Reacties voor: Apple publiceert open brief aan Europese Apple-gemeenschap

Apple heeft een open brief aan Europa gepubliceerd, waarin ze uitleggen hoe Apple in Europa tot grote bloei is gekomen dankzij investeringen in Ierland.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 44 reacties

  1. Met dit soort reacties genereert Apple geen extra sympathie denk ik. 13 miljard over zoveel jaren is niet in verhouding met wat ze binnen haalden en hielden, niet alleen in Ierland. Apple, je kwam er jaren mee weg, nu op de blaren zitten zoals ook die andere US boys Amazone, Starbucks, HP etc etc.

  2. Ja… gewoon belasting betalen zoals iedereen zou moeten doen.

  3. Dit laat idd zien wat voor graaiers het werkelijk zijn. Maar voor mij was dat al duidelijk toen de iPhone 6s 16GB! uitkwam. Ik ben er wel klaar mee.

    Mooi bedrijf, maar beetje erg doorgeslagen door de druk van de aandeelhouders. Blijkbaar is de grens bereikt.

  4. “We zijn altijd in Cork gebleven ook toen het slecht ging met Apple……” Gatverdamme, wees gewoon eerlijk, je kon er geld verdienen, zelfs toen het slecht ging met je bedrijf. Als dat niet t geval was was je al lang vertrokken naar een ander belasting paradijs.

  5. Weinig overtuigend, deze brief. Komt een beetje schijnheilig op mij over. En inderdaad, dit zal ook andere grote bedrijven treffen.

  6. Heerlijk van die ” ik heb een mening ” posts hier zonder dat men echt weet hoe het nu in elkaar steekt!…

  7. Het moet maar eens afgelopen zijn met deze (moreel verwerpelijke) praktijken. Iedereen moet belasting betalen, dus ook Apple (en andere multinationals).

  8. Denk dat Tim een lesje ‘EU voor beginners’ moet volgen. Lidstaten komen richtlijnen overeen en deze zullen altijd wel ten koste gaan van soevereiniteit. En ik denk ook niet dat Apple Cork heeft uitgekozen omdat het er zo slecht ging. Zij hebben zich hier gevestigd na uitvoerig te zijn geadviseerd door hun fiscalisten. Substance.

  9. Ik heb me niet heel erg in de kwestie verdiept, weet alleen dat niet alleen Ierland maar ook ons eigen Nederland belastingparadijzen zijn voor buitenlandse bedrijven.

    In het begin van het artikel wordt gesuggereerd dat de Europese commissie 13 miljard aan “misgelopen belastinginkomsten” wil terughalen, met terugwerkende kracht dus. Dat zou ik wel heel erg schijnheilig en verkeerd vinden. Dat is voor mijn gevoel net zoiets als wanneer de Nederlandse staat besluit om de staatsschuld op te lossen door over de afgelopen 10 jaar met terugwerkende kracht de inkomstenbelasting met 10% te verhogen, graag direct te betalen door de burgers.

    Wanneer de paradijselijke belastingregels met onmiddellijke ingang worden afgeschaft in het kader van het gelijktrekken van de regelgeving in de lidstaten, kan ik het daar alleen maar mee eens zijn. Netter zou nog zijn een datum in de nabije toekomst, bv 1 jan 2017.

  10. Het is al langer duidelijk dat Apple langzaam wegglipt uit zijn unieke positie. Het bedrijf heeft, wel of niet na het overlijden van Jobs, weinig innovatiefs getoond en is gaan doorborduren op dat wat er was, daarnaast kijkend naar wat de concurrentie doet: grotere schermen in smartphones, juist kleinere schermen in tablets en weer een nog groter scherm in een zakelijke tablet. Ik vergeet nog even de widgets en het notificatiescherm. Het unieke is er bij Apple af. Ik merk zelf ook dat ik steeds minder affiniteit heb met het bedrijf. Als mijn MacBook kapot is bestaat er een zeer reële kans dat ik eens nadenk of ik na al mijn Apple producten nog eens zoveel geld neer ga leggen. De marges zijn hoog, dus betalen die belasting. Net als elk ander.

  11. Elk land in de EU moet stoppen met belastingdeals voor grote bedrijven. Als ik een winkel begin moet ik de volle pond betalen. Dat zal ik doen omdat ik weet dat wij hierdoor een goede infrastructuur hebben, onderwijs etc etc. Bedrijven als Amazon en Starbucks die jarenlang “verlies” hebben gedraaid in het Verenigd Koninkrijk maakten misbruik van geschoolde arbeiders, openbare wegen om zo hun boeken en onder de marktprijs te verkopen (Amazon) waardoor kleine boekwinkels failliet gingen.

    Over terugdraaien van belastingdeals ben ik het niet helemaal eens maar wél dat zulke bedrijven gewoon mee horen te doen zoals alle andere kleine en middelgrote bedrijven die wel normaal belasting betalen.

  12. Wederopbouw? Toen ik een Apple ][ onder mijn vingers had was de wederopbouw al wel heel ver gevorderd.
    Of bedoelen ze alleen Ierland, waar ze minimaal (€5 per €1.000.000 omzet) hebben bijgedragen?

  13. Apple gaat helemaal niks terug betalen 😎 Ierland staat nu ook achter Apple. Dit gaat net zo aflopen als de Europese micro USB oplader verplichting.

  14. Er zijn hier vandaag genoeg schijnheilige reaguurders. Jongens, even eerlijk zijn ten opzichte van jezelf. Als jij volkomen legaal geld kunt besparen dan doe jij dat ook! Stel je loopt in een winkel en je ziet een door jouw gewenst apparaat voor een kwart van de prijs, wees eerlijk, dan zeg jij niet, “Nee meneer de verkoper. Dat ga ik niet betalen. Ik geef u de volle prijs voor uw apparaat. Dat is toch eerlijk? Ik ga u en uw personeel niet belazeren door gebruik te maken van de aanbieding. Weet u wat, ik ga naar uw concurrent toe om daar het volle pond te betalen!”.

    In dit geval is Apple (en Microsoft, Facebook, en Google, en wat er nog maar meer in Ierland zit) gewoon gaan shoppen. Welk land binnen de EU dat toegang heeft tot de gemeenschappelijke markt heeft voor mij de meest aantrekkelijke deal, in belastingtechnische zin.

    Op Macrumors is al gezegd “Apple’s tax arrangements with Ireland date back to the 1980’s when the tech industry was expanding and wasn’t the powerhouse multi-million dollar machine it is today.
    While tax legislation for other industries has been adjusted over the years, Apple *somehow* kept paying a tax rate which was still pretty much an incentive to what was back then a developing industry.

    It’s a tricky situation because the Irish government should have revised the law, but they didn’t so, while Apple hasn’t been tax evading illegally, it has been given a privileged tax arrangement. ”

    Is het smerig? Een beetje. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat iedereen dit doet. Je gaat shoppen om het minste te hoeven te betalen. Als je toch iets de schuld wilt geven dan moet je de Ierse overheid aankijken. Die heeft Apple (e.a.) de deal aangeboden. Dat Apple, Facebook, Microsoft, Google daar (legaal) gebruik van maakt, tja, vreemd he?

  15. @Richard: Hypocriet? Jij en ik kunnen geen afspraken met de Belastingdienst maken over hoeveel belasting we moeten afdragen. Daarnaast kan Apple, net zoals jij en ik, kortingen bedingen bij aanschaf van goederen.

  16. Hmm, het klinkt wat slijmerig. Ik kan alleen te weinig zeggen over de kwestie. Het is 99% emotie en misschien 1% dat ingaat op d kern: wel of niet fout. Apple zegt van niet, Ierland zegt van wel. Kijk, als Apple altijd heeft gehandeld naar de legale afspraken (zoals Tim het nu profileert), en Ierland komt daar nu op terug door verandering in belastingstelsel, dan klopt het niet. Je kan niet een wet aanpassen en met terugwerkende kracht zeggen: kijk, je moet meer betalen want volgens deze wet is dat toen niet goed gegaan.

    Als er daadwerkelijk juridische bewijzen zijn dat Apple het verkeerd heeft gedaan en ze kunnen het hard maken, dan zijn ze het bokje. Tim Cook zegt het zelf al: belastingen binnen multinationals zijn complex. Voordat dit helder is ben je wel ff verder… zeker als Apple een club juristen uit de kast trekt en er een welles nietes spelletje van maakt.

    Ben benieuwd…

  17. Origineel geplaatst door N.
    @Richard: Hypocriet? Jij en ik kunnen geen afspraken met de Belastingdienst maken over hoeveel belasting we moeten afdragen. Daarnaast kan Apple, net zoals jij en ik, kortingen bedingen bij aanschaf van goederen.

    Heeft er totaal niks mee uit te staan. Stel dat de Belastingdienst je die mogelijkheid *wel* aanbiedt, dan ga jij niet zeggen, “nee meneer de Belastingdienst. Daar maak ik geen gebruik van”. Wees eerlijk. In dit geval is de Belastingdienst, Ierland. En die biedt bedrijven die mogelijkheid. Simpel. Natuurlijk maken bedrijven hier gebruik van. Is dit eerlijk? Tja, daar valt eigenlijk weinig van te zeggen. Maar dan moet je naar de juiste partij kijken. Ierland in dit geval.

  18. Apple moet niet zo zielig doen. Door het belastingvoordeel moeten burgers meer belasting betalen om middelen waar de maatschappij een algemeen belang bij heeft te financieren.
    Als iedereen gewoon zijn belasting afdraagt, dus ook de (grote) bedrijven, hoeven we collectief minder af te dragen. Er zal ook gelijkheid zijn waardoor niemand benadeeld wordt. Apple gebruikt oneigenlijke argumenten. Ik heb liever dat iemand een paar cent meer voor zijn iPhone betaald dan dat mensen die andere keuzes maken meer belasting moeten betalen voor het algemeen belang.
    Gewoon betalen Apple en alle andere bedrijven die deze voordelen hebben ook. We kunnen dan al het geld voor Griekenland eindelijk weer eens terug geven aan de burgers van de EU. De concurrentiepositie voor de kleinere ondernemingen wordt dan ook hersteld en dat is goed voor het stimuleren van de economie als geheel.

  19. Origineel geplaatst door N.
    @Richard: Hypocriet? Jij en ik kunnen geen afspraken met de Belastingdienst maken over hoeveel belasting we moeten afdragen. Daarnaast kan Apple, net zoals jij en ik, kortingen bedingen bij aanschaf van goederen.

    Elk bedrijf kan dit. Sterker nog, elk internationaal bedrijf _moet_ dit doen. Als een internationaal bedrijf zaken wil doen in de EU, dan moet het kiezen waar het de ‘zetel’ heeft en waar de EPC zit (European Profit Centre). Daar moet het belasting over heffen.
    Dat dit voor Apple in Ierland erg gunstig uitpakte, tja dat was beleid aldaar. Apple zit daar al jaaaaarrreeeen.

  20. @Richard: Precies dit. Er is een wereld van verschil tussen belasting ontduiken en belasting ontwijken. Ze moeten in de EU alles rechttrekken, maar ik kan me niet voorstellen dat dit met terugwerkende kracht kan en mag

  21. Cook is wel één van mijn helden. Ik vind hem belangrijker voor Apple dan Steve Jobs ooit was. Niet zozeer voor de innovatie maar meer om Apple een rendabel bedrijf te maken waar de bomen tot in de hemel groeiden. Wat dat betreft is het Cook die Apple groot maakte, niet Jobs.

    Maar hier gaat Cook grandioos de fout in. Natuurlijk probeert elk bedrijf de beste deals te sluiten die het kan. Prima. Dat Ierland destijds deze voorwaarden bood ook prima. Dat Apple daar maximaal gebruik van maakt ook prima. Maar beide partijen wisten ze dat ze iets deden wat op het randje van het toelaatbare was. Beide partijen wisten donderspoed dat er een dag zou kunnen komen dat ze teruggefloten zouden worden door de EU. En terecht. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat hele doorzichtige verhaaltje van de economie in Ierland uit het slop trekken slaat natuurlijk kant noch wal. Anders zou Apple al lang alle producten vervaardigen in de EU en de VS. We doen toch geen zaken met de Chinezen omdat ze zo aardig zijn of omdat ze zo lekker eten hebben. We gebruiken China omdat we daar voor een habbekrats kunnen produceren. Daar profiteren we ook van en houdt de prijzen betaalbaar.

    Maar Apple moet niet lopen mauwen. Gewoon betalen net als ieder ander. Wij betalen ook dik voor de Apple producten en de winsten die Apple maakt zijn al jaren exorbitant hoog. En anders halen ze hun kapitaal maar naar de VS. Daar wrijft de Amerikaanse belastingdienst zich al in zijn handen want die willen alsnog gewoon 50% inhouden. Succes Apple. Leuk plannetje maar het is mislukt. Overigens deed Nederland ook jaren hetzelfde dus we zijn hier ook niet Roomser dan de paus.

  22. There is an app for that: Tax Apps Ireland

  23. Origineel geplaatst door N.
    @Richard: Hypocriet? Jij en ik kunnen geen afspraken met de Belastingdienst maken over hoeveel belasting we moeten afdragen. Daarnaast kan Apple, net zoals jij en ik, kortingen bedingen bij aanschaf van goederen.

    Origineel geplaatst door Gabor
    Elk bedrijf kan dit. Sterker nog, elk internationaal bedrijf _moet_ dit doen. Als een internationaal bedrijf zaken wil doen in de EU, dan moet het kiezen waar het de ‘zetel’ heeft en waar de EPC zit (European Profit Centre). Daar moet het belasting over heffen.
    Dat dit voor Apple in Ierland erg gunstig uitpakte, tja dat was beleid aldaar. Apple zit daar al jaaaaarrreeeen.

    Ja omdat daar het meest gunstige tarief gehanteerd werd. Als je al van een tarief kan spreken. Jammer maar Ierland bevoordeelde zo bedrijven ten opzichte van andere bedrijven. En dat mag gewoon niet. Dat wist Apple. Dat wist Ierland. Maar je kan het proberen. Nu niet meer dus want de EU maakt korte metten met dit soort praktijken. Geloof me, Apple’s advocaten hebben al bij het maken van de deal gewezen op de gevaren dat dit als een boemerang kon terugkomen. Maar je kan het ze niet kwalijk nemen om het te proberen. Het is geen misdrijf of zo. Maar moreel klopt het voor geen meter. Een bedrijf dat zogenaamd het moraal zo hoog in het vaandel heeft weet ook dat dit eigenlijk niet klopt dat je bevoordeeld wordt. Dat verhaal over de economie uit het slop trekken is dikke onzin natuurlijk. Dat was ‘part of the deal’.

  24. @WvB22: Ik had het niet beter kunnen verwoorden. 😊

  25. Apple betaalde € 50 euro belasting over 1 miljoen euro winst, dan vindt ik het heel terecht dat ze worden aangepakt.

    En dan de volle pot pakken over onze rug.

  26. Benieuwd hoe de reacties zouden zijn moest het bedrijf oPeer zijn…
    13 miljard!
    26 miljard gulden
    52 miljard belgische frank

    en dan nog zeggen… ‘t ja als het kan, waarom niet…

    you must be kidding

    (Straks schrijven we nog dat Samsung hier achter zit 🙁 )

  27. Vind je het terecht dat Apple moet betalen en verwerp je hun standpunt, en speel je in gedachten daardoor geen Apple producten meer te kopen, wees dan consequent: Koop of stream in het vervolg geen muziek van bijvoorbeeld de Stones en U2. Immers zij hebben een belastingdeal met Nederland. Berlusconi vestigt zich binnenkort ook hier. En vergeet dan niet al je cd’s van U2 in de prullenbak te gooien.

  28. Euhm, moreel gezien misschien niet acceptabel, maar wat een engeltjes hier zeg, bullshit. Iemand doet je een voorstel om juist bij hun, in hun land te investeren in het opzetten van een vestiging voor Europa. Ze hadden de beste voorwaarden destijds (en nog steeds op een legale manier). Vergelijk het als met een offerte opvragen bij verschillende bouwbedrijven. Dan kies je toch ook voor degene met de beste voorwaarden in jouw ogen. Dan vraag je, je niet af hoe betaalt dat bedrijf z’n personeel etc. En is het wel moreel wat ik doe, je doet niets illegaala toch? Het verhaal eromheen is misschien bullshit. Maar daar gaat het hier niet om. En iedereen die hier loopt te zeuren over de absurd hoge prijzen voor Apple producten, kom op zeg! Apple heeft je toch ook niet verplicht het te kopen! Of zijn ze dat ook nog schuld? Niks met terugwerkende kracht terug betalen, vanaf een nieuwe wet maar niet eerder.

  29. De emoties lopen inderdaad hoog op in de discussie. Op weg naar huis hoorde ik een belastingdeskundige, die over deze kwestie geïnterviewd werd op BNR Business News Radio. Hij zei dat nog altijd de wetgeving van 1958 geldt binnen de EU. Dat daar niets aan is veranderd, maar dat de interpretatie van de wetten is veranderd. We zijn anders gaan denken over belastingvoordelen voor grote bedrijven. Dat vonden we (= de politici, maat ook de samenleving) vroeger normaal, maar nu zijn we er anders over gaan denken. Kritischer.
    Daarom worden nu de voordelen voor grote bedrijven aangepakt. Die bedrijven en dus ook Apple hebben altijd voldaan aan de wet en de afspraken die er met de belastingdienst van het land van vestiging zijn gemaakt. Dan kan je dus niet zomaar achteraf gaan zeggen “oude regels denken we nu anders over, dus ga nu maar ineens meer betalen en zelfs met terugwerkende kracht.

    Dat is onjuist. Dan moet je eerst de regels veranderen en dan vanaf dat moment bedrijven meer laten betalen, als je vindt dat dit nodig is.

    Stel je voor dat de belastingdienst tegen ons allemaal zou zeggen: we denken nu anders over de regels uit het verleden, dus betaal ons nog maar even 20.000 euro per persoon over de afgelopen 20 jaar erbij. Geweest is geweest. Je kunt volgens mij alleen tarieven en regelingen voor de toekomst veranderen.

  30. Of dat het geheel volgens de regels is betwijfel ik. De groenteboer om de hoek komt er namelijk niet mee weg als die maar 0,005% belasting over zijn inkomsten wil betalen.

    Die brief van Cook is lachwekkend. De enige reden dat ze in Cork zitten is vanwege de belastingvoordelen. Anders zouden de iPhones gewoon in de VS gemaakt kunnen worden in plaats van in het veel voordeligere China.
    Als je maar 0,005% belasting betaalt kun je moeilijk beweren dat het een normale situatie is. Gelukkig ontstaat er steeds meer weerstand tegen en hopelijk wordt dit wereldwijd opgelost.

  31. @Edwin: kan je hier meer over kwijt?

  32. Nou met terugwerkende kracht kan wel zeker. Apple is niet de eerste die aangepakt wordt. Er zijn eerder Amerikaanse bedrijven aangepakt die een flinke naheffing kregen en gewoon moesten betalen. Wat Ierland (en ook Nederland, Luxemburg etc) deed is gewoon niet eerlijk. In plaats van het land te kiezen wat het beste diensten levert (qua arbeid, wegen, havens, vliegvelden etc) koos Apple domweg voor het meeste interessante belastingklimaat. En dat is oneerlijk naar de rest van de EU landen en oneerlijk naar bedrijven die dat soort deals niet kunnen sluiten. 0.005% belasting is gewoon totaal niet reëel. Dat weet Apple en dat weer Ierland allebei donders goed.

  33. Origineel geplaatst door Richard
    Er zijn hier vandaag genoeg schijnheilige reaguurders. Jongens, even eerlijk zijn ten opzichte van jezelf. Als jij volkomen legaal geld kunt besparen dan doe jij dat ook! Stel je loopt in een winkel en je ziet een door jouw gewenst apparaat voor een kwart van de prijs, wees eerlijk, dan zeg jij niet, “Nee meneer de verkoper. Dat ga ik niet betalen. Ik geef u de volle prijs voor uw apparaat. Dat is toch eerlijk? Ik ga u en uw personeel niet belazeren door gebruik te maken van de aanbieding. Weet u wat, ik ga naar uw concurrent toe om daar het volle pond te betalen!”.
    In dit geval is Apple (en Microsoft, Facebook, en Google, en wat er nog maar meer in Ierland zit) gewoon gaan shoppen. Welk land binnen de EU dat toegang heeft tot de gemeenschappelijke markt heeft voor mij de meest aantrekkelijke deal, in belastingtechnische zin.
    Op Macrumors is al gezegd “Apple’s tax arrangements with Ireland date back to the 1980’s when the tech industry was expanding and wasn’t the powerhouse multi-million dollar machine it is today.
    While tax legislation for other industries has been adjusted over the years, Apple *somehow* kept paying a tax rate which was still pretty much an incentive to what was back then a developing industry.
    It’s a tricky situation because the Irish government should have revised the law, but they didn’t so, while Apple hasn’t been tax evading illegally, it has been given a privileged tax arrangement. ”
    Is het smerig? Een beetje. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat iedereen dit doet. Je gaat shoppen om het minste te hoeven te betalen. Als je toch iets de schuld wilt geven dan moet je de Ierse overheid aankijken. Die heeft Apple (e.a.) de deal aangeboden. Dat Apple, Facebook, Microsoft, Google daar (legaal) gebruik van maakt, tja, vreemd he?

    Je maakt één grote denkfout: wat andere bedrijven jouw aanbieden aan korting zal de overheid een zorg zijn. Ook al zijn dat megakortingen. Dat gaat ten koste van hun eigen resultaat, winst en aandeelhouders (en gebeurt dus niet zo vaak want de markt regelt dat wel).

    Wat een overheid doet maakt wel uit. Van een overheid mag je verwachten dat deze transparant en eerlijk zaken doet. Overheden mogen bedrijven geen steun verlenen, wat nu wel min of meer gebeurd is door Ierland.

    En laten we wel wezen: we hoeven niet echt medelijden te hebben met Apple. Ze hebben de laatste tien jaar ruim 230.000.000.000 dollar (!!!) pure winst gemaakt.

  34. Gezien de vele reactie hier maar ook op alle overige tech en social sites heeft de Apple Damage Control of te wel marketing en voorlichting zijn handen vol om de komende tijd de klanten bij zich te houden. Moge duidelijk zijn dat meer en deel van hun “fans” nu wat minder fan zijn.

  35. Begin jaren zestig nam minister Beernink en doos sigaren uit België mee zonder bij de douane daar belasting over te betalen. Dat heette ‘smokkelen’. Hij raakte daardoor in opspraak en hield toen de eer aan zichzelf en trad af. Dat getuigde van een moraal die nu nauwelijks meer bestaat. Het argument van sommigen hier dat ‘jij en ik ook zouden doen wat Apple doet’ vind ik behoorlijk treurig. Want dat geeft inderdaad aan hoe slap de ruggengraat tegenwoordig is. Wat Apple en andere bedrijven doen en wat de ‘gastvrije’ overheden doen is niet fair en ik ben blij dat een dappere vrouw in Europa dit aan de kaak stelt.

  36. Origineel geplaatst door Henk
    Gezien de vele reactie hier maar ook op alle overige tech en social sites heeft de Apple Damage Control of te wel marketing en voorlichting zijn handen vol om de komende tijd de klanten bij zich te houden. Moge duidelijk zijn dat meer en deel van hun “fans” nu wat minder fan zijn.

    Nou dat valt (wat mij betreft) ook wel mee. Ik ga er geen iPhone, iPad of iMac minder om kopen. De producten van Apple zijn gewoon prima. En als Apple beroep aantekent en wint ook prima. Dan is het kennelijk wel allemaal binnen het toelaatbare geweest. Het enige wat ik denk is dat het niet eerlijk is dat de Apple Store op het Leidse Plein (oh nee dat heet tegenwoordig geen Store meer) 0,005% winstbelasting betaalt terwijl de bakker verderop gewoon 20 of 25% winstbelasting betaalt. Dat klopt gewoon niet.

  37. Een, heerlijke, zure Apple om doorheen te bijten. Gewoon betalen en ophouden met dat geschoemel.

  38. Had Apple niet eerder eerlijker prijzen moeten voosrstellen?
    Dan doel ik op de vergelijking tussen de USD en EUR prijzen?

  39. Geen medeleiden Tim Cook, op de blaren ga je zitten, en hoe meer rechtzaken er komen des te beter voor de consulent, prijzen moeten dalen!!! Productie kost iPhone zoals ICulture eens beschreef van de 6 vorig jaar 180 euro… Cook je moest beschaamd zijn om je gezicht nog te laten zien… aftreden zo vlug mogelijk!!

  40. Ik geniet er van Apple de onder gang te zien in gaan, dat is echt fantastisch, bye bye Cook & Go… 😊😉

  41. Origineel geplaatst door Christof
    Geen medeleiden Tim Cook, op de blaren ga je zitten, en hoe meer rechtzaken er komen des te beter voor de consulent, prijzen moeten dalen!!! Productie kost iPhone zoals ICulture eens beschreef van de 6 vorig jaar 180 euro… Cook je moest beschaamd zijn om je gezicht nog te laten zien… aftreden zo vlug mogelijk!!

    “Hoe meer rechtszaken er komen, des te beter voor de consument (je zal wel geen consulent bedoelen), prijzen moeten dalen!” Hoe jij tot de conclusie komt dat meer rechtszaken in dalende prijzen gaat resulteren ontgaat me volledig. Kun je dat eens uitleggen? De meesten denken namelijk dat, omdat rechtszaken (en boetes) geld kosten, dit doorberekend zal worden aan de consumenten. Dus hogere prijzen zijn waarschijnlijker dan lagere prijzen.

  42. Origineel geplaatst door dunster
    Had Apple niet eerder eerlijker prijzen moeten voosrstellen?

    Dan doel ik op de vergelijking tussen de USD en EUR prijzen?

    Wat heeft dat te maken met dit alles dan? Was de hele situatie anders geweest als die prijzen wat dichter bij elkaar hadden gelegen. Daarbij ligt dat niet aan Apple maar ALLE producten zijn in de VS goedkoper dan in Nederland (Europa) wat onder meer te maken heeft met onze hogere btw. Het is niet zo dat prijzen hier hoger zijn omdat Apple hier meer winst wil maken.

  43. Weinig sympathie voor Apple dat in het verleden al eerder heeft laten zien, te denken dat regels (garantie) niet voor hen gelden. Wanneer je als bedrijf zoveel winst maakt (en op de bank hebt staan), en weet dat je op het randje balanceert (Ierse regels jo. Europese regels), dan klinkt zo’n ‘we doen het voor Europa en Ierland brief’ nogal hypocriet. Schrijf dan een brief aan de Commissie, in plaats van aan ‘de Europese Apple community’.

  44. Dus nu proberen ze dmv van zo’n brief de klanten voor zich te winnen? Wat een smerige actie. Wel 21% rekenen bij producten maar zelf maar 0,005% afdragen. Als de klant ook maar 0,005% werd gerekend was het eerlijk geweest. En zo’n bedrijf wil dan dat wij ze verdedigen? Steeds slechtere producten, steeds minder visie, steeds meer harken, steeds meer afzetten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.