Reacties voor: Apple loopt risico op antitrust-zaak wegens iPhone SDK

De Amerikaanse toezichthouders staan op het punt om een antitrust-vooronderzoek naar Apple's iPhone SDK uit te voeren. De verplichting om met Apple-tools te ontwikkelen is nadelig voor de concurrentie.

Reacties: 52 reacties

  1. Het werd tijd dat hier eens een onderzoek naar gestart werd.

  2. Terecht en het werd tijd ook! “Volgens Jobs zijn de regels nodig om de kwaliteit van de applicaties te garanderen.”
    de kwaliteit van grotendeels de meeste applicaties is bagger en kost teveel geld, als Jobs de kwaliteit van applicaties echt belangrijk vind laat hem daar dan iets aan doen!

  3. Ik heb een kruidenierszaak en wil alleen nog producten verkopen van boeren die volgens de normen van de biologische landbouw produceren. En nu moet ik voor de rechter komen omdat ik boeren uitsluit die gebruik maken van pesticiden of te kleine kooitjes voor de dieren?

  4. goed nieuws! ik hoop dat adobe zich nog bedenkt en tog verder gaat. heb best wel veel ervaring met flash, waardoor iphone apps maken dan een stuk makkelijker kan worden

  5. Blijkbaar mag de consument tegenwoordig niet eens meer voor zichzelf beslissen wat hij op z’n iPod\iPhone wil hebben. Steve Jobs is naar mijn idee gewoon een ouwe lul die er niks vanaf weet. Echt waar, eerst Flash afkeuren en vervolgens met die achterlijke regels komen.

  6. Wat een verschrikkelijk domme vergelijking zeg. Niet te geloven. @zwanneman:

  7. @Sander Akkerman: Leg uit

  8. @Sander Akkerman: Nee, vind ik niet. Je stelt zelf eisen aan je producten, of in ieder geval de herkomst / manier van produceren van je producten.
    Een winkel kan eisen aan de makers van hun producten (melk/kaas etc.) dat ze bijv. biologisch zijn gemaakt. Apple kan aan de makers van hun producten (de apps) eisen dat ze op een bepaalde manier gemaakt zijn, nl. in bijv. Objective-C.

    Dit is mijns inziens precies hetzelfde, je stelt eisen aan de producten die je verkoopt want je wilt een bepaalde kwaliteit kunnen garanderen.

  9. Juist goed, ze verplichten als het ware ontwikkelaars om Apple computers te kopen. Maar hoe zit het met een windows based PC waar Mac OS op loopt, kan je daar de SDK niet op doen lopen?

  10. Origineel geplaatst door zwanneman
    Ik heb een kruidenierszaak en wil alleen nog producten verkopen van boeren die volgens de normen van de biologische landbouw produceren. En nu moet ik voor de rechter komen omdat ik boeren uitsluit die gebruik maken van pesticiden of te kleine kooitjes voor de dieren?

    Wat een domme vergelijking. Who the fuck vergelijkt nu een kruidenierszaak met een multinational?

    Als die kruidenierszaak een internationale winkelketen is, en producten doelgericht blokkeert, dan moet het beleid bekeken worden, als mogelijk monopolistisch gedrag.

    Dat is ook de reden waarom de FCC dit onderzoekt, is Apple te controlerend bezig? Sluit het bedrijf andere partijen doelbewust uit? (Zoals MS en de browser-mediaplayer affaire).

  11. @zwanneman: punt hier is dat Apple monopolie heeft over z’n eigen devices; wanneer er een alternatieve App Store zou zijn, was het voor Apple prima toegestaan om applicaties te selecteren op criteria als de compiler die gebruikt wordt: dan kan een developer die een andere compiler wil gebruiken gewoon naar een andere App Store gaan.

  12. Origineel geplaatst door Mark
    @zwanneman: punt hier is dat Apple monopolie heeft over z’n eigen devices; wanneer er een alternatieve App Store zou zijn, was het voor Apple prima toegestaan om applicaties te selecteren op criteria als de compiler die gebruikt wordt: dan kan een developer die een andere compiler wil gebruiken gewoon naar een andere App Store gaan.

    Geen enkel bedrijf heeft monopolie over zijn eigen devices en software, er zijn weliswaar regels waar alle bedrijven zich aan moeten houden.

    Waarom denk je dat er anders commissies zijn die over het beleid van bedrijven waken, en commissies bestaan die goederen moeten goedkeuren voor commercieel gebruik …

  13. @zwanneman: vergelijking gaat volledig op.

    Alleen moet je in staat zijn om de twee identieke marktmodellen transparant op elkaar te leggen… en dat is niet iedereen gegeven. 😉

  14. @//: leg even uit: hoezo heeft Apple geen monopolie over z’n eigen platform? Apple besluit wat er met zijn devices gebeurt; welke applicaties worden toegestaan en welke niet.

    Natuurlijk zijn er jailbreaks, maar daar is als bedrijf niks op te bouwen.

  15. @huppie:
    denk eens na die ‘boeren’ hebben die nog andere afnemers: ja. de ontwikkelaars niet.

  16. @huppie: Het enige verschil is dat de boeren in mijn verhaal langer nodig hebben om over te stappen op de andere productiemethode.

  17. Lijkt me niet meer dan normaal. Het is niet omdat je de beste bent op een bepaald gebied dat je de markt mag gaan afbakenen…

  18. @zwanneman:
    een hele mooie vergelijking. Alleen is er 1 weselijk verschil tussen de twee voorbeelden. De boer bepaalt niet wat biologisch is. Dat doet een onafhankelijke instantie. Apple bepaald zelf wat kwaliteit is. We kunnen het er allemaal over eens zijn dat niet alle apps bol staan van kwaliteit.

    Daarnaast is biolologisch objectief en kwaliteit subjectief en dus niet te controleren doormiddel van een aantal voorafgesproken voorwaarden

  19. Tis toch hun eigen store? Als de kruidenier zijn goederen alleen met eigen vrachtwagens wilt vervoeren, kan ik dat best begrijpen.

  20. ook kwaliteit is objectief..

  21. @Mark:
    Simpelweg omdat de iPhone onderdeel is van een markt. Namelijk die van de mobiele telefonie en je zou het hoogstens kunnen inperken tot de smartphone-markt. De iPhone zelf is geen markt opzich het is een onderdeel van een markt. Er zijn genoeg alternatieven voor de iPhone.
    Als je een iPhone koopt weet je dat je aan de App Store gebonden bent. Je hebt dus van tevoren al de gelegenheid om gewoon een andere telefoon te kopen.

    Het is jammer voor de flash-developers maar als ik hun was zou ik me zowiso aanpassen. Er zijn al meerdere programmeertalen gesneuveld in de laatste 30 jaar en Flash zal waarschijnlijk de volgende worden. Als je een goede programmeur bent is het aanpassen niet al te moeilijk aangezien de logica van elke programmeertaal hetzelfde is.

  22. Origineel geplaatst door Mark
    leg even uit: hoezo heeft Apple geen monopolie over z’n eigen platform? Apple besluit wat er met zijn devices gebeurt; welke applicaties worden toegestaan en welke niet.
    Natuurlijk zijn er jailbreaks, maar daar is als bedrijf niks op te bouwen

    Elk bedrijf dat momenteel bestaat heeft geen volledige monopolie over zijn producten, hadden ze dat wel, dan moesten ze bv nooit door controle gaan om goedkeuring te krijgen tot verkoop.

    Als de FCC zegt dat Apple schuldig is, kunnen ze de verkoop van Apple’s producten blokkeren totdat die Flash ondersteunen/toestaan (die dat nog niet doen & vrij kleine kans).

    Dus wie heeft dan de volledige controle? Apple of FCC? 😉

  23. Ik vind het terecht dat Apple dit niet toelaat. Met cross-compilers haal je nooit dezelfde kwaliteit.

    Nee bijvoorbeeld een app met 1 view ofzo. Met Apple’s tools (Xcode) levert dat een app op van ongeveer 100kb. Doe je dit met Adobe’s packager ga je snel naar de 3Mb

    Apple doet dit niet voor niks. Discusieer alleen als je de voor -en nadelen kent zou ik zeggen.

  24. Het gaat niet om het toestaan van Flash, maar om het toestaan van andere talen dan C en JavaScript. Flash (o.a.) kan worden omgezet in een iPhone app (om het zo maar even te noemen), maar het gaat Apple niet zozeer om Flash. Ze willen controle hebben over hun SDK en ze willen dat developers meteen bij een update de nieuwe functies van het OS kunnen gebruiken en niet hoeven te wachten tot (in het geval van Flash) Adobe een update heeft uitgebracht.

    Als ze daar wel op moeten wachten vertraagt dit de groei en ontwikkeling van het OS en de apps en daardoor kan Apple de kwaliteit niet meer garanderen, hetgeen ze wel willen.

  25. @iedereen hierboven. Apple heeft het niet over de kwaliteit van de inhoud van de applicaties. Het gaat erom dat Apps in een native taal geschreven worden zonder extra tussenlaag. Zo’n extra laag gaat ten koste van de snelheid, kost extra rekenkracht en gaat daarmee ten koste van de batterijduur. Bovendien zullen wijzigingen in de iPhone OS API’s niet direct verwerkt worden door de makers van de tussenlaag en daarmee niet direct beschikbaar voor ontwikkelaars om hun voordeel mee te doen.

  26. Dat klopt. De kwaliteit is desondanks wel een reden voor Apple om te eisen dat een app in een native taal geschreven wordt.

  27. Origineel geplaatst door Stan
    Ze willen controle hebben over hun SDK en ze willen dat developers meteen bij een update de nieuwe functies van het OS kunnen gebruiken en niet hoeven te wachten tot (in het geval van Flash) Adobe een update heeft uitgebracht.Als ze daar wel op moeten wachten vertraagt dit de groei en ontwikkeling van het OS en de apps en daardoor kan Apple de kwaliteit niet meer garanderen, hetgeen ze wel willen.

    Oh kom op zeg, Apple wil gewoon overal controle op hebben. Of een app nou meteen of een week later gebruik van een nieuwe SDK functie maakt is absoluut niet interessant.

  28. Er was een periode dat er geen appstore was, toen kon niemand apps uitbrengen voor de iphone, nu is die er wel en nu is er een probleem.

    Ik vind het dubieus dat apple aan gepakt moet worden, er zijn genoeg alternatieven voor iedereen!

  29. Origineel geplaatst door Nigel
    goed nieuws! ik hoop dat adobe zich nog bedenkt en tog verder gaat. heb best wel veel ervaring met flash, waardoor iphone apps maken dan een stuk makkelijker kan worden

    Yaay, nog meer nutteloze Apps in the App Store

  30. Als Apple alle software zoals die voor het Mac OS werd geschreven op dezelfde dictatoriale wijze zou controleren zoals ze dat nu voor de iPhone doen, dan zou Apple nooit zo groot geworden zijn als ze nu zijn geworden. Ze hebben niets te verliezen als ze de teugels wat losser zouden laten. Integendeel zelfs, er zouden aanzienlijk meer apps gemaakt worden en daar verdient Apple alleen maar mee. Laat de consument maar beslissen of een app zijn geld waard is of niet.

  31. @René: En als ik nou bijvoorbeeld een informatieve app wil maken waarin rekenkracht en snelheid helemaal niet van belang zijn maar waarbij het de content, idee en graphics zijn die de app tot een succes moeten maken? Flash CS5 is daar perfect voor. Met andere woorden, dit argument slaat helemaal nergens op. Een app dient aan de buitenkant beoordeeld te worden door de consument. Je gaat ook niet van iedere website de broncode bekijken om te beoordelen of hij wel bevalt of niet.

  32. één en al zielig gedoe zeg. Die FFC mag gerust onderzoek doen hoor maar geloof er echt wel in dat Apple in zijn recht staat. En wat jaloezie van die Windows gebruikers die zonodig met hun nieuwe speeltje(CS5) ook willen genieten uit het succes van de App Store. Wat al vaker gezegd word is: Get a Mac..

    Steve Jobs heeft gewoon gelijk. Als ik zelf een soort iPhone OS zou hebben ontwikkeld waarop ontwikkelaars apps kunnen creëren met de programmeertaal die het BESTE werkt, dan heb ik geen zin dat er ineens een gierige bastard komt bemoeien met een leuke tool die ook Apps kan maken voor mijn OS en App winkel. Waarom niet? Omdat deze Apps niet geschreven zijn in zijn “Moedertaal” en dus performace en kwaliteit niet kunnen waarborgen waardoor mijn reputatie verknalt kan worden. En de groep ontwikkelaars zou dan ook afhankelijk zijn van deze derde partij waardoor de service ook nog eens achteruitgaat.

    Apple staat voor klasse, kwaliteit en service op topniveau. Als je dat niet wil dan doei…

  33. Volgens mij gaat het helemaal niet om de apps zelf maar om de SDK. Apple maakt het onmogelijk voor ontwikkelaars om buiten de SDK om te gaan wat er dus op neerkomt dat je een Mac moet kopen om een app te kunnen maken. Het sluit dus andere systemen uit om überhaupt een app voor het iPhone OS te maken. In die zin hebben ze dus wel degelijk een monopolie. En dat wordt onderzocht of het in strijd met de regels is. Lijkt me een goede zaak. Dat Apple code uitsluit gemaakt door software van derden is tot daar aan toe maar devolopers dwingen een mac aan te schaffen gaat kennelijk te ver.

  34. hmmmm… interesant. Ook al ben ik voor voor dat wat Apple doet, dit kan mijn mening veranderen. Ik wacht maar eerst het onderzoek af voordat ik nog iets ga zeggen over flash op de iphone os.

  35. Origineel geplaatst door //
    Origineel geplaatst door Mark@zwanneman: punt hier is dat Apple monopolie heeft over z’n eigen devices; wanneer er een alternatieve App Store zou zijn, was het voor Apple prima toegestaan om applicaties te selecteren op criteria als de compiler die gebruikt wordt: dan kan een developer die een andere compiler wil gebruiken gewoon naar een andere App Store gaan.Geen enkel bedrijf heeft monopolie over zijn eigen devices en software, er zijn weliswaar regels waar alle bedrijven zich aan moeten houden.Waarom denk je dat er anders commissies zijn die over het beleid van bedrijven waken, en commissies bestaan die goederen moeten goedkeuren voor commercieel gebruik …

    Waarom denk je dat Microsoft monsterboetes betaald elk jaar, omdat ze ook hun bestuursysteem te sterk controleren en niet toegankelijk maken voor elke developer. Hetzelfde gebeurt nu met Apple.

  36. Origineel geplaatst door Christian Hoyer
    één en al zielig gedoe zeg. Die FFC mag gerust onderzoek doen hoor maar geloof er echt wel in dat Apple in zijn recht staat. En wat jaloezie van die Windows gebruikers die zonodig met hun nieuwe speeltje(CS5) ook willen genieten uit het succes van de App Store. Wat al vaker gezegd word is: Get a Mac..Steve Jobs heeft gewoon gelijk. Als ik zelf een soort iPhone OS zou hebben ontwikkeld waarop ontwikkelaars apps kunnen creëren met de programmeertaal die het BESTE werkt, dan heb ik geen zin dat er ineens een gierige bastard komt bemoeien met een leuke tool die ook Apps kan maken voor mijn OS en App winkel. Waarom niet? Omdat deze Apps niet geschreven zijn in zijn “Moedertaal” en dus performace en kwaliteit niet kunnen waarborgen waardoor mijn reputatie verknalt kan worden. En de groep ontwikkelaars zou dan ook afhankelijk zijn van deze derde partij waardoor de service ook nog eens achteruitgaat.Apple staat voor klasse, kwaliteit en service op topniveau. Als je dat niet wil dan doei…

    Apple staat niet in zijn recht, ze creëren een monopolie door CS5 buiten te sluiten en je te dwingen een Mac aan te schaffen. Dat iemand die met Windows werkt gebruik wil maken van een Windowsprogramma heeft niks met jaloezie of gierigheid te maken of dat ze willen meeliften op Apples succes. Waarom zou je een nieuw (ontzettend duur) systeem aanschaffen als je het maar voor een doel wilt gebruiken als je ook je huidige systeem kunt gebruiken?

    Apple pretendeert kwaliteit hoog in het vaandel te hebben, maar er is geen enkele reden om te stellen dat Flashapps sowieso van een lagere kwaliteit zijn dan native apps. Beide soorten apps kun je vanwege hun kwaliteit wel of niet toelaten, maar Flash op voorhand uitsluiten is onzin. Apple wil grip op de zaak hebben en gooit het daarom over de kwaliteitsboeg omdat ze weten dat mensen kwaliteit al dan niet terecht met Apple associëren. ‘Dus dan zal het wel kloppen wat ze zeggen’. Het is tijd dat de boel bij Apple opener wordt, ik hoop dat de FCC ook tot die conclusie komt.

  37. Take it or leave it, its just that simple

  38. @Kennet:

    Kom maar met een 2e appstore:)
    Zonder jailbreak want dit mag ook niet van apple.
    Dus wat is de een alternatief?

  39. Origineel geplaatst door Christian Hoyer
    Apple staat voor klasse, kwaliteit en service op topniveau. Als je dat niet wil dan doei…

    Ik weet niet onder welke apple fanboy steen jij vandaan komt, maar ik mis tenminste alle 3 de punten voor de iphone. Ik heb een iphone en een mac dus laat je Windows/Linux/Android en welk ander OS je me mee zal proberen te bashen commentaar maar vast achterwegen.

    Ps. Je definitie van “beste” is ook alles behalve eenduidig en dus totaal waardeloos.

  40. Ik zou de comment voor deze sluiten.

  41. @ zwaneman

    Bah, klinkt weer als een typische fanboy…

  42. Origineel geplaatst door Bennie
    Ik zou de comment voor deze sluiten.

    Waarom sluiten, juist uitermate interessant hoe fanboys reageren en hoe ze alles van apple goedkeuren ongeacht wat apples beleid is en wat de wetten zeggen.
    Neelie kroes heeft zich hard gemaakt tegen microsoft apple fanboys blij. nu is het hun heilige apple en de wereld staat op z’n kop. en ja ik heb een mac macbook en iphone dus daar kan je me niet op pakken

  43. @dirk

    Alternatieven zijn, android, windows mobile, symbian..

    Je hoeft geen iphone ontwikkelaar te willen zijn, het marktaandeel van iphone in de mobile markt is kleiner dan van Windows in de desktopmarkt daar waar je uit compatibiliteits overwegingen min of meer aan dat platform vast zit.

  44. Simpele oplossing voor Apple: zorgen dat de SDK ook voor Windows beschikbaar komt. Dan is de kous meteen af. Zal een zure appel 😉 voor Apple zijn maar die boetes zijn niet mals.

  45. @Kennet:
    Dan wil ik je adviseren om de zaak van microsoft en Neelie Kroes te bestuderen. Er zijn oom alternatieven voor maar dat is nu niet het punt.

    Kortom doe je huiswerk voor je onwaarheden vermeld.

  46. @zwanneman: Als je de grootste kruidenier ter wereld zou zijn, en het andere kruideniers lastig tot onmogelijk maakt hun producten te verkopen, dan maak je misbruik van je marktpositie.

  47. Ik snap niet waarom hier zoveel mensen het raar vinden dat een Ontwikkel omgeving gesloten is.
    Als je naar gameconsoles kijkt is dit gemeengoed.
    Originele Xbox: Je moet een retedure SDK kopen, en als je de games wilt uitbrengen moet hij daarmee gebuild zijn. (signing enzo)
    Nintendo GBA, DS, Gamecube: Dure SDK kopen, verboden om andere oontwikkeltools te gebruiken, ook al zijn er opensource alternatieven.

    Bovendien is de NDA bij bovengenoemde systemen nog heftiger.

  48. Ik zie dat veel van jullie het niet helemaal eens zijn met mijn vergelijking maar ik geloof toch dat hij helemaal klopt. Wellicht had ik dat van de biologische landbouw niet moeten noemen omdat dat misschien gezien word als iets beter dan conventionele landbouw. Ik geloof namelijk niet dat Apple perse voor iets beters gaat met hun plannen. Het gaat daar niet om. Het gaat er om dat een kruidenier helemaal zelf mag nemen hoe hij bepaald waar hij zijn producten vandaan haalt. Als de producenten het daar niet mee eens zijn kunnen ze naar een ander kruidenier gaan (Android, BlackBerry etc.). Als de consumenten het er niet mee eens zijn kunnen ze ook naar een ander kruidenier gaan. Apple is niet de enige kruidenier in de smartphone markt. MicroSoft was dat wel in de OS markt destijds. Verder liet MS alleen maar een soort aardappel (IE) toe in zijn winkel terwijl Apple alle soorten aardappelen toe laat. Apple stelt alleen maar eisen aan hoe die aardappelen geproduceerd zijn.

  49. @zwanneman:
    punt is dat jouw kruidenier (Apple) de aardappelteler verplicht om zijn aardappelen uitsluitend op grond, gekocht van Apple te telen terwijl aardappelen die op andere grond zijn geteelt er exact hetzelfde uitzien.

    Dus hier is wel degelijk ook een gevalletje van machtsmisbruik. Albert Heijn kan en mag dergelijke eisen niet stellen aan aardappletelers, laat de consument maar beslissen welke aardappel hij koopt.

  50. @WvB22: een nog simpelere oplossing voor Apple is gewoon die algemene voorwaarden te schrappen. Je kan voor MacOSX ook met verschillende ontwikkelomgevingen programma’s maken, dus waarom dat niet voor het iPhone OS zou mogen, ontgaat me. Het kwaliteits excuus is uiterst mager. Iedereen hier heeft wel eens een app zien crashen, en nee, die apps zijn niet gemaakt met Flash.

  51. Er moet een duidelijk verschil gemaakt worden tussen.

    A. fanboys, nerds en andere ingewijden
    B. de massa

    Gelijk welke producent, wil het overleven, volgt de massa. Of is sterk genoeg om de massa te sturen naar wat de massa denkt dat ze nodig heeft.

    Ikzelf zit veel (te veel) op verschillende fora android, palm, iOS, WM, RIM en beschouw me dus als een ingewijde die al heeel veel geprobeerd heeft en van de verschillende platformen de voordelen (en nadelen) kent, althans een deel ervan.
    Groep B (de massa) is daar 0,0% geïnteresseerd in. Zij willen maar één ding: het moet werken (altijd, zonder bugs, zonder resets, zonder ingewikkelde UI’s) out of the box.
    Welnu Apple begrijpt dit als geen ander, en dat je daardoor een aantal zaken verbiedt (met het oog op user experience) daar heb ik geen moeite mee, ik juich het trouwens toe!
    Het kan er alleen maar toe bijdragen dat de kwaliteit van de apps omhoog gaat en dat de drempel tot het programmeren van iets degelijks hoger wordt gelegd. Op die manier komen de goeie APPS dan misschien duidelijker in de etalage (verlost van alle iFart iBeer iMirror en iDioot)
    –just my 2 cents —

    @alchemist: aardappelen die er exact hetzelfde uitzien, kunnen een totaal andere smaak hebben hoor 😉

  52. Wat heeft een compiler nou weer te maken met de kwaliteit van een app? Alsof je meer pixels kan stouwen in een 10 megapixel camera van nikon dan een camera van sony met dezelfde lenskwaliteit…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.