Reacties voor: Apple reageert op BBC-documentaire over werkomstandigheden

Een BBC-documentaire brengt de werkomstandigheden bij toeleveranciers van Apple in kaart. Volgens Apple schetst de video een onjuist beeld.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 49 reacties

  1. Dat wordt kijken

  2. Regel rechte schande van Apple, hoop dat dit bedrijf miljarden boetes mag betalen zoals de Europese Commissie ook heeft opgelegd bij Microsoft voor hun Windows monopoly. En zodat er eindelijk een prijzen druk op de Apple producten kan gelegd worden. Goed wetende dat een iPhone een productie kost heeft van 160 euro en deze verkopen aan 899 euro. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie in actie schiet voor een prijzen druk op de producten van Apple, zie het ook zo dit is in het voordeel van de consument en Apple. Meer mensen zullen dan Apple producten kopen en Apples verkoop zal nog meer stijgen, is voor iedereen een win-win situatie.

  3. Origineel geplaatst door euboy
    Regel rechte schande van Apple, hoop dat dit bedrijf miljarden boetes mag betalen zoals de Europese Commissie ook heeft opgelegd bij Microsoft voor hun Windows monopoly. En zodat er eindelijk een prijzen druk op de Apple producten kan gelegd worden. Goed wetende dat een iPhone een productie kost heeft van 160 euro en deze verkopen aan 899 euro. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie in actie schiet voor een prijzen druk op de producten van Apple, zie het ook zo dit is in het voordeel van de consument en Apple. Meer mensen zullen dan Apple producten kopen en Apples verkoop zal nog meer stijgen, is voor iedereen een win-win situatie.

    Pro-tip: als je de prijs te hoog vindt, koop dan geen iPhone of Apple-product.

    De Europese Commissie gaat helemaal niets doen. Apple heeft geen marktmacht en maakt geen illegale prijsafspraken, althans niet dat wij weten. De prijs van €160, die jij hier uit de lucht grijpt, bevat geen belasting, geen transportkosten, geen verkoop- en servicekosten (denk aan Apple Care). Apple geeft veel software gratis weg, iets wat op zichzelf al vele miljoenen dollars kost.

  4. euboy ziet ze vliegen

    Ga straks wel even kijken zal wel weer een storm in een glas water wezen

  5. Origineel geplaatst door euboy
    Regel rechte schande van Apple, hoop dat dit bedrijf miljarden boetes mag betalen zoals de Europese Commissie ook heeft opgelegd bij Microsoft voor hun Windows monopoly. En zodat er eindelijk een prijzen druk op de Apple producten kan gelegd worden. Goed wetende dat een iPhone een productie kost heeft van 160 euro en deze verkopen aan 899 euro. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie in actie schiet voor een prijzen druk op de producten van Apple, zie het ook zo dit is in het voordeel van de consument en Apple. Meer mensen zullen dan Apple producten kopen en Apples verkoop zal nog meer stijgen, is voor iedereen een win-win situatie.

    Haters gonna hate! Gewoon geen iPhone kopen dan. Snap sws niet wat je op iCulture doet als je zo anti-Apple bent?

  6. @fd: Wat een kneuzenantwoord

  7. Vinden jullie dat normaal dat kinderen tussen 8 en 12 jaar voor Apple werken en aan de iPhone 5 en 6 werken.
    Ik hoop uit de grond van mijn hart dat na deze reporatege de EC in actie schiet de miljarden boetes mogen komen voor Apple. Prijzen omlaag en betere condities voor de consument. En zoals in de reporatge door Apple medewerkers wordt gezegd: Bull shit Apple.

  8. Ze doen er wat aan maar het helemaal stoppen is bijna niet te doen dat is mijn conclusie uit het programma.

  9. Wat Apple doet is gewoon zichzelf de hele tijd voor de gek houden. Wat voor zin heeft het bijvoorbeeld om te controleren dat iedereen geslaagd is op een ingangsexamen wanneer de vragen gewoon worden voorgezegd? Ook in verband met die tin in de reportage waar zelfs kinderen werken…

    Kijk, voor zo’n grote productie is het logisch naar Azië te trekken, zoals iedereen. Het is moeilijk om iedereen en alles te controleren, maar het zou veeeeel beter kunnen. Als ze nu eens gewoon zélf onderzoek verrichten met mensen van hier die daar gaan kijken hoe alles verloopt in plaats van de papiertjes van de de fabrieken na te kijken en te geloven…

  10. Wat Micosoft kan met hun hard en software moet Apple ook kunnen. Bij Microsoft werken de echte vak mensen, bij Apple jammer genoeg amateurs. Die schandalige prijzen door rekenen naar de consument. Gratis software, laat me niet lachen is daarmee dat iOS nog steeds vol met bugs zit. We zitten al aan 8.1.3 bull shit Apple.

  11. Gewoon goede fabrieken in USA Zetten . Dan maar de prijs omhoog! Je koopt dan wel een eerlijk product !

  12. @rob: Als je fabrieken in USA zou zetten dan zou de iPhone onbetaalbaar worden.

  13. Alle mensen die zo hard van de toren blazen dat het echt te gek is voor woorden kunnen beter ook hun tv, dvd speler, magnetron enz weg doen. Of €2500 betalen voor een tv die nu €400 kost. Dan laten we de tv in Nederland met onze ARBO eisen maken.

    Even de oogkleppen af doen en nadenken voor men gaat blazen.

    Grote bedrijven moeten proberen problemen tegen te gaan maar kunnen ook niet alles oplossen.

  14. Het is erg, dat valt niet te ontkennen!
    Maar dan kun je bijna niks meer kopen.
    Ik zag jaren geleden een documentaire over een spijkerbroekenfabrikant in China die oa broeken maakt voor Levi’s.
    Daar werken ook kinderen van 12 jaar soms 20> per dag 7 dagen in de week voor net genoeg geld om in leven te blijven!
    Die broeken gaan de fabriek uit voor $4,50 per stuk en liggen hier voor rond de 100 euro in de winkels.
    Nou kun je natuurlijk een 7 jeans of een COH of een andere designer jeans kopen…
    Die worden gewoon in Amerika en in Italië gemaakt maar dan betaal je wel €250,-> voor een spijkerbroek!
    Aangezien dat niet voor iedereen haalbaar is denk ik dat dit probleem heel moeilijk uit te bannen is.
    Het enige dat ze kunnen doen is de werkomstandigheden aanpassen, de lonen verhogen en de winstmarges naar beneden aanpassen.
    Maar dat moet van de merken uitgaan!
    De concurrentie is hoog!

  15. EC Apple aan banden leggen zoals 5 jaar geleden is gebeurd bij Mictosoft, de geschienis zal zich herhalen nu voor Apple met lagere prijzen zoals de Microsoft Lumia series phones.

  16. Genuanceerd bericht van iCulture, waar juist de BBC toch een beetje eenzijdig bezig lijkt door er één merk uit te lichten terwijl alle grote merken niet brandschoon zijn. Wordt tussen neus en lippen door ook wel héél eventjes genoemd in de documentaire (“it’s not just Apple that …”), maar de hoofdlijn lijdt toch aan tunnelvisie.

    Een brede onderlinge vergelijking zou interessanter zijn, vooral als ook de fairphone zou worden meegenomen om te checken of die de pretenties op dit punt wèl waarmaakt. Als ik in de documentaire zie hoeveel (onvermijdelijke?!) schimmige tussenpartijen tussen de goede bedoelingen en harde praktijk instaan kan ik me haast niet voorstellen dat anderen wel fairtrade en MVO kunnen garanderen voor de hele keten van alle grondstoffen tot eindproduct…

    Misschien moeten we toch maar terug naar de tam-tam voor onze communicatie, een hol boomstammetje en daarover gespannen dierenvelletje moet nog net 99% fair en MVO te produceren zijn 😉 Met de smartphone zie ik dat zo snel nog niet lukken…

  17. Baal ervan dit te moeten zien terwijl ik toch dik 800 euro heb betaald voor mijn 6. Die keten zit fucked up in elkaar.

  18. Ik baal een beetje van die iPhone 6 medewerkers die slapen in hun pauze

    Werk even door ik wacht nog steeds op die van mij

    Ook goed om te zien dat medewerkers toch nu hun overuren uit betaald krijgen al kloppen de loonstrookjes niet helemaal ze krijgen wel hun geld

  19. Origineel geplaatst door euboy
    Wat Micosoft kan met hun hard en software moet Apple ook kunnen. Bij Microsoft werken de echte vak mensen, bij Apple jammer genoeg amateurs. Die schandalige prijzen door rekenen naar de consument. Gratis software, laat me niet lachen is daarmee dat iOS nog steeds vol met bugs zit. We zitten al aan 8.1.3 bull shit Apple.

    Natuurlijk, Microsoft 8 vergeleken met OS X Yosemite, is Mac echt wel amateuristisch! Zo’n computer software vol met kleurtjes voor kinderen als Mecrosoft 8, nou ja dat komt echt wel professioneel over! Helemaal gelijk heb je!

  20. Noem mij 1 merk die zo niet werkt…
    Ik keur het daarom niet goed, voor alle duidelijkheid.

  21. Leuk dat ze dit bij een groot bedrijf zoals Apple doen maar volgens mij gebeurd dit door heel china!

  22. (Red.) Verwijderd: trolling en onleesbaar.

  23. @Barend: Ik en wij sliepen ook zoveel en zo lang mogelijk tijdens de rust periodes.
    Productie moet je overal maken.

  24. Het probleem is niet de prijs, dat iPhone zoveel kost is prima, maar dat Apple mensen en kinderen onder slechte omstandigheden laatvwerken zodat de marge ontiegelijk hoog is, is inderdaad een schande.

    Dat andere fabrikanten dat ook doen is bekend, maar die vragen de eerste paar maanden een hoge prijs en gaan snel daaronder, ik praat dit niet goed maar omdat ook andere bedrijven mensen onder deze omstandigheden laten werken maar de prijs wel drukken, bewijst het helaas alleen meer hoe enorm veel het bij Apple om geld draait.

    Maar goed, alle bekende merken zouden zich diep moeten schamen en boetes voor moeten krijgen, echter slaat Apple de spijker op de kop, ze beweren en liegen dat dit niet klopt en dat ze veel aan doen om de werkomstandigheden te verbeteren, maar het is nog steeds hetzelfde, schande.

    Dus, het boeit mij niet hoeveel de iPhone kost en hoeveel Apple verdient, wat mij wel kan schelen is dat Apple zo liegt over de zaak.

  25. @euboy: Het is ook beter als de eu verbied dat mensen zonder kennis van zaken inhoudelijk (proberen te) reageren op internet blogs/fora.

    Niks persoonlijks hoor maar als je je nou de volgende keer verdiept in de materie kunnen we misschien nog een inhoudelijke discussie voeren.

    Daarnaast valt t inderdaad op dat altijd Apple gepakt wordt bij dit soort zaken, jammer dat ze voor de sensatie gaan in plaats van er geen naam op te plakken danwel de omstandigheden bij meerdere bedrijven te vergelijken.

    Als jij nou 10 euro doneert aan een goed doel, voor elk elektronisch onderdeel in huis wat gemaakt is door foxconn/vergelijkbare bedrijven. Snap je eigenlijk wel dat je tegenstrijdig bezig bent door te vragen om lagere Apple prijzen en ook vragen om meer geld voor de Chinees die hem maakt?En snap je ook dat wanneer Apple de lonen in China zou verdubbelen dat mensen elkaar daar letterlijk de hersenen in zullen slaan om een baan bij Apple te bemachtigen?

  26. @euboy: Als jij nou 10 euro doneert aan een goed doel, voor elk elektronisch onderdeel in huis wat gemaakt is door foxconn/vergelijkbare bedrijven. Snap je eigenlijk wel dat je tegenstrijdig bezig bent door te vragen om lagere Apple prijzen en ook vragen om meer geld voor de Chinees die hem maakt?En snap je ook dat wanneer Apple de lonen in China zou verdubbelen dat mensen elkaar daar letterlijk de hersenen in zullen slaan om een baan bij Apple te bemachtigen?

  27. @euboy: euboy, dit is je 4e reactie en ze zijn allemaal school voorbeeld van OFF TOPIC. Voor jou gaat het alleen om zoveel schade aan Apple en zoveel winst voor jou “consument”. Je hebt geen enkele woord gezegd over het verbeteren van werkomstandigheden. Je wens kan uitkomen dat Apple kappot gaat en dat jij veel geld overhoudt maar dat maakt de werkomstandigheden in Azië geen cent beter. Het probleem is groter dan wat de BBC schetst en groter dan Apple.

  28. Hallo een ieder,

    Ik begrijp helemaal jullie reacties en snap deze volkomen.
    Maar……
    Een Lg,Philips,Sony etc hebben hetzelfde probleem.
    Als je er gaat filmen krijg je deze beelden ook.
    Groot nadeel tegenwoordig is dat men niet meer voor Apple of andere producten wil betalen indien het bij ons(lees westen)geproduceerd wordt.
    Dan wordt de prijs met € 200 a € 300 opgeschroefd.
    Aan de andere kant verdient men dan niets meer in de lage loonlanden waardoor er weer grotere problemen ontstaan.
    Je kunt dit oplossen door de medewerkers ter plekke beter te belonen maar dat wil men niet….…

  29. Lachwekkende reacties. Haal de kinderen weg bij de fabrieken. En dan? Ze gaan of voor een ander (zelfde situatie) fabriek werken of ze gaan bij de maffia en moeten ze bedelen. Andere optie kan ook. Tussen kilometers afval restjes verzamelen en verkopen om de dag door te brengen.

    Denken jullie nou daadwerkelijk dat het probleem bij een enkele bedrijf zit? De documentaire is precies zoals de reacties van euboy. Nietszeggend en alleen een vinger wijzen.

    Vind je het echt zo erg, fan dan zelf naar die landen toe en doe persoonlijk iets aan

  30. Daar sta je dan, als bedrijf het hemd van het lijf gerukt. Ondanks alle leveringsvoorwaarden, checks, en controles. De geschiedenis herhaalt zich telkens. Of het om vlees of andere spullen gaat. Als er meer dan een toeleverancier tussen zit, dan gaat het uiteindelijk mis. Uiteraard moet dit aan het lict gebracht worden. Maar wie wordt er beter van. De toeleverancier die zich niet aan de regels houdt, wordt vervangen door een andere leverancier die met de hand op het hart aangeeft dat bij hem dit niet gebeurd. Maar kan hij de belofte waarmaken. Hier ligt ook een rol van de landen zelf waarin de productie plaats vindt. Zij moeten meer reguleren en optreden zodat de sociale controle omhoog gaat. Bewustwording. Wie met een vinger wijst naar een ander, wijst met drie vingers naar zichzelf. Wij moeten als consumenten ook meer eisen, maar nee, we kopen leuke goedkope producten zonder ons dat af te vragen. Wat zijn wij slim…… Dat wilde ik even kwijt….

  31. Ik zou willen dat zo ook eens een reportage zouden maken over LG SAMSUNG ENZ. En inderdaad elke tv cd player ijskast stofzuiger enz komt uit landen van vele werkuren en kinderarbeid.Jammer dat ik het moet zeggen maar deze mensen hebben nog wel werk en een inkomen wat al heel wat is in die landen om te kunnen overleven.Nog even mee geven dat ik wel tevreden ben van  producten !Je ben dus ook niet verplicht om ze te kopen als je het over the top producten vind !

  32. Het is wel zo Apple probeert altijd goede sier te maken met hoe maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Dat veinzen LG en Lenovo niet.
    Daarom mag, nee moeten, we Apple aan een hogere standaard houden

  33. Origineel geplaatst door pinkel
    Hallo een ieder,
    Ik begrijp helemaal jullie reacties en snap deze volkomen.
    Maar……
    Een Lg,Philips,Sony etc hebben hetzelfde probleem.
    Als je er gaat filmen krijg je deze beelden ook.
    Groot nadeel tegenwoordig is dat men niet meer voor Apple of andere producten wil betalen indien het bij ons(lees westen)geproduceerd wordt.
    Dan wordt de prijs met € 200 a € 300 opgeschroefd.
    Aan de andere kant verdient men dan niets meer in de lage loonlanden waardoor er weer grotere problemen ontstaan.
    Je kunt dit oplossen door de medewerkers ter plekke beter te belonen maar dat wil men niet….…

    Niet, die verhoging is alleen nodig al Apple de belachelijk hoge marges wil houden, en gezien het feit dat bij hun om harde cash draait (meer dan bij andere bedrijven).

    Dat terzijde, mij gaat het meer om die mensen en kinderen, en dat de werkomstandigheden zo slecht zijn, daarnaast is het een schande dat Apple liegt dat het wel oké is terwijl dit niet het geval is, het verschil met andere fabrikanten is dat de werkomstandigheden daar even erg zijn, maar dat andere bedrijven niet beweren iets aan te doen.

  34. De chinezen kunnen ook niet gaan werken in die fabrieken!!!
    Of Als tegenstander van deze economie…. koop geen enkel product bij de Mediamarkt, BCC, of een ander elektronica bedrijf, want bijna ALLES komt uit deze mega fabrieken.

  35. Origineel geplaatst door Veronica

    Origineel geplaatst door pinkel
    Hallo een ieder,
    Ik begrijp helemaal jullie reacties en snap deze volkomen.
    Maar……
    Een Lg,Philips,Sony etc hebben hetzelfde probleem.
    Als je er gaat filmen krijg je deze beelden ook.
    Groot nadeel tegenwoordig is dat men niet meer voor Apple of andere producten wil betalen indien het bij ons(lees westen)geproduceerd wordt.
    Dan wordt de prijs met € 200 a € 300 opgeschroefd.
    Aan de andere kant verdient men dan niets meer in de lage loonlanden waardoor er weer grotere problemen ontstaan.
    Je kunt dit oplossen door de medewerkers ter plekke beter te belonen maar dat wil men niet….…

    Niet, die verhoging is alleen nodig al Apple de belachelijk hoge marges wil houden, en gezien het feit dat bij hun om harde cash draait (meer dan bij andere bedrijven).
    Dat terzijde, mij gaat het meer om die mensen en kinderen, en dat de werkomstandigheden zo slecht zijn, daarnaast is het een schande dat Apple liegt dat het wel oké is terwijl dit niet het geval is, het verschil met andere fabrikanten is dat de werkomstandigheden daar even erg zijn, maar dat andere bedrijven niet beweren iets aan te doen.

    Zeker de reportage over H&M niet gezien. Zelfde problematiek. Ook een bedrijf dat beweert er iets aan te doen.
    Als je er als consument echt iets aan wil doen koop dan alleen nog producten uit Europa en vergelijkbare landen.

  36. Origineel geplaatst door Joey
    Zeker de reportage over H&M niet gezien. Zelfde problematiek. Ook een bedrijf dat beweert er iets aan te doen.
    Als je er als consument echt iets aan wil doen koop dan alleen nog producten uit Europa en vergelijkbare landen.

    Mee eens.

  37. Origineel geplaatst door Ferryman
    Genuanceerd bericht van iCulture, waar juist de BBC toch een beetje eenzijdig bezig lijkt door er één merk uit te lichten terwijl alle grote merken niet brandschoon zijn. Wordt tussen neus en lippen door ook wel héél eventjes genoemd in de documentaire (“it’s not just Apple that …”), maar de hoofdlijn lijdt toch aan tunnelvisie.
    Een brede onderlinge vergelijking zou interessanter zijn, vooral als ook de fairphone zou worden meegenomen om te checken of die de pretenties op dit punt wèl waarmaakt. Als ik in de documentaire zie hoeveel (onvermijdelijke?!) schimmige tussenpartijen tussen de goede bedoelingen en harde praktijk instaan kan ik me haast niet voorstellen dat anderen wel fairtrade en MVO kunnen garanderen voor de hele keten van alle grondstoffen tot eindproduct…
    Misschien moeten we toch maar terug naar de tam-tam voor onze communicatie, een hol boomstammetje en daarover gespannen dierenvelletje moet nog net 99% fair en MVO te produceren zijn Met de smartphone zie ik dat zo snel nog niet lukken…

    Ik ben het met Ferryman eens. Het betreft extreme misstanden, maar het is wel erg goedkoop om dat aan een enkele leverancier te hangen. Een programma over Apple trekt kijkers….

    Als je ziet dat er illegaal tin wordt gewonnen, dan is dat een taak van de Indonesische regering om hier wat aan te doen, voor een enkele afnemer, zelfs voor een grote speler als Apple is dit ondoenlijk. Idem als je het hebt over arbo omstandigheden. Dit is voor een enkele leverancier niet te doen, al helemaal niet in een op en markt.

    Samsung lacht zich dood als Apple 2 keer zoveel gaat betalen voor de assemblage (12 euro ipv 6 euro), zonder dat diezelfde lasten op Samsung producten komen.

    Wij zijn het de consumenten die dit veroorzaken en de weg naar verbetering is via overheden niet via bedrijven. Die kunnen wel helpen en dat lijkt Apple te doen, zij het mondjesmaat…

  38. Origineel geplaatst door Veronica
    … het verschil met andere fabrikanten is dat de werkomstandigheden daar even erg zijn, maar dat andere bedrijven niet beweren iets aan te doen.

    Helaas (maar gelukkig voor Apple) niet waar, de anderen maken net zo goed mooie sier met hun ‘toewijding’ aan MVO zonder het echt waar te kunnen maken. Google maar eens op de naam van een willekeurige concurrent en CSR of sustainability, Engelse synoniemen voor MVO. Je waant je héél even in een waar utopia, zo mooi zijn de gepubliceerde intenties.

    Tot je je de kloof tussen woord en daad realiseert, omdat bv veel van de leveranciers en schimmige tussenpartijen precies hetzelfde zijn en/of doen als die in de BBC documentaire ontmaskerd zijn.
    Zelfs de Fairphone kan geen 100% fairtrade garanderen, en wekt alleen al door de naam wel die valse verwachting nog meer dan Apple (e.v.a.)

    De macht om hier echt iets aan te doen ligt, meer nog dan bij zulke kapitaalkrachtige (electronica) bedrijven zelf, bij de financiers hierachter. Dus denk als je hier echt om geeft behalve bij het uitgeven van je geld aan Apples of concurrenten ook en vooral bij het ‘parkeren’ (sparen en/of beleggen) van je geld al erover na wat je wel en niet wilt dat ze met jouw geld (laten) doen.

    Raadpleeg bijvoorbeeld eens de eerlijkebankwijzer en trek je conclusies. Dat heeft een veel breder en duurzamer effect dan een enkel merk boycotten omdat ze hun mooie woorden niet waarmaken, en een ander steunen omdat ze dezelfde mooie maar even holle woorden iets minder hard van de daken schreeuwen.

  39. Het probleem zit hem meer in de hoge werkeloosheid en het beleid van de regering daar. Vannuit het bedrijf is de gedachte zoiets van “voor jouw 1000 anderen”. Alle inspanningen voor zover deze door sommige bedrijven word gedaan ten spijt, ze kunnen het niet 100% uitsluiten. Het enige wat ze kunnen doen is het in eigen land produceren of het management van die bedrijven en/of toeleveranciers vervangen door eigen mensen, wat mij overigens niet haalbaar lijkt. Je kan wel regels opstellen en controles doen maar dat kan niet continue. Dus die bedrijven gaan daar gewoon mee door. Ik weet niet of het helpt dat je een hogere prijs gaat betalen voor de producten aangezien het management het niet zo nauw neemt met z’n mensen en dus de extra winst uiteindelijk in eigen zak steekt.
    Dus wil je het oplossen dan moet je het in eigen land maken met als gevolg dat de werkeloosheid daar ook weer stijgt en die mensen die 18 uur per dag werken dan niks meer te eten hebben.
    Feit blijft dat hoe je het went of keert het dat eigenlijk “de mens” het probleem is. Zolang die niet veranderen blijft dit probleem.

  40. Het zou erg dom zijn van Apple om deze problemen te ontkennen, want Apple wordt in de (negatieve) schijnwerpers gezet omdat Apple een naam hoog te houden heeft. Die ‘goede naam’ wordt nu toch aangetast. Deze onthullingen maken dat Apple zich niet onderscheidt van de concurrenten wat betreft arbeidsomstandigheden.
    Over de prijs: die schijnt nodig te zijn om aandeelhouders tevreden te stelln en om een reservekapitaal op te bouwen. Tja.

  41. @Joey: Er worden geen smartphones in Europa gemaakt. Er zijn wel Europese merken: Fairphone en Jolla, maar die worden ook in China geassembleerd.
    Ik vind het overigens wel raar gaan bij Apple (en bij anderen waarschijnlijk ook). Er wordt een half jaar lang gespeculeerd over een op handen zijnd nieuw model, maar de produktie moet haastig gedaan worden en dan nog zijn de nieuwe toestellen niet overal verkrijgbaar. Wat een planning. Het wordt hoog tijd dat er eens in de twee jaar iets nieuws komt i.p.v. één keer of zelfs twee keer per jaar.

  42. Origineel geplaatst door Johan
    Het zou erg dom zijn van Apple om deze problemen te ontkennen, want Apple wordt in de (negatieve) schijnwerpers gezet omdat Apple een naam hoog te houden heeft. Die ‘goede naam’ wordt nu toch aangetast. Deze onthullingen maken dat Apple zich niet onderscheidt van de concurrenten wat betreft arbeidsomstandigheden.
    Over de prijs: die schijnt nodig te zijn om aandeelhouders tevreden te stelln en om een reservekapitaal op te bouwen. Tja.

    Ach weer een ongenuanceerde reactie.
    Dacht je nou werkelijk dat je kleren die je nu aan hebt door goed betaalde Indiërs gemaakt Is? Of dat het stukje vlees op je bord humaan Is gefokt? Of als je zelf wat uit hongkong besteld dat het beter Is. Jij koopt natuurlijk ook geen kilo knaller bij de supermarkt.

    Een bedrijf mag elke prijs vragen voor een product het Is de consument die bepaald of hij het er voor over heeft.

    Het programma had 100 andere werkomstandigheden kunnen pakken die hetzelfde of erger zijn maar gooi Apple erin en meteen extra kijkcijfers.
    Mensen weten vaak niet hoe de wereld werkt en bij dit soort zaken. En geven ze de indruk dat ze roomser zijn dan de paus.

  43. Dit is gewoon totale onzin. Ik woon al iets meer dan 2 jaar afwisselend in Hangzhou/Shanghai/Nanjing. Buiten het feit dat Chinezen al snel moe zijn en werkelijk overal slapen, zijn dit gewoon normale werkomstandigheden. Ondertussen heb ik al meerdere fabrieken bezocht afgelopen 2 jaar, het kan nog slechter…

  44. Nou ik ben als klant tevreden (zij het de laatste tijd wat minder), als relatie ontevreden en als aandeelhouder per vandaag gekapt.
    Cook’s voornaamste inbreng is altijd de supply chain geweest en ik blijf het knap vinden hoe hij supersnel van ontwerp naar massaprodukt kan opschalen. Maar dit is reguliere produktie en loopt de spuigaten uit. Hij werkt eindeloos lang in deze business en moet dit dus hebben zien aankomen.
    De ontkenning, het afkopen van claims van families van overleden werknemers enz. enz. – lager kan niet !
    Het zorgvuldig opgebouwde imago met diversity, MVO, product (RED) en andere charity is doorgeprikt. Het is allemaal gekocht – als facade mislukt.
    Klaar met deze organisatie (d.w.z. de veelverdieners die zich sterrendom aanmeten)
    Laat het SpaceShip van eigenwaan naar een geo-stationaire baan om de aarde vertrekken.

  45. @Freaky: Wij kopen thuis al meer dan 30 jaar biologisch vlees, twee keer per week, de rest van de week eten we vegetarisch. We waren één van de eersten die dat vlees kochten. En verder proberen we ook al jaren om verantwoord te consumeren. En we zijn gelukkig niet de enigen.

  46. Als de chinezen de boel bedonderen is dat toch niet Apple hun probleem dan kan iedereen wel gaan roepen breng de productie hier naar Europa maar dan staan er geen chinezen achter de band maar Polen en ja mensen die worden hier in Europa uit gebuid denk dat er misschien zelfs wel willen ruilen met de slaap plekken daar

  47. Origineel geplaatst door Jaxx
    Het probleem zit hem meer in de hoge werkeloosheid en het beleid van de regering daar. Vannuit het bedrijf is de gedachte zoiets van “voor jouw 1000 anderen”.

    Dit is een vooroordeel en klopt niet. China heeft een extreem lage werkloosheid, lager dan in NL.
    Check bijvoorbeeld het CiA world fact book of google op “werkloosheid in china”.

    Ze kunnen de groei daar amper bijbenen, daarom werken mensen daar zo lang. Maar de 40 urige werkweek is ook een westers verzinsel om mensen niet boven het maaiveld uit te laten steken.

  48. Is het een idee om die telefoons hier in Nederland te laten maken.We hebben hier circa 800000 werkelozenEr zijn er vast een groot deel bij die blij zijn met een baan

  49. Ik heb zelf 9 jaar in China gewerkt. Guangzhou vooral. Chinezen slapen heel vaak tussendoor op de werkplek. Is daar heel normaal. Ook als je maar een halve dag aan het werk bent.
    Het is een cultureel ding. De BBC verdraait alles even makkelijk voor mensen die niets van China en Chinezen weten.
    Daarnaast zijn de klagers die het zogenaamd schande vinden altijd de eersten die producten te duur vinden als ze in een 1e wereld land worden gemaakt. Dan is het opeens belachelijk dat een product drie keer zoveel kost. Deze klagers hebben ondertussen hun hele huis vol staan met producten die WEL door kinderen zijn gemaakt. Inclusief hun kleren, cd,s ijskasten, tv,s etc. etc. Maar ja, het is makkelijker om schande te roepen dan daadwerkelijk zelf iets meer te betalen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.