeven maar gedownsampled en dat vind ik jammer. Veel audiofanaten gebruiken een macmini maar ik vind de Apple TV veel geschikter en gebruiksvriendelijker voor audiodoorgifte naar een installatie. Helaas is het nu dus wachten op hoe Apple gedacht heeft dat we dat zouden moeten gaan doen met de nieuwe Apple TV? Ws. Inderdaad een duur kabeltje (HDMI/USB C -> spdif). Tja, waarom moeilijk doen terwijl het al jaren makkelijk kon Apple?

  62. Ach, een echte audiofiel luistert zijn muziek toch niet via een AppleTV? Snap de commotie dus niet.

  63. Ik heb de stereo al tijdje geleden vervangen door een marants nr1504, heel betaalbaar, snapt spotify en heeft batterij hdmi ingangen. Atv3 hangt hier ook aan, prima geluidskwaliteit – de optische kabels liggen sindsdien stof te happen. Alles is nu ook weer ‘lip-sync’.

  64. Een boel is al gezegd, maar ik zag net dat de USB-C naar optisch in ieder geval niets gaat worden omdat de USB-C poort een pure service poort is.

    Wat een teleurstelling allemaal, geen nieuwe iPad, en een kreupele AppleTV. We hadden juist naast de ATV3 een redelijk (budget) audiofiele Rotel versterker gekocht, zonder HDMI maar met ingebouwde goede kwaliteit DAC. Nou moet je er dan nog eens een HDMI to HDMI passthrough en audiosplitter bij kopen.

    Weet iemand er toevallig eentje zonder ingebouwde DAC, dus HDMI passthrough en toslink/spdif *zonder* RCA? (En dus zonder nutteloze DAC?)

    Ik ben zo teleurgesteld, ik wilde een iPad Air 3, niet zo’n grote of zo’n kleine ter vervanging van onze iPad 2 (naast ook aanwezige iPad air 1), en de nieuwe AppleTV die ik 50% van de tijd gebruik om spotify te streamen. De een kwam er niet, de andere is aanzienlijk minder geschikt voor audiostreaming. 🙁 🙁

    Ps, onze versterker ondersteund ook Bluetooth maar dat klinkt veel minder goed dan via de AppleTV

  65. Gelukkig heb ik 4 hdmi-poorten op me receiver.Gebruikte de toslink zowiezo niet. ik kan niet wachten tot ie uitkomt 🙂

  66. Origineel geplaatst door HaJee
    Geluid met Airplay streamen vanaf AppleTV naar Airport Express. Deze heeft audio-uitgang die je kunt verbinden met versterker voor ouderwets goed stereogeluid.

    Tja, helaas als je streamt via Airplay gebruik je de DAC van je iDevice (kun je zien aan het feit dat je het volume kunt veranderen via je iDevice). Dat betekent dus een slechtere kwaliteit dan een goede DAC. Geen probleem als je geen HiFi installatie hebt, maar heb je die wel, dan hoor je een duidelijk verschil.

    Het mooie van de nieuwe AppleTV zou juist zijn dat je het signaal via apps op tvOS zonder conversie, digitaal, naar je losse DAC kan sturen zodat je top HiFi geluid krijgt.

    Origineel geplaatst door AlexT
    Ach, een echte audiofiel luistert zijn muziek toch niet via een AppleTV? Snap de commotie dus niet.

    Apple is high-end en heeft net Apple Music gelanceerd. Qobuz, Deezer en Tidal zien in hi-fi geluid een markt, ik neem aan Apple dus ook. Daar hebben ze echter niet bij nagedacht bij het maken van de nieuwe AppleTV, en daar had ik toch wel op gehoopt (gerekend zelfs..). Erg jammer en gemiste kans voor Apple.

  67. Origineel geplaatst door damys4
    Een beetje audio set heeft HDMI… Mijn Pioneer set uit 2010 heeft dat zelfs.. Apple TV 3 werkt daar prima op.

    Wat een onzin..ik heb een perfecte Sony versterker met machtig geluid, maar ja, 15 jaar oud en dus geen HDMI. Vind dit dus echt kutnieuws. Lag al bijna voor de deur voor de atv4..maar dit…DAMN!!

  68. Zoals ik weet is de Apple TV 4 niet identiek aan zijn voorganger. Dat is ook te zien aan de afbeeldingen. Ik geloof dat hij 1cm dikker is.

    Ik heb maar 1 optische poort op mijn home cinema. Vanuit de Apple TV gaat nu (net zoals bij de Blu Ray) een HDMI naar mijn TV, vanuit mijn TV wordt alles optisch doorgezet naar de Home Cinema. Als ik alleen geluid wil dan zet ik het beeld van mijn TV uit.

  69. Origineel geplaatst door Arnoud:
    Tja, helaas als je streamt via Airplay gebruik je de DAC van je iDevice (kun je zien aan het feit dat je het volume kunt veranderen via je iDevice). Dat betekent dus een slechtere kwaliteit dan een goede DAC.

    Sorry, maar dat klopt echt absoluut niet. Bij Airplay wordt gewoon metadata meegestuurd, die de ontvanger vertelt welk volume dáár te hanteren. Alle info gaat dus op standaardvolume digitaal je wifi door en wordt pas op de ontvanger in volume aangepast obv die extra volume info.

    Dat kun je bijvoorbeeld wèl zien in iTunes voor Mac en PC, waar je meerdere Airplay speakers of ontvangers tegelijk kunt aansturen met dezelfde muziek, maar afzonderlijk per ontvanger het volume kunt regelen. Er zit echt niet voor elke mogelijke Airplay ontvanger een aparte DAC in Mac of PC.

    Bovendien kun je het zien op Airplay apparatuur van derden, als je daarop via Airplay afspeelt kun je het volume gewoon ook daarop bijregelen en zie je dat volumeniveau gewoon op je display veranderen in de vertrouwde schaal van bv die hifiset () Ook als je het volume via je iDevice of Mac wijzigt…

    Jij bent waarschijnlijk in de war met bluetooth, waar je het volume van bron en ontvanger vaak wel apart kunt regelen en je dus als je dat bij de bron doet ‘geknepen’ audio streamt

  70. @Arnoud: volgens jou gebruikt airplay de DAC van de iPad? In welk formaat streamed de iPad dan naar de ATV? Toch niet analoog zul je bedoelen? Lijkt me niet zo lekker streamen. Of bedoel je van digitaal via iPad DAC naar een ander digitaal formaat of zo? Heb je een link naar informatie daarover? Ik kan het me niet voorstellen. Een DAC maakt van digitaal analoog, en een analoog signaal gaat niet via WiFi.

    /edit: ferryman zei het beter toen ik nog aan het typen was. Blijft mijn vraag kent iemand een HDMI audiosplitter zonder DAC, met HDMI passthrough en alleen optisch audio uit?
    Want ik wil een nieuw Apple speeltje, en zo is de nieuwe ATV onbruikbaar voor mij.

  71. @AlexT: Deels heb je gelijk maar ik gebruik het wel met spotify als achtergrond muziek.
    Als ik echt muziek luister gebruik geen ATV.
    En ik ga hier geen 1000 euro uitgeven om mijn versterker te vervangen .
    Dus de nieuwe ATV gaat mij voorbij

  72. @Quinty: Tav je vraag, en hoop maar dat ik ‘t hier mag zeggen: allekabels doet iha zijn naam redelijk eer aan, maar heeft maar drie apparaten die ongeveer aan je wensen voldoen – dus niet 100%!
    En met prijzen van ca. 50, 100 en 160€

    Is een airport express echt geen optie? Zit ook rond de €100, maar kun je draadloos aan de Apple TV koppelen met Airplay en digitaal optisch (of analoog electrisch) aan je versterker, èn kun je direct als Airplay ontvanger gebruiken bij iDevices, Mac en zelfs een PC met iTunes. Bevalt mij erg goed.

    (Dit zijn die drie audio extractors: [1], [2], [3])

  73. @patrick: Dan ben ik toch benieuwd hoe je dat doet? Als ik de optische uitgang van mijn Sony Tv wil gebruiken dan moet hij toch ingeschakeld staan. Op stand-by is er geen geluid en zie geen mogelijkheid om alleen het beeld uit te zetten?!

  74. Origineel geplaatst door ice
    geen audiopoort heel stom van apple.
    Apple was toch “muziek merk”, nu is het muziek onvriendelijke apparaat geworden.

    (mensen niet alles kan je met HDMI doen, er zijn ook highend apparaten met optical audio)

    Op high end audio apparatuur moet je ook geen tv willen aansluiten. Pak dan een macmini met USB DAC. En geen music maar een hogere bitrait bron… Verder voldoet een AV reciever prima voor wat de tv levert. En anders kun je altijd nog een pre amp met HDMI er tussen zetten….

  75. @Justin W: Alsjeblieft.

  76. Origineel geplaatst door Ferryman
    Sorry, maar dat klopt echt absoluut niet. Bij Airplay wordt gewoon metadata meegestuurd, die de ontvanger vertelt welk volume dáár te hanteren. Alle info gaat dus op standaardvolume digitaal je wifi door en wordt pas op de ontvanger in volume aangepast obv die extra volume info.
    Dat kun je bijvoorbeeld wèl zien in iTunes voor Mac en PC, waar je meerdere Airplay speakers of ontvangers tegelijk kunt aansturen met dezelfde muziek, maar afzonderlijk per ontvanger het volume kunt regelen. Er zit echt niet voor elke mogelijke Airplay ontvanger een aparte DAC in Mac of PC.

    En hoe kan het volume van een digitaal signaal aangepast worden zonder het eerst naar analoog te converteren dan? De AppleTV (Airplay ontvanger) stuurt gewoon een normaal digitaal signaal naar de DAC (extern, versterker of geluidskaart). Die zijn echt niet allemaal compatibel met “de metadata” waar jij het over hebt. Zelfs als je een 15 jaar oude versterker aansluit, van voor de tijd van Airplay, kun je het volume nog aanpassen.

    Je argument wat betreft meerdere apparaten met verschillende volumes snijdt geen hout. Je kunt prima meerdere bronnen tegelijk laten horen met verschillende volumes via 1 geluidskaart. Dat kan twee kanten op. Daarnaast kun je het ook nog beïnvloeden met een equalizer, en dat soort metadata kan echt niet digitaal opgepikt worden door alle randapparatuur en vervolgens in het analoge signaal gemixt worden. Helaas pindakaas, het volume (en dus de audiostream) wordt gewoon aangepast vóór het digitale signaal verzonden wordt, met verlies van kwaliteit tot gevolg.

    Luister maar eens naar het verschil tussen dezelfde FLAC verzonden via een draad (waarbij je géén volumecontrole hebt op je iDevice!) en via Airplay. Met een goede HiFi set hoor je duidelijk een verschil.

    Origineel geplaatst door Ferryman
    Bovendien kun je het zien op Airplay apparatuur van derden, als je daarop via Airplay afspeelt kun je het volume gewoon ook daarop bijregelen en zie je dat volumeniveau gewoon op je display veranderen in de vertrouwde schaal van bv die hifiset () Ook als je het volume via je iDevice of Mac wijzigt…

    Ja, omdat die apparatuur Airplay ondersteunt. Als je een Airplay signaal via AppleTV naar je non-Airplay versterker stuurt, kun je óók het volume aanpassen. En je versterker laat daar dan niets van zien. Dat volume wordt dus niet door de versterker aangepast, en ook niet door de AppleTV (de 3 dan, zonder DAC). Dus het gebeurt in je iDevice.

    Origineel geplaatst door Quinty
    @Arnoud: volgens jou gebruikt airplay de DAC van de iPad? In welk formaat streamed de iPad dan naar de ATV? Toch niet analoog zul je bedoelen? Lijkt me niet zo lekker streamen. Of bedoel je van digitaal via iPad DAC naar een ander digitaal formaat of zo? Heb je een link naar informatie daarover? Ik kan het me niet voorstellen. Een DAC maakt van digitaal analoog, en een analoog signaal gaat niet via WiFi.

    Ja, Airplay gebruikt de DAC van de iPad. Digitaal naar Analoog, optioneel een equalizer eroverheen, volume aanpassingen, dan weer Analoog naar Digitaal en via de lucht (air) naar de ontvanger. Vervolgens wederom van Digitaal naar Analoog via de DAC die het signaal ontvangt (externe DAC, versterker of geluidskaart).

    Link. Verder nog voldoende threads te vinden in HiFi fora.

  77. Ik kijk netflix via de atv3. Ook luister ik graag muziek via de atv3. Aansluiting is via hdmi naar de versterker, waarom moet bij mij eigenlijk de tv dan altijd aan ? Wat doe ik fout ?
    Kan t beter met de atv 4 ?

  78. @Arnoud: Kijk maar ff bij AirPlay op wikipedia, kun je zien hoe het ècht zit: exact zoals ik schreef, inclusief het feit dat alleen dankzij de volumeregeling via metadata verschillende ontvangers verschillende volumeinstellingen kunnen krijgen.

    Dat zegt natuurlijk veel meer dan de subjectieve ervaring van die zelfbenoemde ‘audiofiel’ achter jouw linkje, die alleen maar dènkt het verschil te horen…

  79. @Arnoud: O ja, en een equalizer over een analoog signaal? Wel eens van DSP gehoord? Zoek ook maar ‘s op als je toch bezig bent 😄

  80. Origineel geplaatst door Ferryman
    @Arnoud: Kijk maar ff bij AirPlay op wikipedia, kun je zien hoe het ècht zit: exact zoals ik schreef, inclusief het feit dat alleen dankzij de volumeregeling via metadata verschillende ontvangers verschillende volumeinstellingen kunnen krijgen.
    Dat zegt natuurlijk veel meer dan de subjectieve ervaring van die zelfbenoemde ‘audiofiel’ achter jouw linkje, die alleen maar dènkt het verschil te horen…

    Ok, ff op Wikipedia gekeken. Inderdaad wordt het volume blijkbaar pas aangepast in het AirPlay-compatible apparaat dat het signaal ontvangt. Het wordt me niet duidelijk hoe dat dan gebeurt.

    Echter, er staat ook “The streams are transcoded using the Apple Lossless codec with 44100 Hz”. Blijft dus het probleem dat de originele audio wordt getranscodeerd, en dus het origineel niet ontvangen wordt door de DAC.

    Origineel geplaatst door Ferryman
    @Arnoud: O ja, en een equalizer over een analoog signaal? Wel eens van DSP gehoord? Zoek ook maar ’s op als je toch bezig bent

    Dank, ook ff opgezocht. Ok, over een digitaal signaal, maar de DSP doet wel encoding/decoding. Beter niet doen dus, als je het origineel bij je DAC wilt krijgen 🙂

    Ik zie nog steeds geen manier om het origineel bij de DAC te krijgen via AirPlay. Alleen door een iDevice via USB te verbinden met een DAC die dat ondersteunt.

  81. Even verder gezocht en blijkbaar zit er een DAC in de AppleTV
    Die gooit dus het volume omhoog/omlaag en doet de omzetting naar 16-bit 48kHz (fixed voor versie 3), en gooit het dan weer digitaal door de TOSlink. Lekker dan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.