Reacties voor: Apple Music en DRM: hoe zit dat?

Apple past DRM toe op muzieknummers van Apple Music, ook bij eigen nummers. Dat kan problemen opleveren als straks je proefabonnement afloopt. Lees hier hoe het zit en hoe je eventuele problemen kunt voorkomen.
Lees het complete artikel → Apple Music en DRM: hoe zit dat?

Reacties: 40 reacties

  1. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe sterker mijn besluit dat ik met mijn handen van Apple Music moet afblijven. Apple is dezelfde weg op aan het gaan met Apple Music als Google met Google+. Een service die misschien niet helemaal slecht is, proberen opdringen aan gebruikers om niet te verdrinken in het bos van gelijksoortige diensten die vaak populairder zijn. Ik walg ervan. De standaardmuziekapp heeft bv al maar één enkel klein tabbladje waar je je eigen muziek kan beluisteren, de rest is een overrompeling van opgedrongen betalende services. Maar dat ze dan ook nog eens je eigen collectie gaan verknoeien met DRM, lage bitrates,…. is voor mij toch echt wel de druppel.

  2. @Joren: Je kunt Apple Music gewoon uitschakelen bij instellingen. Dan is de app gewoon weer zoals het was, maar wel met beats 1

  3. Origineel geplaatst door Joren
    Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe sterker mijn besluit dat ik met mijn handen van Apple Music moet afblijven. Apple is dezelfde weg op aan het gaan met Apple Music als Google met Google . Een service die misschien niet helemaal slecht is, proberen opdringen aan gebruikers om niet te verdrinken in het bos van gelijksoortige diensten die vaak populairder zijn. Ik walg ervan. De standaardmuziekapp heeft bv al maar één enkel klein tabbladje waar je je eigen muziek kan beluisteren, de rest is een overrompeling van opgedrongen betalende services. Maar dat ze dan ook nog eens je eigen collectie gaan verknoeien met DRM, lage bitrates,…. is voor mij toch echt wel de druppel.

    Je kunt Apple Music via instellingen verbergen, dan heb je in feiten gewoon weer je oude vertrouwden muziekapp terug (iets beter i.v.m. ‘Next up’).

    Ik zit nu in de proefperiode van Apple Music, maar ik wist op dag 1 al dat ik na drie maanden lekker weer ga genieten van mijn eigen bibliotheek van 400 nummers allemaal geript via de ‘youtube naar mp3’ websites. Zeker als het om Vevo (etc.) video’s gaat, is de kwaliteit in vergelijking met Apple Music niet hoorbaar.

    Apple Music is een prima dienst, maar het zal wel mijn Nederlandse gierigheid zijn die het gebruik (en 120 EUR/jaar) ervan in de weg staat.

  4. Even een vraagje: geven de themaradio’s op het tabblad Radio ook een foutmelding bij jullie? (Als je antwoordt, zeg er dan ook bij of je een (proef-)abonnement op Apple Music hebt of niet)

  5. Origineel geplaatst door Barend
    Even een vraagje: geven de themaradio’s op het tabblad Radio ook een foutmelding bij jullie? (Als je antwoordt, zeg er dan ook bij of je een (proef-)abonnement op Apple Music hebt of niet)

    Ik heb geen Apple Music en krijg een foutmelding.

  6. Ik bedoelde eigenlijk ook dat het steeds moeilijker en moeilijker wordt om aan zulke services te ontsnappen en inderdaad enkel je eigen lokale muziek te blijven gebruiken. Zoals het artikel ook vermeldt weet niemand wat er na de proefperiode met de DRM-muziek gebeurt qua afspeelbaarheid. Verder is de stekker uit thuisdeling getrokken om mensen naar het betalende gezinsabonnement te slepen. Hoewel ik mijn Apple-spullen toch kocht wanneer die thuisdeling een sterke feature was van die apparaten en ik thuisdeling dus ook verwacht te gebruiken gedurende hun hele levensduur, niet totdat Apple even beslist dat ik mijn luistergedrag maar moet aanpassen naar een betalende streamservice. De invasie in het huishouden waarbij Apple me verbiedt twee macs tegelijk muziek te laten spelen maakt me al helemaal woest.

  7. Vraag me af of dit überhaupt juridisch is toegestaan. Het lijkt me dat het toevoegen van DRM aan muziek waar jij de eigenaar van bent niet zomaar mag.

  8. Origineel geplaatst door Barend
    Ik heb geen Apple Music en krijg een foutmelding.

    Ik kreeg na mijn registratie voor Apple Music geen foutmelding meer. Daar ligt het waarschijnlijk aan.

  9. De vraag voor mij is: hoe krijg ik de oude muziek-app terug. Ik was gewend mijn complete muziekcollectie te shuffelen, ook als stonden ze in verschillende mappen (via de tab “Nummer”). Dit kan niet meer; alleen per album. Is de oplossing terug naar iOS 8.3?Of zijn er andere apps die dit wel nog kunnen?

  10. Apple wil graag weer mee doen in de muziek markt zoals het altijd al heeft gedaan. Het zijn de platenmaatschappijen die deze eisen stellen en zo strikt zijn. Iedere muziek dienst heeft tegenwoordig niks meer te zeggen over hoe en wanneer ze hun muziek verkopen. Die platenmaatschappijen hebben veel te veel een monopoliepositie is de muziek markt. Apple heeft gewoon geen keuze meer.

  11. Erg interessante en goed onderbouwde artikelen de laatste tijd!

  12. Wat een dikke faal is dit zeg!
    Geen Apple Music voor mij dus…
    Spotify, iTunes en Mp3 uit niet nader te noemen bron blijven dus ‘The way to go’ voor mij!

  13. Droevig, dat Apple hier nog geld voor vraagt! Dit hebben zij best gratis kunnen doen, Apple!

  14. Origineel geplaatst door Joren
    Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe sterker mijn besluit dat ik met mijn handen van Apple Music moet afblijven. Apple is dezelfde weg op aan het gaan met Apple Music als Google met Google+. Een service die misschien niet helemaal slecht is, proberen opdringen aan gebruikers om niet te verdrinken in het bos van gelijksoortige diensten die vaak populairder zijn. Ik walg ervan. De standaardmuziekapp heeft bv al maar één enkel klein tabbladje waar je je eigen muziek kan beluisteren, de rest is een overrompeling van opgedrongen betalende services. Maar dat ze dan ook nog eens je eigen collectie gaan verknoeien met DRM, lage bitrates,…. is voor mij toch echt wel de druppel.

    Origineel geplaatst door Joren
    Ik bedoelde eigenlijk ook dat het steeds moeilijker en moeilijker wordt om aan zulke services te ontsnappen en inderdaad enkel je eigen lokale muziek te blijven gebruiken. Zoals het artikel ook vermeldt weet niemand wat er na de proefperiode met de DRM-muziek gebeurt qua afspeelbaarheid. Verder is de stekker uit thuisdeling getrokken om mensen naar het betalende gezinsabonnement te slepen. Hoewel ik mijn Apple-spullen toch kocht wanneer die thuisdeling een sterke feature was van die apparaten en ik thuisdeling dus ook verwacht te gebruiken gedurende hun hele levensduur, niet totdat Apple even beslist dat ik mijn luistergedrag maar moet aanpassen naar een betalende streamservice. De invasie in het huishouden waarbij Apple me verbiedt twee macs tegelijk muziek te laten spelen maakt me al helemaal woest.

    Helemaal mee eens.
    Ik bepaal zelf liever wat ik met mijn muziek doe, zonder dat een ander (Apple) voor mij dat gaat bepalen.

  15. Ik snap de ophef niet zo. Als je een lokale iTunes bibliotheek hebt en je zet iCloud-muziekbibliotheek aan dan lijkt het inderdaad net alsof al je bestanden geupload worden naar Apple. Maar dit gebeurt uiteraard alleen met bestanden/tracks waar geen match met Apple Music voor wordt gevonden. Deze tracks zijn dan alsnog op al je andere iDevices of Macs te vinden. Dat is 1. Vervolgens blijven de lokale bestanden/tracks die je al op je Mac had staan ongemoeid, niks geen DRM. Dus Apple doet verder helemaal niks met je eigen collectie. Als je in alle wijsheid besluit om je lokale bibliotheek te verwijderen en alles uit de Cloud te halen, tja, dan krijg je tracks met DRM, maar dat lijkt me logisch?

  16. De originele muziek nummers die op je pc/mac staan blijven DRM vrij. Als je op andere apparaten download van Apple Music dan krijg je daarop de DRM versies. Dus zolang je je eigen kopien niet van je pc of mac verwijdert blijven deze DRM vrij. maar een backup maken van je iTunes bibliotheek is zo wie zo een goed idee.

    Zie laatste alinea

    “If you haven’t deleted your own copies of your music, then there’s nothing to worry about. If you download onto other devices from Apple Music, those devices will get the DRM versions, but you’ll still have your DRM-free originals.”

  17. Ik heb mijn muziekcollectie op een externe harde schijf staan, wat ik wil luisteren, kopieer ik naar m’n pc toe, dat voeg ik toe aan iTunes. Gebruik geen iCloud en laat niets matchen, syncen of wat dan ook.. iPhone Back-up gaat nog via kabel naar m’n pc. Is dat dan misschien de veiligste oplossing voor iedereen, om niet gevangen te raken in de grote ellende die Apple momenteel bij muziekliefhebbers veroorzaakt? Als t antwoord ja is, dan is t wel heel erg gesteld met Apple momenteel..

  18. @leckxie: als je in bibliotheek zit kun je op dropdown menu klikken en kun je nummer selecteren, zo zie je weer alle nummers.

  19. bij mij staat al jaren alles op een NAS meer als 300 gig muziek en ik kan alles over heel de wereld af spellen met een internet verbinding ook de rest van de gezins leden dus waarom apple music nemen ?

  20. Ik heb allerlei extern gedownloade nummers in iTunes. Is er een manier om die allemaal tegelijk te verwijderen en volledig over te gaan op Apple Music? Heb veel nummers nu dubbel.

  21. Ik ben echt zooooo blij dat ik Apple Music niet heb aangezet. Hell no!

  22. Wat betreft het win-win gedeelte voor consumenten ivm de zogezegde betere kwaliteit;
    klopt niet echt, behalve voor sukkelaars die rippen van youtube misschien, maar elke downloadservice ter wereld, legaal of illegaal, biedt 320 mp3’s aan, itunes maar 256kbps!

  23. Origineel geplaatst door Barend
    Even een vraagje: geven de themaradio’s op het tabblad Radio ook een foutmelding bij jullie? (Als je antwoordt, zeg er dan ook bij of je een (proef-)abonnement op Apple Music hebt of niet)

    Dit is al bij diverse artikelen/commentaren aan de orde gekomen. Die themadingen hangen samen met (proef)abonnement.

  24. Origineel geplaatst door Daan
    Ik heb allerlei extern gedownloade nummers in iTunes. Is er een manier om die allemaal tegelijk te verwijderen en volledig over te gaan op Apple Music? Heb veel nummers nu dubbel.

    Klik even op het menu Weergave>Alleen offline beschikbare muziek. Dan krijg je enkel lokale bestanden te zien (en evt. muziek van Apple Music die je hebt ingesteld om offline op te slaan), dan kun je zo alles verwijderen.

    Origineel geplaatst door F3d4r
    Wat betreft het win-win gedeelte voor consumenten ivm de zogezegde betere kwaliteit;
    klopt niet echt, behalve voor sukkelaars die rippen van youtube misschien, maar elke downloadservice ter wereld, legaal of illegaal, biedt 320 mp3’s aan, itunes maar 256kbps!

    Je hebt ook sukkelaars die denken dat 320kbps mp3 beter is dan de 256kbps AAC die iTunes biedt 😉.

  25. Origineel geplaatst door leckxie
    De vraag voor mij is: hoe krijg ik de oude muziek-app terug. Ik was gewend mijn complete muziekcollectie te shuffelen, ook als stonden ze in verschillende mappen (via de tab “Nummer”). Dit kan niet meer; alleen per album. Is de oplossing terug naar iOS 8.3?Of zijn er andere apps die dit wel nog kunnen?

    Dat miste ik ook al.
    Mijn oplossing is via iTunes (Mac) een playlist aanmaken en synchroniseren met ál je muziek erin. Dat is echter wel omslachtig én al gauw bevat het niet ál je muziek meer…

    Ik hoop btw dat iTunes (for Mac) ook shuffle krijgt.

    Origineel geplaatst door arjen
    @leckxie: als je in bibliotheek zit kun je op dropdown menu klikken en kun je nummer selecteren, zo zie je weer alle nummers.

    Maar dan kan je alsnog niet shuffelen; waar het om ging.
    Je kunt alleen shuffelen bij een album of een playlist…

    Ik hoop btw dat je ook makkelijk kerstmuziek kan excluseren voor shuffle in een aankomende update.

    Origineel geplaatst door F3d4r
    Wat betreft het win-win gedeelte voor consumenten ivm de zogezegde betere kwaliteit;
    klopt niet echt, behalve voor sukkelaars die rippen van youtube misschien, maar elke downloadservice ter wereld, legaal of illegaal, biedt 320 mp3’s aan, itunes maar 256kbps!

    Je doet er goed aan om je nog wat te verdiepen in geluidskwaliteit; iTunes gebruikt een codering waarbij een lagere bitrate alsnog betere kwaliteit garandeert dan Spotify (i.v.m. AAC-codering).

    Verder kun je van Youtube muziek met 320kbps rippen!

  26. Die DRM beperkt ook het gebruik, apps zoals DJAY2 hebben geen toegang tot apple music, terwijl dit voor spotify Online (niet offline) wel het geval is.

  27. Ik als redelijk ervaren Mac-gebruiker vindt deze materie toch redelijk ingewikkeld worden. De slogan “It just works” is hier toch echt niet meer van toepassing. Voorlopig hou ik het alleen bij iTunes Match.

  28. Origineel geplaatst door leckxie
    Maar dan kan je alsnog niet shuffelen; waar het om ging.
    Je kunt alleen shuffelen bij een album of een playlist…

    Je kunt we degelijk al je nummers shufflen. Nadat je de weergave van je lijst op ‘nummers’ hebt gezet, en vervolgens een nummer start, kun je als je de albumhoes even vergroot gewoon kiezen voor shufflen van alle nummers, of herhalen van het betreffende nummer. Er wordt nogal snel geschreeuwd en voor waarheid aangenomen hier. Verandering is lastig voor veel mensen.

  29. Mmmm Ik ga hier niet echt last van krijgen denk ik. Al mijn muziek komt van ITunes zelf en andere (legaal) gedownloade muziek van externe leveranciers heb ik in Dropbox of een vergelijkbare opslagdienst en / of harde schijf.

  30. @Petertje: Klopt. Mensen trekken hun conclusie voordat ze zich even hebben verdiept in de app. Ik schrok ook even: ik zag niet hoe ik op mijn iPhone muziek kon selecteren die ik niet op de iPhone had staan (alle muziek tonen). De instelling is verdwenen, help! Blijkt dat die instelling ook is verplaatst naar een dropdown menu in de app zelf.

  31. Origineel geplaatst door Bman
    Verder kun je van Youtube muziek met 320kbps rippen!

    Sure, waarom niet meteen als wav opslaan 😂 Bronbestand blijft 128kbps, mag jij opslaan hoe je wil, meer wordt het niet hoor

  32. Origineel geplaatst door Jan
    Ik als redelijk ervaren Mac-gebruiker vindt deze materie toch redelijk ingewikkeld worden. De slogan “It just works” is hier toch echt niet meer van toepassing. Voorlopig hou ik het alleen bij iTunes Match.

    Ja, dat is wel de conclusie die je mag trekken. Ik ben behoorlijk ‘tech savvy’, maar ook ik kwam door trial-and-error en verdieping niet tot een bevredigend antwoord zonder te kijken wat anderen mensen er over te zeggen hadden. De hele app is gewoon een zooitje, niet intuïtief, niet doordacht, de service is niet duidelijk, veel bugs. Heeft Apple alle human-interface-designers ontslaan of niet bij het ontwikkelen van het product betrokken?

    Ik begin langzaam echt de hoop te verliezen dat Apple nog in staat is om software te leveren die echt ‘just works’.

  33. Origineel geplaatst door Tevilnelg
    Ja, dat is wel de conclusie die je mag trekken. Ik ben behoorlijk ‘tech savvy’, maar ook ik kwam door trial-and-error en verdieping niet tot een bevredigend antwoord zonder te kijken wat anderen mensen er over te zeggen hadden. De hele app is gewoon een zooitje, niet intuïtief, niet doordacht, de service is niet duidelijk, veel bugs. Heeft Apple alle human-interface-designers ontslaan of niet bij het ontwikkelen van het product betrokken?

    Ik begin langzaam echt de hoop te verliezen dat Apple nog in staat is om software te leveren die echt ‘just works’.

    Of je moet er gewoon nog even aan wennen. Ik heb ook wat dingetjes moeten zoeken maar ben nu toch echt wel tevreden. En mijn muziek wordt niet met drm gecodeerd zoals beweert in dit artikel. Alleen de bestanden op m’n iPhone etc. die van iCloud komen. De bron blijft origineel!

  34. Origineel geplaatst door Petertje
    Je kunt we degelijk al je nummers shufflen. Nadat je de weergave van je lijst op ‘nummers’ hebt gezet, en vervolgens een nummer start, kun je als je de albumhoes even vergroot gewoon kiezen voor shufflen van alle nummers, of herhalen van het betreffende nummer. Er wordt nogal snel geschreeuwd en voor waarheid aangenomen hier. Verandering is lastig voor veel mensen.

    Het ging volgens mij om de shuffle knop bovenaan, maar inderdaad, je hebt gelijk, nadat je een nummer kiest, kun je shuffelen. Niet gelijk bovenaan meer.

  35. Origineel geplaatst door f3d4r
    Sure, waarom niet meteen als wav opslaan 😂 Bronbestand blijft 128kbps, mag jij opslaan hoe je wil, meer wordt het niet hoor

    Youtube heeft de maximale bitrate verhoogt, het is wachten tot de eerste 300 kB/s video’s online gaan.

  36. Ik heb nu apple music,
    Maar betaal ik nu elk jaar ook nog voor itunes match ? Of hoe werkt dat?

  37. Origineel geplaatst door stekke
    Ik heb nu apple music,
    Maar betaal ik nu elk jaar ook nog voor itunes match ? Of hoe werkt dat?

    Als je een abo op Apple Music neemt, kun je iTunes Match opzeggen. Het is niet per se noodzakelijk, tenzij je een goedkope back up in de cloud wilt voor al je muziek (nu 25.000 nummers, straks 100.000). En als je heel veel nummers hebt, die niet in Apple Music staan (The Beatles staan er bijv. niet in), zou ik iTunes Match zeker behouden.

  38. @leckxie: Ja hoor, bovenaan heb je ‘onlangs toegevoegd’ daaronder heb je de titel, als je erop klikt verander je dit naar ‘nummer’ druk op play en shuffle, klaar is kees

  39. @Gideon: precies. Paniek over DRM om niets. Nee, Apple wijzigt niets aan je originele bestanden om daar DRM versies van te maken.

  40. Ik heb helemaal niets met DRM. Wat mij betreft moet het de wereld uit. Net als andere vormen van patenten op b.v. broodnodige medicijnen.

    Voor mij geen Apple Music.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.