Reacties voor: Kritiek: ‘Nieuwe iPhone-functies zijn veel te complex, mensen gebruiken ze niet’

Apple voegt steeds nieuwe functies toe aan iOS, Siri en iMessage, maar voor gewone gebruikers zijn ze te complex, waardoor niemand ze gebruikt. Dat beweert een New York Times-verslaggever.

Reacties: 31 reacties

  1. Denk dat ik het met de kritiek wel eens ben. Ik begrijp nog steeds niet hoe ik nou een hartslag verstuur en waarom een hartslag direct verstuurd wordt, maar een doodle weer niet.

    En dan al die extensies in imessage? Dat gebruikt toch niemand en niemand die dat wil. imessage gebruik je om berichten te sturen, niet om een pizza te bestellen. 1 app, 1 functie, dat is het handigst.

    Laat mensen die alles willen controleren en aanpassen maar naar Android overstappen…..

  2. Heel het imessage verhaal is erg begrijpelijk. Zeker aangezien diensten als whatsapp domineren. Ik zou wel eens gebruikcijfers willen zien van alle berichten apps. De app die bovenaan staat, mijn aannamen gaat naar whatsapp, is eigenlijk de boosdoener als het gaat om het niet begrijpen van “te geavanceerde opties” omdat de meerderheid bij 1 app blijft hangen die zichzelf weinig tot niet update is het zo dat mensen helemaal niet van de stickers, gifjes, text effecten en scherm effecten. Ik vraag me dan ook echt wel eens af hoe de berichte wereld er uit had gezien als telegram had gedomineerd ipv whatsapp, of imessage de enige was.

    Als je het mij vraagt: Whatapp houd de innovatie van berichten apps tegen.

    (Wel met als aannamen dat whatsapp domineren)

  3. @Robert: Ben ik niet met je eens. Zit jij niet in een whatsapp groep? Om bijvoorbeeld iemand verjaardag te plannen? Of een kadotje te besptreken? Hoe fijn is het dan dat je een betaal verzoek in de groepsapp kan plaatsen en daarbij ook zien wie er al gestort heeft en wie niet? Of op kantoor lekker wat eten bestellen terwijl je met elkaar een afhaal bespreekt in de groeps app zelf in het menu kunnen kijken en aangeven wat jij zou willen? Ge-wel-dig die extensies… Maar zoals ik eerder ook al zei, zolang whatsapp domineerd. Zal de meerderheid hier geen kijk/weet van hebben. Waardoor de bedrijven er niet mee kunnen testen om het minder gecompliceerd te maken

  4. Helemaal mee eens. Ik als IT-er en Apple (iPhone) freak gebruik dat iMessage gedoe nooit en vind het sowieso te ingewikkeld. Hou het simpel. Voeg wel vernieuwingen toe die super handig zijn zoals de bedieningspaneel (beneden naar boven slepen), extra instellingen etc. Of extra opties en widgets aan de 3D waar we echt wat aan hebben. Spiek af en toe op Android toestellen zonder dat je het zo ingewikkeld maakt. Het moet je lukken Apple, ik neem ook een hap in de appel.

  5. vd week had een vriend een probleem met iphone muziek app: hij wil zn muziek shuffle (druk op shuffle, muziek wordt afgespeeld). daarna kwam geen volgende nummer, maar het hetzelfde muziek wordt herhaald ?????

    ik (ICT) was er een uur mee bezig geweest…. tot google. (Fixed, vloeken tegen apple)

  6. Origineel geplaatst door ice
    vd week had een vriend een probleem met iphone muziek app: hij wil zn muziek shuffle (druk op shuffle, muziek wordt afgespeeld). daarna kwam geen volgende nummer, maar het hetzelfde muziek wordt herhaald ?????

    ik (ICT) was er een uur mee bezig geweest…. tot google. (Fixed, vloeken tegen apple)

    De knop heet “repeat” die twee functies heeft. Repeat album of lijst en repeat song. Song is te herkennen aan een 1tje die bij het icoon staat.

  7. Focus ligt in dit artikel misschien op Messenger, maar er zijn zoveel functies waar iPhone gebruikers geen weet van hebben, vorige week op 1 dag bij vrienden;

    – iMessage kun je ook tussen iPhones gebruiken om gratis ‘sms’ te sturen => oh ja?????
    – iPhone scherm is te groot voor mijn hand => dubbeltap op homebutton brengt scherm naar beneden => oh ja?????
    – ik stuur je wel even snel de foto via AirDrop => wat is dat????

    En dan zijn het mensen die al ruim 4 jaar iPhones gebruiken…

  8. Hoe meer functies hoe beter. Ik gebruik ook niet alles maar sta elk jaar toch weer versteld van hoe ze het voor me kaar krijgen. Maar snap alleen een ding niet (te complex) heb je android ooit gezien

  9. Dus omdat het voor bepaalde mensen te lastig/ingewikkeld is, moet het maar “dumbsized” worden? Ik gebruik het meeste iMessage (hele familie/schoonfamilie en meeste vrienden hebben een iPhone), en alhoewel ik soms bepaalde dingen moet uitleggen, pikken ze het allemaal snel op (ongeacht de leeftijd). Soms heb je inderdaad van die situaties zoals Sjeltur omschrijft, maar als ze dan AirDrop ontdekt hebben, dan gaat er weer een wereld open voor ze.

  10. In mijn ogen missen ze nu echt iemand als Steve Jobs die er flink met de Simple Stick doorheen ging. Het iOS wordt te complex met toeters en bellen die maar weinig mensen gebruiken denk ik. Zoals widgets, berichtencentrum, imessage inderdaad en een dubbel bedieningspaneel! Keep it simple zou ik zeggen of Less is more.

  11. Men maakt ‘t ingewikkeld voor henzelf.
    Er is niets ingewikkeld aan…tot je ‘t ingewikkeld voor jezelf maakt.
    Ik zie een hele hoop geklaag over “die gebruikt toch niemand? Waarom zou je dat gebruiken?” En vervolgens zeggen dat ‘t te ingewikkeld is. Wellicht een combinatie: ‘t is te ingewikkeld dat niemand ‘t gebruikt.

    Het is geen raket wetenschap. Apple producten zijn meestal zeer gebruiksvriendelijk gemaakt, ckr met iOS.
    M’n dochter van 9 weet precies hoe iMessage werkt op haar iPad. Wij gebruiken het dagelijks. Ook omdat m’n vriendin een iPhone heeft.

    Maak ‘t aub voor jezelf niet ingewikkeld…

  12. “Anything that was in the world when you were born is normal and natural.
    Anything invented between when you were 15 and 35 is new and revolutionary and exciting, and you’ll probably get a career in it.
    Anything invented after you’re 35 is against the natural order of things.”

    Douglas Adams in the book The Salmon of Doubt: Hitchhiking the Galaxy One Last Time, 2002

  13. Helemaal mee eens: er zijn veel teveel trucjes of functies die niet worden gebruikt omdat ze te onbekend zijn.
    3DTouch gebruik ik zelden of nooit, gewoon omdat ik het vergeet of niet weet wat je bij welke app kunt doen.
    Vorig jaar heb ik vlak nadat iOS 10 uitkwam voor de grap wel ‘s tekeningetjes en andere effecten in iMessage gebruikt. Maar de ballonnen en confetti waren alweer lastiger te vinden. Simpele functies die logisch zijn. Niemand wil via iMessage een pizza bestellen. En Siri kan dat ook al niet goed. Een bijzonder handige functie die maar weinig iPhone gebruikers kennen, is AirDrop: heel makkelijk binnen paar seconden flink wat foto’s of video’s van ene iOS naar het andere verplaatsen. Eenvoud blijft het belangrijkste. Wat dat betreft vind ik FaceTime perfect: prima app én bijna iedereen reageert! Als ze een iPhone hebben tenminste 😆

  14. Toch wel een beetje ironisch: eerst schreeuwt het hele internet dat ze drag & drop moeten hebben, splitscreens en meer “customization” van het hele OS om vervolgens te beginnen melken dat het allemaal te ingewikkeld wordt.

    Daarbij is dit een redelijk normale gang van zaken. Elk OS is in het begin makkelijker te gebruiken dan na een paar jaar. Naargelang je meer functies toevoegt, wordt het minder intuïtief.

  15. Origineel geplaatst door Wiknie
    In mijn ogen missen ze nu echt iemand als Steve Jobs die er flink met de Simple Stick doorheen ging. Het iOS wordt te complex met toeters en bellen die maar weinig mensen gebruiken denk ik. Zoals widgets, berichtencentrum, imessage inderdaad en een dubbel bedieningspaneel! Keep it simple zou ik zeggen of Less is more.

    Inderdaad. Eerste waar Apple zich bezig mee moet houden is iemand met de visie van Apple of steve jobs op de Ceo plek neerzetten!.

    Tim Cook is geen visionair, hij is een geweldige organizer die weet hoe je een bedrijf moet managen. Maar de producten die onder leiding van Tim zijn gekomen missen hun nut.

    Laten we het paradapaartje van Tim zelf bekijken, de apple watch. Ze presenteren het als een luxe horloge ( er was zelfs een met echt goud) maar ze presenteren het ook als een sport horologe.

    huh?

    Wat is het nou een sporthorloge of een luxe horloge. Kies eentje niet alletwee. Nu lopen mensen rond met een apple watch van duizend euro met een metalen band. Weet je hoe snel die band krast? je hoeft er maar papier over heen te wrijven je hebt 500 krassen. Wie gaat daar nou mee sporten. belachelijk. Doe 1 ding goed probeer niet meerdere dingen half goed te doen.

    Ze missen visie!

  16. Blij dat een ander (een belangrijk medium in dit geval) het nu ook eens zegt. Mijn idee van vernieuwing zou daarom zijn: meer keuze in software en hardware. Nu is het zo, dat je betaalt voor een apparaat met veel functies, terwijl je die niet allemaal gebruikt. Dus moeten er apparaten komen met verschillende pakketten functies. En er is nog meer te vernieuwen: recyclebare hardware bv.

  17. @JustinK: Dus Facebook heeft via Whatsapp naast je mailadres, je telefoonnummer en je zoekgegevens ook je creditkaartgegevens?

  18. Het gaat allemaal om de data. Apple verkoopt ze nog steeds niet (zegt ze), maar die andere bedrijven doen dat wel. Vandaar het gevecht om zoveel mogelijk extensies binnen te halen. Wie de meeste consumenten aan zich weet te binden is straks de winnaar.

  19. @JustinK: Telegram was de eerste met stickers en bots binnenin de chatapp. Van al die functies gebruik ik alleen de muziekbot, soms. Niemand van onze familiegroep in Telegram gebruikt ze verder, ook de jongere generatie niet. Niet omdat ze ingewikkeld zijn, maar omdat er geen behoefte aan is. En dat is het: sommigen vinden het leuk om de meest geavanceerde technieken te gebruiken, maar lang niet iedereen heeft daar zin in.

  20. Origineel geplaatst door oldapple
    Inderdaad. Eerste waar Apple zich bezig mee moet houden is iemand met de visie van Apple of steve jobs op de Ceo plek neerzetten!.
    Tim Cook is geen visionair, hij is een geweldige organizer die weet hoe je een bedrijf moet managen. Maar de producten die onder leiding van Tim zijn gekomen missen hun nut.

    Ze missen visie!

    meeeens zie Apple tv 4:
    * apple bracht ATV 4 te vroeg uit, software was nog niet klaar.
    * apple remote (password invoer) werkt niet op hun ATV4. eerst was “update komt eraan” “er komt geen update” “ach hier is een aparte tv remote app” (maanden verder).
    * +1 jaar later: waarom kan ik wel films kopen maar geen muziek?? (muziek app ondersteund alleen apple music stream)

  21. stel je bij alle aankondigingen eens de vraag in hoeverre ze zijn bedoeld voor geeks, en hoeveel vernieuwingen ook voor doorsnee gebruikers interessant zijn

    Beetje erg simplistische voorstelling van de scheidslijn tussen onvoorwaardelijk enthousiaste veelgebruikers en kritische selectieve gebruikers.

    Zoals je ook in de reacties terug kunt zien beseffen juist ICT’ers – toch niet echt doorsnee gebruikers – dat het uit de hand is gelopen met extra features ten koste van gebruiksgemak van de meestgebruikte/nuttigste functies.

    (…) steeds meer functies in de apps te stoppen, zonder dat de minder technisch geschoolde gebruikers afhaken.

    Nogmaals de verkeerde aanname. Technische scholing is helemaal niet de onderscheidende factor (in tegendeel), het is veel meer een kwestie van leeftijd (zoals @DennisU ook aangeeft) en daarmee samenhangend kritisch denkvermogen.

    Tot een bepaalde leeftijd vind je (bijna) alles wat nieuw is even fantastisch, en pik je de kunstjes die je moet uithalen om het ook echt te kunnen gebruiken snel, moeiteloos en (vooral ook) kritiekloos op. Boven een bepaalde leeftijd heb je zoveel nieuwe kunstjes zien langskomen dat het ‘oude wijn in nieuwe zakken’ gevoel, en de vraag ‘en wat voegt dit nou echt toe’ gaan overheersen.

    Zeker als je bovendien ook zelf (UI- en SW-development) materiekennis hebt besef je pas goed hoeveel beter het zou kunnen, en hoe goedkoop en nutteloos visieloos ‘spiegeltjes en kraaltjes’ stapelen is.

    De zogenaamde ‘dumbsizing’ kwestie ligt dus precies omgekeerd tov wat @MLVC suggereert. Meer is helemaal niet beter, groter is echt niet lekkerder. Laat staan ‘slimmer’…

  22. Eens ik ben juist na IOS gegaan toen ze eindelijk een iets groter scherm hadden 4.7 inch, en vond het juist zo simpel.
    Er komen zoveel functie inderdaad bij die ik zelfs als IT-er nooit gebruik, zoals al die extensies in Berichten app enzo al.
    3D touch heb ik ook uitgezet vind het maar irritant werken, vaak krijg ik de verkeerde optie wil ik een app verwijderen krijg ik 3d touch menu.

    Maak het met IOS 11 maar gewoon weer lekker basic, en doe extra functies al optioneel te downloaden/activeren.

  23. Daarom verbruikt alles van FB zoveel data. Zelfs als alles uit staat…

  24. Origineel geplaatst door Copel
    Helemaal mee eens. Ik als IT-er en Apple (iPhone) freak gebruik dat iMessage gedoe nooit en vind het sowieso te ingewikkeld. Hou het simpel. Voeg wel vernieuwingen toe die super handig zijn zoals de bedieningspaneel (beneden naar boven slepen), extra instellingen etc. Of extra opties en widgets aan de 3D waar we echt wat aan hebben. Spiek af en toe op Android toestellen zonder dat je het zo ingewikkeld maakt. Het moet je lukken Apple, ik neem ook een hap in de appel.

    Ik gebruik als IT-er zowieso iMessage niet, kansloze app naast WhatsApp en ik zie vrijwel alleen maar nadelen aan iMessage tov WhatsApp. Een voorbeeld: iMessage voelt erg traag aan om een bericht te sturen door die (ook kansloze) animatie bij het versturen van het bericht..

  25. Te ingewikkeld? Nee, te chaotisch.

    Neem nu de muziek app.
    Shuffle, het is er. Als je maar lang genoeg zoekt.
    Van een lied een genius lijst maken? Nope. Maar onder de voorkeuren van muziek staat er wel een knop ‘Genius’ ????

  26. Ik heb iOS in verschillende fases opnieuw gebruikt (dus zeker voor een aantal maanden en dan een paar jaren weer niet). Wat daarin opvalt is dat iOS steeds complexer wordt. Als je een nieuw apparaat krijgt als nieuwe gebruiker, moet je zoveel gegevens opgeven en accounts, permissies ed. Apple was extreem sterk in de basis functies fantastisch en voor iedereen begrijpelijk neerzetten. Als ‘tweaker’ was dat voor mij onvoldoende en heeft me iedere keer weer naar Android gebracht. Maar voor de gemiddelde gebruiker was dat juist de kracht. Apple is dat meer en meer aan het verliezen.

    Nu hebben ze veel gebruikers die iOS al jaren gebruiken en dat niet zo zullen zien, maar op de lange termijn kan het tegen ze werken.

    Bij Android zie je de omgekeerde beweging. De basis is steeds simpeler en extra functies worden allemaal in aparte apps gestopt of optioneel gemaakt. (even los van wat fabrikanten aan onzin toevoegen). Andere nieuwe functies werken veelal automatisch zodat je niets hoeft uit te leggen.

    Fyi ik heb zowel iOS als Android als Windows Phone toestellen in huis.

    Ps voor een beginner is Windows Phone verreweg het makkelijkst, maar dat bestaat nauwelijks meer helaas

  27. iMessage gebruik ik heel zelden en als ik het gebruik is het puur tekst en geen apps of stickers af en toe eens zo’n vuurwerk achtergrond. Nog teveel mensen die het niet hebben (Android en widnows phone gebruikers). De 3D touch gebruik ik dan weer wel regelmatig. Siri kan heel af en toe handig zijn (als ik in het bad lig en wil weten hoe laat het is). Echter nfc zou wel leuk zijn, maar ja net dat is dan volledig afgesloten. … Apple watch heb ik niet omdat ik dit dan weer te duur vind (maar das persoonlijk). Dus ja het ene wel het andere niet. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat het me niet nuttig lijkt.

  28. Mijn vader, die een iPad heeft, heeft al moeite met TouchID. Basic functies als twee keer drukken op de homeknop om je open tabs gebruikt hij bijvoorbeeld nooit. Laat staan stickers e.d. Ik snap dat het leuk is voor mensen van (onder) een bepaalde leeftijd, maar ouderen kopen vaak Apple om de eenvoud, dat is een doelgroep die je misschien kwijtraakt op deze manier.

  29. Vergeet ook niet dat veel nieuwe functies niet uitkomen voor oudere toestellen. Ik heb bijvoorbeeld nog een iPhone 5S zonder 3D touch. Als ik straks ga upgraden ben ik misschien vergeten dat 3D touch er is.
    Hetzelfde met Airdrop: als de ander een te oude iPhone/iPad/iMac heeft dan ga je het niet c.q. minder gebruiken.

  30. Extra functies kan toch nooit kwaad? Gebruik je het niet, gebruik je het niet. Het zit niet in de weg of zo.

    Terminal commands hoef je ook niet te gebruiken, maar het is er wel voor de power users.

  31. Redelijk mee eens. De meeste functies zijn overbodig, wel moet ik zeggen dat er ook functies komen waarvan ik blij word.
    Grotendeels vind ik het persoonlijk overbodig, terwijl sommige mensen er baat bij hebben. er zijn nog zo veel andere dingen toepasselijk op de nieuwe iOS, waar iedereen wel baat bij zou hebben, alleen helaas komt dat maar niet 😰

    Ik zou nooit overgaan naar Android, maar wel moet ik zeggen dat iPhone een beetje achter loopt, jammer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.