Reacties voor: ‘Apple overweegt 24-bit bestanden in iTunes Store aan te bieden’

Apple zou volgens CNN in gesprek zijn met platenlabels om muziek met een hogere geluidskwaliteit (24 in plaats van 16 bit) in de iTunes Store te gaan aanbieden.
Michel Lusthof -

Reacties: 14 reacties

  1. Zonde van het geld, het verschil hoor je toch niet. En degene die beweren van wel: placebo-effect.

  2. Origineel geplaatst door PranaZonde van het geld, het verschil hoor je toch niet. En degene die beweren van wel: placebo-effect.

    lekker genuanceerd. Je vindt het vast niet erg als ik en vele met mij een andre mening zijn toegedaan.

  3. @prana: je hoort t verschil inderdaad niet als je een simpel logitech home cinema hebt.. Als je werkt met studio monitors, je eigen muziek maakt (geen mix, maar elke lijn zelf produceerd) je slaat ze op in standaard 24bit en dan ga je ze comprimeren tot mp3 (16bit) om het te luisteren op je hifi, hoor je toch zeker geluidsverschil, hoe goed je boxen ook zijn.. (zelfs op de monitors hoor je t..) dus jou placebo is niet waar, kom gerust een keer langs, of bij een andere studio..

  4. Origineel geplaatst door Neptune1
    Origineel geplaatst door PranaZonde van het geld, het verschil hoor je toch niet. En degene die beweren van wel: placebo-effect. lekker genuanceerd. Je vindt het vast niet erg als ik en vele met mij een andre mening zijn toegedaan.

    in zoverre heeft Prana gelijk, dat hij het met zijn matige geluidsinstallatie waarschijnlijk inderdaad niet hoort. Maar als je een goede installatie hebt waar echt kwaliteit doorheen gaat, hoor je het verschil wel degelijk.

  5. nee, ik hoor het verschil ook niet!

  6. Origineel geplaatst door Prana
    Zonde van het geld, het verschil hoor je toch niet. En degene die beweren van wel: placebo-effect.

    Ben ik absoluut niet met je eens.
    Ikzelf hoor het niet, maar ik vergelijk het met koken op niveau.

    Jij proeft aardappelpuree
    Een redelijk goede kok proeft dat er iets van een knol is toegevoegd.
    Een sterrenkok proeft welkje knol, waar en wanneer die geoogst is etc. dit heet smaak nuances.

    Het komt er op neer dat je er aanleg voor moet hebben en getraind in moet zijn.
    En natuurlijk in geval van muziek de juiste apparatuur.
    Bij hujn moet je niet aankomen met de koptelefoon van apple. Welke voor mij echter voor dagelijks gebruik goed genoeg is.

  7. Origineel geplaatst door Prana
    Zonde van het geld, het verschil hoor je toch niet. En degene die beweren van wel: placebo-effect.

    Ik denk dat dat te maken heeft met de muzieksoort. Bij klassiek zul je het WEL horen, bij hardstyle of hardrock zal dat minder zijn…

  8. Prana heeft gelijk. Dit hoor je alleen met goede professionele apparatuur (en dan bedoel ik nog niet eens zo’n hele dure particuliere set). Zelfs dan hoor je het nog niet eens met zekerheid, want dan ligt het nog aan de manier van produceren en masteren.

    Muziek wordt qua dynamiek zo verkracht tegenwoordig om de muziek zo luid mogelijk te laten klinken. 24bit heeft daarom veelal geen zin. 16bit heeft namelijk al een dynamisch bereik van 96dB. Veel meer dan 96dB dynamisch bereik heeft een muziekstuk sowieso vrijwel nooit. Dus ook al heb je meer bereik om het af te spelen is het hoogst hoogstwaarschijnlijk dat er nog steeds geen verschil te merken is.

    Hierbij laten we even buiten beschouwing dat de oren van de meeste mensen niet zo goed zijn om verschil te onderscheiden, tussen het huidige aanbod van muziek in de iTunes Store en hun 24bits tegenhangers.

    Groot voordeel is wel dat als dit aangeboden wordt, het in 1 klap een enorm lossless aanbod zal genereren, wat voor mij veel meer waard is dan de 16bit-24bits verandering.

    @leon: dat hoeft niet, er kan net zoveel (of zo weinig) dynamiek in een hardstyle stuk zitten als in een klassiek stuk

    @Chris: dat op productieniveau 24bit goed is om te produceren, wil niet zeggen dat het uiteindelijke formaat wat in de iTunes Store staat ook nog verschil zou hebben met de 16bits versie. Dat is juist het probleem met veel hedendaagse mastering.

  9. “ongecomprimeerde 24-bit bestanden”
    Dat lijkt me stug. Lossless gecomprimeerd lijkt me logischer. Zou wel erg cool zijn (lossless), maar natuurlijk geen flac 🙁 (maar Apple eigen lossless formaat)

  10. @julian: Met ongecomprimeerd wordt dus lossless bedoeld hier. En als het lossless is kun je het dus zonder kwaliteitsverlies omzetten naar flac als je dat zou willen. Dus dat is helemaal niet zo 🙁 🙂

  11. Tip: koop een dure aparte DAC converter en je hoort het wel.

  12. Origineel geplaatst door leon: Ik denk dat dat te maken heeft met de muzieksoort. Bij klassiek zul je het WEL horen, bij hardstyle of hardrock zal dat minder zijn…

    Klopt. Vooral bij akoestische muziek hoor je het wel degelijk. Juist hele subtiele nuances maken het dynamische verschil tussen stilte of muziek. Vooral strijk- en snaarinstrumenten hebben veel baat bij 24-bits weergaven. Hoef je niet eens een high end installatie of wonderoren voor te hebben hoor! Maar belangrijk hierbij is ook dat het lossless is. Je moet maar een een mp3tje beluisteren van een akoestisch gitaarstuk onder de 320 kbps, is niet om aan te horen en zit vol met artifacts.

    Ja laat maar doorkomen die 24-bits versies!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.