Reacties voor: Apple mag merknaam ‘App Store’ niet vastleggen van Microsoft

Microsoft wil niet dat Apple de merknaam App Store vastlegt. Het zou gaan om een algemene benaming voor softwarewinkels.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 29 reacties

  1. Beetje ironisch dat deze klacht komt van het bedrijf dat ‘windows’ als merknaam heeft geregistreerd…. zowel in de letterlijke betekenis als in de ‘computer’ gerelateerde betekenis is dat de meest algemene term die er te vinden is. De term ‘windows’ werd bijvoorbeeld al gebruikt voor kleine pop-up ‘schermpjes’ op text gebaseerde terminals voordat Microsoft bestond.

  2. @Peter: Haha, konings antwoord! Helemaal mee eens, iedereen wil alleen maar meeliften met het succes van Apple. Wat een gezeur om niks toch weer..

  3. Ik kan het wel begrijpen van Microsoft, maar vind dat Jobs volledig in z’n recht staat..
    Vooral denk ik dat het laatste gedeelde van dit bericht klopt, meeliften op t door Apple goed ontwikkelde concept, omdat voor de meeste app store toch vertrouwd klinkt!

  4. Er was idd nog geen sprake van een algemeen begrip voor appstore in 2008 maar nu zeker wel. Ik geef microsoft wel gelijk in dit geval, om nou voor elke app store weer een andere naam te gaan verzinnen is ook omslachtig

  5. Microsoft heeft zelf het patent op dubbelklikken met een muis. Hoe algemeen is dat dan wel niet?

  6. Inderdaad, Microsoft heeft een patent op de naam Windows: Vensters.

    App store is toch nog wat creatiever dan gewoon ‘venster’.

    Geef apple gewoon dat patent. MS heeft windows, niet zeuren.

  7. Zucht.. Waar gaat t ook over.. Ze hebben hun store al marketplace genoemd dus waar maken we ons druk over.. Toen de aanvraag werd ingediend was t nog geen algemeen begrip.. Googlen staat nu ook gelijk aan zoeken op het internet, dat betekend toch ook niet dat iedereen hun zoekmachine google mag noemen omdat het een algemeen begrip is?

  8. Wat een onzin. Apple heeft de App Store gemaakt. Alle andere fabrikanten volgen netjes. Apple heeft er voor gezorgd dat “App” en “App Store” algemene begrippen zijn. Niet Microsoft, Nokia, HTC, Android of Samsung, maar Apple.

    Microsoft verzint dus maar z’n eigen Market of whatever.

    iPod is ook een algemeen begrip voor een MP3 speler, wanneer hoor je iemand nog MP3 speler zeggen? Niemand. Iedereen heeft een iPod en spreekt over een iPod. Maar andere merken mogen geen iPod gebruiken. Net als iTunes is de App Store en product. Zal wel stukje politiek achterzitten als Microsoft nog gelijk krijgt ook. Maar ja, je weet wat zeggen.. Only possible in America.

  9. App, Applications, Apple hoort gewoon bij Apple, niet bij Windows. Peter heeft zeker een punt.

  10. Het is gewoon onzin van Microsoft want app is een afkorting van applicatie en die naam is algemeen en app heeft Apple geïntroduceerd en groot gemaakt en dat zijn de verdienste van Apple en van noemend anders…

  11. @sjef: Dat is het ‘m net, het patent werd aangevraagd in 2008 toen het nog geen algemeen begrip was. De situatie was anders geweest, mocht het bezwaarschrift eveneens in 2008 zijn ingediend. Persoonlijk vind ik het nu ook ‘meeprofiteren van Apple’.

  12. een punt apple zijn niet het eerst met het naam appstore , handango een windows mobile appstore heeft voor het naam handango het naam appstore , het naam verandert omdat op die tijd je heeft apps en meer speletjes dus , apple heeft geen recht op het naam

  13. Origineel geplaatst door Chantal
    Microsoft heeft zelf het patent op dubbelklikken met een muis. Hoe algemeen is dat dan wel niet?

    Het gaat volgens mij over de ‘algemeenheid’ van een woord of begrip. Het gaat dus niet om de algemeenheid van een techniek. Zo heeft Nokia ook tientalle patenten omtrent technieken die standaard zijn in de mobiele telefonie. Wil je er gebruik van maken dan moet je betalen (of niet;)). Kan je het recht op gebruik van de techniek niet kopen dan zal je dus iets anders moeten verzinnen.

    Over Windows. Windows is als woord natuurlijk niet vastgelegd. Het is specifiek gekoppeld aan beschrijving. Namelijk dat van een OS (neem ik aan) of misschien iets breder zoals een sofwarepakket of iets dergelijks.

    AppStore wordt dus gekoppeld aan een beschrijving een winkel die Apps verkoop. Dat is dus wel erg algemeen.
    Ik vind opzich dat Microsoft wel een punt heeft. Natuurlijk kunnen zij ook wel met een patent van Apple uit de voeten, maar het blijft een harde en concurrerende markt.

  14. Ben het er mee eens dat App Store te algemeen is. Juist de algemeenheid van een merknaam is sterk van belang in het merkenrecht. Ik denk dat je het kunt vergelijken met het alleenrecht op de naam Supermarkt, voor een bepaalde supermarkt keten, bijv. AH.
    Veel te algemeen dus!

    Jammer alleen dat MS hier pas zo laat mee komt, hadden ze veel eerder moeten doen!

  15. Microsoft moet niet zeuren. Zij hebben zelf een hele groep met algemene namen voor hun producten vastgelegd, bijvoorbeeld: Word terwijl er een Wordperfect was, Exchange voor het uitwisselen van mail, ActiveSync voor het syncen naar mobiele devices, Paint voor een tekenprogramma, Media Player voor een mediaspeler, enz enz. Microsoft bedient zich van dezelfde principes, waar ze nu tegen ageren.

    Als men meteen in 2008 had geklaagd, had ik dit nog kunnen begrijpen, maar 2 jaar na dato, ben je gewoon te laat.

  16. Origineel geplaatst door Roderik
    Het is gewoon onzin van Microsoft want app is een afkorting van applicatie en die naam is algemeen en app heeft Apple geïntroduceerd en groot gemaakt en dat zijn de verdienste van Apple en van noemend anders…

    Goed op de hoogte zie ik.. App wordt al wat lannger gebruik als afkorting.

  17. Misschien lees ik erover heen maar volgens mij is de vergelijking met het vast leggen van de term windows toch echt anders dan app store.

    Windows is een produkt en de app store is een dienst volgens mij.

    Natuurlijk is windows een algemene term maar er zijn heel veel voorbeelden hiervan.

    App store = applicatie store

    Te algemeen lijkt mij en wat is de android store dan?

    Een applicatie store toch?
    Windows IOS toch?

  18. Origineel geplaatst door Peter
    Beetje ironisch dat deze klacht komt van het bedrijf dat ‘windows’ als merknaam heeft geregistreerd…. zowel in de letterlijke betekenis als in de ‘computer’ gerelateerde betekenis is dat de meest algemene term die er te vinden is. De term ‘windows’ werd bijvoorbeeld al gebruikt voor kleine pop-up ‘schermpjes’ op text gebaseerde terminals voordat Microsoft bestond.

    Dat is iets anders. De naam van de App Store is precies hetzelfde als wat het is: een app store. Dat is hetzelfde als je een supermarkt gaat beginnen en deze “Supermarkt” noemt, of een besturingssysteem en deze “Operating System” noemt. Jouw argument raakt dus kant noch wal helaas 🙂 .

  19. Beste Naamgenoot Steve,

    Met enige jaloezie kijk ik naar jouw appstore Market Place die echt als voorbeeld geldt voor alles wat wij doen. Graag zouden wij onze appstore ook Market Place noemen (net zoals ik mijzelf naar jouw voorbeeld Steve noem), maar we hebben AppStore al in de markt gezet, en dus laten we het maar zo.
    En dan ga ik nu weer naar mijn iPod (eigenlijk een soort Zune maar die naam ligt vast) luisteren, dus je hoeft niet te antwoorden.

    S.

  20. @larzik larfzak: Jij bent totaal niet grappig.

  21. @Chantal: Het gaat hier niet om een patent (octrooi) maar vermoedelijk om een merktecht. Dus de vergelijking met de muis van Microsoft gaat niet op.
    Een algemene van de taal uitmakend woord kan niet beschermd worden. Straks claimt Mercedes nog het woord auto.

  22. ik dacht dat het apple store was 😛

  23. Microsoft heeft gelijk. Het gaat erom dat Microsoft de mogelijkheid moet hebben om hun Marketplace te kunnen omschrijven als app store, want dat is het.

    Of zoals hierboven al een keer is gezegt, als ik een supermarkt begin en die Supermarkt noem. Dan moet AH nog altijd kunnen zeggen dat zij een supermarkt zijn. En niet als omschrijving “een winkel voor uw dagelijkse boodschappen”
    Het gaat dus om de dat je een app store een app store kan blijven noemen en niet om de merknaam zelf, want daarvoor gebruikt Microsoft de naam marketplace.

  24. Origineel geplaatst door Roy
    @Peter: Haha, konings antwoord! Helemaal mee eens, iedereen wil alleen maar meeliften met het succes van Apple. Wat een gezeur om niks toch weer..

    Iets met hielen likken en veren in konten steken ofzo…

    Kijk een naar hoe Bjorn het omschrijft hierboven. En vooral op het AH voorbeeldje, dan snap je dat App store algemeen is en dus niet specifiek voor Apple.

    iTunes of iPods daarentegen wel, dit zijn specifieke namen. Mp3 spelers of muziekwinkels zijn algemene namen. Net als…. ‘tromgeroffel’ App Stores.

  25. Bij de app store denk ik alleen maar aan Apple en niets anders.
    Zeker zo geworden , omdat het zo ingeburgerd is.
    Dus laten we het dan zo houden en kunnen andere partijen misschien om de tafel gaan zitten en ook eens een originele naam verzinnen voor hun winkeltje.

  26. @Robin: Het gaat niet om de AppStore, maar om een app store.

    Net zoals de Albert Hein, een supermarkt
    De Gamma, een bouwmarkt
    De McDonald’s, een snackbar

    Zo moeilijk is het toch niet?

  27. Kanslooos !!!! De naam app store is gewoon van apple…laat microsoft lekker hun eigen naam voor hun eigen ” app store ” vastleggen…kansloze gedoe tegenwoordig…Apple groeit terwijl android en windows 7 achterblijven…Apple rocks !!!

  28. Mag je nog wel appels verkopen ? of hebben ze daar ook al patent op?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.