Reacties voor: Apple maakt zelf nog nauwelijks gebruik van Swift

Apple maakt zelf nog maar weinig gebruik van haar programmeertaal Swift. Dit blijkt uit een analyse van iOS 9.2. Alleen de Calculator-app is bijna in zijn geheel gemaakt in Swift.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 12 reacties

  1. Even uit nieuwsgierigheid, wat Swift voor objective-c is, is toch wat jquery voor javascript is? Of is dat niet vergelijkbaar?

  2. Origineel geplaatst door Justin koopmans
    Even uit nieuwsgierigheid, wat Swift voor objective-c is, is toch wat jquery voor javascript is? Of is dat niet vergelijkbaar?

    Ongeveer, maar niet helemaal. Swift is een taal op zich, jQuery niet.

    Daarnaast erger ik me wel aan de casting in Swift.

  3. Origineel geplaatst door Rick de Jong
    Ongeveer, maar niet helemaal. Swift is een taal op zich, jQuery niet.
    Daarnaast erger ik me wel aan de casting in Swift.

    De casting? Je bedoelt tussen Floats/Ints/Doubles etc? Je moet dit zo zien: je cast ietsje meer, maar het is wel een stuk duidelijker wat er gebeurt. Bijvoorbeeld in de programmeertaal Java bepaalt de compiler wanneer er wordt gecast, wat soms voor onverwacht gedrag zorgt. Voorbeeld in Java:
    int a = 10;
    int b = 3;
    float c = a / b;

    Waarde van c is nu 3.0. Waarom? Omdat Java ziet dat je twee ints gebruikt in de berekening: 10 en 3. Daarom wordt er besloten dat de uitkomst ook een int wordt (3 dus). Omdat de variabel gedeclareerd is als een float, wordt het nu vanzelf omgezet naar een float, dus 3.0.

    In Swift moet je expliciet zijn zodat je verplicht wordt na te denken elke keer als je van type wisselt. Dus we maken dezelfde twee ints:
    let a = 10
    let b = 3

    Zoals je het ongeveer in Java zou doen compileert niet in Swift want er is een type mismatch, je probeert namelijk een int te assignen aan een float.
    let c: Float = a / b

    Als je het gedrag wat je standaard in Java tóch wilt, maak je het expliciet. Hier komt dus ook 3.0 uit
    let c: Float = Float(a / b)

    Als je toch liever het logische antwoord van 3.3333 wilt krijgen zet je de waardes eerst om naar floats voor je ze deelt
    let c: Float = Float(a) / Float(b)

    Was voor mij ook even onwennig, maar nu ik inzie dat het eigenlijk wel veiliger is zo, vind ik het eigenlijk wel beter.

  4. @Tom van Zummeren: wooww!!!! Wat een top uitleg hier! Bedankt hiervoor!

  5. Origineel geplaatst door Jonas
    @Tom van Zummeren: wooww!!!! Wat een top uitleg hier! Bedankt hiervoor!

    Haha graag gedaan. Al was het behoorlijk off-topic

  6. I don’t understand…

  7. Het levert Apple ook niets op om Objective-C over te stappen. Nieuwe projecten zullen daar vast eerder gebruik van maken, maar bij oude projecten is er eigenlijk geen noodzaak en kost het alleen mankracht en geld. Ik zie zelf ook niet al te vaak projecten die beide talen binnen één project gebruiken. Bovendien wordt Swift ook nog actief ontwikkeld.

  8. Gelet op de hype en de stortvloed aan superlatieven waarmee Swift gepresenteerd werd is dit op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk bericht. En dan ook nog zo’n beetje de simpelste app op de iPhone: de calculator.

  9. Origineel geplaatst door WvB22
    Gelet op de hype en de stortvloed aan superlatieven waarmee Swift gepresenteerd werd is dit op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk bericht. En dan ook nog zo’n beetje de simpelste app op de iPhone: de calculator.

    Typisch Apple toch..

  10. @Tom van Zummeren: 👍🏻 top uitleg!
    De taal is nog niet perfect maar ik vind hem al erg fijn!

  11. @WvB22: Zo opmerkelijk is het helemaal niet, denk ik. Ze gaan natuurlijk niet bestaande apps, die gewoon goed werken, herschrijven in Swift. Waarschijnlijk hebben ze de Calculator als “proefkonijn” gebruikt, juist omdat het zo’n lekker simpele app is. Ik vermoed dat ze alleen Swift gebruiken als ze nieuwe dingen maken, of een bestaande app drastisch willen aanpassen. Heeft iemand al uitgezocht hoeveel Swift er gebruikt wordt op tvOS? Zou zomaar eens meer kunnen zijn, omdat daar meer nieuwe onderdelen in zitten.

  12. @Bart: Zou wel eens tegen kunnen vallen, Apple zelf verkondigde immers juist dat tvOS 95% identiek aan iOS is… (vandaar ook dat het met ‘versie 9’ is begonnen)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.