Reacties voor: Apple-historie: dit zijn de mythes (en de waarheid) over het Apple-logo

Apple's logo zou geïnspireerd zijn door Alan Turing, Adam en Eva en Sir Isaac Newton. Mooie verhalen, maar wat is er nu eigenlijk echt waar? Waar komt het logo van Apple vandaan?
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 7 reacties

  1. Ik vind zelf altijd de gelijkenis met een persoon achter een PC altijd opvallend. Tenminste nadat je er een keer op gewezen bent.

    Kijk maar. Het is een sillhouet. De hap uit de appel is zijn hoofd en de inkeping onderaan zijn zijn handen op een toetsenbord.

  2. Het laatste verhaal komt het dichtst bij de waarheid volgens mij. Steve Jobs was een ‘fruitarian’ en dat zijn mensen die niet alleen vegetarisch eten, maar ook geen gekweekte groenten of vruchten willen eten. Ze willen totaal niet ingrijpen in de natuur, zelfs niet een appel van een boom plukken. Ze eten alleen vruchten die vanzelf van de boom vallen.
    Heel extreem.

    Ik heb het verhaal over het Apple verhaal simpeler gelezen. De favoriete appelsoort van Steve Jobs was de McIntosh appel. Die at hij vaak en als hij met Steve Wozniak aan het werk was, lag er vaak zo’n appel, met een hap eruit voor hun neus op het bureau. Daar komt het idee voor het logo vandaan en de naam van het bedrijf: Apple. Ook de naam van de computer komt van deze appelsoort: MacIntosh. Jobs had wel de letter ‘a’ toegevoegd, om problemen over de naam te voorkomen.

    De regenboog in het logo had niks met hippies te maken, volgens mij. In de eerste plaats lijkt het op het testbeeld van een televisie, met grote kleurenbalken, dat je vroeger op je televisie zag als er geen uitzending was. Inderdaad ok aan te geven dat er in de Mac ook kleur zat. De regenboog had toen nog niets te maken met de homobeweging.
    Oorspronkelijk een christelijk symbool, maar in de jaren zeventig vooral het symbool van de milieubeweging en dat moet Steve Jobs ook hebben aangetrokken. Greenpeace gebruikte de regenboog als vlag en vignet voor zijn actieschip The Rainbow Warrior.

  3. Ik heb ooit gehoord dat Jobs de naam Apple koos omdat hij dan vóór Atari zou staan in het telefoonboek. Daarnaast koos hij de naam Apple omdat hij inderdaad een tijdje appels had geplukt in zijn hippietijd.

  4. Mij stond bij dat Steve inderdaad na het eerste logo iets anders wilde en toen tegen z’n personeel zei dat ze tot het einde van de dag iets konden bedenken, anders zou het appel (Apple) worden genoemd omdat dat nu eenmaal een erg voor de hand liggend woord is. Toen er dus niemand met iets beters kwam werd het daadwerkelijk Apple maar het is voor een perfectionist als Steve inderdaad een enigszins vaag verhaal.

  5. Prettig artikel om door te lezen met erg leuke weetjes!

    Dat eerste logo doet me op een of andere manier toch aan een wijnfles etiket denken…

  6. Mooi geschreven Eveline. Het commentaar dat je in enkele zinnen ook wel tot de kern kunt komen slaat natuurlijk nergens op.
    Ik vond het juist leuk om ook over de misvattingen te lezen. Welke ik zelf nog wel eens voorbij heb zien komen is de uitleg dat Apple is gekozen naar het platenlabel van de Beatles, alsof Steve daar groot fan van was of zoiets 😉

  7. Steve Jobs was inderdaad groot Beatles fan, maar kreeg juist enorme ruzie met Apple Records, de platenmaatschappij van de Beatles. Ze begonnen rechtszaken. Jobs argument: ik maak computers, geen muziek. Maar toen de Mac al snel geluidjes kon maken, daagde Jobs Apple Records uit, door één van de meest bekende geluidjes ‘Sosumi’ te noemen. En dat is geen Japans, maar fonetisch Engels voor ‘So sue me’, klaag me maar aan!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.