Reacties voor: Apple: paarse waas in iPhone 5-foto’s is normaal

De paarse waas die op sommige iPhone 5-foto's verschijnt, is normaal. Dit stelt Apple in een reactie op een lezer van Gizmodo.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 44 reacties

  1. Het leek me van het begin al normaal, mijn dure spiegelreflex heeft hier ook met bijna alle lenzen last van. Heel normaal dus

  2. Wanneer ik een foto maakt van de witte muur in de woonkamer waarbij een stukje raam zit..

    Dan krijg ik dus ook al een roze gloed en het was gewoon bewolkt buiten.

    Wanneer ik tijd heb zal ik die foto`s eens posten

    Origineel geplaatst door Rens Verhoeven
    Het leek me van het begin al normaal, mijn dure spiegel reflex heeft hier ook met bijna alle lenzen last van. Heel normaal dus

    Dus het is normaal
    Ook als je een foto binnen maakt als het buiten bewolkt is? dan kreeg ik namelijk ook een roze gloed

  3. Dit is lens flare. Het ene objectief is daar gevoeliger voor dan het andere. Aangezien de lens van de iPhone nou niet bepaald geweldig is, kan de aanwezigheid van deze lichtvlekken geen verrassing zijn. Zelfs echt goeie objectieven hebben er last van.

  4. Als het zo normaal is, waarom is het dan pas bij iPhone 5, en niet bij voorgaande modellen?

  5. Bij veel ligt en contrastverschil kan je paarse en/of groene randen krijgen in je foto. Dat is ‘purple fringing’ en is redelijk normaal. Ook bij een dure camera’s + lens kan je dit krijgen. Met tools haal je dit zo weer weg. Ligt eraan hoe snel je dit krijgt of het normaal is of niet. Maar een gehele roze gloed over je foto is niet normaal.

  6. @Dustin: Hierbij een foto van gisteren met samsung s3 niet slecht volgens mij.

  7. Ik kreeg zelfs gisteren niet alleen paars, maar paarse strepen, net of er een storing was aan de camera. En dat in een normale kamer zonder daglicht met alleen tl-verlichting

  8. Bij een spiegelreflex gebruik je een zonnekap op dit soort effecten te voorkomen. Bij de iphone krul ik soms mijn hand als een soort ad-hoc zonnekap. Met bv. Lightroom is purple fringing meestal eenvoudig te verwijderen door de paars component in de geselecteerde gebieden omlaag te trekken.

    Ik maak me geen zorgen over die paars-waas. Sowieso blijft de iPhone voor mij een kiekjes-apparaat. Voor het serieuzere fotowerk pak ik toch echt mijn Canon DSLR.

  9. Word wel een beetje moe van dit gezeik. Dit fenomeen is echt al heel lang bekend, en spitst zich echt niet alleen op de iPhone maar is bij alle digitale camera’s! Vroeger met de eerste camera’s in telefoons (bijv nokia 7650) hadden 50% van de foto’s hier last van. Omdat nu iedereen een verwachting heeft dat Apple alleen maar perfecte producten aflevert wordt nu alles onder het vergrootglas gelegd. Wat een onzin.

    Meer info: Purple fringing

  10. “normaal”?

    Er zijn vergelijkingsfotos van dezelfde posities met iPhone 4S en overige camera’s, zij vertonen geen roze gloed.

    Dus wat is normaal, wanneer is “purple fringing” ‘okay’?

    Ik ben altijd een Apple liefhebber geweest maar ik vind dit niet normaal. Zeker als de vorige iPhone versie daar geen last van heeft. Eerder een downgrade.

  11. Origineel geplaatst door Dezorian
    Word wel een beetje moe van dit gezeik. Dit fenomeen is echt al heel lang bekend, en spitst zich echt niet alleen op de iPhone maar is bij alle digitale camera’s! Vroeger met de eerste camera’s in telefoons (bijv nokia 7650) hadden 50% van de foto’s hier last van. Omdat nu iedereen een verwachting heeft dat Apple alleen maar perfecte producten aflevert wordt nu alles onder het vergrootglas gelegd. Wat een onzin.

    Blijkbaar weet je niet waarover je praat. Purple fring ontaat aan de randen van objecten waar een lichtbron/zon achter schijnt. Dat betekend niet dat purple fring een paarse/rose vlek is als de zon op de foto staat. Dit is zeker niet normaal en heeft vermoedelijk te maken met het saffier glas wat gebruikt is. Zoals ook al in de quote in dit bericht staat “normaal gedrag voor de iPhone 5-camera gezien”. Het is voor de iPhone 5 normaal niet voor alle camera’s.

  12. Normaal ?

    Vergelijk dezelfde foto eens met die van de 4s, zie maar op tweakers

    Het begint me wat mijn kl… uit te hangen bij apple

    battery drain op de 4s vanaf ios6 (zie maar eens op de apple support forums, ver over de 500 berichten )
    mijn macbook pro retina, die af en toe gewoon vervriest (ook ettelijke mensen die er klachten over hebben op de support forums)
    En nu dit bij de iphone 5… Het gaat er daar serieus op achteruit sinds steve er niet meer is 🙁

  13. Wie maakt nu ook foto’s tegen het zonlicht in? Geen enkele zelf respecterende fotograaf doet zoiets.

  14. Origineel geplaatst door Dezorian
    Word wel een beetje moe van dit gezeik. Dit fenomeen is echt al heel lang bekend, en spitst zich echt niet alleen op de iPhone maar is bij alle digitale camera’s! Vroeger met de eerste camera’s in telefoons (bijv nokia 7650) hadden 50% van de foto’s hier last van. Omdat nu iedereen een verwachting heeft dat Apple alleen maar perfecte producten aflevert wordt nu alles onder het vergrootglas gelegd. Wat een onzin.

    Heb je zelf wel een Iphone 5? en dit getest?

    Ik heb namelijk fotos binnen genomen terwijl de zon achter de wolken was en aan de rand van de foto waar mijn raam zit die ik een rose gloed.

  15. Origineel geplaatst door Dekon
    Wie maakt nu ook foto’s tegen het zonlicht in? Geen enkele zelf respecterende fotograaf doet zoiets.

    Wat een onzin, typisch voor een Apple Fanboy. Alles maar goed proberen te praten. Ik neem regelmatig foto’s tegen de zon in omdat dat behoorlijk leuke en mooie effecten op kan leveren. Als voorbeeld.

    Dit is dus een slechte foto omdat deze tegen de zon is in genomen? Uiteraard zijn er momenten waarbij het stom is om tegen de zon in te fotograferen, maar ook genoeg redenen om het wel te doen!

    Ik heb zelf een iPhone 5 en ga vandaag is testen, mits dat o.a. de zon en het weer mee werkt vandaag 🙂

  16. Tip: fotografeer ook niet onder de douche. Geeft een leuk effect, maar de iPhone is er niet geschikt voor.

    Ik wordt ook moe van mensen die iedere keer Jobs er bij betrekken.

  17. Soms is kleurenblind zijn erg prettig…

  18. Origineel geplaatst door Dekon
    Wie maakt nu ook foto’s tegen het zonlicht in? Geen enkele zelf respecterende fotograaf doet zoiets.

    Wat een onzin! Nee tegen zonlicht in fotograferen kan echt niet hoor… Ik ga maar even niet een rijtje namen van gerenommeerde EN gerespecteerde fotografen uittypen
    die dit doen, anders ben ik nog wel even bezig…

    http://goo.gl/vScP6

    Ik maak op de 4s graag gebruik van deze zonnestrepen, dat deze op de 5 paars uitpakken is met alle mogelijkheden tot post-processing op de iphone geen probleem!

    ..kom op jongens op naar de volgende klacht!

  19. Welja, haal het feit dat Steve niet meer bij Apple is, er hier ook maar bij….

  20. Origineel geplaatst door Dekon
    Wie maakt nu ook foto’s tegen het zonlicht in? Geen enkele zelf respecterende fotograaf doet zoiets.

    Jij hebt dus echt TOTAAL geen verstand van fotografie…

  21. Origineel geplaatst door stardust
    Het gaat er daar serieus op achteruit sinds steve er niet meer is

    Inderdaad, Jobs maakte elk onderdeel helemaal zelf in z’n uppie. De duizenden werknemers van Apple zijn alleen maar ingehuurd voor de show!!

  22. Gek dat ik altijd verhalen hoor, vlekken op het scherm, deukjes in de behuizing, wifi problemen. Ik heb nog nooooit iets gehad met geen van al m’n iPhones. ik zal straks eens proberen een foto te maken tegen de zon in.. ben benieuwd.

  23. Net getrokken met mijn iphone 5 (wel met bewolking) en geen last van.

    @Petert: Applefanboy tegen iemand zeggen op een apple site? Wat doe jij dan hier?
    @Wim: Jij hebt natuurlijk wel verstand van fotografie….

  24. Om de daad maar bij het woord te voegen, 2 foto’s genomen tegen de zon in:

    http://www.2nrg.nl/plaatjes/iphone5foto.jpg
    http://www.2nrg.nl/plaatjes/iphone5foto2.jpg

    Hier heb ik er nog geen last van, nu nog even proberen met een object half voor de zon.

    Origineel geplaatst door Dekon
    Applefanboy tegen iemand zeggen op een apple site? Wat doe jij dan hier?

    Een fanboy vind ik iemand die alles van een bedrijf maar goed vind en goed praat. Zonder dat er een fatsoenlijke technische onderbouwing van is of iemand die denkt na 2 regeltjes op wikipedia gelezen te hebben een probleem weg te slaan. Persoonlijk vind ik dat je ook kritisch mag zijn op Apple en als mensen klagen, dat het serieus genomen mag worden. Natuurlijk staat de iPhone enorm in de schijnwerpers en worden problemen uitvergroot. Aangezien ik daar zelf ook doorheen prikte heb ik dus gewoon een iPhone 5 gekocht. Maar ik staar me niet blind op alleen Apple producten. Als er dan klachten zijn dan ga ik zelf ook kijken of dat het ook echt een probleem is en bagatelliseer ik dit niet direct.

  25. @PeterT: Maak u geen illusies, er zijn ook minpunten van Apple waar ik kritisch op ben (onduidelijk garantie beleid bijvb). Maar om even terug te komen met die google link die jij ervoor geplaatst had. De meeste foto’s daarop zijn duidelijk met een Professionele Camera met peperdure lenzen gemaakt en dat vergelijken met de iphone zijn ingebouwde camera is vergezocht.

  26. Origineel geplaatst door Dekon
    @PeterT Maak u geen illusies, er zijn ook minpunten van Apple waar ik kritisch op ben (onduidelijk garantie beleid bijvb). Maar om even terug te komen met die google link die jij ervoor geplaatst had. De meeste foto’s daarop zijn duidelijk met een Professionele Camera met peperdure lenzen gemaakt en dat vergelijken met de iphone zijn ingebouwde camera is vergezocht.

    Het is overigens geen aanval op jou, maar mijn definitie van een Apple Fanboy. Ik hoop dat je het niet zo ziet. Overigens is de eerste link die ik plaatste mijn eigen foto genomen met een Sony Nex-5n met de standaard kit lens 18-55mm. Foto is onbewerkt, alleen iets kleiner gemaakt. Natuurlijk vergelijk ik de camera ook niet met een een digitale camera. Echter had ik dit alleen als voorbeeld genomen om te laten zien dat je mooie foto’s kan maken tegen de zon in. Iets wat volgens iemand “Geen enkele zelf respecterende fotograaf doet zoiets.”…

  27. @Dekon: Ik ben grafisch ontwerper en heb tijdens mijn opleiding 2 jaar fotografie gehad. Dus ja, ik heb er wel redelijk wat verstand van. Nu jij nog!

  28. Origineel geplaatst door AlexT
    Soms is kleurenblind zijn erg prettig…

    haha!

    Origineel geplaatst door Dekon
    @PeterT Maak u geen illusies, er zijn ook minpunten van Apple waar ik kritisch op ben (onduidelijk garantie beleid bijvb). Maar om even terug te komen met die google link die jij ervoor geplaatst had. De meeste foto’s daarop zijn duidelijk met een Professionele Camera met peperdure lenzen gemaakt en dat vergelijken met de iphone zijn ingebouwde camera is vergezocht.

    Respecterende fotograaf had Dekon het over, niet over een iphonefotograaf 😉

    Voor zover je nog wilt testen met je iphone:

    Strepen door de zon ontstaan zover mij bekend is door in een bepaalde hoek tot de zon te fotograferen. recht tegen de zon in is dus geen probleem maar meer wanneer het licht schuin in je lens schijnt. Ik denk dat het ook meer een effect is van reflectie op de zilveren ring rond het lensje van de iphone.. fotografeer maar eens met je iphone onder een halogeenspotje.

  29. (Red.) Verwijderd.

  30. (Red.) Verwijderd.

  31. (Red.) Verwijderd.

  32. (Red.) Verwijderd.

  33. Ik heb dit ook bij mijn iphone 4, altijd gehad. Hoewel het daar meer roodachtig is. En idd ook bij mn dslr en compactcamera, weliswaar minder maar ook aanwezig

  34. Ik heb even goed naar het probleem gekeken als fotograaf zijnde. Het probleem is ontstaan omdat de lens dichter op het glas ligt. Bij de iPhone 4 of 4S lag de camera iets dieper in de behuizing wat een soort zonnekap creëert. Probeer aan de zijkant of bovenkant maar een visitekaartje te leggen zo dat je die net niet op de foto ziet en beweeg de camera dan naar een lamp of zon. Je zult zien dat je dan geen last hebt van de purple fringing. Conclusie we hebben een zonnekap nodig 😀

  35. Heb m’n iPhone 5 net binnen en eventjes getest maar krijg geen paarse waas. Zelfs niet als ik recht in de zon fotografeer. Prima dus.

  36. Maar waarom dan paars
    Filtereffect ?

  37. Of andere camera’s dit fenomeen ook kennen is niet van belang, prijsklasse ook niet. Alle cameralenzen hebben specifieke “afwijkingen” die soms zelf heel mooi zijn. Maar in dit geval lijkt de iPhone4 gewoon betere plaatjes te maken en de paarse gloed is te prominent aanwezig in sommige situaties. Dat is dus een regressie in kwaliteit, dat hoef je niet goed te praten. Reken maar dat bij de eerstvolgende update van de iPhone dit euvel verholpen is, early adaptors zijn bij Apple vaak het in het nadeel (death-grip, screen bleed etc).

  38. Zie hier voor een vergelijking waarbij zowel de 4S als een Nikon D300 erg een last van hebben en de 5 wel.

  39. Dit is geen bug maar een feature!

  40. Kom op zeg.

    Het is al sinds jaar en dag bekent dat tegenlicht opnames effecten geeft, niet alleen digitaal maar ook al in het analoge tijdperk.

    Alleen hele goede en dure objectieven kunnen dit verschijnsel tot een minimum beperken

    En jullie verwachten dat een iPhone 5 zo’n goed en duur objectief heeft.

    We praten dus over een objectief van €1000.00 of meer.
    En om zo’n objectief wil je ook nog eens een telefoon gebouwd willen hebben waar je spelletjes op kan spelen, en als het je uitkomt ook nog mee kan bellen.

    Als je echt mooie foto’s wilt maken ga dan voor een goede digitale camera. De Iphone is voor gelegenheids-foto’s.

  41. Hier ook alles paars op het binnenhof in Den Haag.

  42. mischien is het een productie fout in een aantal toestellen.. hoorde ook dat schermen in andere fabrieken zijn gemaakt.. of at er mee te maken heeft

    zie het probleem

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.