Reacties voor: Apple Store gaat Windows Mobile vervangen door iPhone

Apple gaat de Windows Mobile-apparaten waarmee je aankopen kunt doen bij loslopende medewerkers in de Apple Store, vervangen door betaalsystemen op basis van de iPhone.

Reacties: 41 reacties

  1. Apple met windows apparaten.. Hmm nu blijkt het dat windows teminste 1 ding heeft wat degelijk werkt.. Als apple het gebruikt, ga ik daar wel van uit 😀

  2. Werken ze daar echt met die troep? Kan het me haast niet voorstellen, heb er weleens mee gewerkt, man wat een ***ding, scherm was snel naar de klote.

  3. Origineel geplaatst door Rian
    Werken ze daar echt met die troep? Kan het me haast niet voorstellen, heb er weleens mee gewerkt, man wat een ***ding, scherm was snel naar de klote.

    Echt af en toe wordt ik zo moe van die reacties… troep.. Ik vind de iPhone echt een mooi apparaat, maar Microsoft maakt zo nu en dan ook mooie dingen hoor. Dit soort reacties geven aan hoe professioneel jij met bepaalde zaken bezig bent…

  4. Het apparaat staat los van Microsoft. Echter is het wel ironisch dat Windows gebruikt wordt in een Apple Store. Ben benieuwd hoe de iPhone oplossing er straks uitziet!

  5. Ik las de hele tijd ‘App Store’. Tjezus, geen wonder dat ik het niet snapte. Het is ook al laat…

  6. Nog even en ik kan mijn iPhone gebruiken om de bestellingen door te geven naar de bar en de keuken. Wie schrijft de extension voor Fidelio’s Micros? (edit: bestaat wel al, maar nog niet met/voor iPhone: ‘Link‘).

  7. Origineel geplaatst door Ramon
    Ramon zei op 12 april 2009 om 02:59
    Origineel geplaatst door Rian
    Werken ze daar echt met die troep? Kan het me haast niet voorstellen, heb er weleens mee gewerkt, man wat een ***ding, scherm was snel naar de klote.

    Echt af en toe wordt ik zo moe van die reacties… troep.. Ik vind de iPhone echt een mooi apparaat, maar Microsoft maakt zo nu en dan ook mooie dingen hoor. Dit soort reacties geven aan hoe professioneel jij met bepaalde zaken bezig bent…

    Leesvaardigheid is ook ver te zoeken he?

  8. Vanaf juni begint de uitrol zou kunnen betekenen dat ze zelf ook met de NIEUWE IPHONE gaan werken

  9. Origineel geplaatst door Rian
    Werken ze daar echt met die troep? Kan het me haast niet voorstellen, heb er weleens mee gewerkt, man wat een ***ding, scherm was snel naar de klote.

    Dat het scherm kapot gaat heeft natuurlijk niets te maken met de windows software die er op draait.

  10. dan hoop ik dat ze toch die nieuwe iPhone kunnen gebruiken met betere batterij want anders kan je na een paar verkopen al gaan herladen.

  11. Waarom hebben die PPC’s in het plaatje een desktop? Photoshop, of een CE versie?

  12. Ooit eens goed naar de Imacs in de Apple store gekeken ? Daar staat een terminal server / citrix sessie open naar een Windows omgeving waar een app draait tbv voorraadbeheer en bestellen.

  13. Wij werken als Apr ook nog steeds met een virtuele windows app (SAP) voor betalingsmogelijkheden en meer.

    Wel op iMac’s 😉

  14. Alle MS-haters zullen toch echt ooit tot het inzicht komen dat je niet alles op de wereld met OSX kunt regelen.

    Daar is Apple gewoon te klein en onbetekenend voor. OSX dekt nu eenmaal niet alle toepassingen.

    Hoeft ook niet want voor veel problemen zijn er perfecte MS oplossingen. Zoals te zien in de Apple Store. En zie ook produkten als Parallels/Fusion welke volop in gebruik zijn.

  15. Haha is een beetje hetzelfde als dat wanneer je met je Bmw pech hebt en langs te kant van de weg staat, de service dienst altijd in een mercedes busje aan komt rijden. Heb het nu twee keer gehad maar het blijft een raar iets.

  16. Op mijn werk hebben we die symbol dingen ook
    Ze crashen echt veels te vaak

  17. Tja, je zou het ook zo kunnen zien: symbol is 1 van de grootste ontwikkelaars van dergelijke app. In 2007 is Symbol overgenomen door…..Motorola (die zit ook niet echt stil op mobiel telefoonvlak). Motorola was overigens wel één van de hoofdleveranciers van de vroegere apple macintosh en powerbook processoren. Dus het zou zo maar kunnen zijn dat niet alleen windows mobile hier een issue is.

  18. @driemaal raden.:

    Het is indd een soort haat-liefde relatie:p

  19. @driemaal raden: Parallels is een oplossing om dingen te draaien, omdat bepaalde programmeurs het nut van cross-platform ontwikkeling nog altijd niet inzien. In principe is ALLES mogelijk op een Apple en/of een iPhone en krijg je een veel beter developer-platform. Het succes van de App Store bewijst dat ook. M$ en co knutselen al jaren en jaren met hun platforms. De iPhone is splinternieuw en heeft nu al App Store die mijlenver voor ligt.

    Ik snap je punt wel, maar je legt de nadruk toch wel wat verkeerd.

  20. @kmikazu:

    Reden van het bestaan van Virtualizers (en vroeger emulators) is doodsimpel omdat er nog altijd geen redelijke vervanging is op het OSX platform voor MS pakketten.

    Waarom is dat er niet?

    Omdat er onvoldoende gebruikers van OSX zijn. Bijv. er is geen fatsoenlijk zakelijk bruikbaar boekhoudpakket op OSX en dus heb je daar Windows voor nodig.

    Cross-platform toepassingen munten i.h.a. uit in afgrijselijke schermen omdat ze eerst ontwikkeld worden voor MS en later aangepast. ook wordt nogal eens naar Java gegrepen met afzichtelijke schermen en performance.

    (Appstore mijlen ver voor? Sorry maar 95% is rotzooi wat daar is.)

    En natuurlijk alles kan maar als er onvoldoende vraag is dan is het niet rendabel.

  21. Origineel geplaatst door Ramon
    Origineel geplaatst door RianWerken ze daar echt met die troep? Kan het me haast niet voorstellen, heb er weleens mee gewerkt, man wat een ***ding, scherm was snel naar de klote.Echt af en toe wordt ik zo moe van die reacties… troep.. Ik vind de iPhone echt een mooi apparaat, maar Microsoft maakt zo nu en dan ook mooie dingen hoor. Dit soort reacties geven aan hoe professioneel jij met bepaalde zaken bezig bent…

    Wie heeft hier gezegd dat alle Microsoftproducten slecht zijn? Daar begon jij over..

  22. de reden dat er voor symbol apparaten wordt gekozen is omdat deze tenminste een lange termijn wordt ondersteund. HTC modellen b.v. worden na een jaar niet meer gemaakt en als je in een organisatie 1500 of meer apparaten moet beheren is het wel heel prettig als je maar 1 type device hoeft te onderhouden (denk aan customisaties zoals automatisch installeren van software na een reset)

    De symbols vallen ook onder ruggedized PDA’s en zijn ook steviger dan standaard consumenten producten. Verder is het mogelijk om zelf opties te kiezen zoals barcode scanners, GPS, RFID.
    Voordat Apple deze mogelijkheden beschikbaar heeft zijn we wel een aantal generaties verder (als het uberhaupt al zover komt). Echter is het wel zo dat bij elk project gekeken moet worden wel device geschikt is voor de job.

  23. Ik zou dan gewoon kiezen voor iPod Touch ipv. iPhones… Ik neem aan dat je in de winkel geen 3G/GMS funcitonaliteit nodig hebt om de factuur bij te houden?

  24. Lekker belangrijk weer allemaal. Zodra het woord microsoft er staat begint iedereen weer te steigeren. Durf te wedden dat heel wat werknemers van microsoft een Wii hebben staan en dat er vast veel pc’s en windows servers bij Apple draaien. Daarentegen zullen bij microsoft best wat mac’s draaien in grafische omgevingen. Als het maar goed werkt moet dat allemaal niet uitmaken. De iPhone is op dit moment de fijnste smartphone maar als wm met een goede update komt of android dan stap ik net zo makkelijk weer over. Het gaat erom dat iets goed werkt, niet welk merk erboven staat of waar het op draait.

  25. Origineel geplaatst door WvB22
    Lekker belangrijk weer allemaal. Zodra het woord microsoft er staat begint iedereen weer te steigeren. Durf te wedden dat heel wat werknemers van microsoft een Wii hebben staan en dat er vast veel pc’s en windows servers bij Apple draaien. Daarentegen zullen bij microsoft best wat mac’s draaien in grafische omgevingen. Als het maar goed werkt moet dat allemaal niet uitmaken. De iPhone is op dit moment de fijnste smartphone maar als wm met een goede update komt of android dan stap ik net zo makkelijk weer over. Het gaat erom dat iets goed werkt, niet welk merk erboven staat of waar het op draait.

    helemaal mee eens.
    Alles heeft zijn voor en nadeel.

  26. Origineel geplaatst door Maarten
    dan hoop ik dat ze toch die nieuwe iPhone kunnen gebruiken met betere batterij want anders kan je na een paar verkopen al gaan herladen.

    Blijft me verbazen dat er kennelijk mensen rondlopen die een slechte batterij aan boord hebben en dat aan de iPhone wijten, i.p.v. dat ze op garantie terug zijn gegaan.

    Mijn 3G houdt het 3 à 4 dagen vol op één lading (met 3G, en Wifi uit) en minstens een volle dag met alles aan. Als die van jou al na een paar handelingen leeg is dan is er simpelweg iets niet goed met die iPhone…

  27. @Mark:
    Heb ik het dan over die software?

  28. @driemaal raden.: Dan moet jij hoognodig wat virtualisatie kennis gaan opdoen. Virtualisatie heeft een aantal kenmerken waarom je het zou willen gebruiken. Het kunnen draaien van een ander soort OS op je eigen OS is daar maar een heel klein deel van die eigenlijk amper tot nooit wordt gebruikt. Virtualisatie wordt op dit moment (en voorheen ook) gebruikt om zaken hardware onafhankelijk te maken, test setups en testomgevingen te bouwen, zaken te consolideren (samen te voegen) zodat je weer kunt besparen op beheerkosten en hardwarekosten, etc. Het frappante is dat je alleen bij Linux en MacOS X ziet dat er op de desktop nog wel eens gebruik gemaakt wordt van virtualisatie om Windows te draaien. Echter is dat niet geheel nodig omdat er ook nog software is als WINE en afgeleiden zoals Crossover.

    Zoals kMikaZu al zegt is er geen enkele reden om te zeggen dat een OS iets niet zou kunnen, het is simpelweg een kwestie van zorgen dat je het stuk software voor dat OS geschikt maakt. Daar zit ‘m nou net het probleem, ontwikkelaars richten zich nogal op 1 of 2 platformen. Je ziet nu sinds een paar jaar dat zich dat aan het keren is en men voor wat meer platformen ontwikkeld. SAP is daar een voorbeeld van, het is meestal webbased en draait gewoon op ieder platform zolang je maar een webbrowser hebt.

    Er zijn dus zat andere stukken software waarbij er inmiddels ook hele uitgebreide kassasystemen, boekhoudsoftware, etc. is voor OS X. Sinds jaar en dag is het al mogelijk voor Apple resellers om van deze systemen gebruik te maken. Zeker nu ook dingen als ERP, CRM, etc. webbased is (SugarCRM, vTiger, etc. om eens wat open source systemen te noemen).

    Jammer dat je maar een zeer beperkte product kennis hebt en bij boekhoudpakketten kennelijk alleen maar Exact kent. De wereld bestaat uit heel wat meer stukken software waarbij er zat is die onder niet-Windows systemen draaien zonder problemen!

    Dat er in dit geval apparatuur van Symbol wordt gebruikt is niet zo raar. Dit van oorsprong Nederlandse bedrijf is 1 van de marktleiders wat scanners e.d. betreft. In de wereld van logistiek/transport/magazijns kom je ze heel vaak tegen. Dat is niet voor niets zo. Kennelijk biedt iets als Symbol in dit geval gewoon datgene wat men in die winkels nodig heeft. Dat is waar automatisering ook over gaat: je zoekt iets wat de klus geklaard krijgt en dat zet je dan ook in. Het gaat er dan al helemaal niet om wat er op draait dus het OS is gewoon van ondergeschikt belang.

  29. @ppl:

    Ik weet als (haast) geen ander het hoe/waarom van Virtualisatie/Emulatie! Ik heb zelf volop meegewerkt aan de (echte niks beta gedoe) ontwikkeling en gebruik van dat soort produkten op vele platforms dus niet alleen op systeempjes. Virtualisatie is overigens al een tientallen (circa 30) jaren oude techniek!

    Dat jouw kennis van boekhoudpakketten zo beperkt is dat je alleen Exact kent geeft duidelijk aan dat je heel weinig van de materie aan. Toon mij maar 1 boekhoudpakket wat serieus voor een zakelijke gebruiker toepasbaar is. Ik bekijk jaarlijks alle mogelijke pakketten en er is er nog altijd niet 1 die in NL/EU gebied goed bruikbaar is.

    Als die webbbased pakketten zijn leuk voor ZZP’ers en hele piepkleine bedrijfjes maar niet als je een serieuze boekhouding, voorraadadministratie, etcetera wilt doen.

    Waarom gebruikt Apple anders zelf Windowsbased software.

    Een aantal mensen hier moet eens afstappen van dat cultdenken “Alles van MS is slecht, alles van Apple is goed”.

    Zo zit de wereld niet in elkaar althans niet voor mensen die zonder oggkleppen door de wereld gaan. Mensen die de pro’s en con’s van beide systemen op hun waarde weten te schatten en het niet nodig hebben om HUN systeem op te krikken door het andere systeem te bashen. Want dat is wel de meest zwakzinnige benadering.

    Een beetje verstandig (ook dat van kleine en ZZP’ers) bedrijf heeft zijn administratie volledig op een systeem wat hij voor eigen beheer heeft en waar hij zelf de complete verantwoordelijkheid voor draagt.

  30. @ Driemaal raden

    Ik kan het niet meer dan met je eens zijn. Microsoft maakt absoluut geen slechte producten, ten slotte draait Windows nog steeds op 9/10 van de computers in Nederland. Apple maakt goede dingen, alleen er kan nog net een externe muis in van een ander merk, en daar houdt het wel z’n beetje mee op, idem de iPhone, er mag niet eens gebeld worden via Skype over 3G, laat staan dat je een applicatie buiten de App Store kan downloaden. Tevens durven ze ook nog steeds 900 euro te vragen voor een 16GB mobiel zonder microSD slot. Ze klagen overal alles aan maar heten zelf “Apple” en gebruiken een touchmanier waar een ander bedrijf een patent op heeft? Apple is echt niet te volgen en maakt middelmatige producten die dichtgespijkerd zijn als de pest, en is dat dan de reden dat Apple-diehards zo uitvallen tegen Microsoft? Jaloezie?

    Een apparaat is goed zolang het de functies heeft die jij hebt. Tuurlijk heeft de Mac voordelen. Ben jij een muziekant? Dan heb je een Mac nodig. Maar wil jij computerspellen maken? Dan gebruik je Windows. Het is ieder waar je jou plaats vindt.

    Nou wil ik niet beweren dat ik tegen Apple ben, maar als mensen zo kunnen uitvallen tegen Microsoft, vindt ik dat er ook is een keer iemand mag uitvallen tegen Apple.

  31. Dat is geen Windows Mobile maar WindowsCE dat ook in al die navigatie systemen zit

  32. @Stefan:

    je praat tegen de verkeerde want ik heb nog nooit beweerd dat MS slechte produkten zou maken.

    verder is jouw kreet “haast geen andere merken aan een Apple” echt je reinste onzin er zijn slechts weinig apparaten die je er niet aan kunt hangen.

    Apps buiten de Appstore zijn geen enkel probleem als je tenminste wat verder leest dan je blijkbaar doet.

    Last but not least: niemand zal mij ooit kunnen beschuldigen dat ik tegen, ongeacht welk merk, ben uitgevallen.

  33. @ Driemaal raden

    Ik zei alleen dat ik het met je eens ben en daarna had ik het tegen mensen in het algemeen 😉

  34. @driemaal raden.: Als je al bij virtualisatie gaat roepen dat dit er is omdat er geen vervangende software is voor iets als OS X dan heb je dus overduidelijk geen kaas gegeten van de materie. Virtualisatie gebruik je om andere redenen, niet omdat een bepaalde app niet op je systeem draait. Je hebt geen virtualisatie/emulatie nodig om Windows software op een UNIX systeem te draaien. Zoals ik al aangaf zijn daarvoor ook de Windows API implementaties als WINE en Crossover geschikt om dat te kunnen doen. Overigens is virtualisatie zeker niet iets wat alleen op een compleet OS toepasbaar is. Kijk maar eens naar jails in FreeBSD, ook dat is virtualisatie maar dan op applicatieniveau, Java is misschien een bekendere virtualisatie gebeuren. Virtualisatie op de Mac kennen we ook pas echt sinds de overstap naar x86 architectuur (Parallels en Fusion als applicaties maar ook iets als VirtualBox, Qemu, etc. doen mee). Op de PPC architectuur hadden we emulatie en dat was destijds wel zo ontzettend populair dat er maar liefst 1 (ja 1!) applicatie was waarmee je dat kon doen: Virtual PC (later opgekocht door Microsoft die er als eerste alle non-Windows support eruit heeft gesloopt en het Windows-only heeft gemaakt…). Zowel Parallels, VMWare Fusion, VirtualBox, Qemu, Virtual PC, etc. doen virtualisatie/emulatie van een compleet OS, ze kunnen dus niet puur alleen een applicatie virtualiseren (je kunt zeggen dat Rosetta applicatie emulatie doet, dit zit al standaard in OS X Tiger & Leopard). Je kennis over virtualisatie laat dus zeer te wensen over. Gezien je uitspraken heb je er ooit eens wat van gehoord. Had je echter daadwerkelijk geweten dat virtualisatie al meerdere jaren wordt gebruikt dan had je ook begrepen waarvoor het wordt ingezet en waarop alle groten op virtualisatiegebied zich op inzetten. Misschien dat je deze zogenaamde kennis dan ook eens kunt laten blijken door er inhoudelijk correct over te zijn.

    Buiten dat is heel veel software zoals SAP (als er iets NIET geschikt is voor het MKB dan is het iets als SAP wel) de nodige webbased interfaces aanbieden. Waarom doet men dit? Nou om de doodeenvoudige reden dat je dan ook op iedere device van dat systeem gebruik kunt maken. Dat beperkt zich niet tot een of andere handscanner van het merk Symbol maar daaronder vallen ook PDA’s, telefoons en andere mobiele devices. Meestal ook omdat mensen dan thuis kunnen werken en er vanuit huis uit ook bij kunnen. Dan hoef je niet iets megaduurs als een complete Citrix farm aan te leggen om dat te faciliteren. Zo zijn er nog meer grote specifieke pakketten van bijv. Unit4 Agresso, Centric, etc. die ook voor de grote jongens is (er zit wel wat voor het MKB bij though). Je toont ook hier weer goed aan met de uitspraak dat webbased alleen voor zzp’ers is dat je echt werkelijk helemaal geen ballen verstand van ICT hebt. Je hebt er hooguit eens wat van de term gehoord. Mocht dit wel zo zijn dan zie ik graag enig bewijs van inhoudelijke kennis. Ik wil je er wel met klem op wijzen dat je er heel verstandig aan doet om je goed in de materie in te lezen vooraleer ik je met een waslijst aan webbased interfaces om de oren sla die bij de grote jongens vandaan komen en ook voor de grote jongens zijn bestemd.

    Boekhoud pakketten welke serieus toepasbaar zijn bestaan niet. Dat geldt helaas ook voor diverse ERP pakketten, CRM pakketten, HRM pakketten, etc. Ieder bedrijf heeft een eigen indeling aan bedrijfsprocessen waar deze pakketten op moeten aansluiten. Je zit dus altijd aan het stervensdure maatwerk vast. Daar is geen budget voor dus gaat men voor een kantklare oplossing met als gevolgd dat bedrijfsprocessen anders geschreven moeten worden omdat het niet op het pakket aansluit. Foute manier van automatiseren maar helaas een hele realistische en onoverkomelijke manier. Om die reden is er dus simpelweg nooit een pakket op boekhoud niveau of op welk ander bedrijfsniveau dan ook die serieus toepasbaar zijn. Exact noemde ik als voorbeeld omdat dit het eerste is welke mensen die geen verstand van zaken hebben (zoals jij) roepen. Overigens is Exact ook wel wat meer dan alleen een boekhoudpakket wat je had kunnen weten indien je inhoudelijke kennis had gehad… Grote jongens draaien eerder op een systeem in de zin van AIX, OS/400, etc. waardoor Exact pakketten sowieso al afvallen. Dit zijn namelijk UNIX-achtigen (waar AIX net als Solaris en MacOS X Leopard als echte UNIX aangemerkt dient te worden) en geen Windows of Windows-based systemen. Mainframes en midframes draaien nou eenmaal geen Windows, dat is leuk voor de kleine jongens en voor de nodige applicatie servers enzo.

    Daarnaast gaat het hier ook niet over het draaien van Windows-based software door Apple. Apple maakt gewoon gebruik van de handscanners (of mooier gezegd, de terminals) van het bedrijf Symbol zoals wel heel veel meer bedrijven dat doen. Op een aantal van hun devices draait een embedded Windows versie genaamd WinCE. Dit is een compleet ander systeem dan Windows op desktopcomputers en servers. Merk je daar als user iets van? Neen. Merk je daar als systeembeheerder iets van? Neen. Die dingen moeten in veel gevallen domweg een netwerkconnectie op kunnen zetten om daarna in de webinterface te kunnen werken (heb je die webinterface weer ;)) of om de juiste applicatie op te starten. Maakt het wat uit wat die terminals draaien uiteindelijk? Niet echt veel, zolang je systeem er maar mee overweg kan. Nogmaals: het gaat erom dat iets doet wat het moet doen en niet wat voor OS of welke applicatie er nou specifiek op draait. Dat kan dus echter wel inhouden dat het overweg moet kunnen met bepaalde systemen.

    Systeembeheer is overigens iets wat bij lange na niet door het bedrijf zelf gedaan wordt, ook niet door hele grote organisaties als Shell. Outsourcing heet dat. Het is alleen niet iets wat je altijd en overal kunt doen, dat is sterk afhankelijk van de situatie. De administratie e.d. is sowieso iets wat onder verantwoordelijkheid valt van het bedrijf zelf, dat is namelijk wat de wetgeving in diverse landen eist! Je kunt als bedrijf zijnde alleen dingen als het dagelijkse beheer uitbesteden. Waarom je dat zou willen doen? Omdat je dan zelf geen beheerafdeling hoeft op te richten, te onderhouden, zorgen dat er personeel zit, etc. Misschien dat je eens naar IBM moet kijken, die bieden dat soort diensten aan. Meestal is het overigens een groter voordeel om alles inhouse te hebben, daarom wordt er ook niet zo gek veel geoutsourced en zeker ook niet alles.

    Ik ben het met je eens dat het cult denken eens afgelopen moet zijn. Dat denken van Apple is goed, Microsoft is slecht en Microsoft is goed en Apple is slecht heb je niets aan. Als je het dan ergens over wilt hebben dan ook graag inhoudelijk, onderbouwd en correct (wat ik in deze discussie eigenlijk volledig mis).

    @Stefan:
    Dat Windows een marktaandeel van 95% heeft zegt niets over de kwaliteit van het systeem. Kwantiteit is ook in marktaandeelgebied geen graadmeter voor de kwaliteit. De reden waarom er zoveel Windows wordt gebruikt is vrij simpel: Microsoft heeft zich jarenlang van allerlei illegale praktijken weten te bedienen en zelfs hun partner bij het OS/2 project (IBM) eruit weten te werken. Daarom worden er zoveel onderzoek naar ze gedaan en krijgen ze zoveel veroordelingen en boetes aan hun broek.

    Op iedere machine van vandaag de dag kun je prima diverse soorten hardware aansluiten. Het maakt niet uit of je nou Windows, Linux of MacOS X draait. Met Linux en MacOS X kom je overigens qua hardware ondersteuning wel wat verder dan Windows omdat het vaker een kwestie is van inpluggen en gebruiken. Bij Windows moet je veelal eerst de drivers en dan nog eens de software installeren om het te kunnen gebruiken. Zeker nu sinds het gebruik van USB (zolang je maar de juiste HID gebruikt is er geen enkel probleem). Dit is iets wat al sinds jaar en dag zo is. Vroeger echter niet, toen was Apple meer Sun aan het kopiëren qua hardware. Destijds had je echter ook iets als de Amiga en de Atari welke nou ook weer niet bepaald uitblonken in compatibiliteit met de rest. Sinds OS X wordt er overigens ook veel meer gebruik gemaakt van open source en open standaarden terwijl Microsoft daar nu een beetje een kentering in begint te maken (ze beginnen dan ook terrein te verliezen aan bijv. Linux). Een Windows machine is dus een stuk geslotener dan een Mac of een Linux doos. Alleen de iPhone en de iPod Touch zijn qua apps erg gesloten eveneens als de Apple TV. De overige de

    Dat niet mogen bellen met Skype over 3G is niet zo gek. Er is amper een telco in de wereld die toestaat dat VoIP gebruikt wordt op haar netwerk. In de USA, de UK, Duitsland en anderen wordt het gebruik van dit soort zaken dan ook geblokkeerd en in de Algemene Voorwaarden verboden. Voor zover ik weet is T-Mobile Nederland de enige partij die zich positief over VoIP heeft uitgesproken (zij staan het toe). Wegens de wat exclusieve deals is dit helaas een tegenprestatie die de telco’s van Apple hebben verlangd, vandaar dat je niet over 3G mag VoIP’en en ook geen tethering mag gebruiken. Bij AT&T is ben vanuit Apple druk bezig om tethering toe te staan, wellicht dat we zoiets ook met VoIP zien gebeuren. Het zou erg mooi zijn als een partij als Apple (of wie dan ook) het voor elkaar krijgt dat telco’s eens gaan inzien dat ze dadelijk niets meer dan bitjesschuivers zijn.

    Qua pricing…kijk vooral niet naar de concurrentie ofzo waar devices netzo duur zijn als de iPhone zelf. Overigens is die 900 euro voor 16 GB een uit de lucht gegrepen getal. De werkelijke prijs licht rond de 615 euro. Een Nokia N95 deed destijds 700~750 euro. Blackberries zitten ook rond die prijsrange. Smartphones zijn nou eenmaal dure telefoons en er zal onderling wel iets aan verschil zitten maar erg veel is dat niet. Dit is inmiddels al enkele jaren zo, eigenlijk vanaf het begin. Als je iemand hoort klagen over een groot prijsverschil van smartphone X van fabrikant Y dan weet je nu zeker dat diegene geen flauw benul heeft waar hij het nu precies over heeft. Het nut van een microSD slot is op dit moment ook nog niet erg groot bij een telefoon die al 16 GB aan flash geheugen heeft gezien de verkrijgbaarheid en prijs van kaartjes groter dan 16 GB. Imho scheelt het ook weer gepruts met zo’n ultraklein ding die je heel makkelijk kwijt raakt.

    Patenten zijn trouwens een leuke discussie. Dat is een heel erg complex gebied. Er zijn namelijk allerlei techniek die gepatenteerd zijn en die wel het e.e.a. met elkaar te maken hebben. Merkrecht is ook vrij lastig op bepaalde punten. Wat echter niet zo lastig is zijn de eisen om je patent/merkrecht te behouden. Je bent wettelijk verplicht om er alles aan te doen om misbruik van jouw merk/patent tegen te gaan. Als je dit niet doet neemt de wetgever aan dat je het gebruik toestaat en verlies je daarmee ook alle rechten die je zou hebben. Daarom zijn er ook zoveel rechtszaken op gebied van patenten en merkrechtschendingen. Het is niet meteen iets wat men wil, het is iets wat men moet. Wat touch gebeuren betreft heeft Apple zelf de nodige patenten maar diverse anderen waaronder Palm en Microsoft hebben dat ook. Als je daarbij optelt dat een USPTO nogal een corrupte zaak is die nergens naar kijkt en maar klakkeloos alles patenteert wat ze onder ogen krijgt is het allemaal niet zo raar dat de een de ander van het overtreden van een patent beschuldigd. Gelukkig hebben we de afgelopen 2 jaar ook hier een wijziging gezien welke niet zonder slag of stoot is gegaan. De USPTO is onder massale druk gezwicht en men heeft zelfs in de regering het e.e.a. aan maatregelen getroffen. Patenten worden nu veel nauwlettender in de gaten gehouden en bij betwisting is de procedure ook stukken stringenter geworden (je kunt dus niet zomaar iedereen voor patentschending aanklagen, men gaat ook kijken of het patent wel toegewezen had mogen worden).

    Windows computergames kun je overigens ook op niet-Windows platformen programmeren (gebeurd ook veelvuldig). Dat geldt overigens voor alle soorten software en alle soorten platforms. Zoiets noem je crossplatform ontwikkeling. Ik denk dat je in deze eerder iets bedoeld als computerspellen spelen. Er zijn echter ook zat games voor de Mac en ook zat games die je alleen op bepaalde consoles ziet (dus niet voor de PC (Windows/Linux) en ook niet voor de Mac). Welke dan het beste game platform is laat ik in het midden, dat alleen al is weer een hele verhitte discussie opzich (die overigens nogal onbeslist is). Gamen als argument gebruiken is dus in deze niet erg wijs omdat het een zeer discutabel punt is.

    Als mensen ergens commentaar over hebben is dat prima natuurlijk. Het is alleen wel wenselijk om te zorgen dat je e.e.a. mooi onderbouwd en vooral ook dat dit correct is. Als men dit niet doet dan is men eigenlijk alleen maar bezig met iets wat je kunt beschouwen als fanboy spelen, flamen, trollen, etc. en dat komt de discussie absoluut niet ten goede. Leuzen als dat webbased alleen voor zzp’ers is, dat de iPhone 16 GB 900 euro kost, etc. zijn dan ook zaken die hierin niet thuis horen omdat ze simpelweg onjuist zijn.

    @Thomas: In zo’n omgeving heb je liever dat men direct op het eigen netwerk zit en dus niet via iets als een telecom provider gaat. M.a.w. men zal eerder iets als wifi gebruiken waardoor zowel een iPhone als een iPod Touch in deze geschikt zouden zijn.

  35. @ppl:

    Er is 1 ding waar jij inderdaad goed in bent en dat is schrijven van belachelijke lange verhalen in de hoop dat mensen gaan denken dat je waarlijk iets van de materie zou snappen.

    Niet dus.

    Zelfs je basis (Virtualisatie is niet nodig zie Crossover) uitspraak is kolder!

    Met crossover kun je slechts een beperkt aantal pakketten onder OSX draaien met produkten als Parallels kun je 99,9% van alle toepassingen draaien onder OSX. En ik praat niet over spelletjes want dat is niet interessant.

    Verdiep je ook eens “bij die grote jongens van jou” in het verschil tussen server en simpele(!) clients en stand-alone toepassingen.

    Voor de rest ben je een mooie prater die een indruk poogt achter te laten maar niet meer dan dat.

  36. @Stefan:

    Sorry, las je bericht te snel.

  37. pffff een aantal mensen hier hebben geen sociaal leven tijdens de pasen zie ik hier, wat een lange verhalen. Wel leuk dat er eindelijk ‘op niveau’ gediscussieerd wordt en niet alleen van M$ zuigt, Apple is slecht blah blah blah. Als ik meer tijd heb ga ik dit topic nog even helemaal lezen 😉

  38. @driemaal raden.: Gaarne daadwerkelijk eens lezen want je roept nu dingen die er niet staan. Waar jij erg goed in uitblinkt is alleen maar roepen dat iets onzin is i.p.v. een goede inhoudelijke reactie met onderbouwing te geven. Lengte van een post doet er niet toe, het gaat om het verhaal en de onderbouwing die erin staat. Daarnaast was het een reactie op 3 personen met wat uitleg erin waarom dingen zo zijn als ze zijn. Dat is dus niet domweg maar een persoon of een instelling ergens van beschuldigen.

    De win32 API voor UNIX systemen (dus WINE en Crossover) zijn prima om te gebruiken voor een groot aantal pakketten. Net als met virtualisatie (in welke vorm dan ook) heb je het probleem dat niet alles daar mee werkt. Imho is dat eigenlijk iets wat mij nogal logisch leek… Het spelletjes verhaal is voor jou en voor bedrijven niet interessant maar voor een aantal mensen hier juist weer wel vandaar dat ik het even aanhaal.

    Het verschil van het client/server model is niet altijd van toepassing. Je moet zelf daar maar eerst eens wat meer info over gaan opsnorren want je bent kennelijk totaal niet bekend met het begrip server based computing zoals vele grote organisaties toestaan (ik haalde Citrix niet voor niets aan eveneens als die webbased spullen!). Natuurlijk zijn er ook standalone softwarepakketten die je vindt maar op gebied van boekhouding is dat nogal stupide bij die grote jongens. Al helemaal als er volgens jou ook nog iets als voorraadbeheer aan vast zit. Je zit dan al in de ERP wereld waarbij je een centraal systeem hebt waar alles gebeurd en er verder clients zijn die met dat systeem in werking staan. Zo’n client is bijv. een terminal van Symbol met WinCE erop welke Apple nu klaarblijkelijk voor hun eigen ding gaan veranderen.

    Anyway, zorg nou maar eerst eens dat je wat meer inhoudelijk discussieert met wat onderbouwing want die ontbreekt nu volledig. Bij het uitblijven van enige onderbouwing neem ik aan dat jezelf publiekelijk toegeeft geen verstand van zaken te hebben en er dan ook niet meer over gaat lopen zeuren.

  39. @ppl:

    Ga jij eens lekker voor de spiegel staan dan zie je de grootste en enigste bewonderaar van jezelf.

  40. @ driemaal raden: Dat er veel rommel is in de App Store, zal niemand ontkennen. Maar het blijft een feit: de App Store ligt mijlenver voor. Er is een gigantische mogelijkheid om alle soorten software te maken en te verspreiden. En dat zal alleen maar nog verbeteren met iPhone OS 3.0. Dat er dingen moeten verbeteren aan de App Store, is zo. Maar toch staan M$, BlackBerry en HTC en co mijlenver achter, alhoewel ze al veel langer met een mobiel platform bezig is.

    De enige die durft echt vernieuwing te brengen, dat is Apple. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat de anderen geen goede producten kunnen maken. Het zal mij dus worst wezen wat Apple gebruikt in hun winkels. Als het maar goed en doeltreffend is.

  41. Origineel geplaatst door kMikaZu
    @ driemaal raden: Dat er veel rommel is in de App Store, zal niemand ontkennen. Maar het blijft een feit: de App Store ligt mijlenver voor. …………. Het zal mij dus worst wezen wat Apple gebruikt in hun winkels. Als het maar goed en doeltreffend is.

    Helemaal eens!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.