Reacties voor: Apple naar de rechtbank over haptische feedback, Wi-Fi-bellen en error 53

Apple heeft te maken met drie nieuwe rechtszaken rondom haptische feedback, iMessage en bellen via Wi-Fi en error 53, waardoor iPhones onbruikbaar worden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 18 reacties

  1. Zeg maar “bijna drie miljard dollar”…

  2. De ‘Error 53’ zaak kan nog wel eens interessant worden, want daar spelen verschillende consumentenbelangen die met elkaar conflicteren. Ik heb sympathie voor het punt dat je een telefoon ook buiten het netwerk van Apple zou moeten kunnen laten repareren, maar ik vind dat het argument van de security ook steekhoudt. Een lastige zaak en ik vermoed dat het uiteindelijk staat of valt bij de vraag of Apple de consument voldoende gewezen heeft op het feit dat deze reparatie niet zomaar uitgevoerd kan worden. Mij staat bij dat ik vlak na de introductie van de 5s een keer in een uitleg van TouchID gelezen heb dat dit zo in elkaar steekt, maar ik kan dat nu niet meer zo snel terugvinden.

  3. Ik heb ergens gelezen dat een reparatie buiten Apple om best kan, als je een bepaalde chip maar overzet (micro-solderen) op de nieuwe home button. Niet alle reparatie bedrijven kunnen dat!

  4. Maar het was toch al eeuwen bekend dat de touch id niet vervangen kan worden aangezien die is gekoppeld en gecodeerd aan 1 iPhone . Dus ik snap de ophef niet

  5. Origineel geplaatst door David
    De ‘Error 53’ zaak kan nog wel eens interessant worden, want daar spelen verschillende consumentenbelangen die met elkaar conflicteren. Ik heb sympathie voor het punt dat je een telefoon ook buiten het netwerk van Apple zou moeten kunnen laten repareren, maar ik vind dat het argument van de security ook steekhoudt. Een lastige zaak en ik vermoed dat het uiteindelijk staat of valt bij de vraag of Apple de consument voldoende gewezen heeft op het feit dat deze reparatie niet zomaar uitgevoerd kan worden. Mij staat bij dat ik vlak na de introductie van de 5s een keer in een uitleg van TouchID gelezen heb dat dit zo in elkaar steekt, maar ik kan dat nu niet meer zo snel terugvinden.

    Klopt exact ! Dit is ook bekend

  6. Ik ben ervan overtuigd dat slechts een handvol mensen op de hoogte is van het feit, dat er problemen ontstaan als je je iPhone (i.c. zaken m.b.t. het TouchID) niet door Apple laat repareren. Ik heb bij de aankoop van mijn iPhone 6 geen enkele bijsluiter met een waarschuwing hiertoe gevonden. Ik vermoed dat Apple aan deze rechtszaak een zware dobber zal hebben en nu druk ik me genuanceerd uit.

  7. Met auto’s is dat net zo.
    Met bepaalde reparaties moet je naar de dealer.

  8. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  9. Volgens mij snappen sommige niet wat error 53 inhoudt gezien de reacties.
    Dat de vingerafdrukscanner toestelgebonden is dat weet iedereen inmiddels, maar het feit dat het toestel volledig onbruikbaar wordt dat kun je niet maken.
    Als je een auto niet bij de dealer repareert kun je in sommige gevallen geen garantie claimen, maar dat betekend niet dat je de auto niet meer kunt gebruiken.
    Domme zet van Apple.

  10. Origineel geplaatst door johan
    Met auto’s is dat net zo.
    Met bepaalde reparaties moet je naar de dealer.

    Onzin! Als je daar in trapt, kijk je niet verder dan je neus lang is. Ze proberen het altijd wel, maar niemand kan je daartoe verplichten.

  11. Gisteren het scherm van m’n iPhone 6 laten vervangen door de Apple Store. In een uurtje klaar en 115 euro. En geen error 53. Ga gewoon naar Apple met problemen dan voorkom je gezeik.

  12. Error 53 begrijp ik wel, maar die andere 2 willen gwn geld van Apple

  13. Origineel geplaatst door johan
    Met auto’s is dat net zo.
    Met bepaalde reparaties moet je naar de dealer

    Origineel geplaatst door Tobias
    Onzin! Als je daar in trapt, kijk je niet verder dan je neus lang is. Ze proberen het altijd wel, maar niemand kan je daartoe verplichten.

    Toch is er wel 1 reparatie die je vaak alleen bij een officiële dealer kan laten doen. Het inbouwen en activeren van het officiële navigatiesysteem. Ook dat heeft met beveiliging te maken om de illegale handel in gestolen navigatiesystemen zo moeilijk mogelijk te maken. Neemt niet weg dat er genoeg schimmige bedrijfjes zijn die de activatiecode ook kunnen doen met semi-officiële activatie computers die de handel in gestolen systemen levendig houden.

    Apple staat voor eenzelfde dilemma. Als iemand de hardware op eigen houtje kan wijzigen en omzeilen en zo met zijn eigen vingerafdruk de telefoon kan benaderen dan is de beveiliging van TouchID natuurlijk een wassen neus. Nu zijn de iPhones van 99,9% van de bevolking nauwelijks interessant genoeg om op deze omslachtige en moeilijke manier te hacken (al denkt vaak 99,9% van diezelfde mensen daar heel anders over) maar zo’n gat in je beveiliging kan gewoon niet als je nog serieus genomen wil worden als telefoon voor bijvoorbeeld overheden of topbedrijven met veel bedrijfsgeheimen. Dan kan je wel inpakken op de zakelijke markt die steeds belangrijker voor Apple wordt. Kortom een duivels dilemma tussen vrijheid van reparatie en gebruik van je telefoon en strikte beveiliging voor toegang tot hele gevoelige gegevens (vergeet niet dat veel andere apps als password managers ook gebruik maken van dezelfde chip!).

  14. @WvB22: Het is slecht ontwerp wat hier de oorzaak is. Het ontwerp had zo moeten zijn dat elke vingerafdrukscanner gebruikt kan worden. Dat er nu een update komt die dit “ineens” moet controleren is ook verdacht. We gaan naar een circulaire economie, en daar heeft een bedrijf als Apple duidelijk geen plek in.

  15. Origineel geplaatst door Cobra
    Volgens mij snappen sommige niet wat error 53 inhoudt gezien de reacties.
    Dat de vingerafdrukscanner toestelgebonden is dat weet iedereen inmiddels, maar het feit dat het toestel volledig onbruikbaar wordt dat kun je niet maken.
    Als je een auto niet bij de dealer repareert kun je in sommige gevallen geen garantie claimen, maar dat betekend niet dat je de auto niet meer kunt gebruiken.
    Domme zet van Apple.

    Jij hebt zeker nooit een vervangende keycard voor bijvoorbeeld een Renault Laguna nodig gehad?

    Ik kan je garanderen dat je in het slechtste geval toch echt langs een dealer moet om nieuwe keycards te krijgen en die vervolgens in te laten lezen in je auto. Het moge duidelijk zijn dat zonder werkende keycard, je auto dan ook niet meer start.

  16. @Lastminuteguy: Die keycard moet voor Renault dan ook echt een winstpakker zijn. Ze gaan om de haverklap kapot. Voor mij een van de vele problemen waarvoor ik weer langs de dealer moest.

    Vandaar dat we met een grote boog om renault én appelverkopers heenlopen.

  17. @JK: Dat is nou juist het punt, bij het vervangen van het scherm kan de bestaande home button over gezet worden, deze is dus niet vervangen dus geen error 53 risico.

    Zie stap 17. Hier kun je zien dat de home button geen onderdeel van het daadwerkelijke scherm uit maakt en dus meegenomen kan worden als je scherm vervangen is.

  18. Origineel geplaatst door Blondje
    @WvB22: Het is slecht ontwerp wat hier de oorzaak is. Het ontwerp had zo moeten zijn dat elke vingerafdrukscanner gebruikt kan worden. Dat er nu een update komt die dit “ineens” moet controleren is ook verdacht. We gaan naar een circulaire economie, en daar heeft een bedrijf als Apple duidelijk geen plek in.

    Helaas heb je op technisch gebied niet helemaal gelijk Blondje, als elke vinger afdruk scanner gebruikt kon worden, kon daar mee ook de gehele beveiliging van de telefoon omzeilt kunnen worden. Er moeten dus (ook ivm Apple Pay) wel goede beveiligingen in zitten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.