jimmy-iovine-apple-music-aankondiging

Apple Music geeft 50 procent korting aan studenten?

Apple Music betaalt 58 procent aan artiesten, blijkt uit nieuw verschenen documenten. Maar bij studenten geldt nog eens een korting van 50 procent. Hoe zit dat?

jimmy-iovine-apple-music-aankondigingUit gelekte documenten blijkt, dat Apple 58% van alle verdiensten van Apple Music uitkeert aan artiesten. Daarmee ligt de uitkering op ongeveer hetzelfde niveau als Spotify. Maar in de documenten is één zinnetje nog vrijwel onopgemerkt gebleven: Apple lijkt van plan om studenten voor half geld te laten luisteren naar Apple Music. Hoe zit dat?

Artiesten krijgen niets tijdens proefperiode

De documenten kwamen naar buiten dankzij Digital Music News (DMN), die zich op de muziekbranche richt. Bij punt (e) valt te lezen wat de minimale groothandelsprijzen zijn voor muzieknummers. Daaruit blijkt dat Apple bij een persoonlijk abonnement van $9,99 een bedrag van $5,80 zal gaan afdragen aan de rechthebbenden. Dat betekent 58%. Ook bij een gezinsabonnement van $14,99 geldt een percentage van 58%, want de afdracht komt daar uit op $8.70. Precies 58% van de totale consumentenprijs. Zo te zien kun je straks jaarabonnementen van $100 (individueel) en $150 (gezin) afsluiten, want ook die worden in de tabel genoemd. Tijdens de proefperiode krijgen artiesten helemaal niets.

Uit de tabel blijkt verder, dat de abonnementen in Latijns Amerika en de Cariben goedkoper worden, want daar is de afdracht in dollars veel lager. Apple zou bovendien van plan zijn om in Rusland en India een veel lager abonnementsgeld te vragen.

Lees ook: Dit zijn de Nederlandse prijzen voor Apple Music

50 procent korting voor studenten

Maar het wordt nog interessanter als je naar de kleine lettertjes onder de tabel kijkt. Daar staat:

(T)he minimum wholesale prices applicable to Students will be fifty percent (50%) of the wholesale prices listed in the chart above.

Uit de documenten blijkt niet of Apple de korting alleen in de vorm van volumelicenties gaat aanbieden. Je bent als student dan afhankelijk van de afspraken die jouw onderwijsinstelling met Apple heeft gemaakt. Bij de App Store is dat momenteel al mogelijk: onderwijsinstellingen kunnen sinds 2010 een volumelicentie voor apps afsluiten, waarbij ze korting krijgen op de aanschaf van apps voor studenten. Als Apple Music op dezelfde manier werkt, kunnen scholen en universiteiten met 50% korting abonnementen afsluiten.

applemusic-contractvoorwaarden

Toch een verdeling 70/30

apple-music-connect-pharrellUit de documenten blijkt dat Apple dus 58% uitkeert aan de rechthebbenden. Daarmee ontstaat een gat van 12% in vergelijking met de gebruikelijke verdeling 70/30. Maar ook daar is een verklaring voor: die 12% is gebruikelijk in de muziekindustrie en geldt voor publicatierechten (publishing rights). Afhankelijk van de afspraken tussen platenmaatschappijen en Apple kunnen die percentages nog iets verschuiven, in het voor- of nadeel van de artiesten.

Apple ontvangt uiteindelijk net als bij de App Store 30% voor het beschikbaar stellen van de infrastructuur, het afwikkelen van betalingen en alle zaken eromheen. Bij Spotify geldt op papier ook een verhouding 70/30, maar na aftrek van 12% voor publicatierechten blijft ook daar ongeveer 58% over voor artiesten en andere rechthebbenden.

Een heel andere situatie geldt voor het gratis abonnement van Spotify. Daaraan verdienen de artiesten vrijwel niets. Het heeft ervoor gezorgd dat artiesten zoals Taylor Swift niet langer op Spotify aanwezig willen zijn. Misschien komt daar binnenkort toch verandering in: Spotify stelde vrijdag voor het eerst een nummer alleen beschikbaar voor betalende abonnees. Gebruikers die niet betalen, kunnen het liedje niet beluisteren. Het gaat om het nummer ‘The Globalist’ van Muse. Dit kan een oplossing zijn voor artiesten die het gratis model van Spotify niet zien zitten.

Spotify kost 10 euro per maand, maar is ook gratis te beluisteren. Je krijgt dan minder functies en er zijn tussen de nummers door reclames te horen. Het muziekaanbod is wel hetzelfde – maar dat kan dus gaan veranderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2015, 10:50
Categorieën Diensten, Geruchten
Onderwerpen apple music, studenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.