Reacties voor: ‘Apple mocht Google Maps nog meer dan een jaar gebruiken’

Het contract tussen Apple en Google over het gebruik van Google Maps was nog meer dan een jaar geldig. Dit beweren twee onafhankelijke bronnen.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 45 reacties

  1. Waarom Apple nu al een eigen Kaarten-app heeft geïntroduceerd is niet duidelijk.

    Dat hebben ze gedaan omdat er anders helemaal niets nieuws zit in iOS6 net als de 4S een BETA van siri.
    Apple word saai

  2. Waarom Apple dit heeft gedaan lijkt me duidelijk (dank aan @stekel die dit onlangs op Radio1 besprak) – het niet willen delen van locatie gegevens met derden, of in dit geval Google. Een van de meeste belangrijke gegevens van een klant is waar deze zich bevind en met zo’n diepe integratie van Google maps in iOS wist misschien Apple dat wel, maar Google ook – en die kunnen die gegevens weer gebruiken voor reclame uitingen e.d. Nu dat Google Maps eruit is, heeft alleen Apple nog die gegevens. En daarmee zijn die locatie gegevens een stuk exclusiever en dus lucratiever voor Apple geworden.
    Nu nog even die kinderziektes eruit en over een paar maanden is die hele ‘maps-gate’ weer verleden tijd. En Apple weer wat rijker.

  3. Is natuurlijk overduidelijk dat ze niks van Google standaard op hun producten willen. Zij hebben duidelijk de overweging gemaakt om Google Maps in te ruilen voor een slechte Maps app.

    Overigens komt Google alsnog met de verdwenen apps, maar dit keer in de App Store én met meer succes (het geval bij Youtube).

  4. In de laatste alinea staat ‘zou’ incompleet zijn, maar het is feitelijk: de informatie is veel incompleter en klopt op een aantal punten niet. Erg jammer dat Apple een eigen kaarten-app heeft geïntroduceerd die nog niet af was, terwijl ze nog een jaar van een beter product gebruik hadden kunnen maken. Het komt op mij over dat de belangen van de iPhone-gebruikers ondergeschikt zijn gemaakt.

  5. Voorlopig staat mijn 3 jaar oude adres wel in Apple-map en niet op google-map.

    Wie heeft hier nu echte (niet uit een amerikaanse review) redenen waarom hij de nieuwe maps zo slecht vind?
    Sofar heb ik niets gevonden wat niet ok is en kan het met siri bedienen in de auto…

  6. Het contract tussen Apple en Google over het gebruik van Google Maps was nog meer dan een jaar geldig.

    Eerder een teken dat ze weten dat we binnen jaar geen nieuwe generatie iPhone op de markt komt.
    Dus beter te vroeg dan te laat denk Apple

  7. @nukenine: hèhè, eindelijk iemand die er precies zo over denkt en ervaart als ik! 🙂

  8. De Satteliet View in Maps is echt ongelooflijk baggerslecht. Centrum Utrecht ziet er in vergelijking met Google Maps absoluut niet uit. Mag ik svp heeel snel Google Maps terug?

  9. Met Apple Maps kan ik nu F16’s gaan tellen bij volkel 🙂

  10. Origineel geplaatst door nukenine
    Voorlopig staat mijn 3 jaar oude adres wel in Apple-map en niet op google-map.Wie heeft hier nu echte (niet uit een amerikaanse review) redenen waarom hij de nieuwe maps zo slecht vind? Sofar heb ik niets gevonden wat niet ok is en kan het met siri bedienen in de auto…

    Zoals Marc hierboven al aangeeft: de kwaliteit van Satelliteview is erg slecht, waar ik op Google maps mijn tuinmeubelen kan zien staan, zie ik hier een vlek op de plek waar mijn tuin is. Een vriendin van mij woont in een nieuwbouwwijk in Leiden en die staan er inderdaad netjes in. Maar volgens Apple maps is het geen woonwijk, maar een park. En dat zijn de twee dingen waar ik al tegenaan liep zonder te zoeken. Het ontbreken van streetview vind ik ook een groot nadeel.

  11. In tegenstelling tot vele berichten hier, gebruik ik met groot enthousiasme Apple Maps!!
    Al paar keer heeft het me een tijdswinst opgeleverd door files te ontwijken met een aangepaste route.

    Verkeersinformatie is TomTom HD traffic. Iets waar je je bij TomTom scheel aan betaald, maar wat wel super fijn werkt!

  12. Origineel geplaatst door Ice
    Met Apple Maps kan ik nu F16′s gaan tellen bij volkel

    haha!

  13. Ik heb de biografie van Jobs een tijdje geleden gelezen. Op basis daarvan denk ik dat hij zich in zijn graf omdraait als hij zou weten hoe de introductie van een nieuw product verloopt. Vreselijk slechte kaarten app, klachten over wifi, klachten over IOS6 en Mountain Lion. Ik krijg de indruk, kan het natuurlijk niet bewijzen, dat Apple het belangrijker vind om snel iets in de markt te zetten met de feestdagen voor de deur dan een foutloos product. Ik heb een bestelling staan voor een Iphone5 maar begin toch te twijfelen of ik niet beter had moeten wachten of overstappen naar Android.

  14. Origineel geplaatst door UtregCity
    @nukenine hèhè, eindelijk iemand die er precies zo over denkt en ervaart als ik!

    Ook met jullie eens. Ik heb heel veel mensen die er ontevreden over waren hoe intensief ze de app hebben gebruikt en bijna altijd bleef dit beperkt tot hun eigen huis.

    Ik weet zeker dat het hier niet veel anders is, mensen zoeken hun huis op en hebben dan meteen een heel oordeel over de hele app.

    Ik geef toe dat de kaarten niet altijd even goed zijn, maar als je de standaard weergave gebruikt dan staat vaak alles er op. Er zullen best nog wel fouten in zitten, maar dit kun je aangeven. Als je dit niet doet, ook prima, maar ga dan niet zeuren.

    Ik ben heel blij met de app, vooral de toevoeging van de navigatie en die werkt (bij mij in ieder geval) perfect!

  15. Origineel geplaatst door nukenine
    Wie heeft hier nu echte (niet uit een amerikaanse review) redenen waarom hij de nieuwe maps zo slecht vind?

    http://theamazingios6maps.tumblr.com/

  16. Origineel geplaatst door frank
    Ik heb de biografie van Jobs een tijdje geleden gelezen. Op basis daarvan denk ik dat hij zich in zijn graf omdraait als hij zou weten hoe de introductie van een nieuw product verloopt. Vreselijk slechte kaarten app, klachten over wifi, klachten over IOS6 en Mountain Lion. Ik krijg de indruk, kan het natuurlijk niet bewijzen, dat Apple het belangrijker vind om snel iets in de markt te zetten met de feestdagen voor de deur dan een foutloos product. Ik heb een bestelling staan voor een Iphone5 maar begin toch te twijfelen of ik niet beter had moeten wachten of overstappen naar Android.

    En dan koop je een telefoon met touchwiz (want de meeste mensen die naar Android overstappen hebben een gs2 of gs3) en dan heb je de volgende problemen.

    Iedere telefoon die je koopt kunnen fouten hebben. Ik ben het wel met je eens dat ze soms iets wat later uit kunnen brengen dan “snel voor de feestdagen”, maar dat betekend niet dat ik zou overstappen.

    Je kiest er zelf voor als je ios6 installeerd. Je kunt ook wachten tot 6.1 of iets dergelijks er is. Dit zelfde geld voor Android, veel die ik ken zeggen dan 4.0 een grootte stap vooruit is, maar dat 4.1 een must is, omdat die een goot aantal fouten er uit haalt. Dan kun je ook beter wachten met een telefoon kopen die op 4.1 draait.

    Dit geld ook voor de iPhone 5. Je kunt hem de eerste dag in huis willen hebben, maar dan moet je niet zeuren als de behuizing snel krast. Dan had je beter een week kunnen wachten en de reacties van andere mensen aanhoren.

  17. In mijn ogen gaat het hier om een strategische beslissing en niet om een tactische. Apple kijkt met dit besluit minstens 4 jaar vooruit, want het zal zeker zolang duren voor haar kaarten kunnen concurreren met die van Google. Je moet eens beginnen, je kunt niet alles op de tekentafel uitproberen, zeker geen kaarten. Er zit ongetwijfeld een doordachte visie achter dit besluit (systeemintegratie, automotive mogelijkheden, kalt stellen van concurrentie, etc.). Apple is echt niet opeens de kluts kwijt, opmerkingen als ‘dat was met Jobs niet gebeurd’ zijn volstrekt niet te onderbouwen, wie herinnert zich niet antenna-gate? Op sommige plekken zullen de kaarten van Apple best wat ongemak voor de gebruiker opleveren, maar zo erg als het op sommige plekken wordt neergezet, is het ook weer niet. Er is geen enkele kaartenmaker die een feilloos product aanbiedt.

  18. De Google Maps applicatie op iOS liep behoorlijk achter op de Android variant. En schrikt Google wakker en gaan ze allerlei nieuwe features inbouwen in de iOS versie.

    Wat betreft de kwaliteit van de Apple App. De kwaliteit komt nog niet in de buurt van Google wat features aangaat, maar is hij echt vreselijk zoals iemand hem hierboven aangeeft? Ik gebruik de App nu een aantal dagen en voorlopig heb ik er nog geen problemen mee gehad. Ik heb het idee dat mensen lekker mee lopen te blaten zonder dat ze de de App hebben aangeraakt. Ik heb een aantal van de fouten bekeken en de meeste zijn reeds opgelost. Misschien gaat iemand eens zoeken naar fouten in andere kaarten Apps zoals TomTom en natuurlijk Google. Binnen twee jaar is de kwaliteit van deze App minstens op het niveau van Google.

  19. Kloothommels, de nieuwe kaarten zijn echt niks waard en de kwaliteit van de sataliet beelden zijn helemaal slecht !!!

  20. ”Steve Jobs would have never released iOS 6 like this.”

  21. Ik snap serieus niet wat de meesten van jullie er zo slecht aan vinden. natuurlijk heeft de app nog kinderziektes.. (het bestaat immers nog maar een paar maand). en natuurlijk hoop ik voor iedereen dat ze er zo snel mogelijk uit gehaald gaan worden. Maar over de hoeveelheid detail in foto’s e.d. het al dan niet zien van je tuinstoelen in je tuin.. echt serieus.. waar maak je je druk om..
    Ik heb er alle vertrouwen in dat apple de komende maanden nog zal gebruiken om de ergste problemen op te lossen.. en dan inderdaad zoals hierboven vermeld.. zul je er weinig meer van horen..

  22. Apple had een B-versie van de eigen maps app kunnen uitbrengen naast die werkende Google versie.
    De klanten die nooit klagen waren dan de B-testers geweest en iedereen tevreden.
    Boze klanten geven toch geen goede feedback en worden alleen maar bozer dus dit is nutteloos.

  23. Enige wat ik als pluspunt van Apple’s eigen kaart app zag was de 3D view, maar laten ze dát nou net niet voor de iPhone 4 beschikbaar maken.

    Geen Siri, geen gesproken turn by turn navigatie, geen 3D view, wát een misselijk bedrijf is dat Apple toch. Iets meer dan een jaar geleden was de 4 nog het topmodel, en is nog steeds nieuw te koop, gewoon schandalig dat dit toestel niet meer alle leuke functie’s krijgt.

  24. @Koen: Ik vind de app niet slecht, maar kwalitatief niet wat ik van Apple gewend ben. Vergeleken met Google Maps is het simpelweg een downgrade, daar mag je best over klagen vind ik.

  25. Origineel geplaatst door 020
    ”Steve Jobs would have never released iOS 6 like this.”

    Inderdaad. De appstore is trouwens ook een draak van een programma geworden wat Job’s goedkeuring nooit zou hebben gekregen.

    Zonder Jobs ging het ooit bergafwaarts met Apple en moest hij terugkomen om de zaak te redden, helaas kan hij nu niet meer terugkomen…

  26. @Apple740: Gauw verkopen, een iphone 4 levert 2-e hands bijna net zo veel op als een Android nieuw. (!!) Of ben je bang dat je daar dan spijt van krijgt? De kans dat je tevreden wordt met Android is meer dan 20 % hoor.

  27. Lieve mensen die kunnen communiceren met Steve Jobs. Uw gave is uitzonderlijk. Uw geheugen is dat echter niet.

    – Antennagate vergeten? Amerika werd ongeveer afgebroken omdat de iPhone 4 zo nu en dan de verbinding verloor. Goedgekeurd door Steve.

    – iPod nano met krassen + rechtzaak over krassen vergeten? Goedgekeurd door Steve.

    – .Mac en MobileMe vergeten? Koste een vermogen, kwam niet van de grond en MM is de beta-status nooit ontgroeid. Goedgekeurd door Steve.

    .. en een goede Apple-fan kan zo nog wel even doorgaan. Mijn punt is: Apple heeft altijd missers, sommige daadwerkelijk en sommige dingen opgeblazen door de media. Elke iPod, iPhone en iPad die tot nu toe uitkwam kreeg heel veel aandacht in de media maar ook heel veel negatieve aandacht. De iPod was te duur, de iPhone ook te duur en niet nuttig, de iPad was volledig belachelijk, nutteloos en een vergrote iPod touch (nu >80% marktaandeel…). Sommige Appleproducten zijn ook echt belachelijk, zoals de Hifi boombox of de Cube. Toch blijft Apple ongelofelijke producten op de markt brengen die zich met de top van de markt kunnen meten. Heb er plezier mee, analyseer er op los wat de strategieeen van Apple zijn, maar zeg niet dat Steve het niet gewild zou hebben.

  28. @Rop: De Kaarten app is gratis! net als jarenlange IOS upgrades. Wil je een echte Navigatie-app die (bijna) perfect werkt, koop dan Sygic voor Benelux met TomTom kaarten voor 20 Euro! Soms in de aanbieding voor 12 – 15 Euro. De appticker app geeft je automatisch een seintje!

  29. Apple Maps heeft tenminste wel een nieuwe foto van mijn huis wat Google Maps nog steeds niet heeft nadat er 6 jaar terug een nieuwe huis gebouwd is.

  30. @Henk: Gratis? Een iPhone is niet alleen hardware, maar ook software en daar betaal je goed voor bij Apple. En die paar OS updates zitten gewoon bij de prijs inbegrepen. Dat kan je niet gratis noemen, je hebt er immers voor betaald. Maar buiten dit alles om: het gaat mij om het feit dat er een goede app op zat en die is nu vervangen door een minder goede. Heel simpel.

    En voor navigatie in de auto gebruik ik Tomtom, prima app hoor, maar ook deze heeft geen streetview en satelliteview. Hetzelfde geldt voor Sygic. Een kaartenapp is niet hetzelfde als een navigatieapp.

  31. @Bram: Vergeet de iPod Nano 1st gen niet! Kregen we toch allemaal even een 6th gen voor terug!
    (Red.) Deel reactie niet toegestaan en dus verwijderd.

  32. Origineel geplaatst door Rop
    Zoals Marc hierboven al aangeeft: de kwaliteit van Satelliteview is erg slecht, waar ik op Google maps mijn tuinmeubelen kan zien staan, zie ik hier een vlek op de plek waar mijn tuin is. Een vriendin van mij woont in een nieuwbouwwijk in Leiden en die staan er inderdaad netjes in. Maar volgens Apple maps is het geen woonwijk, maar een park. En dat zijn de twee dingen waar ik al tegenaan liep zonder te zoeken. Het ontbreken van streetview vind ik ook een groot nadeel.

    Zelfde hierzo, probeer mijn faculteit op te zoeken (fnwi van radboud universiteit) blijkt ook een park te zijn. T nieuwe gebouw staat er toch al weer een jaar of 8 (op de plek van t oude) en dan heb ik het over de gewone kaart, niet eens over satelliteview. Ik kan niet wachten op google maps voor iOS en dan met name op de iPad.

  33. Origineel geplaatst door frank
    Ik heb de biografie van Jobs een tijdje geleden gelezen. Op basis daarvan denk ik dat hij zich in zijn graf omdraait als hij zou weten hoe de introductie van een nieuw product verloopt. Vreselijk slechte kaarten app, klachten over wifi, klachten over IOS6 en Mountain Lion.

    Hij heeft een boek gelezen en denkt meteen door te hebben hoe iemand in elkaar steekt. Nou chapeau

    Origineel geplaatst door 020
    ”Steve Jobs would have never released iOS 6 like this.”

    Gelukkig weet jij wat Jobs, een persoon die je nog nooit gekend hebt, graag wilt.

  34. Op de iPad gewoon oproepbaar via Safari,.. Verzacht het wachten een beetje.

  35. Als je een ipod 2 hebt en dus niet kan updaten naar iOS 6 verdwijnt die kaarten app van googledan automatisch over een jaar?

  36. Ik begin zowat het hele Iphone 5 en ios 6 gezeik echt zat te worden. Iedereen loopt alleen te mierenneuken over dingen die slecht zijn. Kom op man. Apple moest wel met iets anders iets nieuws komen. Anders verliezen ze terein op android. Geef apple een kans man. Het wordt vanzelf beter.
    Je krijgt standaard allerlei programma’s mee waar je nooit iets mee doet en ik hoor niemand dat het balen is dat je het er niet meteen af kunt gooien.
    Gelukkig is het een klein groepje die zijn frustatie eruit gooit, de grote rest die over blijft laat de andere gewoon lekker zeiken.
    Alaaf

  37. Ik begrijp niets van de heisa in de media over het “verdwijnen” van Google maps in iOS6.
    Google Maps etc. wordt bij PC’s ed aangeboden via de webbrowser. Het is ook mogelijk om die functionaliteit aan te bieden in een speciale app, ALS dat toegevoegde waarde oplevert. Voor zover ik kan nagaan hebben de Google apps nooit toegevoegde waarde gehad, althans niet voor iOS. Google deed dus zijn huiswerk miserabel slecht
    Nu maakt Apple een nieuwe Kaartenmap die voor sommige iOS-gebruikers toegevoegde waarde levert. En de wereld is te klein. De media en Google fans bekritiseren deze afkeurenswaardige stap van Apple. Waarop is deze kwaadheid eigenlijk gebaseerd? Op Google PR?

    Origineel geplaatst door Rop
    Gratis? Een iPhone is niet alleen hardware, maar ook software en daar betaal je goed voor bij Apple. En die paar OS updates zitten gewoon bij de prijs inbegrepen. Dat kan je niet gratis noemen, je hebt er immers voor betaald. Maar buiten dit alles om: het gaat mij om het feit dat er een goede app op zat en die is nu vervangen door een minder goede. Heel simpel.

    Voor de iphone3GS heb ik allerlei dure smartphones gehad. O.a. De Nokia Communicator 9200. De duurste en beste smartphone op dat moment. Daarop heb ik 1 maal een OS update gehad, omdat hij voortdurend vastliep. Naast de geboden functionaliteit zijn de “support” en versieverbeteringen bij de iphone voor mij een unieke ervaring. Niet te vergelijken met de Nokia. En ook niet met de Androids.(1 versieupdate?)
    NB. Wat betreft de functionaliteit van de Google apps. Daarin is NIETS veranderd omdat de Google apps m.i. geen enkele toegevoegde waarde boden boven de functies die via de webbrowser beschikbaar zijn. (?!)

    Origineel geplaatst door Bram
    Als je een ipod 2 hebt en dus niet kan updaten naar iOS 6 verdwijnt die kaarten app van google dan automatisch over een jaar?

    Lijkt me niet. VLC werd op een bepaald moment uit de appstore verwijderd omdat de appstore niet “voldeet” aan de Open Software Eisen, maar hij bleef gewoon op de ipad staan. Totdat je hem wist, of een nieuw ios apparaat koopt, natuurlijk

  38. Iedereen zegt wel dat Apple Maps zo slecht is omdat er van die fouten in zitten maar als ik die fouten plaatsen ga opzoeken kom ik gewoon op de goede plek uit hoor en je de sataliet weergave van Apple Maps is niet heel goed maar ik durf te wedden dat Google Maps er eerst ook niet helemaal perfect eruit zag

  39. Waar je je al niet druk om kunt maken… Alsof iedereen elke minuut van de dag Maps gebruikt. Maar als je dan echt niet tevreden bent, zoals een hoop doen voorkomen, dan zou ik Apple ook geen seconde langer sponsoren, dus direct een nieuwe telefoon halen. Of zelf een telefoon (laten) maken? Heb je het helemaal naar wens. 😉

    We zullen zien of de schreeuwers van nu, volgend jaar nog steeds ontevreden zijn of dat ze inmiddels een iPhone5 hebben…

  40. Een aantal mensen hierboven vragen zich af wat er dan niet goed zou zijn, zij vinden het wel prima (en lijken het maar gezeur te vinden, al die kritiek). Ik denk dat ze dan nooit die geweldige mogelijkheden hebben gebruikt die in de oude kaartenapp wel zaten. Bijvoorbeeld: je typt een adres in en meteen heb je dat groot in beeld op een gedetailleerd kaartje. Dan hoef je maar ‘hotel’ achter het adres in te tikken en er verschijnen twintig rode pinnetjes rondom met hotels. Klik je op zo’n hotel dan kun je links op een foto klikken zodat je meteen een goede indruk krijgt en rechts op meer info, waaronder de website. Dit geldt voor zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken van waar je maar op zoek naar zou kunnen zijn in een (vreemde) stad (parkeerplaatsen, restaurants, you name it). Ontzettend handig. In deze nieuwe app lijkt het wel of je alleen maar een route van A naar B zou willen weten. Belachelijk! Ik mis al die handige info en de bijbehorende foto’s. Het wachten is op eind dit jaar, het schijnt dat we dan die goeie oude Google-app alsnog kunnen aanschaffen? Kan iemand dit bevestigen? Die worden slapend rijk bij Google, de app zal miljoenen keren worden gekocht schat ik zo in…

  41. @Sas:
    Ik vind het nog steeds prima dat de Apple de Google apps eruit heeft gegooid. Want de functionaliteit die u hier beschrijft, vind ik ook via de webbrowser! Wat is het verschil? Waarom maakt Google hiervoor een app? Geen enkele toegevoegde waarde. Je hoeft dus helemaal niet te wachten. (?!)

  42. @henk
    Jij vind het prima dat Google Maps weg is? Ik vind het gemis van street view een ergernis. Als je voorheen naar een onbekende locatie moest gaan, dan bekeek je in street view hoe het eruit zag en liep je niet te zoeken naar je eindbestemming. Ideaal! Hoe vaak ik dat niet heb gebruikt… dat mis ik erg.

  43. Origineel geplaatst door frank
    Ik heb de biografie van Jobs een tijdje geleden gelezen. Op basis daarvan denk ik dat hij zich in zijn graf omdraait als hij zou weten hoe de introductie van een nieuw product verloopt. Vreselijk slechte kaarten app, klachten over wifi, klachten over IOS6 en Mountain Lion. Ik krijg de indruk, kan het natuurlijk niet bewijzen, dat Apple het belangrijker vind om snel iets in de markt te zetten met de feestdagen voor de deur dan een foutloos product. Ik heb een bestelling staan voor een Iphone5 maar begin toch te twijfelen of ik niet beter had moeten wachten of overstappen naar Android.

    Na de dood van Jobs, wil apple 3 dingen:
    verkopen, verkopen en verkopen.
    In het iOS en het Macos zitten tegenwoordig fouten, die je olv Jobs nooit zou tegenkomen. De producten worden alsmaar duurder, maar worden door de mensen toch wel gekocht. Dat weten ze bij Apple ook.
    Wat betreft je opmerking over de iphone 5: 670 euro vind ik veel te veel. Als mijn Sony op is, denk ik dat weer ga voor een Sony of Samsung.

  44. .Na de dood van Jobs, wil apple 3 dingen: verkopen, verkopen en verkopen. In het iOS en het Macos zitten tegenwoordig fouten, die je olv Jobs nooit zou tegenkomen. …..

    Waarop baseer je deze “conclusie”? Ik zie nergens een opzienbarende stijging in het melden van incidenten hoor. Alleen maar minder. Bij de gsmhelpdesk is iOS inmiddels nog minder dan 1 % van de probleemmeldingen van Samsung (en Sony) . Graag bronnen. NB. Apple is bij PC’s altijd duurder geweest dan de goedkope modellen van concurrerende merken. Kijk je echter naar het betere en duurdere segment dan is Apple behoorlijk concurrerend. En dat praat ik nog niet over de betere functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.