Reacties voor: ‘Apple werkt aan iMac met 8K-scherm’

LG heeft in een persbericht onthuld dat Apple een iMac 8K gaat maken. Ze noemen het Quad Ultra-High Definition.
Lees het complete artikel → ‘Apple werkt aan iMac met 8K-scherm’
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 24 reacties

  1. Dat zou wel heel snel zijn

  2. Misschien brengt apple een eigen TV uit met ingebouwde apple tv functies ?

  3. Kun je het verschil tussen 4k, 5k of 8k wel waarnemen?

  4. Origineel geplaatst door abas
    Kun je het verschil tussen 4k, 5k of 8k wel waarnemen?

    Op een TV van 98″ wel.

  5. Noem dit dan de AppleTV Gold
    (dan is het 4k AppleTV “probleem” ook gelijk opgelost)

  6. Daar zal waarschijnlijk voor de thunderbolt display zijn, dan kan je 4k full screen bewerken en heb je nog plek over.

  7. @iCulture: De afbeelding klopt niet echt, ze staan niet goed in verhouding tot elkaar!

  8. Ga je dit verschil nou echt merken vraag ik me af? Op een gigantische tv snap ik wel dat je verschil ziet, maar op een iMac? En als je al verschil ziet, is het dat de meerprijs waard?

  9. @Lars: Plaatje komt van LG. Mogelijk is er een lolbroek binnen LG die deze onzin online heeft gezet.

  10. @Bman: Hoe zie je dat de afbeelding van LG komt? Omdat het artikel over LG gaat?
    Lijkt me stug, als LG juist 8k wilt promoten, om dan een afbeelding te gebruiken, waarop het verschil in resolutie veel keiner lijkt dan de werkeijkheid.

    Maar afgezien van de bron natuurlijk zonde om online bij het artikel te plaatsen als het niet klopt.

  11. Ja. Want dat hebben we nodig. Niet alleen pixels die we niet meer kunnen onderscheiden maar zelfs niet meer begrijpen. 8K op een 27″ scherm is complete overkill, eerder een move die Samsung zou doen (quad-HD phone… Zucht)

  12. Ik heb even een andere vergelijkingsafbeelding toegevoegd. De oude was inderdaad wat gek qua verhouding. Dank voor het melden, allen. Nu weer on topic. 🙂

  13. Origineel geplaatst door Luuk Lamers: Ja. Want dat hebben we nodig. Niet alleen pixels die we niet meer kunnen onderscheiden maar zelfs niet meer begrijpen. 8K op een 27″ scherm is complete overkill, eerder een move die Samsung zou doen (quad-HD phone… Zucht)

    Spreek nooit te vroeg 🙂 ik neem bovenstaande terug na het lezen van een artikel op cult of Mac: Why Retina Isn’t Enough: cultofmac.com/173702

  14. Nu zou ik graag een reactie willen zien van de mensen die 4k afkraakten in een andere geruchten topic over de Apple TV.

    4k overbodig toch?

    Dit gaat in ieder geval niet gebeuren op korte termijn.

  15. Ben ik net een beetje gewent aan m’n 5K iMac, komt er alweer een 8K versie (althans, volgens deze geruchten).

    Voor videobewerking (Premiere en/of After Effects) denk ik dat 8K erg interessant kan zijn, voor pixel gebaseerde grafische toepassingen wordt het denk ik echt overkill.
    Ik moet namelijk nog steeds wennen aan het feit dat wegdesigns die voor 1280px breed ontworpen zijn in Photoshop nogal klein worden weergegeven (op 100%, misschien dat Adobe de 1:1 weergave voor Retina displays moet/wil/kan aanpassen?).
    InDesign en Illustrator daarentegen zijn echt een feest om in te werken op een Retina display, en dat zal bij 8K nog mooier zijn.

  16. Origineel geplaatst door Sjors
    Nu zou ik graag een reactie willen zien van de mensen die 4k afkraakten in een andere geruchten topic over de Apple TV.
    4k overbodig toch?

    +1, ik ben ook benieuwd wat men hierop te zeggen heeft.

  17. Vergeet niet dat deze resolutie een onmisbare schakel is in een andere product categorie. Namelijk VR.

    Ik denk dat we over een jaar of 2-3 ook 6/7″ 8k displays op de markt krijgen. Omdat het dan pas echt scherp is voor je ogen. En als je dat je mobieltje kan gebruiken voor de bril 🙂

    De maker van de Rift zei dat VR 16K schermpjes ook toepasbaar maken.

    Het houdt voorlopig nog niet op!

  18. @Sjors@10Q: Nieuw commentaar overbodig, zoek de discussie over de 5K iMac maar op en zoek-en-vervang 5K door 8K, de kwalitatieve argumenten over-en-weer veranderen niet door een kwantitatief detail als een (K)pixeltje meer of minder. Of kijk op youtube naar een voormalig Apple enthousiast die Apple de (scherm)maat neemt en doe in gedachten dezelfde substitutie 😉

  19. @Ferryman:
    Waarom is het overbodig? Iedereen heeft eigen meningen.
    En ik ben alleen benieuwd wat de mensen in het artikel over de AppleTV geruchten vinden van deze resoluties op dit scherm.
    Het kan zijn dat zij een ander inzicht kunnen geven over waarom wel/niet een dergelijke update in een Apple product stoppen.

  20. @10Q: Jullie vragen om een reactie van de mensen die 4k voor de Apple TV overbodig vonden, en wat nu er van vinden aangezien er misschien wel een “8k” iMac scherm.

    Wat Ferryman bedoelt is heel simpel. de 5k iMac was er ook al toen het gerucht over 4k voor de ATV ging, dus het verandert niks.

    Maar ik denk dat met een beetje verstand heel goed wat verschillen met betrekking tot overbodig te bedenken zijn.
    – Content is Master, 4k content voor de tv is er nog niet echt. En “gewone” tv via de providers is niet eens Full HD.
    – De goedkope tv’s hebben niet eens ondersteuning voor de juiste 4k codecs.
    – Netflix 4k is idd mooier dan Full HD, maar heeft niet de volle potentie van 4k, is erg compressed.
    – Er is NOG geen opmars van 4k dvd/blu-ray en andere streamingdiensten.
    – Dan is er nog de internet beperking, zoals je snelheid (hogere bitrate, vraagt meer verbruik, sneller/duurder internet), of dataverbruik (België).
    – Ook de beperking met het kwaliteitsverlies dat afhangt van de grootte van de tv en de zit afstand.
    – Game consoles zijn net Full HD.

    Al deze redenen gelden niet voor een iMac. Je kan meerdere applicaties kwijt, het OS is meer schaalbaar. resolutie komt dichterbij voor fotografie en design.
    Je zit dicterbij.

    Ik zeg niet dat 4k voor altijd overbodig is, integendeel, maar ik vind voor nu wel, qua prijs/kwaliteit. Het is nog te vroeg. Maar wel logisch dat de tv makers erop inspelen, die kunnen dan weer nieuwe tv’s slijten. En over een paar jaar zijn de prijzen dan weer stuk beter alsook de kwaliteit.

    Een klein voorbeeld, iedereen die vorig jaar al een 4k tv had gekocht, heeft in principe daar weinig baat bij gehad, terwijl diezelfde tv nu in de uitverkoop gaat en in mei de nieuwere tv’s er weer aan komen. Of dat het voor je waard is, is een keuze. Maar ik ben blij met iedereen die er al 1 aanschaft, hoe meer gemeengoed, hoe sneller er acceptatie zal zijn en de producten beter en goedkoper worden. Maar voor nu wacht ik nog lekker. En over paar jaar kijk ik wel verder voor een 4k/8k tv met oled en formaat van 80 inch.

  21. Voor Apple zou dat dan alweer 10K zijn want de huidige is 5K, maar dat geloof ik nog niet want dit scherm is pas uit van hun die blijft nog minimaal 1 generatie doorgaan 100%

  22. @10Q: Ik bedoel niet dat je er niet je mening over zou kunnen of mogen geven, alleen dat de meeste argumenten voor en tegen heel veel zullen lijken op die die al in de discussie over het (on)nut van een 5K iMac zijn gegeven zodat veel reacties een herhaling van zetten zullen zijn.

    Maar natuurlijk zijn er wel degelijk verschillen, zoals in Lars‘ reactie uitgebreid te lezen valt. Ik sloot niet voor niets met een smiley af…

    Toch vind ik de (2e) reactie van Luuk Lamers het verrassendst èn overtuigendst: De wetenschap (of iig Apple’s opportunistische interpretatie daarvan) onderschat het mensenlijk waarnemingsvermogen.

    Uit de audio scene is dat al langer bekend, lossy audiocompressie claimt alleen voor mensen ‘onhoorbare’ informatie weg te laten maar zelfs voor de hoogste kwaliteiten MP3 en lossy AAC klopt dat absoluut niet. Ik was verrast te lezen dat iets dergelijks op video(resolutie)gebied ook speelt.

    Dus dan wordt de afweging op videogebied ook vergelijkbaar: laat iedereen vooral zelf de afweging maken hoeveel geld ze willen uitgeven voor hoeveel minieme details ze nog willen kunnen zien (of horen).

    Ik blijf persoonlijk op videogebied vooralsnog sceptisch tegenover steeds maar hogere resoluties, maar gun iedereen alle detaillering die ze (denken te) kunnen waarnemen – in beeld èn geluid 🙂

  23. @Ferryman: & de rest
    Om er nog even bij in te springen.
    Ook mbt. “Why retina isn’t enough”!

    Begrijp me niet verkeerd, ik wil niks liever dan 4k of 8k. Ik hou van de hoge resolutie schermen. Ik kon niet wachten toen Apple met retina kwam. Het leest veel prettiger en rustiger, maar dat komt natuurlijk omdat de content er was of snel beschikbaar kwam. Omdat Apple dit gewoon verplichtte in de Appstore en er ook de mogelijkheden voor aanbood.

    Alleen voor TV’s is het op het moment nog niet ver genoeg gevorderd. En wat Ferryman zegt over MP3 en lossless muziek ben ik het ook mee eens. Netflix 4k is als een mp3 en compressed. Blu-ray HD heeft dan wel lagere resolutie, maar een veel hogere bitrate (40mb/s). En voordat TV providers op 4k overgaan of de mogelijkheden hiervoor hebben, (als alle programmamakers al wel zijn overgestapt op 4k/8k camera’s) duurt gewoon zeker nog een aantal jaar.

  24. Veel diensten etc. zijn hier nog niet klaar voor. Ook de hardware moet flink verbeterd worden om die miljoenen pixels aan te sturen, om 8k video te streamen is een enorm snelle internetverbinding vereist.
    Moet er wel prachtig uitzien, maar er moet buiten de Mac zelf nog veel worden veranderd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.