Margrete Vestager

Reacties voor: EU concludeert: ‘Apple overtreedt Europese concurrentieregels’

EU-topvrouw Margrethe Vestager heeft bekendgemaakt dat Apple de Europese concurrentieregels overtreedt. Dat is de conclusie na een uitgebreid onderzoek. Het draait om oneerlijke concurrentie ten opzichte van bedrijven als Spotify.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 35 reacties

  1. Als Spotify dit wint, gaan dan de abo kosten ook weer omlaag??! 😇

  2. Wel grappig dat het model dat apple gebruikt eigenlijk overal gebruikt wordt, of het nu op de playstation/xbox is, of gewoon in een winkel.

    De keuze is toch aan spotify of ze wel of niet dat product voor de
    Iphone gaan uitbrengen, laat gewoon de markt zn werk doen, als niemand meer onder de apple regels wil verkopen, dan moet apple dit vanzelf aanpassen..

    Alleen valt er heel veel geld te verdienen als je iets voor apple uitbrengt, omdat apple gebruikers wel betalen voor hun software… en dus blijft voor de meesten de huidige apple regelgeving lucratief genoeg om heel veel geld te verdienen.

  3. Origineel geplaatst door Johan
    Als Spotify dit wint, gaan dan de abo kosten ook weer omlaag??! 😇

    Daar ga ik wel van uit. Ze doen het voor de consumenten, toch?

  4. Trouwens de enige die kan bepalen of apple regels overtreed is een onpartijdige rechter

  5. @Johan: Hoezo betaal jij meer voor Spotify? Je kan via Spotify gewoon een abonnement afsluiten en die dan op je Apple devices gebruiken. Alleen als je via Apple betaalt betaal je iets meer.

    Ik hoop zelf niet dat EU wat kan veranderen, ik kies juist Apple omdat ik het vrije systeem van Android niks vind.

  6. Ongeacht aan welke kant je staat, het is goed voor de consument, dat dit gebeurt.

  7. Ik hoop dat apple weer wint zoals ze altijd wel doen, maar apple kan best het wat meer toegankelijker maken voor anderen wat ze waarschijnlijk ook weer gaan doen wat anders gaat die zielige EU weer zeiken.

     Think Different ✌🏻🔥

  8. Ook flauw van Apple dat ze Spotify op de Apple Watch niet een download functie laten hebben. Hierdoor word je eigenlijk gedwongen om tijdens het hardlopen Apple Music te gebruiken (waar je wel muziek kan downloaden)

  9. Origineel geplaatst door Henk
    Ook flauw van Apple dat ze Spotify op de Apple Watch niet een download functie laten hebben. Hierdoor word je eigenlijk gedwongen om tijdens het hardlopen Apple Music te gebruiken (waar je wel muziek kan downloaden)

    Daarom hardloop ik niet…

  10. Ik verwacht dat het vooral symbolisch gaat zijn als je kijkt naar het verleden. Microsoft is meerdere keren schuldig bevonden en de “straf” was tijdelijk (browser keuzevenster) en kleinschalig. De oorzaak aanpakken (concurrentiebeperkende deals met fabrikanten) heeft de EU niet gedaan. Misschien dat er als “oplossing” een keuzescherm in IOS of een (tijdelijk) extra laag tarief.

  11. Origineel geplaatst door Henk
    Ook flauw van Apple dat ze Spotify op de Apple Watch niet een download functie laten hebben. Hierdoor word je eigenlijk gedwongen om tijdens het hardlopen Apple Music te gebruiken (waar je wel muziek kan downloaden)

    Origineel geplaatst door Karst

    Daarom hardloop ik niet…

    Hahahahaha 🤣👍🏻

  12. (Red.) We hebben de reactie van Apple en de Coalition for App Fairness toegevoegd.

  13. @Henk: Daarvoor moet je toch echt bij Spotify zijn…

  14. Ik heb er dan ook geen enkel probleem mee dat Apple deze regels hanteert, wil je bij onze Apple club horen dan moet je er ook voor betalen (doen wij ook)

    Zijn ze in de Eu nu helemaal de weg kwijt? Apple moet vooral doorgaan met dit verdienmodel, wij als Apple liefhebbers betalen graag wat meer voor een stabiel en privacy geborgd systeem, wil spotify bij de club horen en hiervan profiteren dan zullen ook zij in de buidel moeten tasten, voor mij in ieder geval nooit spotify!

  15. Ik hoop dat Apple een platform naast de AppStore zet, voor al die jankers. Kijken welk platform de winnaar wordt. Apple doet een hoop om de AppStore veilig te houden, en ja, dat kost geld.

  16. Origineel geplaatst door Jan
    Ik hoop dat Apple een platform naast de AppStore zet, voor al die jankers. Kijken welk platform de winnaar wordt. Apple doet een hoop om de AppStore veilig te houden, en ja, dat kost geld.

    Mwah, Apple doet een hoop om vooral veel geld te verdienen. De App Store heeft genoeg apps die discutabel zijn met idiote abo prijzen. Vorig jaar per ongeluk een planten herkenning app geïnstalleerd met een abo van een tientje in de week! Gelukkig zelf op tijd ontdekt…

    Natuurlijk is het Apple ecosysteem veiliger dan de Android bonanza maar laten we niet vergeten waarom Apple dit doet: niet voor de consument maar voor hun winst en aandeelhouders… het is geen ideële organisatie! En ook geen consument vriendelijke!

  17. Origineel geplaatst door Karst
    Daarom hardloop ik niet…

    Precies… eerste wereld problemen…😇

  18. Ik vind de AppStore ook heel fijn omdat Apple checkt of Apps wel veilig en betrouwbaar zijn. En daar hoort inderdaad een prijs bij, zoals Apple aangeeft. Dus blokkeert Apple betaalmogelijkheden buiten de AppStore om. Prima.

    De aanklacht gaat echter over iets anders: de verplichting dat ook streaming content betaald moet worden via de AppStore. Dat is dus heel iets anders dan Apps aanbieden binnen een store waarvoor Apple kosten maakt. Immers als je luistert naar muziek via de Spotify iOS App, dan gaat dat geheel buiten Apple servers om.

    Dus ik denk dat de EU voor streaming content wel een terecht punt heeft.

  19. @Rob Oost: Ik als Apple gebruiker herken mij absoluut niet in jouw stelling.
    Als de EU hiermee een precedent schept dan zal dat naar meerdere markten doorwerken, dus alleen maar goed voor de consument.
    Als je graag meer wil betalen, dan zou ik zeggen succes met doneren.
    En nee, het openbreken van dit verdienmodel zal vrij weinig zeer doen bij Apple, ze zullen alleen weer scherper moeten zijn op de markt en 1900 miljard waard zijn in plaats van 2000 miljard.

  20. @Andere Jordy: Vorige week kondigde Spotify aan dat alle prijzen omhoog gaan.
    In dit stuk gaat het erom dat ze willen dat Apple hun anders gaat behandelen zodat ze kosten kunnen drukken.
    Als dat lukt, dan kunnen ze de prijzen toch weer terug draaien?? Of worden alleen de aandeelhouders er beter van?? 😉

  21. @Leon: Precies dat verschil. Er is een verschil tussen het beheren van een app store en het afromen van abonnementsgelden.
    Wat Apple voor die 30 % doet is niet meer dan het verwerken van een financiële transactie. Credit card bedrijven doen dat voor een fractie daarvan. Apple vraagt het omdat het kan en zet ontwikkelaars onder druk om mee te gaan in het abonnementenmodel.

  22. Origineel geplaatst door Wim
    @Leon: Precies dat verschil. Er is een verschil tussen het beheren van een app store en het afromen van abonnementsgelden.

    Wat Apple voor die 30 % doet is niet meer dan het verwerken van een financiële transactie. Credit card bedrijven doen dat voor een fractie daarvan. Apple vraagt het omdat het kan en zet ontwikkelaars onder druk om mee te gaan in het abonnementenmodel.

    Je doet net alsof Apple de enige is die dit doet. Dat creditcard bedrijven weinig vragen betekent niet dat het de norm is. 30% is vrij normaal.

  23. @Wim: het betreft natuurlijk niet enkel het verwerken van een transactie. Het gaat hier ook om de hosting van de appstore, onderhoud aan deze servers, het ontwikkelen van de appstore zelf en deze bijhouden. Het hosten van de IPA’s en bij update deze wereldwijd kunnen pushen, het hosten van de afbeeldingen, video’s etc.

    Wat denk je dat dit op wereldwijde schaal kost? Tuurlijk zit daar ook een stukje winst in, Apple is geen liefdadigheidsinstelling. Veel bedrijven vergeten even dat de installbase en zeker ook de welwillendheid om te betalen voor goede content op iOS vele malen hoger is dan op Android.

  24. @Indie De Groot: Haha ja hoor

  25. Goede zet dat ze dit aanpakken, waarom niet zo als op de mac, dat je kunt kiezen of je de store wilt gebruiken of dat je direct van de leverancier je software koopt, dan heb je als consument de keuze en zal er ook meer concurrentie komen. Een gesloten systeem is op de lange termijn altijd nadelig voor de consument.

    Nog beter zou zijn als ze hard en software zouden splitsen, er wordt in Amerika al steeds harder geroepen dat Apple opgesplitst moet worden.

    Ik snap dat mensen het gesloten eco systeem prettig vinden, maar het moet altijd een vrije keuze zijn.

  26. Origineel geplaatst door Robert-Jan Van Kuppeveld
    Goede zet dat ze dit aanpakken, waarom niet zo als op de mac, dat je kunt kiezen of je de store wilt gebruiken of dat je direct van de leverancier je software koopt, dan heb je als consument de keuze en zal er ook meer concurrentie komen. Een gesloten systeem is op de lange termijn altijd nadelig voor de consument.

    Nog beter zou zijn als ze hard en software zouden splitsen, er wordt in Amerika al steeds harder geroepen dat Apple opgesplitst moet worden.

    Ik snap dat mensen het gesloten eco systeem prettig vinden, maar het moet altijd een vrije keuze zijn.

    Ik kies juist voor Apple omdat het “gesloten“ is…🤷🏻‍♂️

  27. @Robert-Jan Van Kuppeveld: Dat is heel simpel wil je geen gesloten systeem koop je Android

  28. @freddy: Je houdt helemaal niet meer te gaan betalen, niemand deint Spotify’s zijn gebruikers abbo af te sluiten via app store.
    Je ben gewoon vrij om Spotify/ netflix etc buiten de App Store om af te rekenen, dan alleen app downloaden en klaar.

    Zo betaal je gewoon normale bedrag wat Spotify vraagt, en niet het bedrag inclusief Apple percentage.

    Dus nee we worden er niet beter van

  29. @Rob Oost: Apple is geen club, Apple is een commercieel bedrijf dat (naar mijn mening) prachtige producten maakt en tegelijkertijd op een agressieve en soms onrechtmatige manier andere bedrijven uit de markt drukt. Dat kunnen ze omdat ze het platform beheersen waarop ook de software van anderen draait.
    En Apple mag gewoon haar dominantie op de smartphone markt niet gebruiken om zichzelf in andere markten te bevoordelen. Zo werkt het al tijden voor alle bedrijven en dit is nu nog maar weer eens duidelijk gemaakt door Vestager. Amerika gaat waarschijnlijk snel volgen.

    Dat een aanpassing van Apple hierin ten koste zou gaan van de beveiliging van het platform is natuurlijk onzin en alleen maar FUD van Apple. Ze kunnen hun kosten voor het platform ook op andere manieren terug verdienen en toch het platform veilig houden.

  30. Zo bijzonder dit.
    Spotify wist dat ze 30% moesten afdragen wanneer iemand via de Appstore een Spotify abonnement afneemt.
    Daar zijn ze mee akkoord gegaan en dan nu gaan klagen…?
    Hoezo oneerlijke concurrentie?

  31. Origineel geplaatst door Henk
    Ook flauw van Apple dat ze Spotify op de Apple Watch niet een download functie laten hebben. Hierdoor word je eigenlijk gedwongen om tijdens het hardlopen Apple Music te gebruiken (waar je wel muziek kan downloaden)

    Ja! Hierdoor zit ik zoals 10 jaar geleden weer albumpjes te rippen en naar iTunes te gooien..

    Origineel geplaatst door Jan
    Ik hoop dat Apple een platform naast de AppStore zet, voor al die jankers. Kijken welk platform de winnaar wordt. Apple doet een hoop om de AppStore veilig te houden, en ja, dat kost geld.

    Ja! Ik ben er mee eens dat Apple veel goeds voor de consument doet, maar sommige regels van hun zijn anticompetetief, waardoor ze zichzelf boven andere bedrijven plaatsen.

  32. Origineel geplaatst door Patrick
    @Indie De Groot: Haha ja hoor

    Dus bij Playstation, Microsoft, Nintendo, Bol.com, Amazon etc betaal je geen 30%? 🥲. Er zijn heel veel bedrijven die 30% hanteren. En de meeste bedrijven die 30% hanteren zijn ook vaak grote bedrijven. Hebben ze iets gemeen? 🤔

  33. Spotify werkt toch samen met Facebook?
    Moet ik nog meer vertellen?
    Ik ben overgestapt op  Music; heerlijk.

  34. Origineel geplaatst door Bart Willeman
    Ongeacht aan welke kant je staat, het is goed voor de consument, dat dit gebeurt.

    Leg die maar eens uit
    Ik zie mijn voordeel niet als  gedwongen wordt hun eco systeem te openen voor jan en alleman.
    Ik wil dat het gesloten blijft en  controles blijft uitvoeren op apps zodat het ecosysteem veilig blijft.

  35. @KVDB: De beste producten maken en het nog kunnen gaan uitleggen voor de rechter, das een 2pk vergelijken met een Mercedes .

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.