Reacties voor: Apple start omruilprogramma Apple-lichtnetadapters vanwege schokgevaar

Apple roept verschillende opladers voor de Mac en iPad terug in verband met schokgevaar. Ook in Europese landen zouden deze opladers verkocht zijn.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 64 reacties

  1. Ik vind het wat vaag. Ik heb hier een iPad-lader met 4921 binnenin… vormt die dan een mogelijk gevaar of niet? Bij die van mijn Mac zie ik niks erin staan.

  2. @Stefan: gaat om reisplug of om een plug: Een betrokken lichtnetadapter heeft vier of vijf tekens of geen tekens in de sleuf aan de binnenzijde van de stekkeradapter waar deze contact maakt met de Apple-lichtnetadapter zelf. Bij opnieuw ontworpen adapters is een regiocode van 3 letters afgedrukt op deze plek (EUR, KOR, AUS, ARG of BRA).

  3. Zojuist 4 stuks aangevraagd voor iMac, MBP en 2x iPad

  4. @Bakman: het gaat om het stekker adaptertje van de oplader. De oplader zelf is niets mee aan de hand.

  5. @Radar: De iMac heeft dit niet eens, toch. Of was dat bij oude modellen wel?

  6. Hmm, gek, ik heb de adapter van mijn Macbook Pro (2008) bekeken en daar zat een lange stekker en een gewone korte stekker bij. Serienummer van mijn Macbook zegt op de site echter dat niet in aanmerking komt voor deze vervanging… In de sleuf staat echter geen tekst, zoals aangegeven op de site. Iemand enig idee waarom ik dan niet in aanmerking zou komen?

  7. Ik heb er ook nog 2 waar geen apparaat aan zit gekoppelt (denk bijvoorbeeld aan een nieuwe stroomkabel voor macbook) kan je dan ook 2 dingen op 1 serienummer??

    De rest in ieder geval allemaal opgegeven, waren er stiekem best veel.

  8. Hier alle vijf de stekkers nagekeken en alle vijf mogen retour.
    2x iPad Air 2
    2x iPhone 6s (Plus)
    1x MacBook Air 13″

  9. @Dominic: Mijn 6 plus heeft een platte…

  10. Geld het ook voor een losse 12w stekker die niet standaard mee geleverd zijn

  11. Aan alle mensen hier: het gaat niet om de lader van de iPhone.
    Als je het artikel goed leest staat er:

    Deze situatie is niet van toepassing op de USB Power Adapters; dit zijn de kleinere adapters die bij een iPhone geleverd worden. Het gaat hier dus specifiek om de ‘dikkere’ laders.

  12. En ik maar denken dat het normaal is om vonken uit het stopcontact zien te komen.
    Maar direct online een nieuwe aangevraagd.

  13. Origineel geplaatst door Mark
    En ik maar denken dat het normaal is om vonken uit het stopcontact zien te komen.
    Maar direct online een nieuwe aangevraagd.

    Ik krijg dat ook altijd bij mijn macbook voedingadapter.
    Thuis maar eens onderzoeken

  14. Ik type het nummer van de stekker op de site geeft hij ongeldig nummer aan.

  15. Geld dit ook voor de lange verlengkabel van mijn MacBook Pro(2011)?

  16. Origineel geplaatst door Gabor:
    Ik krijg dat ook altijd bij mijn macbook voedingadapter.
    Thuis maar eens onderzoeken

    Dat het vonkt is ook normaal, zodra het begint te kriebelen is het tijd voor een nieuwe.

  17. @metal:

    Je moet het serienummer van de macbook of ipad ook invoeren!

  18. Dames en heren het gaat hier ****niet****om een lichtnet adapter maar om een powerplug, wisselstroomstekker of duckhead module. Ik weet niet waarom Apple Press dit zo onduidelijk heeft uitgebracht maar het gaat dus enkel om het deel met de pennen heel simpel gezegd.

    Net zoals zoveel technische termen wordt het woord lichtnet adapter verkeerd gebruikt. Een lichtnetadapter bevat namelijk altijd het oplaadgedeelte of stroomblok.

    Zie deze link voor hoe Apple hun producten zelf omschrijft.

    En zie deze link voor hoe de europese duckhead eruit ziet.

  19. Heb ook 2 adapters van oude iPads die ik nog gebruik maar geen serienummers meer van die iPads. Nu maar 2 x geprobeerd met een iPhone nummer. Ging wel althans de aanvraag is ingediend. Zal wel afgewezen worden en anders stuur ik mijn “onveilige” adapters gewoon terug en heb ik 2 adapters minder.

    Vraag mezelf dan toch af wat er precies fout is gegaan tijdens productie.

  20. Hier ook aangevraagd voor 2x iPad en 1x Macbook

  21. Origineel geplaatst door Mark
    En ik maar denken dat het normaal is om vonken uit het stopcontact zien te komen.
    Maar direct online een nieuwe aangevraagd.

    Dat heb ik dus bij mijn macbook met de lange kabel eraan. Maar daar staan geen cijfers en/of letters in. Alleen in de losse kleine stekker.

  22. Serienummers kan je in de iPads zelf vinden. Instellingen > algemeen> info .

    Origineel geplaatst door F1WilliamsJeff: Heb ook 2 adapters van oude iPads die ik nog gebruik maar geen serienummers meer van die iPads. Nu maar 2 x geprobeerd met een iPhone nummer. Ging wel althans de aanvraag is ingediend. Zal wel afgewezen worden en anders stuur ik mijn “onveilige” adapters gewoon terug en heb ik 2 adapters minder.

    Vraag mezelf dan toch af wat er precies fout is gegaan tijdens productie.

  23. Ik heb zes nieuwe stekkers moeten aanvragen en inmiddels ook zes e-mails ontvangen dat deze verstuurd worden.

  24. @cheryl: bedankt maar dat wist ik. Ik heb alleen die 2 iPads niet meer aangezien deze zijn vervangen door Apple.

  25. @Jordy: Mijn MacBook uit 2007 komt volgens de site ook niet in aanmerking. Bij mij staan alleen cijfers in het korte opzetstukje.

  26. Mijn iPad kan ik niks lezen als ik adapter los haal lijkt me niet goed?, van weekend eens na winkel toe denk ik.

    Ik vind opsturen zo irritant eerst wachten tot het er is, dan doos uitpakken weer dicht maken en ergens brengen om terug te sturen.

  27. “vanwege schokgevaar”

    Nou het is levensgevaarlijk!!!!!!

    https://pbs.twimg.com/media/CZ0PtmHWYAAWijw.jpg:large
    macrumors.com/2016/01/28/apple-recall-ac-wall-adapters

  28. Heb het voor m’n iPhone aangevraagd, en ook goedkeuringsmail gekregen
    Ben heel benieuwd wat ik ga krijgen?

  29. Aangevraagd voor m’n MacBook Pro 15inch, iPad mini 4 en iPhone 6s.
    Ik denk dat het laatste wel afgewezen zal worden.

  30. Nou daar zijn ze wel ff zoet mee bij Apple…..

  31. Gisteren bij den haag amac geweest en konden mij direct helpen met een nieuwe. Super! En voor het ongemak kortingsbon van 5 euro gehad. Gelijk besteed haha

  32. @F1WilliamsJeff: Okee maar dan heb je nieuwe iPads en dan kan je dat serienummer toch doen? Hebben wij hier ook al gedaan…

  33. Zijn de macbook laders , opzetstukjes met lang snoer ook betrokken?

  34. Origineel geplaatst door cheryl
    Zijn de macbook laders , opzetstukjes met lang snoer ook betrokken?

    Dit vraag ik me ook af. Heb een Macbook Air model late 2010 hier, maar op de adapter zit een lang snoer. Ik heb uberhaupt niet zo’n duck head daar aan zitten (kan me ook niet herinneren dat die erbij zat?)

    Als ik de foto op macrumors bekijk die @ice heeft geplaatst, lijkt het te gaan om de stekkers zelf die in het stopcontact achter blijven wanneer je de stekker uit het stopcontact trekt. Lijkt me idd levensgevaarlijk!

    Ik heb alleen zo’n duckhead op mijn antieke Airport Express zitten.

  35. Vreemde uitleg van Apple. Beide MacBooks (2012, 2013) komen niet in aanmerking ondanks de cijfers binnenin, maar mijn iPhone (die helemaal niet zo’n aansluiting heeft) wel. Aan die cijfertjes en letters zie je dus ook niks af.

  36. Hier 3 stekkers die in aanmerking komen voor een ruil.Helaas 2 los gekocht dus dat wordt omruilen bij een winkel.

  37. Het gaat er alleen om dat ze kapot kúnnen gaan, hier geen enkel probleem, zelfs enkele ipv duckhead een eurosnoer eraan (als verlenging) airports ook geen probleem, maar die haal je er nooit uit.
    Volgens de website kun je ook naar een reseller …(ha ha ha die verzinnen een smoes om je niet te helpen) of Apple helpdesk (die willen eerst je credit card nr) dus om voor een aantal duckheads naar Amsterdam te rijden …. laat maar … Gaat weer hetzelfde als met het vervangen van de iPhone laders destijds 🙁

  38. Bij mij werkte het serienummer van m’n MacBook ook niet gek genoeg, maar aangezien alle opzetstukjes tot aan 2015 van t oude ontwerp zijn moet ook die van de MacBook vervangen worden. Dus ik heb t serienummer van m’n iPhone gebruikt, die kwam met een andere lader, maar werkte gek genoeg wel.

    Bij een winkel doen ze hopelijk minder moeilijk.

  39. Kun je ook met de adapters naar de Apple store om ze om te ruilen of werkt dat niet zo ?

  40. Wel lachen dit.. hebben jullie allemaal jullie Apple spullen buiten Europa gekocht?
    Alle iPhone’s die worden geleverd in EU hebben een normale platte connector. Dus die vallen hier allemaal buiten. Blijven over de mac’s en ipad’s. Die heb ik altijd in US gekocht maar daar zit de Europese aansluiting niet bij. Dus weet niet welke je hierbij krijgt maar denk wel dat die er onder kunnen vallen. Heb zelf zo’n travel set gekocht ooit. Dus zal die eens nakijken.

  41. Vanmiddag voor reparatie van m’n MacBook in Apple Store Haarlem geweest, gelijk adapter omgewisseld. Ik zag overigens veel mensen die dit deden.

  42. 12 gevallen op de verkoop van alle iphones, ipad, macbook en eventuele andere producten in een tijdsspanne van 12 jaar, het gaat letterlijk om honderden miljoenen producten en maar liefst 12 gevallen. Zet dat is in een percentage weg.

    Ik snap dat Apple het risico niet wil nemen, ivm rechtzaken. Als consument kun je de “gok” wel wagen en de producten blivjen gebruiken, mocht je niet meer in aanmerking komen.

  43. Echt gebeurd: vorige week mijn extra gekochte MacBook Pro adapter uit 2015 op het werk letterlijk ontploft bij de verbinding tussen stekker en adapter. Ploteseling!Adapter doet niets meer en helemaal zwart bij verbindingsstuk. Omruilen van de stekker heeft dus geen zin meer. Ben dan ook echt verrast nu met deze omruilactie. Hij is dus wel terecht.Maar waar kan ik de adapter omruilen?

  44. ik heb contact gehad met apple en uitgelegd dat ik een ontplofte oplader voor een macbook air eind 2011 heb , ze zeiden dit probleem te kennen maar het vergoeden van een totale nieuwe adaptor doen ze niet en met de tool op hun side als ik het serienummer ingeef geeft die aan de mijn macbook niet in aanmerking komt voor het vervangen van alleen de plug Jammer Hoor

  45. Ik heb gisteren een nieuwe adapter aangevraagd via de Apple site.
    Krijg ik nog een bevestiging van deze aanvraag???
    Zoja, waar zie ik die dan of hoe krijg ik die?

  46. Heb er 5 online ingediend en alle 5 worden na een gekregen bevestigings mail door 5 nieuwe vervangen.

  47. Ook de oplader voor AA batterijen komt in aanmerking!

  48. mijn airport express leek visueel onder het programma te vallen, maar als ik het SN ingeef krijg ik toch te horen van niet

  49. @Björn: Dat is goed om te weten, ook via het online invoeren van serienummers, of alleen via een Apple winkel?

  50. @fader: Likewise.

  51. @Dominic: Onnodig gestoef over het aantal Apple producten dat je bezit… Wat is daar de meerwaarde van? Iphone’s hebben een platte oplader, en vallen buiten deze omruilactie.

  52. Origineel geplaatst door Jones: iPhone’s hebben een platte oplader, en vallen buiten deze omruilactie.

    Recente wel ja, maar bijv. mijn 3Gs had wel degelijk een 5W blokje van hetzelfde formaat en model als de 10W lader bij de iPad 2.

  53. Ik heb net een omruiladapter van Apple ontvangen (met EUR logo).

  54. Site werkt niet. Serienummer ingetikt maar er gebeurt niks. Niet op Safari en niet op Chrome…

  55. Net de opruiladapters met de post ontvangen. Hebben ze goed voor elkaar. Bij de nieuwe zitten de pootjes vast aan de gehele behuizing, bij de oude (inmiddels teruggestuurd) zaten de pootjes niet aan de gehele behuizing maar aan een apart deel dat in de rest van de behuizing was geplaatst. En blijkbaar is dat in een aantal gevallen losgeraakt.

  56. OK, begrijp ik nou goed dat de mensen die inmiddels vervangend spul hebben gekregen dat ze alleen maar vervangende duckheads hebben gekregen?

    Ik heb een aantal van die duckheads zonder EUR markering maar weet vrij zeker dat ze over de jaren heen onderling van adapter verwisseld zijn, dus het gaat moeilijk/onmogelijk worden om de oorspronkelijke setjes te vinden. Als het echter alleen om die duckheads gaat is dat allemaal geen issue 🙂

  57. @Jean-Paul Horn: yep, het is me duidelijk dat het probleem in de duckheads zit, maar de hele communicatie over wat er nu precies omgeruild moet worden vind ik behoorlijk onduidelijk (van Apple’s kant, geen verwijt naar jullie)

  58. De adapter van mijn MacBook Air lijkt ook getroffen te zijn. Via de website van Apple kan ik een nieuwe duckhead op laten sturen, weet iemand echter hoe het terugsturen van de oude vervolgens in zijn werk gaat en wat voor termijn je daar voor hebt? Ik heb de komende weken namelijk niet echt de mogelijkheid om langs een postkantoor te gaan tijdens de openingstijden daarvan.

  59. @Jordy: Apple heeft dat nu als goed is aangepast, nu moet het wel lukken.

  60. @PJong: Je krijgt een envelop meegestuurd waar je de oude duckhead in kan doen. Die envelop stop je ergens in een brievenbus. Er wordt in de meegeleverde documentatie niet over terugstuurtermijnen gesproken.

  61. Nu – 20 februari 2016 – is de omruil status nog steeds “in behandeling” geweldige services toch?

  62. Nu, 7 maart 2016, bij mij ook nog steeds… Irritant…

  63. @Jan: Inmiddels bijna twee maanden verder en nog niks…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.