Reacties voor: ‘Apple stopt met het maken van draadloze AirPort-routers’

Apple zou gestopt zijn met het ontwikkelen van draadloze AirPort-routers. De meest recente AirPorts stammen uit 2013 en volgens bronnen komen er geen nieuwe modellen meer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 48 reacties

  1. Wow dat is zonde! Zelden zo’n snelle, degelijke, stabiele en eenvoudig in te stellen router gehad.

  2. Zonde als het waar is.

  3. Erg jammer inderdaad, het zijn mooie en goede spullen, maar soms is het versimpelen van assortiment wel beter voor focus en kwaliteit van de toekomstige Macs.

  4. Dus de time capsule gaat ook uit de collectie??

  5. @Jochem: Helemaal mee eens! Bridge modus zonder enkele vorm van interferentie van signalen, goed bereik en nog veel meer wat goed is aan die apparaten. Het zal nog lastig worden om een goede vervanger te vinden!

  6. Ben ik niet zo blij mee..
    Meest stabiele router die ik ooit gehad heb.
    Heb je een mooi stabiel product met een Mac word je alsnog overgeleverd aan de goden qua verbinden

  7. Maar als ik dan muziek wil streamen via AirPlay heb ik toch echt een AirPort nodig! En als ze gaan stoppen deze te maken hoe ga ik dat dan doen? Andere routers gaan dit toch niet ondersteunen lijkt mij?

  8. Inderdaad erg zonde! Altijd heerlijk zonder poort conflicten kunnen configureren die AirPort Extreme’s en AirPort expres’s. Dat is met normale routers niet altijd het geval met hun 192.168 range. Buiten dat vond ik het altijd uiterst gebruikersvriendelijke routers. En ze zagen er best oké uit. Maar kan me niet voorstellen dat ze de TimeCapsule laten vallen?! Of zouden ze dit in iCloud willen faciliteren? (Wat ik me niet kan voorstellen ivm de performance)

  9. Ik heb 3 Airport Expresses in gebruik puur voor Airplay (badkamer, Strijkruimte en Keuken) ideal, paar computerspeakers eraan en muziek wanneer je wil.
    En ja, ik weet dat het ook met Sonos kan, maar dit was een veel goedkopere oplossing (de airports nieuw gekocht voor een paar tientjes op e-bay) en het garandeert volledige compatibiliteit met andere Apple spullen.

  10. Zucht, zo kansloos als dit waar is. Snap helemaal niks meer van Apple. Ze beginnen de weg echt kwijt te raken. Wel duizenden mensen inzetten op een auto die nooit op de markt gaat komen maar simpele randapparatuur die de Mac beleving compleet maken totaal negeren. Mac lijn op dit moment voor mij: overpriced, overrated en meestal outdated.

  11. spijtig.
    Super producten, heb er 6 in één netwerk staan (bridge mode) om huis boven, onder en tuin van wifi overal te voorzien, inclusief backup …

    Eenvoudig op te zetten, zeer stabiel, …

    Betreffende airplay, dat is niet enkel bij apple te vinden … er zijn zelfs voldoende versterkers en wifi speakers die dat ingebouwd hebben en dus geen nood aan een airport expres toestel. Zelf doe ik de streaming rechtstreeks naar versterker. En ook hier scored Apple hoog in gebruiksgemak …

  12. Origineel geplaatst door Sandra
    Erg jammer inderdaad, het zijn mooie en goede spullen, maar soms is het versimpelen van assortiment wel beter voor focus en kwaliteit van de toekomstige Macs.

    Juist daarom zouden ze in het assortiment moeten blijven, vanwege de kwaliteit en focus op het Apple ecosysteem, timecapsule: ideale back-ups, zonder omkijken naar te hebben, airplay, gebruik ik regelmatig muziek door het hele huis en tuin …

  13. Erg blij dat ik recent nog een time capsule 2tb gekocht heb nu. Dat is dé oplossing voor backups zonder iCloud. Zou best kunnen dat alles nu dus via iCloud gaat in de toekomst, ook backups.

  14. @WvB22: ahahhaha

  15. Kan me aan 1ne kant wel voorstellen. Apple luistert al jaren niet naar vraag die mensen hebben. Ik heb tijd terug hele lijst gevonden van mensen die statische routes willen kunnen instellen. Maar hier is. Nog geen gehoor aangegeven. Het is een leuke router voor thuis gebruik. Maar als je iets meer mee wil doen kan het er niet mee.

    Verder vraag ik me inderdaad af wat het plan is met de Time capsule. Lijkt me niet dat ze deze functionaliteit laten vallen. Het is vaak te veel om naar iCloud te backuppen.

  16. Ik heb in het verleden diverse Airport Extremes gebruikt en op dit moment staat er nog een Time Capsule te pruttelen… Ik moet helaas zeggen (blijkbaar ben ik op iCulture in de minderheid) dat ik zelden of nooit deze slechte WiFi prestaties heb meegemaakt bij andere merken. Snel waren de Airports zeker vwb doorvoersnelheden, makkelijk te configureren (vanzelfsprekend) ook maar de stabiliteit van de dual-band functionaliteit was triest. De router moest met regelmaat opnieuw gestart worden omdat de stabiliteit onderuit ging.

    Sinds een half jaar een AC5300 van Asus in huis. Geen problemen meer sindsdien. Nu gebruik ik de time capsule alleen nog voor opslag en Time Machine, WiFi staat uit.

    Dat Apple nu dus stopt met netwerk apparaten kan ik persoonlijk geen traan om laten. Alternatieven genoeg.

    Het is wel te hopen dat ze doorgaan met de Time Capsules of een vervanger voor de Time Machine functionaliteit. Anderzijds op mijn Synology is de Time Capsule functionaliteit ook beschikbaar.

  17. Zonde, ik vond het heerlijk, backups zonder omkijken….

  18. Aan de ene kant erg jammer. De routers doen idd precies wat Apple altijd al probeerde te bereiken. “It just works”. Aan de andere kant zijn de configuratie mogelijkheden binnen deze routers om te huilen, voor iedereen die een beetje verder wil dan thuisgebruik.

    Andere merken hebben veel meer mogelijkheden op dit vlak en daar kun je je router veel specifieker inregelen. Ik noem een merk als Sitecom.

    Maar goed, is ook niet echt de doelgroep voor deze routers…

  19. Lijkt me erg sterk dat dit gaat gebeuren. Time Machine is hier namelijk van afhankelijk. Je kunt een TM back up maken naar bijvoorbeeld een NAS schijf echter wordt dit niet ondersteund door Apple. De backup naar een dergelijke schijf maken lukt nog wel echter wanneer je iets wil terug zetten schijn je in de problemen te komen. De enige oplossing zou zijn dat TM de iCloud in gaat echter zal dat je snelheid en dus bandbreedte niet ten goede komen. Overigens is het Bloomberg dit dit beweerd en niet Apple. Daarom vind ik de kop “Apple stopt met het maken van draadloze AirPort-routers” misleidend.

  20. De huidige AirPorts gaan voorlopig ook nog wel mee natuurlijk. Het is niet zo dat er veel vernieuwingen zijn op dit gebied.

    Uiteindelijk denk ik dat de time capsule functies naar de cloud worden gebracht. Net zoals met iOS apparaten.

  21. @Peppijn: Hoezo geen TM backup naar een NAS. Ik gebruik al tijden mijn Synology als backup target voor TimeMachine. Werkt als een zonnetje, zolang je gebruik maakt van AFP.

  22. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  23. Het gaat van kwaad naar erger. Heb je eindelijk een ecosysteem gaan ze lopen prullen. Moet je een plastic lelijk beeldscherm kopen, loop je al een tijdje te kutten met ATI video kaarten (geen CUDA cores dus), geen gebruiksvriendelijke router meer, SIRI is bagger vergeleken met de concurrentie. Waar doe je het nog voor vraag ik me af? Ik gebruik nu 3rd party apps voor mail en agenda omdat die van Apple achterhaald zijn. En zelfs dat werkt maar half, want je kan apps verwijderen maar geen standaard vervangers toewijzen. En als mac gebruiker is er geen alternatief. Het was goed, het wordt slecht dus moeten we dadelijk naar slechter (windows).

  24. Waarom geen apple TV met ingebouwde router en opslag capaciteit? Instabuy for me!

  25. @Peppijn: De Synology schijven hebben native TimeMachine ondersteuning!

  26. Origineel geplaatst door Peppijn
    Overigens is het Bloomberg dit dit beweerd en niet Apple. Daarom vind ik de kop “Apple stopt met het maken van draadloze AirPort-routers” misleidend.

    Dat is wel waar natuurlijk. Het is maar één bron. Maar op zich is het wel een betrouwbare bron. En Bloomberg geeft ook veel details over het ontbonden team wat het bericht wel meer geloofwaardigheid geeft. Ik vind het echt jammer. Maar misschien heeft Apple iets nog slimmers bedacht. Netwerk is één van de belangrijkste onderdelen van een totale oplossing. Kan me toch niet voorstellen dat ze zulke degelijke producten als de TimeCapsule zo opgeven.

  27. @vincefra: Het verschil is, probeer jij maar eens een versterker in je keuken te plaatsen zonder dat je vrouw begint te mopperen.
    Nu zit er achter in een keukenkastje onder een plank een Airport Express geplakt en de speakers (computerspeakers) hebben hun eigen versterker erin zitten en maken gebruik van de koptelefoon uitgang van de Airport.
    Klein, onzichtbaar, laag stroomverbruik en mooi weggewerkt, met een versterker die Airplay ondersteuning heeft gaat dat niet lukken.

  28. @Mark: Voor Multi-room voldoet Airplay naar mijn mening niet. Ik heb het een aantal jaar geprobeerd. Via iOS kon ik slechts naar 1 kamer streamen. Ik had in de keuken een Denon speaker staan, maar deze was niet stabiel. In de woonkamer een versterker met Airplay. Altijd moeite om ze beiden tegelijk aan te hebben. Na verhuizing/verbouwing bij audiozaak geweest om te kijken naar een betere versterker met multiroom en de bijbehorende kabels. Werd ik naar Sonos verwezen. Geluid mogelijk minder goed, maar qua multiroom werkt het perfect! Uiteindelijk van mijn (Apple) geloof afgestapt en het hele huis voorzien van Sonos. Stabiel en eenvoudig te bedienen. Spatwaterdicht en met timer functie. Om 7:00 begint in het hele huis de muziek te spelen.

    On-Topic: Ik heb in 2013 een Time Capsule gekocht en sindsdien in het hele huis een sterk en stabiele Wifi. Jammer als ze dit niet meer verder ontwikkelen.

  29. Ik dacht dat Apple was van het omver schoppen van de gevestigde orde, van vernieuwing, van ballen tonen en lef hebben. Maar volgens mij zijn ze ondertussen aardig getemd als ze zich vooral willen focussen op producten die het meeste opleveren.

    Dan zijn het nu net zulke eikels als de organisaties waar ze voorheen “tegen” waren, en ik ben bang dat dat ook meteen het begin van het einde is. Jammer, want ik heb Apple begin dit jaar herontdekt en zag dat IOS inmiddels wel fatsoenlijk werkt en ben steeds meer over aan het stappen naar het hele Apple ecosysteem. Maar als het net zulke flapdrollen worden als alle andere winst-optimaliserende belegger-pleasers ben ik bang dat dat geen wijze beslissing van mij is geweest 🙁

    Dit jaar zijn op Netflix een hoop Apple / Steve Jobs docu’s verschenen, en volgens mij is dat “richten op de meest winstgevende producten” precies de grote fout geweest rond de tijd dat ze Steve Jobs er uit knikkerden. Er stond toen ook een CEO aan het hoofd die meer bezig was met winst-optimalisatie dan met het ontwikkelen van mooie producten. Wat uiteindelijk ertoe geleid heeft dat Apple richting de afgrond ging. Werken er geen rebellen meer bij Apple die de huidige CEO kunnen wakker schudden?

  30. Dit is het begin van back-ups van je mac in de cloud. Daar wil Apple heen.

  31. Ik begrijp de reacties wel maar wat ik echt niet snap is dat mensen steeds maar terug blijven grijpen op “dit zou Steve Jobs nooit hebben gedaan”. Het is nou eenmaal wat bedrijven doen. Ze ontwikkelen nieuwe producten en ze stoppen met andere producten. Deal with it. Bovendien heeft Apple nog nooit zoveel winst gemaakt als onder Tim Cook en nee dat is geen garantie voor de toekomst maar zodra jullie zelf allemaal CEO van een bedrijf zijn zoals Apple kun je het helemaal anders doen 😉

  32. Mwoah…

    Ik heb mijn TC 2TB een paar jaar in gebruik en het instellen gaat idd simpel. Het ontvangst valt me echter tegen, maar belangrijkste voordeel vind ik nog dat hij er niet als een router uitziet. De rest is zo lelijk, dat hij wel in de meterkast moet!

  33. Ik snap alle ophef eigenlijk niet…. Als men al een dergelijk apparaat heeft hoeft men zich toch niet druk te maken over deze ontwikkeling. Ik heb een TC al een jaar of drie en verwacht niet dat deze op korte termijn defect gaat. Zo wel zal het waarschijnlijk een kwestie zijn van de WD Green HDD te vervangen (tegen die tijd misschien met ene goedkoper SSD alternatief).

  34. “Apple stopt met…” mij valt op dat dit steeds vaker voorkomt. Schijnbaar komt er iets groots en nieuws aan of op termijn stopt Apple gewoon met alles. Klaar met de vernieuwing, ideeen zijn op! We danken iedereen die ons gesteund hebben de afgelopen jaren! Laten we maar hopen dat er iets geweldigs groots aankomt!

  35. @Emeel: Een Siri-speaker met Time Machine?

  36. Hoi,Erg Jammer dit
    Blijven ze wel de updates doen voor de routers ?
    Dat hoop ik wel namelijk.
    Ik zit niet te wachten om een nieuwe router te kopen .
    😩

  37. Origineel geplaatst door Armand
    @Peppijn: De Synology schijven hebben native TimeMachine ondersteuning!

    MyCloud van WD ook. Werkt allemaal prima.

    We hebben het hier niet meer over unieke producten.

  38. Origineel geplaatst door Hamid
    Dit is het begin van back-ups van je mac in de cloud. Daar wil Apple heen.

    Daar wil iedereen heen.
    If it ain’t cloud, it got no future.

  39. Ik ben ook voor één apparaat dat tegelijk Apple TV, AirPort, Time Capsule, HomeKit hub, AirPlay aansluiting, etc is.

    Te leveren met verschillende opslagconfiguraties en met meerdere exemplaren onderling te verbinden als access points.

    Vermoedelijk speelt het tekort aan engineers een rol en hebben ze het team nodig voor andere functies.

  40. Origineel geplaatst door Nick
    ? Ik gebruik nu 3rd party apps voor mail en agenda omdat die van Apple achterhaald zijn. En zelfs dat werkt maar half, want je kan apps verwijderen maar geen standaard vervangers toewijzen.

    Je kan in Voorkeuren bij Mail.app wel alternatief toewijzen als standaard mailbrowser, evenals in Safari voor standaard internet browser.

  41. Origineel geplaatst door Michel
    Waarom geen apple TV met ingebouwde router en opslag capaciteit? Instabuy for me!

    Dat zou inderdaad de bom zijn. 1 multifunctioneel apparaat die alles kan. Kom maar op Apple!

  42. Dit is voor mij toch wel echt slecht nieuws.
    Ik zat echt op een hardware update te wachten van de AirPort lijn. Ik heb momenteel een AirPort express maar deze voldoet niet meer in ons nieuwe (betonen) huis. Ik wil deze uitbreiden met een AirPort extreme. Is dit dan nog verstandig? Of investeer ik dan in een zinkend schip dat over 2 jaar totaal out of date is. Onze eisen zijn niet hoog, ik wil gebruik kunnen blijven maken van mijn AirPort express ivm AirPlay naar monitoren speakers en we willen goed WiFi bereik in huis (ook voor in de toekomst).

  43. Dat Apple niks meer ziet in deze geweldige producten, zegt meer over het management dan over deze producten zelf.
    Hoe moeilijk kan het zijn om te verzinnen dat de computer tak verzelfstandigd moeten worden omdat deze vorm van verwaarlozing van je klanten pure kapitaalvernietiging is.
    Daarnaast: om je gebruikers van het eerste uur zo in de kou te laten staan en zo om te gaan met de goede naam en faam is ronduit schandalig.

  44. @Lard: Snel kopen, prima product en (nog) gewoon verkrijgbaar via de Apple Store app.

  45. Vastgesoldeerde SSD’s, macOS Sierra die automatisch bestanden parkeert in iCloud als je SSD vol raakt, het einde van TC. Dat kan maar 1 ding betekenen: op naar de volgende standaard: alles in de cloud. Apple’s eigen iCloud, welteverstaan.

    Apple gaat dit zo integreren in haar eco-systeem dat je hier niets van merkt. Over een tijdje weet de gemiddelde gebruiker niet beter.

    In iOS natuurlijk allang ‘standard practice’ natuurlijk. Dus dit hadden we kunnen zien aankomen.

  46. Ik sta op het punt om een airport extreme in mijn nieuwe huis te plaatsen.
    Mede om de get back to my mac functie optimaal te gebruiken. Kan iemand hier iets over vertellen i.c.m. andere routers?

    Thanks!

  47. yesssss eindelijk ,al die opleggingen van apple weg chaupau !!!!

  48. Origineel geplaatst door HaJee
    Vastgesoldeerde SSD’s, macOS Sierra die automatisch bestanden parkeert in iCloud als je SSD vol raakt, het einde van TC. Dat kan maar 1 ding betekenen: op naar de volgende standaard: alles in de cloud. Apple’s eigen iCloud, welteverstaan.
    Apple gaat dit zo integreren in haar eco-systeem dat je hier niets van merkt. Over een tijdje weet de gemiddelde gebruiker niet beter.
    In iOS natuurlijk allang ‘standard practice’ natuurlijk. Dus dit hadden we kunnen zien aankomen.

    wel fijn vast gesoldeerde ssd , niet dus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.