Reacties voor: Touch Bar nutteloos? ‘Apple moet high-end MacBook Pro zonder Touch Bar uitbrengen’

Is de Touch Bar handig of blijkt deze toch nutteloos? Volgens een voormalige Apple-medewerker moet de high-end 15-inch MacBook Pro ook zonder Touch Bar te koop zijn. Wat is de toekomst van de Touch Bar?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 30 reacties

  1. Pro users gebruiken blindelings sneltoetsen. Zoeken naar de juiste knop op de touchbar werkt enkel maar averechts met snel willen werken.

    Koop een boekje Mac sneltoetsen voor €12 bij bol.com. Stukje goedkoper dan €200 voor een fancy touchbar

  2. Sinds de aankondiging in oktober vorig jaar heeft Apple nauwelijks nog aandacht besteed aan deze knoppenbalk.

    Volgens mij besteed Apple zo goed als nooit publiekelijk aandacht aan features buiten de presentaties om?

  3. Hoewel ik hem zeker niet de hele dag door gebruik, vind ik de touch bar toch wel handig. Zeker bij veel opslaan en als pdf exporteren werkt hij voor mij iig goed.

  4. @Guido Hendriks: Kan aan mij liggen, maar ik zie ook nergens meer uitleg over features buiten normale productpresentaties om..

    En het blijft allemaal erg persoonlijk hoor: ik kan aardig blindtypen, maar de functie toetsen bovenaan kan ik niet blind bedienen en bekijk ik dus ook altijd voor ik ze indruk. De touchbar is voor mij een welkome aanvulling, zeker met browsen, nieuwe tabs openen enzo, bold/italic maken van tekst, timeslider bij youtube filmpjes: het is allemaal lekker onder handbereik.

    Houden dat ding :-).

  5. Absoluut houden die touchbar! Ik gebruik het continue en kan niet meer zonder!

  6. Ik gebruik de balk veelvuldig en zou graag uitbreiding van de functies zien.
    Laat zo’n nieuwe feature nou eens gewoon tot wasdom komen in plaats van te mekkeren, dat het er af moet.

  7. @Mick: helemaal mee eens, en volume aanpassen bij video, ik gebruik het veel. Zou ik het missen als ik het niet had?🤔 Vast niet, maar dat is toch met veel dingen zo (ben ook heel blij met m’n watch)…

  8. Ik ken een paar MacBook Pro + Touch Bar gebruikers en die werken 80% van de tijd met een extern toetsenbord en een extern beeldscherm. Ze raken die Touch Bar de hele dag niet aan. Zie ‘m ook niet eens. Daardoor wordt het ook geen automatisch onderdeel van je professionele MacBook gebruik.

    Als Apple er echt een succes van wil maken moeten ze ook externe toetsenborden maken met zo’n Bar. Maar dan nog…

  9. Absoluut niet mee eens!! Kan niet meer zonder mijn touch bar!

  10. Volgens Von Rospach lost de Touch Bar alleen problemen op die er eigenlijk niet zijn.

    Die is wel grappig. Daar maakt Apple een beetje een gewoonte van. Find my Airpods is ook zoiets. Gekunstelde oplossing die niet nodig was als die dingen bekabeld waren.

  11. Ik zou hem ook niet willen missen, en nu ook Parallel Desktop de ondersteuning heeft ingebouwd werkt het zelfs met Windows.
    Ik gebruik ook en extern scherm, maar type wel op mijn MacBook Pro.
    En langzaam aan zie je ook steeds meer Apps de Touchbar ondersteunen, dus dat gaat wat mij betreft de goed kant op.
    Houden dus😄

  12. @romy: Hahhaaa. Briljant!

  13. Ik ben ook overgestapt van MacBook Pro 15″ met touchbar naar iMac 27″ 5K 2017. Ik mis de touchbar maar voor 1 ding: het snel wegscrollen van reclamefilmpjes bij YouTube. Wat ik wel mis is TouchID, nu moet ik telkens mijn wachtwoord invoeren.

  14. @romy: waarom zou find my airpods niet nodig zijn? Dit is een handige oplossing, denk niet dat er bij andere draadloze oortjes zoiets bestaat 😉

  15. Ben het met @Jochem eens dat sneltoetsen iets is dat een pro user nodig heeft. Ik mis deze toch best wel. Aan de andere kant vind ik Touch Bar een nuttige toevoeging. Ik maak er toch meer en meer gebruik van. Idealiter echter zou ik de Touch Bar integreren met het touchpad. Maak daar 1 groot scherm van. (of, en het is bijna heiligschennis om het te zeggen, maak het scherm aanraakgevoelig!)

  16. Ik heb sinds kort een Touchbar en ben niet heel enthousiast. Ik mis de voorheen altijd beschikbare knoppen(volume!). Maar soms is Touchbar wel handig bijvoorbeeld in Photo’s of in Safari als je heel weinig bladwijzers hebt op de favorietenbalk. (ik heb er heel veel, dus helaas)
    Mijn eerste indruk is dat de Touchbar op dit moment meer voor beginnende gebruikers is dan voor “powerusers”. Beginnende gebruikers kennen veel keyboard shortcuts niet, die staan vaak in de Touchbar. Zeker in applicaties die je weinig gebruikt kan dat handig zijn. Maar ja, Touchbar zit juist niet op de Macs voor beginners.
    Aan de andere kant ik me voorstellen dat met name powerusers er meer gebruik van maken als het ding beter aan te passen is. Powerusers zijn bereid een beetje extra tijd in een tool te steken als het hen op de langere termijn tijd oplevert. Voorbeelden waar ik aan denk:
    – Snel kiezen tussen standaard antwoorden als je schrijft zoals in een mail of social site: TextExpander meets Touchbar.
    – alle Mac OS Services beschikbaar maken via Touchbar. Ik heb er nu te veel om keyboard shortcuts aan toe te kennen (of te kunnen onthouden) En via de rechtermuisknop is het vaak een gedoe, dus gebruik ik ze minder dan zou kunnen.

    Op dit moment lijkt de Touchbar alleen beschikbaar voor de app waarbinnen je werkt. Bovenstaande voorbeelden zouden daar mee breken. Dat zou Apple kunnen oplossen.
    In principe kun je overal waar je een keuze moet maken uit een rijtje opties voordeel kunnen hebben bij de Touchbar. Maar dan moet een gebruiker eenvoudig zijn/haar favoriete knopjes/schuifbalk kunnen toevoegen.

  17. BetterTouchTool zorgt voor een touch bar die je tot in de kleinste details kunt aanpassen, ik zou echt niet meer zonder willen. Ik werk (helaas) veel met programma’s die ik heb draaien in Windows in Parallels, en ik kan voor ieder programma afzonderlijk de sneltoetsen in de touch bar zetten. Mis het echt als ik achter mijn iMac zit dus hoop op een Magic Keyboard met touch bar

  18. Ik wil niet vervelend zijn maar ik vind de GROTE touchpad ook niets.
    Lijkt handig maar je hand zit veel te vaak als je aan het werk bent met alleen een laptop in de weg waardoor de muis alle kanten op gaat… als je iets meer ruimte aan de onderzijde van de laptop houdt raak je deze pad minder snel aan en dus minder problemen.

  19. Don’t Touch my Touch bar!

  20. Ik weet niet of ik hem echt zou missen maar ik gebruik hem best vaak. Als Spotify op de achtergrond draait, snel nummers doorspoelen. Ook volume veranderen, vind ik handiger omdat het traploos kan. Zelfde met helderheid van het scherm. Echt goede toepassingen in programma’s gebruik ik weinig, vaak heb ik de ouderwetse handeling al gedaan voor ik er erg in heb.

  21. Ik vind het juist fantastisch! Zeker gemakkelijk bij typen van een andere taal (word predictions)

  22. Wat je nooit hebt gehad kun je bijna niet missen maar ik heb er wel een mening over.

    Wat mij betreft is de touchbar een oplossing voor een door Apple zelf gemaakt probleem. Namelijk de stugge weigering om gewoon een touch screen op de mac te monteren.

    Verder vind ik het gebrek aan keuze en het feit dat alle features zoals een SD card reader er niet meer op zitten omdat meneer Ive het niet wil heel vervelend. Als dit de lijn blijft dan zou mijn 13” Retina zomaar eens mijn laatste MacBook pro kunnen worden.

  23. Ik heb een MacBookPro 15 inch, die aan vervanging toe is. Maar ik vind de 15 inch versies gewoon echt belachelijk duur en die touch bar…. ik mis hem nu ook niet.
    Door de prijs overweeg ik een Windows laptop te kopen. Ik weet dat dit vloeken in de kerk is maar met die Apple prijzen…..

  24. Beetje kort door de bocht om te zeggen dat de TouchBar variant €200,00 duurder is.

    Allereerst zijn de TB modellen voorzien van een betere processor en een wat krachtigere videokaart. Daarnaast heeft het TB model ook 2 extra Thunderbolt 3 poorten.

  25. @Evander: Apple is heer en meester in het beïnvloeden van het prijspunt, de goedkoopste is altijd vele malen slechter, zodat het “juist” lijkt de duurdere te kopen.
    Beetje hetzelfde als met de 16GB iPhone, die was er alleen om de 64GB een goede deal te laten lijken.

  26. Ik heb een Macbook Pro 13″ met Touch Bar, en het zijn een van die features die niet per se iets toevoegen, maar waar je erg gewend aan raakt en niet meer zonder kan. Zoals de overstap van een mechanisch toetsenbord naar een vlindermechanisme. Iedereen had zonder gekund, maar nu zou niemand terug willen naar het oud toetsenbord (buiten de enkelingen). Maar is het het geld waard? Alvast niet voor iedereen.

  27. Ik heb ook een MacBook Pro met Touch Bar. In veel apps die iedereen gebruikt zoals Finder, Safari en Pages is hij echt onmisbaar. Maar in een aantal professionele apps zoals FCPX en Pixelmator gebruik ik m veel minder. Voor professionals die zich de hele dag bezig houden met dat soort programma’s snap ik wel dat ze niet per se een touch bar willen.
    Maar waarom ik echt verslaafd ben aan de Touch Bar is bettertouchtool. Hiermee kan je zelf knopjes maken voor de touch bar.
    Ze moeten de touch bar zeker houden want het is echt super! Ik kan door de touch bar veel sneller weken. op de iMac die we ook hebben mis ik m gelijk bij het inloggen.

  28. Mmhh…
    Als dynamische keyboards een toekomst hadden gehad dan hadden we nu toetsenborden met veel minder toetsen.
    Als Apple serieus onderzoek naar oogbewegingen had gedaan dan hadden ze de TouchBar wsch. naast het trackpad gezet zodat je niet 4 UI elementen tegelijk in de gaten hoeft te houden (wat alleen maar meer handelingen geeft)

  29. Ik vind de touchbar fijn maar kan op mn toetsenbord ook prima de weg vinden wat ze wel moeten doen is touchscreen

  30. werk sinds begin met nieuwe mbp TB 15″ en idd gebruik het niet.
    sneltoetsen is veel handiger en sneller, zeker als je ook op andere mac’s werkt.
    je zit altijd over het toetsenbord te klooien met de TB.
    als ik kon kiezen, zou ik altijd zonder kiezen. totaal geen nut.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.