Reacties voor: Apple-historie: de iPod bestaat 15 jaar, Apple’s doorbraak in de muziekwereld

Het is 15 jaar geleden dat de eerste iPod op de markt kwam. In dit artikel blikken we terug op het ontstaan van de iPod en de (kleine) rol die Steve Jobs er eigenlijk bij speelde.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 12 reacties

  1. Ik meen me ook te herinneren dat van de eerste iPod de accu niet vervangen kon worden, en die ging, na een aantal laad cycli, niet zolang mee, dus zodra deze niet meer functioneerde kon je de iPod weggooien 🙂
    vele gebruikers waren daar niet blij mee, en werd Apple aangeklaagd, en wonnen de gebruikers 🙂

    Ook daar uit bleek dat Apple een arrogante houding had tegenover zijn users.

  2. Bij mij begon het Apple verhaal bij de iPod. M’n vrouw wilde een goede muziekspeler en kwam zelf met de iPod aanzetten. Tot m’n verrassing zag ik dat je hier ook WiFi op kon aanzetten en apps downloaden en gebruiken. Zodoende rolde ik er in en ben nu tig I-apparaten verder….

  3. Apple werd bij het grote publiek pas “hip” bij de eerste serie Imac’s met de bekende behuizing net kleuren.
    Mijn ouders werkten sinds 1984 al met Apple Macintosh in het bedrijf… Ik heb het bedrijf in 1996 overgenomen en bleef bij Apple…. Tot aan de dag van vandaag.
    Vraag mij niets over pc’s… Ik behoor echt bij de Die Hards vanaf den beginne…..

  4. Tsja wacht mijn reactie ineens weer (5uur geleden) op moderatie
    weer niet goed ?

  5. Volgens velen ook de redding van Apple wat destijds geen poot aan de grond kon krijgen. Geldt overigens ook voor deze opa. In die tijd heb ik ook afstand gedaan van m’n macintosh en LCII, omdat ik niks met de diskettes kon die “Windows geformatteerd” waren. Sinds de iPod kreeg Apple uitstraling, je kon immers met je witte snoertjes duidelijk laten zien dat je een “niche” product bezat. Gouden set! Zonder de iPod zou iCulture misschien wel helemaal geen bestaansrecht hebben. Leuk stuk!

  6. Leuk om te lezen. Ik heb m’n oude witte 20gb iPod nog steeds. Helaas kapot maar kan hem niet weg doen.

  7. En toch blijft het nog steeds een mooi apparaat!

  8. Dit artikel brengt mooie herinneringen terug. Met de iPod heeft Apple inderdaad de wereld definitief veroverd. Overigens viel het nog wel mee met het geheugen van MP3 spelers in die tijd. De eerste die ik gezien heb, was de Nomad Jukebox, die had volgens mij 800Mb en dat was in die tijd (het jaar 2000) al heel wat.
    Ik heb alle modellen gehad tot en met de 60Gb iPod Photo, behalve de allereerste. Dat vind ik wel jammer. Het allereerste model, dat Steve Jobs hier in zijn hand heeft, had trouwens nog geen clickwheel, maar een draaiwiel, met knopjes daar omheen. Het wiel draaide écht, volgens mij op kleine kogellagertjes. Het draaien maakte ook geluid. Het tweede model (met die vier knopjes erboven) had een ‘wiel’, dat niet meer draaide, maar waar je je vingers overheen bewoog. Een soort Touchpadfunctie. Mooie iPod. De lettertjes van de knopjes gaven rood licht. Pas het derde model uit 2004 (dat Steve op de cover van Newsweek in zijn hand heeft) had het klikwiel: met je vingers kon je langs het menu of langs nummers ‘draaien’ en in plaats van knopjes kon je op vier plaatsen ook klikken, waardoor je verschillende functies direct inschakelde. Aparte knopjes waren daardoor niet meer nodig. Ik vond het geweldig dat ik zóveel muziek kon meenemen. Mijn zoon (toen een jaar of dertien) zei toen een keer: “Pappa, Apple zou eigenlijk een iPod moeten maken waar je ook mee kunt bellen”. Dat zou handig zijn, zei ik toen. We hadden toen nog geen idee dat we een paar jaar daarna op onze wenken bediend zouden worden! Met de iPhone veroverde Apple echt alle uithoeken van de aarde. De iPod was daardoor eigenlijk niet meer nodig. Toch zou ik heel graag een (zo ‘nieuw’ mogelijk) exemplaar van die eerste iPod willen hebben, gewoon omdat het erg leuk is!

  9. Ook ik heb 3 versies van de iPod in mijn bezit, twee ervan werken nog steeds en ben de ipod mini sinds de laatste IOS update weer gaan gebruiken omdat ik nieuwe muziek wil luisteren én beoordelen. Erg stom van Apple dat ze gebruikers na die update alleen maar die infantiele hartje/gebroken hartje laten gebruiken.

    Dus geen muziek meer op de iPhone maar weer op de iPod!

  10. Na mijn MacIntosh halverwege jaren ’90 aan de straat te hebben gezet en ingeruild voor een Windows ‘kloon’ was ik wel even klaar met Apple. Een collega van mij ging op wereldreis en kocht een iPod omdat hij al zijn muziek mee wilde nemen. Te duur apparaat, dacht ik toen. Met volgens mij een firewire aansluiting die niet op je PC paste.

    Niet lang erna kreeg ik een iPod Nano 1gen (2GB). Ik was meteen verkocht. Al mijn muziek in iTunes geladen en iedere dag een hoop muziek mee! Anderhalf jaar later in NYC een iPod 80GB gekocht. Ik wilde meer! Inmiddels hebben de kinderen de iPod 2GB en heb ik mijn iPod Classic verkocht. iPhone en Spotify maken 80GB opslag overbodig.

  11. Tijd voor nog één generatie iPod Touch en Nano om daarna dit succesnummertje op te doeken.
    Muziek beluisteren doet men tegenwoordig op een iPhone.

    Ik zou de iPod reeks inruilen voor hybride tablets en verder focussen op iPhone, iPad en Macbooks.

  12. Mijn eerste iPod, versie 2 uit 2003, heb ik voorzien van een nieuwe accu. Laatst weer geprobeerd. Lekker geluid van een harde schijf. Echter accu slecht. De oude accu er weer ingezet. Wel goede laadsnoer gebruiken, en muziek geüpdatet. Leuk leuk leuk…. mijn andere iPods staan altijd klaar voor gebruik op verschillende vertrekken. Maar gebruik ze nog zelden. Wel muziek gesynchroniseerd met iTunes. Dus eigenlijk zo weer te gebruiken. Mooi spul.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.