Reacties voor: Apple: Rechter moet monopoliezaak over App Store verwerpen

Apple heeft de rechter verzocht om een rechtszaak te verwerpen. Zeven consumenten zeggen dat Apple een monopoliepositie met de App Store heeft.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 15 reacties

  1. Developers mogen die prijzen niet zelf bepalen: ze zitten vast aan vastgestelde prijsniveaus.

  2. Eigenlijk bizar, je ontwikkeld iets, brengt het op de markt, en anderen bepalen wat je met je eigen product of dienst mag doen. Microsoft heeft daar ook veel last van, het kost hun miljoenen.

  3. @André: Idd, er zijn vastgestelde prijsniveau’s. Maar de developer beslist wel zelf welk prijsniveau ze willen gebruiken.

  4. @ Pim. Je hoeft geen zaken met ze te doen. Het is je eigen keuze. Ik neem dat je als ontwikkelaar de voorwaarden van en bedrijf leest voor je er zaken mee doet.

  5. Thank God dat er maar 1 appstore is.
    Moet je zien wat voor ellende Android allemaal te voorduren krijgt door al die malafide stores…

  6. Je hoeft die apps niet te kopen het mag

  7. Het Jammere vind ik dat je geen testperiode kan hebben voor een app.

    Zou het wel prettig vinden als wanneer binnen een dag verwijderd is dat je je geld niet terug krijgt.. Wat bij android wel het geval is…

  8. Als een developer iets maakt en verkoopt het alleen via eigen site heb je dan ook een monopolie? Want dan kan je ook niet naar goedkopere winkel.

  9. Als je apps kunt installeren buiten de AppStore om dan heb je net zo’n anarchie als op Android. Zeg dan maar hallo tegen de malware, virussen en andere bullshit. Dit is nou juist één van die dingen wat iPhone zo goed maakt.

    En inderdaad, Apple ontwikkelt de AppStore en die mogen niet zelf beslissen wat ze ermee doen? Straks krijg je ook nog dat het oneerlijk is dat je alleen iOS op een iPhone mag installeren. Kom op nou zeg.

  10. Tja, dit wordt een lastige naar mate meer mensen IOS gebruiken. Stel 30% van de wereldbevolking gebruikt straks IOS, dan heeft Apple als commerciele organisatie potentieel veel macht, zeker naarmate we meer afhankelijk worden van deze technologie en switching costs hoog zijn of zelfs een lock-in (zoals je bijvoorbeeld bij MS maar ook IBM ziet, vooral bedrijven hebben hier last van). Inmiddels zijn ook software ontwikkelaars voor hun broodwinning afhankelijk van IOS. Ontwikkelen op meerdere platformen om onafhankelijk te blijven met behoud van kwalitiet is (straks) alleen nog weggelegd voor grotere bedrijven die verschillende technologische kennis in huis hebben. Kortom, IOS gaat dan een belangrijke maatschappelijke rol vervullen.

    Stel dat er nu een bedrijf is in Nederland waar 30% van de bevolking werkt. Dan moeten blij zijn dat er een overheid is die zorgt dat ze geen misbruik maken van hun positie. Het zou niet goed voelen dat zij zomaar de lonen kunnen aanpassen of werktijden veranderen. Het heeft dan immers impact op een groot deel van de bevolking en op de economie. Kijk eens naar hoe het mis is gegaan in de bankensector, commerciele bedrijven met een belangrijke maatschappelijke rol (nee, ik ben geen socialist).

    Aan de andere kant wil je ook niet die baggerzooi naar binnentrekken zoals bij Android. Daar heerst anarchie, de andere kant van het spectrum.

    Uitdaging voor de toekomst, vanuit beide richtingen!

  11. Ik ben het helemaal eens met alle reacties die stellen dat het eengoede zaak is. Maar in zekere zin is dit natuurlijk vergelijkbaar met de zaak van de EU tegen MS over de browserkeuze. Ik kan mij dus voorstellen dat het juridisch wel eens steekhoudend zou kunnen zijn…

  12. Origineel geplaatst door Arend Hartman
    Ik ben het helemaal eens met alle reacties die stellen dat het eengoede zaak is. Maar in zekere zin is dit natuurlijk vergelijkbaar met de zaak van de EU tegen MS over de browserkeuze. Ik kan mij dus voorstellen dat het juridisch wel eens steekhoudend zou kunnen zijn…

    Dat gedoe om die browserkeuze vind ik ook zo belachelijk. Ik snap ook niet dat MS daar wel gezeik mee krijgt en Apple niet… Dat mensen per se alternatieve browsers willen bouwen moeten ze niet gaan janken dat Windows standaard met hun eigen browser komt. Dat wisten ze toen ze eraan begonnen. Moeten ze maar beter hun best doen met hun marketing.

  13. Beetje overtrokken dit. Ben eigenlijk dolblij dat er geen wildgroei aan online winkels voor App’s is. Nu weet je altijd één ding zeker en dat is dat Apple de app uitvoerig heeft getoetst. Niet dat het nooit fout gaat, maar het levert wel een goed kwaliteitsniveau op voor de consument. En alle ontwikkelaars die geen app in de app store willen verkopen gaan wat mij betreft maar lekker een webapp maken!!

  14. Van een monopolie is sprake als één partij een bepaald product levert én daardoor de prijs niet door marktwerking wordt beïnvloed. Hiervan is geen sprake, omdat er veel verschillende ontwikkelaars zijn die zelf hun prijs mogen bepalen. Een grote kans dus dat de zaak wordt geseponeerd.

    Weet niet hoe de aanklacht precies is geformuleerd, maar tegen de 30 % marge die Apple eist zou evt wel wat tegen kunnen worden ingebracht. Mits kan worden aangetoond dat die marge onevenredig hoog is, en dat Apple die prijs alleen kan eisen omdat zij het alleenrecht heeft om de vraag en aanbod van apps te laten samenkomen.

  15. Bizarre titel.
    Normaal meldt de Rechter wat wij moeten doen. Hier is het dus anderson.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.