Reacties voor: Waar blijft Apple Pay? Volgens ABN Amro ligt de bal bij Apple

ABN Amro wil betalen met wearables stimuleren
Nu Apple Pay in België van start is gegaan dringt zich de vraag op: hoe zit het met Apple Pay in Nederland? We vroegen de drie grote Nederlandse banken hoe het ervoor staat.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 51 reacties

  1. Onzin reacties van de banken! Onze transacties zijn zo goedkoop dat de banken dat kleine beetje niet willen delen met Apple. Transactiekosten in het buitenland liggen vele malen hoger dus is er meer ruimte om genoeg te delen naar Apple’s zin!

  2. En ineens geven ze reactie terwijl ze dit nooit deden.

  3. Origineel geplaatst door T
    En ineens geven ze reactie terwijl ze dit nooit deden.

    Jawel hoor, maar het is altijd hetzelfde standaardantwoord

  4. @Tim: Eens, zoals in het artikel staat moet je bij ING 50 cent betalen om betalingen via NFC te kunnen doen. In de voorwaarden van Apple Pay staat dat de kosten hiervan niet mogen worden doorbelast aan de gebruiker. De opmerking dat de bal bij Apple ligt heeft waarschijnlijk te maken met een voorstel voor lagere transactiekosten. De kans is alleen groot dat Apple daar niet in mee gaat en net zo lang wacht tot de banken het accepteren.

    Ik hoop wel dat de nieuwe wetgeving (PSD dacht ik?) die eraan komt de mogelijkheid biedt dat je als gebruiker tegen je bank kan zeggen dat ze Apple Pay moeten ondersteunen.

  5. Origineel geplaatst door T
    En ineens geven ze reactie terwijl ze dit nooit deden.

    Geven ze eens een reactie, die anders is dan het standaardantwoord, is het weer niet goed.
    Denk dat banken zich nu wat meer genoodzaakt zien omdat het nu wel dicht bijkomt en ze steeds veel vragen van ons krijgt.

  6. Laten we Apple Pay dag organiseren bij Apple Store Amsterdam. Banners met wij willen Apple Pay. AR rellen schoppen met apps.

    Dan horen ze ons zeker.

    • @James: Zet de HomePod en (stalen) LTE Apple watches er ook direct even bij 🙂

      Ik overweeg emigratie naar Kazachstan waar AP sinds vandaag ook beschikbaar is 😉

  7. Typisch Nederlands en kastje naar de muur verhaal natuurlijk. Banken voelen zich te ‘groot’ om met Apple in zee te gaan en brengen daarom allerlei eigen producten op de markt zoals Tikkie en iDeal. Vind dat de consument zelf moet kunnen bepalen waar hij / zij mee betaald. Zoals Bunq al heeft bewezen is het gewoon het aanzetten van Nederland, that’s it! Maar dan word Bunq terug gefloten door Apple of andere banken. Introductie zal nog wel ver weg blijven als we steeds naar elkaar gaan wijzen. Kortom, hak die knoop door en maak het gewoon beschikbaar. Klanten betalen heus wel € 0,50 per maand extra om hiervan gebruik te maken. En anders maar niet!

  8. @Max: Klopt, maar gaat vooral om het bedrag dat je bank ontvangt voor iedere transactie die je doet. Daarnaast, de zo goed als gratis bankrekeningen die de normale banken aanbieden kunnen het delen van deze inkomsten dus eigenlijk niet financieren. De enige die al helder doorberekend en ready is voor deze aanpak is de bank die Apple Pay al gedoogd aanbiedt, bunq!

  9. Origineel geplaatst door T
    En ineens geven ze reactie terwijl ze dit nooit deden.

    Origineel geplaatst door Danos
    Geven ze eens een reactie , die anders is dan het standaard antwoord is het weer niet goed.
    Denk dat banken zich nu wat meer genoodzaakt zien omdat het nu wel dicht bijkomt en ze steeds veel vragen van ons krijgt.

    Dat interesseert ze niets hoor, de klant staat bij de banken zoals gebruikelijk helemaal onderaan het lijstje met prioriteiten. De druk wordt pas hoog als er 1 Nederlandse bank overstag gaat. De vraag is eigenlijk waarom Bunq dat niet doet, is er soms sprake van “kartelvorming”, hebben ze onderling afgesproken ApplePay niet te ondersteunen, en is Bunq te klein om dat te doorbreken (en bieden ze dus onofficieel de Italië-route?)

  10. Apple Pay bestaat ruim 4 jaar en nog steeds kunnen we er geen gebruik van maken. Belachelijk!

  11. Waarom vragen jullie het niet bunq? Inmiddels actief in meerdere landen met Apple pay (sinds vandaag ook in Frankrijk). Mogelijk weten zij het antwoord waarom Apple in Nederland niet mee wilt doen?

  12. Origineel geplaatst door Jasper
    Apple Pay bestaat ruim 4 jaar en nog steeds kunnen we er geen gebruik van maken. Belachelijk!

    En toch maak ik een groot deel van dit jaar al, erg blij, gebruik van Apple Pay 😜

  13. Hier zelf apple pay icm bunq. Dit werkt echt als een trein. Zelden nog een portemonnee bij me.

  14. Dus als ik nu bunq zal neme kan ik via en omweg Apple pay activeren

  15. Gebruikt iemand toevallig N26? Kan je daar ook apple pay betalingen mee doen?

    • @Piet: Zojuist heb ik ook alle stappen doorlopen om Apple Pay te krijgen. Ik had al een rekening bij bunq, maar niet de premiumversie. Let op dit kost wel €7,99 p/m en is vereist om Apple Pay te kunnen gebruiken.
      Ook de installatie op de mac is niet voor iedereen weggelegd

      • @Jim: Dat is bijna 100 euro per jaar. Ik ben heus wel bereid de Rabobank wat extra te betalen als dat nodig is, maar ik ga geen 8 euro per maand betalen voor een privé rekening.

  16. Ik woon in Denemarken, en wij hebben al wel 1,5 jaar Apple pay! De banken willen zelf iets meer verdienen vandaar dat ze niet mee willen doen nog, maar komt wel hoor!! Ik betaal 99% met mijn Apple watch !! Veel veiliger en vlugger! Veel succes jullie🥴🥴👍🥰

  17. (Red.) Referral niet toegestaan. Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  18. Echt complete onzin wat banken ons hier wijs proberen te maken al is het de vraag of een woordvoerder van een bank ook echt weet hoe het zit. De kosten van het betaalverkeer in Nederland zijn inderdaad heel laag zoals sommige mensen al terecht stellen. Banken vinden dat er genoeg betaalmogelijkheden zijn en willen daarom niet een partij toelaten die:

    A). Een deel van deze lage transactiekosten opeist, en
    B). De privacy van klanten beter afschermt dan zij doen

    Kortom het is een kwestie van geld en de potentie om geld te verdienen via comsumentendata. Dat alle banken lafjes reageren en ook allemaal hetzelfde reageren kan maar twee dingen betekenen: of ze hebben gezamenlijk een blok gevormd tegen Apple om Apple te dwingen de kosten omlaag te brengen per transactie wat aan Apple betaalt moet worden óf Apple verbiedt in een NDA (geheimhoudingsplicht) om over de zaak te praten zolang de onderhandelingen lopen. En misschien wel een combinatie van beiden. Het is onbestaanbaar dat Apple Pay er ‘gewoon niet is’ in Nederland.

    Dat het uitstekend werkt bewijst bunq. Ik betaal alles, maar dan ook letterlijk alles met Apple Pay. Als er maar contactloos betalen is dan werkt het gewoon. En dat daardoor weet ik ook vrij zeker dat het de banken zijn die moeilijk doen.

    De actie van Bunq om via een achterdeur stiekem Apple Pay te activeren in Nederland was een dikke middelvinger naar de andere banken door Bunq en misschien wel zelfs een een-tweetje tussen Bunq en Apple. Opvallend is namelijk dat Apple werkelijk niets gedaan heeft om al geregistreerde Apple Pay telefoons weer te blokkeren op de Nederlandse markt. En dat de truc via Bunq en het veranderen van je instellingen nog steeds werkt. Dan kan het bijna niet anders dat Apple stiekem de actie van Bunq goedkeurt om druk op de Nederlandse banken uit te oefenen. Bunq kan op deze manier zijn status als eigenwijze moderne bank bevestigen en zo meer marktaandeel veroveren.

    Kortom ik gok op een schimmig spel tussen Apple en de banken wat maar om een ding gaat. Geld verdienen aan de transacties. Daarin is Apple geen haar beter dan de banken. En de consument is weer eens de dupe. Want het werkt echt als een tierelier.

  19. Een Android vriend van mij heeft gewoon zijn bankpas in z’n telefoon kunnen laden en betaald nu met z’n telefoon via NFC! (Of begreep ik het verkeerd)

    Ergens vind ik dat Apple de NFC functionaliteit onnodig gesloten houdt! Ik begrijp wel waarom maar kom op…geef ons de vrijheid!

  20. Bunq wil wel, maar Apple wil pas als er minimaal één grote bank mee doet.

    Arrogantie van de grootbanken…

  21. @Jim: Zeg dat wel, ik krijg het niet voor elkaar om de bunqdesktop versie te installeren.
    En via de bunq app kun je het niet omzetten.
    Mag ik vragen hoe je dat hebt gedaan?

  22. Banken sluiten veel kantoren en je krijgt minder interest en je ze kunnen jou geld gebruiken om meer winst te maken. Vroeger als je een job bij een lokale bank had, had je het goed getroffen. Deze jobs zijn nu minder en minder. Dan mag je toch een beetje service verwachten.

  23. Ik denk dat wij als Nederland ook verschillen met bijv. Frankrijk en USA in dat wij veel minder vaak creditcards en veel vaker debitcards gebruiken. Op creditcards wordt in het buitenland vaak veel (meer) verdiend per transactie.

  24. Ik heb meegedaan met de blackfriday actie van bunq. Gratis premium versie tot €250 per maand. Handig om even uit te proberen en of het de €8 per maand waard is. Vandaag de pinpas binnen gehad, uiteraard met apple pay op de iphone en watch😀

  25. Het is allemaal leuk en aardig maar waarom weer 8 euro per maand kwijt zijn om met bunq te kunnen betalen?

  26. Zou iemand me nu kunnen uitleggen waarom we dit zo graag zouden moeten willen? Aan de passie van de reacties merk ik dat mensen echt graag willen. Ik begrijp dat niet helemaal dus kennelijk snap ik het niet goed. Ik ben al in geen jaren bij een pin automaat geweest om cash te halen, dus dat kan het niet zijn. Is het dan alleen dat je geen pasje meer gebruikt?

  27. @iFreek: als andere banken langer wachten, wordt bunq vanzelf groot.

  28. Ik wil ook best overstappen naar bunq maar niet voor 8 euro per maand. Ik heb wel geprofiteerd van de Black Friday actie van bunq en kan nu tot 250 euro per maand aan transacties doen en gebruik maken van ApplePay. Ik moet zeggen dat ApplePay echt heel handig is maar ik wacht nog even af of ApplePay officieel naar Nederland gaat komen en welke banken en dan mee gaan doen.

  29. Origineel geplaatst door Fred
    @Jim: Dat is bijna 100 euro per jaar. Ik ben heus wel bereid de Rabobank wat extra te betalen als dat nodig is, maar ik ga geen 8 euro per maand betalen voor een privé rekening.

    Je zegt rabobank dan op en kunt gewoon met bunq bankieren.

  30. 😱😱🤪🤨 ooooh dear ohh dear, mijn wereld vergaat…..🥴😭 geen apple pay, buuhhh buhhh. De reactie isduodelijk lijkt mij van de banken, nl loopt al ver voor op contactloos betalen op andere manieren, dus waarom zoveel heisa er over. Ik heb mijn creditcard, betaalpas en nfc mogelijkheid en daarnaast ja het bestaat ook nog de oer euro. Was 2 weken geleden weer makkelijk met die betaaldverkeer storing.

  31. Waarom zou je Apple Pay willen? Contactloos betalen met je pinpas is veel makkelijker: geen Touch- of FaceID voor nodig. En voor grotere betalingen is even je pincode intikken geen moeite. Daarnaast moet je je pinpas alsnog meenemen, want als je telefoon leeg raakt, kun je ook meteen niet meer betalen. Laat Timmie en banken die technologisch achterlopen maar lekker Apple Pay gebruiken…

  32. Het zal een simpele berekening zijn van Apple. Je kan hier voor weinig kosten contactloos betalen. Als Apple komt met Apple pay zal je wel redelijk kwijt zijn aan kosten. Zie bunq bank. Voor de Apple liefhebbers waarschijnlijk geen probleem, maar voor de rest van Nederland wel. Dus procentueel minder klanten dan in landen waar contactloos nog niet zo ingeburgerd is. Apple kan ook NFC chip vrij geven maar dat doen ze ook niet omdat ze dan inkomsten mislopen.

  33. @James: dat zou dan 2 dagen moeten wezen. Dag 1 bij Apple NL en Dag 2 bij de Nederlandse Bank.

    We zou gwn echt een keer actie moeten houden.

  34. Origineel geplaatst door Tim
    Hier zelf apple pay icm bunq. Dit werkt echt als een trein. Zelden nog een portemonnee bij me.

    Hier ook. Maar toch is die portemonnee soms nog nodig. Laatst verkochten kinderen hier stroopwafels aan de deur voor een goed doel. Mooi dat ik niet met Apple pay kon betalen !

  35. De omweg van Bunq werkt niet meer! Bunq geeft aan dat je jezelf niet in het land bevindt als waar je het naar wil veranderen (Italië).

  36. Wrm raad iedereen bunq aan? En wrm zijn er mensen die 8€ voor een pas willen betalen? Ik ben een student en klant bij ING. Ik ga niet voor 1 (momenteel unieke) functie overstappen naar bunq.

    Ik wacht als sinds de iPhone 6 is uitgekomen erop, dus een paar jaartjes extra kan ook geen kwaad. Geduld is een schone zaak. Ik geloof er heilig in wanneer Apple Pay in NL beschikbaar zal zijn officieel dat er ook genoeg mensen van bunq naar hun oude bank zullen gaan.

    Ik blijf maar wachten…..of iemand moet een demonstratie gaan opzetten. Want dan zal ik erbij zijn!

  37. Ben ik de enige die absoluut geen behoefte heeft aan Apple pay? Je legt toch gewoon je bankpasje op de pinautomaat. Waarom moet dat je iPhone zijn?
    Ik snap ook echt wel dat banken geen zin hebben in die dure Apple pay.

  38. Origineel geplaatst door Rob Ketelings
    De omweg van Bunq werkt niet meer! Bunq geeft aan dat je jezelf niet in het land bevindt als waar je het naar wil veranderen (Italië).

    Heb jij je locatie voorziening aangezet in de Bunq app? Wellicht daarom.

  39. Origineel geplaatst door Dinesh
    Wrm raad iedereen bunq aan? En wrm zijn er mensen die 8€ voor een pas willen betalen? Ik ben een student en klant bij ING. Ik ga niet voor 1 (momenteel unieke) functie overstappen naar bunq.
    Ik wacht als sinds de iPhone 6 is uitgekomen erop, dus een paar jaartjes extra kan ook geen kwaad. Geduld is een schone zaak. Ik geloof er heilig in wanneer Apple Pay in NL beschikbaar zal zijn officieel dat er ook genoeg mensen van bunq naar hun oude bank zullen gaan.
    Ik blijf maar wachten…..of iemand moet een demonstratie gaan opzetten. Want dan zal ik erbij zijn!

    8 euro vind ik persoonlijk ook erg zonde voor Apple Pay. Ik heb gelukkig gebruik kunnen maken van de Black Friday deal waar je dus €0 per maand betaald maar een betaal limiet hebt van €250 per maand. Prima voor contactloos betalen dus 🙂

  40. Origineel geplaatst door Maarten
    Ben ik de enige die absoluut geen behoefte heeft aan Apple pay? Je legt toch gewoon je bankpasje op de pinautomaat. Waarom moet dat je iPhone zijn?

    Ik snap ook echt wel dat banken geen zin hebben in die dure Apple pay.

    1) ze kunnen je iPhone niet skimmen en dat kan wel met je bankpas en pincode.
    2) je kan je bankpas thuislaten.

    Ik heb sinds 2 weken Apple Pay en het werkt geweldig. Ik heb serieus mijn portemonnee niet eens meer bij me. Zelfs tijdens het stappen betaalde ik met Apple Pay.
    Als wij straks onze officiële documenten kunnen laden op onze mobiel is mijn iPhone het enige wat ik nodig heb.
    Ik ben sinds een maand overgestapt op de iPhone XS. Ik doe opeens 2 dagen met mijn accu tov 2x per dag opladen op de iPhone 7. Kortom….ik ben opeens zorgeloos met mij. IPhone icm Apple Pay 😊

  41. Nee hoor niet de enige. Voorlopig ook geen behoefte aan. Telefoon met hoesje en bankpasje erin voldoet al jaren, dat gaat AP niet ineens veranderen.

    Vind het wel bizar dat niet bekend is waar aan het ligt. Die vraag wordt gewoon niet beantwoord.

  42. Tja bunq is aan de prijzige kant, dat geef ik toe.
    Maar met 1 betaalrekeningen bij de ING + een en/of rekening en een creditcard, wat bij bunq allemaal in het pakket zit, dan valt 8 euro per maand reuze mee.
    Bovendien betaal je ook voor een groot stuk gebruiksgemak, een bank die makkelijk en snel bereikbaar is. Ik vind het ideaal om meerdere rekeningen te hebben, 1 voor vaste laten, 1 voor leuke dingen en ga zo maar door. Veel handiger dan bij een traditionele bank waar het allemaal van 1 rekening af gaat.

    bunq is een beetje de Apple onder de banken! Je betaald wat meer, maar krijgt er behoorlijke gebruiksgemak en kwaliteit voor terug 😉

  43. Misschien wacht Apple gewoon op de implementatie van PSD2. In de meeste landen om ons heen is het al wettelijk ingevoerd. Zie deze lijst. In NL hebben we de eerste deadline gemist door een hoop gesteggel. De Tweede Kamer heeft het eindelijk verwerkt, en nu ligt het bij de Eerste Kamer. Het wordt een hamerstuk op 4 december.

  44. @Raymond: Yep is heel makelijk in te stellen.

  45. Gisteren Apple Pay via Bunq aangevraagd en geactiveerd. Dit kan gewoon direct op de iPhone, verder zoals de de uitleg (Italië)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.