Reacties voor: Apple-patent: uniek homescherm op basis van GPS-locatie

Een nieuw patent van Apple beschrijft de mogelijkheid om een uniek homescherm te hebben op basis van je GPS-locatie. Zo kun je zakelijke afspraken alleen tonen als je in de buurt van je werk bent.
Mike van Hoenselaar -

Reacties: 22 reacties

  1. Las er gister al wat over!

    Dit mogen ze wel inbouwen in de 3.1 versie 🙂
    Had mijns inziens overigens al vanaf het begin er in moeten zitten, een ‘statisch’ home screen.

  2. Mja, met deze type batterijen gaat dit never nooit werken. Of je moet om de 2 a 3 uur je telefoon willen opladen, want je GPS staat continue aan.

  3. Is er geen app voor gejailbreakte iPhones die aanpassingen deed afhankelijk van je locatie? Het was wel betalend. Ben de naam kwijt. Geen idee of dat goed werkte. Je kon er je ringtone of het volume mee laten aanpassen en ook wie je kon bellen op dat moment…

  4. @:

    De GPS hoeft niet eens telkens aan te staan, in principe hoeft hij alleen even aan zodra jij je iPhone van de vergrendeling haalt.

  5. AG misschien dan wel ergens een button op de home screen waarmee hij weet dat hij je GPS locatie moet checken en DAN pas aanpassen. Het gaat dan niet automatisch maar de voordelen heb je er wel van ^_^..

    ‘Hadden’ kan altijd (vanaf het begin toevoegen) maar vind het wel leuk om te zien hoe het allemaal ontwikkeld. Als ik zie wat mijn oudere telefonen allemaal ‘niet’ kunnen. Zo kunnen we dat wel bij ‘iedere’ patent of toevoeging gaan zeggen.

  6. Tja, locatiegebaseerde informatie via applicaties.

    De mogelijkheiden lijken vooral door onze fantasie begrensd te zijn.

    Er zal, volgens mij, eerst eens goed en fundamenteel nagedacht moeten worden over een soort abonnementsprincipe waarmee je kunt aangeven wanneer je waar aan welke informatie behoefte hebt. En afhankelijk van die behoefte moet het aanbod afgestemd worden. Dus een soort centrale database waarin je deze persoonlijke informatiebehoeftes kunt vastleggen en eenvoudig kunt muteren (aanpassen abonnement). De verschillende applicaties zou je dan toegang kunnen verschaffen tot jouw specifieke voorkeuren in die (algemene) database.

    En dan inderdaad zijn er heel veel mogelijkheden voor dynamische locatie- en situatiegebonden informatie:
    – nabijheid andere personen
    – voordeelacties in de buurt
    – alarmering bij dreigende omstandigheden
    – (toeristische) wetenswaardigheden/evenementen in omgeving
    – wegwerkzaamheden/files/vertragingen in openbaarvervoer in nabijheid
    – lokatiegebonden weeralaram/buienradar
    – positiegebonden todo’s (als je in de buurt ben van xx doe dat dit)
    – nabijheid ziekenhuis/politie/pinautomaten/(vrije) parkeergelegenheid/(publieke) (vervoer)diensten etc.
    – lokatiegebonden (FM-)zenders
    – automatische registratie in agenda/kalender (waar ben ik toen geweest)
    – dit in combinatie met push/sms-alerts
    – etc. etc. (ben nu ook begrensd in mijn fantasie)

    Nogmaals… alles op basis van zelf gekozen abonnementen, dus niet overgeleverd zijn aan de willekeur van aanbieders.

    Enne hier is niet altijd een (exacte(re)) GPS-positie voor nodig. De minder nauwkeurige (binnen enkele honderden meters) positie die door het mobiele netwerk van je provider voorhanden is, is vaak al voldoende. Het is dus een misverstand dat je hier altijd een (energievretende) GPS-positie voor nodig hebt. Hoeft dus niet altijd.

  7. Kom je vaak op een bepaalde plaats, dan kun je ook de weersverwachting erop afstemmen

    Ideaal. Een app die het weer kan regelen

  8. “Kom je vaak op een bepaalde plaats, dan kun je ook de weersverwachting erop afstemmen.”

    Bedoelen we niet andersom? Dat je bepaalde dingen op de weersverwachting kunt afstemmen? Nu lijkt er te staan dat je de weersverwachting op zich kunt afstemmen…

    There’s no app for that…

  9. @Melvin: Mijn fout, ik had Mike’s oorspronkelijke zin wat veranderd waardoor het nu voor tweeërlei uitleg vatbaar is. Aangepast!

  10. Gaan we die patenten nou ook eens een keer écht in de iPhone terugzien?
    Ik heb nu al zo vaak iets gelezen over (nieuw ontdekte) patenten van Apple, maar heb er eigenlijk nog nooit een echt uitgewerkt op de iPhone gezien…

  11. Handig, als ik naar Londen ga bijv. moet de London Tube app op het homescreen maar in Nederland heb ik hem het liefst zo ver mogelijk weg.

  12. Handig als je thuis werkt :P!

  13. Het is allemaal wel leuk en aardig, maar er zitten toch wat haken en ogen aan:
    – Je moet je GPS “altijd” aan hebben staan waardoor de batterij snel leeg is.
    – Binnenshuis heb je geen GPS, dus soms lastig met het bepalen van je locatie.
    – Een op locatie afhankelijke agenda lijkt je me juis onhandig, op mijn werk wil ik ook graag zien wanneer ik persoonlijke afspraken heb.

  14. @Gonny: Je bent geweldig! 😀

    Overigens zie ik nog steeds dezelfde tekst…

  15. Lijkt me handig. Overigens valt het leegzuigen van de batterij wel mee, want in principe hoeft je GPS niet aan te staan, hij kan ook met netwerktriangulation zien waar je bent.

  16. Allemaal wel leuk die patenten, nog beter zou het zijn als het ook eens werd gerealiseerd.

  17. Kijk hier heb je wel wat aan! Jullie weten wel dat je niet ergens patent op kan aanvragen wat niet uniek is he 😛

  18. Wat Apple gauw eens moet doen is de mogelijkheid agenda items zichtbaar maken in het scherm dat je ziet als je je iPhone kortstondig aanzet (de horloge functie zeg maar).

    Dat dit niet zichtbaar is vindt ik werkelijk onbegrijpelijk want sinds ik over gestapt ben op de iPhone is dit, vergeleken bij al de andere platforms die ik heb gehad, 1 van de grootste gemissen.

    !!!! >:|

  19. Je kunt als gebruiker op die manier bepaalde iPhone-applicaties wisselen of verbergen.

    Ook even een kritische noot (note). Ze zullen bedoelen, dat Apple op die manier bepaalde iPhone-applicaties kan wisselen of verbergen.

    Uit marketing overwegingen kan het natuurlijk goed uitkomen om content voor een bepaalde omgeving te blokkeren wat nu al gebeurt met sommige apps op basis van IP adressen die gekoppeld zijn aan een land. Net als je vanuit de Amerikaanse app store (account) zo ongeveer alle apps kunt kopen, maar vanuit Nederland slechts een gelimiteerd aantal.

  20. Een kritische noot.

    Je kunt als gebruiker op die manier bepaalde iPhone-applicaties wisselen of verbergen.

    Bedoelt men niet dat Apple op die manier bepaalde iPhone-applicaties kan wisselen of verbergen.

    Het is uit marketing overwegingen natuurlijk wel zo handig op apps aan en uit te zetten op basis van de lokatie. Zoals je nu ook met een Nederlandse Apple account minder keuze hebt dan met een Amerikaanse account of dat een app minder functionaliteit heeft als er wordt gedetecteerd dat een IP uit bijvoorbeeld Europa komt. Denk aan bijv streaming applicaties.

    Het kan dus zo weer een limiterende werking op je Iphone beleving hebben.

  21. @:
    Zoiets zou Apple toch nooit doen!? Hiermee zouden ze je privacy schenden.
    Ze bedoelen dat je de indeling van je homescreen(s) kunt laten veranderen, afhankelijk van waar je bent. Dus bijvoorbeeld: je hebt een favoriet spel op homescreen 1 staan maar omdat je je ervoor schaamt zet je het op pagina 5 als je op je werk bent. Dat zou dan automatisch gebeuren zodra je op je werk ariveert.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.