Apple Music Lossless audio.

Reacties voor: Nu beschikbaar: Apple Music nu met lossless audio en Dolby Atmos

Zo ga je van start
Apple biedt vanaf nu lossless audio en Dolby Atmos op Apple Music. De release van lossless audio bij Apple Music was al aangekondigd voor juni, maar wordt nu daadwerkelijk uitgerold.

Reacties: 25 reacties

  1. Er valt mij it’s vreemd op. Op de iPad Pro 2021, als ik muziek af speel klik deze alleen maar ruimtelijk wanneer ik de iPad in landscape vasthoud.

  2. Alhoewel ik Apple Music (nog) niet gebruik is het de vraag of mijn lokale muziek van mijn iMac (alles in Apple lossless formaat) ook in in lossless formaat beschikbaar is als ik bijvoorbeeld in de auto wil luisteren naar mijn eigen muziek. (Nu wordt het nog omgezet in een soort mp3 kwaliteit).
    Als dat wel zo is dan overweeg ik een abo.

  3. Op mijn iPhone (xs) staat het soms aan en even later weer uit… soms zie ik de 3 logo’s staan en soms alleen het digital master logo. Ook de nieuwe instellingen onder Muziek, Audio verdwijnen dan. Herstart van de app of telefoon helpen niet…

  4. Ik zie lossless en lossless high res. Is de laatste de ‘echte lossless’ en wat Apple lossless noemt gewoon een hogere kwaliteit dan wat ze eerst aanboden?

  5. een toestel met de nieuwste software-versie

    Dat is toch iOS 14.6? (18F72)

    Ik mis de optie “Muziek > Audio” zowel op mijn iPhone (X) als iPad (Pro) met die software-versie…

  6. Wow, Dolby Atmos klinkt goed. Geeft de muziek echt veel ruimtelijker weer. Alsof je van mono naar stereo gaat.

  7. Werkt ook op de Apple TV. Ben blij dat ik mijn Focal Sib Evo 5.1.2 set niet heb ingewisseld voor twee homepods!!!

  8. Klinkt onwijs goed, maar werkt helaas nog niet bij alle aangegeven nummer. Bij veel nummers wordt de audio afgespeeld in de normale kwaliteit, ongeacht de instellingen etc. Waarschijnlijk een bug?

  9. Origineel geplaatst door Justin
    Klinkt onwijs goed, maar werkt helaas nog niet bij alle aangegeven nummer. Bij veel nummers wordt de audio afgespeeld in de normale kwaliteit, ongeacht de instellingen etc. Waarschijnlijk een bug?

    Wellicht een gedownload nummer? Staat bij instellingen onder dat reeds gedownloade nummers in de reeds gedownloade resolutie afgespeeld wordt, zal dan misschien ook gelden voor atmos

  10. Ligt het aan mij of gaat het volume van de HomePod ineens een stuk lager….

    Nu staat hij op 60% en is het nog “zacht” “achtergrond geluid”

  11. Origineel geplaatst door Justin
    Klinkt onwijs goed, maar werkt helaas nog niet bij alle aangegeven nummer. Bij veel nummers wordt de audio afgespeeld in de normale kwaliteit, ongeacht de instellingen etc. Waarschijnlijk een bug?

    Niet alle nummers zijn al lossless, eind van dit jaar moet dit wel het geval zijn, voor Dolby Atmos moet er een speciale mix gemaakt worden dus dit zal altijd voor een beperkter aanbod zorgen

  12. Origineel geplaatst door Ro
    Ik zie lossless en lossless high res. Is de laatste de ‘echte lossless’ en wat Apple lossless noemt gewoon een hogere kwaliteit dan wat ze eerst aanboden?

    Allebei is echte lossless, hires is alles “beter” dan CD kwaliteit

  13. Origineel geplaatst door Jan Willem
    Alhoewel ik Apple Music (nog) niet gebruik is het de vraag of mijn lokale muziek van mijn iMac (alles in Apple lossless formaat) ook in in lossless formaat beschikbaar is als ik bijvoorbeeld in de auto wil luisteren naar mijn eigen muziek. (Nu wordt het nog omgezet in een soort mp3 kwaliteit).

    Als dat wel zo is dan overweeg ik een abo.

    Dat kun je instellen in de Apple Music app op je Mac

  14. Origineel geplaatst door Sven
    Ligt het aan mij of gaat het volume van de HomePod ineens een stuk lager….
    Nu staat hij op 60% en is het nog “zacht” “achtergrond geluid”

    Klopt, met dolby atmos ligt het volume lager, geen idee waarom maar ja het is te merken. Ook vind ik de separatie in dolby atmos in bepaalde instrumenten dat het soms 1 iets teveel naar voren trekt en de ander daarom bijna mute waardoor het karakter van het niet altijd meer lekker voelt.

  15. Vooral bij klassieke muziek is atmos alsof je in de zaal bij het orkest zit. Bij een hoop pop nummers wordt het ook ruimtelijker maar wordt de zangstem vaak een stuk zachter en voelt het erg vreemd aan.

    Het zal dus ook heel erg afhangen van de mix die ze gemaakt hebben en ik weet nu al dat het niet voor alle nummers is. Maar gelukkig kun je het ook even uit zetten.

    Ben benieuwd naar een hoop muziek die ik alleen in stereo ken maar erg mooi zouden kunnen klinken zoals Pink Floyd.

  16. Hoe weet je eigenlijk dat de HomePod dolby Atmos afspeelt? Zie dat niet onder het nummer staan als ik overschakel naar HomePod. Staan die instellingen gelijk aan die van je iPhone?

  17. Dolby Atmos is echt een verrijking in ruimtelijkheid. Ik vind sommige nummers echt super mooi klinken.

  18. Ik weet het nog niet zo met Dolby Atmos.

    Met Dolby A en B was dat (inmiddels al heel lang geleden) ook al zo: het haalde wat ruis weg maar daarmee dempt het ook heel veel)

    Er valt ook detail weg lijkt het. Dynamiek is een stuk minder; zachte stukken klinker ineens harder dan de bedoeling / origineel.

  19. Ik heb vanavond uitgebreid zitten luisteren en ben toch minder enthousiast als eerder op de dag. Een enkel nieuw album klinkt mooi omdat het veel meer ruimte geeft.
    Maar als ik naar oude nummers luister, vooral stevigere nummers, blijft er helemaal niets meer over van de mix. Vooral de stemmen hebben te lijden en verdwijnen naar de achtergrond. Instrumenten worden minder duidelijk.
    Het verschil is vooral goed te horen als je tijdens een nummer in instellingen atmos uit en aan zet.
    Voor mij is het 1 op de 50 nummers die ik nu gehoord heb die luister naar zijn. Ik hoop dat ze de rest beter gaan mixen. Anders voegt het weinig toe.
    Het kan overigens mijn persoonlijke smaak zijn. Ben benieuwd naar andere ervaringen anders dan dat het ruimtelijker klinkt.

  20. @Jeroen Jansen: Wat voor een geluidsinstallatie gebruik je?

  21. Ik lees niets over de kwaliteit,

    24 bit Hi-Res/ 192 kHz?
    16 bits / 44,1 kHz? (Cd)

    Wie helpt mij? Heb nu een abbo bij Tidal (MQA) en een abbo bij Qobuz.

    Net een test gedaan met een nummer van Moby (Everloving).
    Deze test is met de AirPods pPo gedaan.

    Qobuz wint van de lossless van Apple. Overduidelijk.

    Apple Music komt nog niet in de buurt van Qobuz.

  22. @Jan: Kwaliteit is minimaal CD-kwaliteit en loopt op tot hires als hires beschikbaar is, een AirPod Pro ondersteunt geen lossless ook niet met Qobuz ofTidal

    Apple Music’s Lossless tier starts at CD quality, which is 16 bit at 44.1 kHz (kilohertz), and goes up to 24 bit at 48 kHz and is playable natively on Apple devices. For the true audiophile, Apple Music also offers Hi-Resolution Lossless all the way up to 24 bit at 192 kHz

  23. @Jan: MQA is niet lossless, het is een lossy format wat niet high res is. Daar zou ik persoonlijk niet (extra) voor willen betalen.
    Apple Music ondersteund ook high res 192/24.

    Misschien komen je bevindingen doordat Apple de muziek opnieuw laat masteren (wat ik echt een slecht idee vind trouwens)?

    Ondertussen had ik al jaren een dragonfly DAC liggen met usb converter voor mijn grado koptelefoon. Die had ik voordat high res of lossless streaming “een ding” was. Hij klinkt hoorbaar beter bij normale bronnen maar heb hem nooit op hogere bitrates werkend gekregen (je kan zien aan het ledje welke bitrate hij werkt). Maar met Apple Music werkt het perfect met lossless high res.

    Persoonlijk ben ik er heel blij mee! Behalve dat de kabel van mijn dure koptelefoon stuk aan het gaan is…

  24. Kan inderdaad onderschrijven dat er nummer bij zitten waarbij je echt denkt wow! Wat een verschil. Met name instrumentale stukken komen onwijs goed uit de verf. Imperial March vanuit Star Wars is een compleet nieuwe belevenis. Je wordt echt uit je stoel geblazen. The Weeknd is ook echt super gaaf met heel wat nummers. Hier en daar valt inderdaad stemvolume wat weg en lijkt de mix net niet helemaal top. Beatles is wel weer echt geweldig. Over het algemeen echt zeer enthousiast. Je hoort echt instrumenten op een hele andere plek staan dan in stereo.

  25. @Iculture :  music
    Hoe kan de afspeelvolgorde van liedjes in een afspeellijst gewijzigd worden. Speelt nu eerst de oudste nummers maar wil dat de nieuwste toegevoegde nummers eerst worden afgespeeld.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.