Reacties voor: Apple introduceert nieuwe 15-inch MacBook Pro en iMac met 5K-scherm

Apple heeft een nieuwe MacBook Pro 15-inch en een nieuwe iMac met 27-inch 5K-scherm geïntroduceerd.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 26 reacties

  1. Waar is de iMac 27 inch gebleven met deftige GPU??
    Nu heb je enkel de goedkopere versie nog en de twee 5k-modellen, spijtig genoeg hebben beide modellen geen sterke grafische kracht…

  2. Nu nog de MacBook Air uitrusten met Force Touch

  3. Nou ik wacht wel op de 15 inch Macbook Pro die waarschijnlijk in oktober of erna uitkomt: SKYLAKE en een nieuw model met ander design, dit is natuurlijk maar een marginale verbetering, dit huidige model bestaat al een aantal jaar

  4. Damn, geen 21.5-inch retina iMac 🙁

  5. Wat een bummer, nog altijd met de hasswell processor

  6. 2300 euro voor de nieuwe Macbook, zijn er mensen die echt zoveel geld uitgeven hieraan?

  7. Zit er bij de vernieuwde iMac ook een nieuwe trackpad met Force Touch?

  8. Origineel geplaatst door Caspar
    2300 euro voor de nieuwe Macbook, zijn er mensen die echt zoveel geld uitgeven hieraan?

    Yep, 6 weken geleden gedaan. Veel geld? Ja absoluut, maar ik gebruik hem zakelijk dan ook als tweede werkmachine. Met name als ik bij klanten zit.
    Het is echt een super laptop voor grafisch, animatie en foto werk.
    Ik heb er in ieder geval geen moment spijt van gehad.

  9. Die nieuwe iMac 5K is qua specs toch wel het kleine broertje van de iMac 5K die eind vorig jaar is geïntroduceerd.
    Er is geen optie om een snellere processor te kiezen, en de grafische processor is ook niet te wijzigen / aan te passen.
    De enige opties om hem uit te breiden zijn geheugen (wie doet dat eigenlijk nog via de Apple Store?) en opslagruimte.

    En die nieuwe MacBook Pro heeft, voor zover ik kan zien, alleen dat nieuwe trackpad. De rest lijkt identiek aan het model van vorig jaar. Oeps, nee. Ook hier nu alleen nog maar een AMD Radeon grafische processor. Die van vorig jaar had nog een Nvidia GeForce.
    Dus op dat gebied is Apple helemaal los van Nvidia.
    Waarom eigenlijk?

  10. @Toon: Omdat AMD een betere deal heeft met Apple. Ik vind het ook jammer en hoop dat de volgende een nVidia GPU heeft. Ik kan CUDA niet missen, en heel veel professionele programma’s maken er gebruik van, zoals Cinema 4D en de Adobe suite.

  11. Wat een supersof weer: minieme update, of zelfs teruggang, bijv. in GPU, en nauwelijks aantrekkelijke prijzen. Apple melkt de markt aardig uit. Wanneer gaan de regulators daar eens op ingrijpen (want OSX mag door geen enkele andere partij op een ander platform worden aangeboden)……..

  12. Origineel geplaatst door Watcher
    Wat een supersof weer: minieme update, of zelfs teruggang, bijv. in GPU, en nauwelijks aantrekkelijke prijzen. Apple melkt de markt aardig uit. Wanneer gaan de regulators daar eens op ingrijpen (want OSX mag door geen enkele andere partij op een ander platform worden aangeboden)……..

    Mao belde; of jij het volgende Rode Boekje wilde achrijven.

  13. Dit zijn toch belachelijke prijsverhogingen hoor. Mijn MBP 15″ (eind 2013) met 1TB kost nu ongeveer €3200 en destijds €2600.

  14. Origineel geplaatst door Vincent
    @Toon:
    Omdat AMD een betere deal heeft met Apple. Ik vind het ook jammer en hoop dat de volgende een nVidia GPU heeft. Ik kan CUDA niet missen, en heel veel professionele programma’s maken er gebruik van, zoals Cinema 4D en de Adobe suite.

    Het verschil zit ‘m in OpenGL (NVidia + CUDA) vs OpenCL (AMD). Dat zou best wel eens verschil kunnen maken in programma’s als Cinema 4D, maar of dat bij Adobe programma’s zoveel uitmaakt weet ik eerlijk gezegd niet.
    Wat ik wel weet is dat met name After Effects op mijn iMac ‘zeurt’ over CUDA ondersteuning (die melding heb ik overigens uitgezet) en op mijn MacBook Pro niet (logisch, want die heeft een Nvidia GPU).

    Maar ik moet eerlijk bekennen dat het weinig tot geen verschil maakt of ik in AE render op mijn iMac of mijn MBP.
    Hetzelfde geldt voor Premiere.
    Sterker nog, mijn iMac rendert over het algemeen net wat sneller, maar die heeft dan ook meer geheugen.

    Via de diverse Adobe fora heb ik overigens wel begrepen dat ondanks er geen officiële (software) support voor OpenCL geboden wordt er geen merkbare verschillen zijn. Daar komt bij dat Adobe desondanks toch heel hard bezig is om de software aan te passen (optimaliseren) voor OpenCL.

    Het zou ook raar zijn dat software geen gebruik maakt van een dedicated GPU (AMD of Nvidia) wanneer die aanwezig is. Of dat nou OpenGL of OpenCL is.

    Voor heel specifieke 3D toepassingen zou het wel een verschil kunnen maken omdat de CUDA libraries van Nvidia wel erg mooi zijn. Ik zou dit eens een keer moeten testen met een bestand in Modo 801 (mijn 3D programma).
    Ben eigenlijk wel benieuwd.

  15. Man wat een geld!
    Zoiets is prive haast niet meer te doen.

  16. Origineel geplaatst door Caspar
    2300 euro voor de nieuwe Macbook, zijn er mensen die echt zoveel geld uitgeven hieraan?

    Ja, was zelfs goedkoper dan een HP met gelijke specs. We gebruiken ze om meerdere VM’s te kunnen draaien.

  17. Ik had deze vraag ook al op OMT gesteld maar probeer het hier ook nog een keer aangezien mijn hardware kennis minimaal is 🙂

    Ik vind het wel jammer dat het geen grote update is (al lijkt mij die force touch trackpad wel mooi)… ik heb nu een macbook Pro uit 2012 (de eerste retina versie). Op zich doet hij het nog best aardig maar ik begin me wel te ergeren aan de schokkende effecten als ik aan het werk ben en heel veel open heb waaronder een Windows VM in parallels.

    Aangezien de apple care ook verloopt en hij hier en daar nog wel eens crasht de laatste tijd had ik me voorgenomen nu een nieuwe te nemen aangezien ik nu ook nog wel aardig wat terug krijg voor mijn bestaande macbook. Ik heb nu 2,3 GHz Intel Core i7 processor (geen idee wat voor type het is) en ik zie dat de ‘total number of cores’ 4 is (=quad-core??).

    Mijn vraag is nu eigenlijk hoe veel sneller deze nieuwe macbook pro is, wat ik lees is dat de disk een stuk sneller is en krijg ik nu 512 ipv de 256 die ik nu heb (voor de duurdere uitvoering). Maar kan ik beter wachten op een nieuwere processor om echt verschil te merken of merk ik al dag en nacht verschil tussen deze en mijn huidige mac book denk je?

  18. Ik had een upgrade verwacht van de specs, maar in plaats daarvan upgrade apple enkel de prijs … Ik stond op het punt de high-end non-retina 27″ aan te schaffen ter vervanging van mijn 6 jaar oude 24″, maar dat gaat er nu niet van komen. Als je de ‘basis’ retina imac neemt en upgrade naar een fusion drive, dan zit je slechts €60 onder de prijs van ‘zware’ retina model.

    Ook het basis 27″ non-retina model is met €100 verhoogd, wat ik (als iemand die zelf in productontwikkeling zit) onvoorstelbaar vindt. Enkel geheugen en opslag zijn nog aanpasbaar, maar ook weer aan belachelijke prijzen. Ondertussen zijn de ontwikkelingskosten voor dit model al lang terugverdiend, dus die zou juist de omgekeerde beweging moeten maken.

    Om nog maar te zwijgen over de 15″ MacBook Pro die BEGINT aan €2.250 … (gewoon geen woorden voor)

    Ik heb zo ‘n vermoeden dat de vraag naar MacBooks en iMacs in Europa wel eens een deuk zou kunnen krijgen als Apple hier niets aan doet. Ik ga de vervanging van mijn 24″ alleszins uitstellen tot ten vroegste 2016, …

  19. Damn. Ik zie vaak mensen zeggen dat hun ‘oude’ mbp 2012 niet meer vlotjes is. Ehm. Ik heb een OUDE macbook pro 15″ van 2010 2,4ghz i5 met een ssd en 8 gig ram. En start op in 11 seconden. Wordt dagelijk gebruikt voor grapisch design en doet het zeer aardig (: mijn batterij heeft zelfs nog 87% “leven”

  20. @soft.dark: Ondanks mijn vraag ben ik het helemaal met je eens :-). Daarom twijfel ik er ook nog over om hem nu al in te ruilen.

    MAAR, en dat is een grote reden waarom ik er over na denk, de inruil prijs van mijn huidige macbook pro is nu nog behoorlijk, over twee jaar zal ik ook minder terug krijgen voor mijn huidige macbook. Los van het feit dat ik uit mijn apple care loop en ook bang ben voor eventuele dure reparaties mocht er nu iets met mijn macbook gebeuren…

  21. Zit hier nog met een stokoude late 2008 MBP. HD vervangen door een SSD. Geheugen naar 8GB gebracht. Apparaat werkt nog steeds. Beste laptop ever. Het apparaat kostte destijds 1900€ maar is z’n geld dubbel en dwars waard geweest!! Dit kaar wordt t tijd om m maar eens te vervangen door een nieuw model en deze is een goede kanshebber!

  22. De dollar is ongeveer 20% duurder dan de euro, vergeleken met een jaar geleden. Als je dat meeneemt in de berekeningen van de prijzen, valt e.e.a. best nog mee. Helaas worden wij nog steeds betaald in dezelfde euros…

  23. @Robenroute: Dat het best nog meevalt, daar ben ik het niet mee eens.

    De high end Retina 27″ kost bij ons €2.629 of omgerekend volgens de huidige koers $2.930. In de US kost deze zelfde pc $2.299. Dat is een verschil van maar liefst $631 (of omgerekend €566). Wij Europeanen betalen dus meer dan 27% meer voor hetzelfde product.

    Zelfde verhaal voor de nieuwe MacBook Pro 15″ aan $1.999 en €2.249 (of $2.507). Ook hier betalen wij 25% meer.

    Ik begrijp best dat de Euro zwakker staat dan vorige jaren, maar dit is echt absurd ! Hoewel Apple de koers als excuus gebruikt, heeft deze prijsstijging niets te maken met de zwakkere Euro, maar met het feit dat de computer afdeling de laatste jaren minder is beginnen opbrengen (door stijgende verkoop van tablets). Apple probeert op deze manier toch zijn vooropgestelde financiële doelen te halen.

    Nieuwe iMac is ‘Add minor improvement, label as new, ask major price premium’. Daarbovenop computers die qua ontwerp en onderdelen 2 jaar oud zijn nog steeds verkopen alsof het de laatste nieuwe tech is. Apple stond bij mij zeer hoog aangeschreven, maar is nu is mijn achting van hen in vrije val …

  24. @Caffy: Prijzen in de VS zijn ex BTW, terwijl onze prijzen in de BTW zijn. Die $2930 moet dus worden: $2441. Verschil van $142 dus.

    Laten die Grieken eindelijk eens hun financiele zaakjes op orde krijgen waarna onze munt weer wat harder zal worden. Dan wordt Apple ook vanzelf weer betaalbaarder, al is Apple wel traag in het aanpassen van de koerscorrecties.

  25. @soft.dark: Mijn huidige MBP is ook van 2010, i7 2,8 GHz hires, wel 512 GB SSD ingebouwd. Werkt prima met photoshop en andere zware pakketten. Wel heb ik AppPolice geinstalleerd om af en toe wat processen te beteugelen – ik heb een enorme hekel aan blazende fannetjes.

  26. Origineel geplaatst door Caspar
    2300 euro voor de nieuwe Macbook, zijn er mensen die echt zoveel geld uitgeven hieraan?

    Ik ben bang van wel. Het gaat goed met dit land.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.