Reacties voor: Apple heeft genoeg geld om HTC, Nokia, Motorola en RIM te kopen

Apple heeft met 70 miljard dollar cash genoeg geld om rivalen HTC, Nokia, Motorola en RIM te kopen. Alleen Samsung is een iets te dure concurrent.

Reacties: 73 reacties

  1. Interessant om te lezen.:) Maar wat is de bedrijfswaarde van Apple dan?

  2. @Ruben: idd dat wil ik ook weten.

    Waarom zouden ze aan de ene kant die andere bedrijven kopen als ze tog al méér dan genoeg geld verdient. En aan de ene kant doeidoei concurentie.

  3. @Ruben: een slordige 300 miljard dollar.

  4. Nja, voor Apple zou Samsung of Sony een goede zijn om te kopen. Maar concurrentie houdt het bedrijf ook scherp en is altijd goed voor de consument.

  5. @Larss: dat klopt volgens mij niet? Als Nokia 22miljard kost. Dan gaat apple echt geen 300miljoen kosten. Dat klopt gewoon niet.

  6. @Ruben: Dat is natuurlijk geen geheel eerlijke vraag aangezien Apple meer verkoopt dan de iPhone en de andere niet. Reëler zou dan zijn om te vragen wat de mobiele tak van Apple waard is. Maar aangezien ze zo’n groot potje hebben neem ik aan dat hun waarde hoger ligt dat die van de concurrenten

  7. @IceFollow: Dat is alleen de waarde van het merk, niet van het bedrijf.

  8. Na wat google weet ik het, het is 111,5 miljard
    Bron

  9. Origineel geplaatst door IceFollow
    Na wat google weet ik het, het is 111,5 miljard
    Bron

    Uuhh..

  10. Als ik op de aandelen app kijk zie ik een beurs genoteerde waarde van 292 miljard. Ik weet alleen niet in hoevere deze waarde te maken heeft met dit onderwerp.

  11. Apple zou niet zoveel hebben aa. Het opkopen van de concurrentie. Het os en de designs zijn bedoeld voor een andere doelgroep die niet zo geniet van het apple eco systeem. En apple weigert dingen on-apple te doen, dat zou hun premium status als merk schaden.

    Kortom concurrentie is goed en gezond. In de mobiele markt.

  12. Bizar dat IBM nog steeds een derde plaats inneemt!

  13. Ehm HTC die zijn inkomsten voornamelijk van phones moet hebben is met 25 Miljard een grote speler aan het worden. Nu al groter dan Black Berry. Daar waar Apple ook nog inkomsten ontvangt van de overpriced computers, laptops en ipads etc.

  14. Apple is 153 miljard waard,
    En staat op nummer 1. Waardevolste bedrijf in de wereld
    Bron

  15. Ontopic: Who is toch niet leuk voor de consument als Apple dat zou doen loopt iedereen met iphone.

  16. Kan Apple Griekenland ook kopen? 🙂

  17. Apple zou deze bedrijven nooit kunnen kopen, ivm concentratieregels. Ze zouden te groot worden.

  18. Ze zouden de prijzen kunnen verlagen van hun produkten. Hiermee zullen ze een nog grotere groep bereiken.

  19. @Frank van Manen: ze mogen van sony afblijven hoor
    zoiso is dit niet iets om trots op te zijn, laat maar weer eens zien wat voor belachelijk hoge prijzen apple hanteert…

  20. Apple.

    The new Microsoft.

    He who climbes high will eventually falll low

  21. Geef eens wat korting op je producten 🙂

  22. snip …. laat maar weer eens zien wat voor belachelijk hoge prijzen apple hanteert… snip

    Wat een eenvoudige gedachtegang heb jij. De prijs van het produkt heeft geen directe relatie tot de winst (bv spyker maakt geen winst) en al helemaal niet tot waar het hier om gaat: de beurswaarde. De Aldi heeft ook een enorme waarde, ook door belachelijke hoge prijzen?

  23. Leuk sensatieartikel, maar blijf dan wel reeel. Als “mijn” bedrijf op dit moment 30 miljard waard is dan is dat niet de verkoop prijs, dan ga je het voor meer verkopen aangezien je er (hopelijk) vanuit mag gaan dat je komende jaren nog groter wordt. Maargoed, je moet toch wat huh.

  24. Hmm, hoe komen ze aan die winst? Hmmm, waarom moest ik ook al weer 300 euro betalen voor een kleine reparatie… Ik zou het niet weten.

  25. HTC, Nokia, wat heb je eraan? Apple moet investeren in onderdelen. Zelf chips en schermen ontwikkelen en prodceren. Als Apple dat helemaal zelf onder controle heeft zijn ze voor de concurrrentie nagenoeg niet meer in te halen.

  26. @Paul: Windows gaat dood door hun slechte kwaliteit..

    Natuurlijk zou ik ook willen dat ze de prijzen verlagen, maar vanaf Apple’s kant zal dit niet perse positief zijn.
    Apple pakt het veel slimmer aan, ze zijn de prijzen van de software gigantisch aan het verlagen.
    Kijk maar is naar de nieuwe OSX die volgende maand uitkomt, die zal (dacht ik) 24 euro kosten wat een verlaging van 100 dollar is. Via deze manier zal iedereen altijd de nieuwste versie kopen dus heeft iedereen altijd het laatste en beste, wat een super goede reclame is.
    De nieuwe automatische synchroniseer- en back-up systeem (iCloud) zal helemaal gratis worden. Hierdoor zullen veel mensen al hun hardware bij Apple kopen.
    Als je nu een MAC als student koopt krijg je buiten de studenten korting nog is een tegoedbon voor software van 75 euro er bij.
    Dit is van Apple veel slimmer bekeken als de prijzen van de hardware te verlagen, ook al zie ik ze dat bij hun volgende product misschien nog wel doen!

  27. Op zich een leuk artikel om te lezen, maar aan de andere kant kunnen de kaarten over enkele jaren heel anders liggen gezien de waarde van Apple TEVEEL aan Steve Jobs gekoppeld is. Als er een soortgelijk iets gebeurt bij Samsung dan zal je niet zulke reactie op de aandelenmarkt zien.

    Maar nu over overnames gesproken, Google zou als het ware een GSM constructeur kunnen overnemen zodat ze “echt” vaste voet op de mobiele markt kunnen krijgen, nu besteden ze het bouwen van toestellen uit aan externe bedrijven waar uiteindelijk Google’s naam op komt te staan, dit zou de concurentieslag op de mobiele markt volledig kunnen doen uitbarsten en dan komen er misschien Androïd toestellen op de markt die tenminste doen wat je ervan verlangd (ik heb er mijn ervaring mee).

    Uiteindelijk lig ik er niet van wakker, als Apple maar blijft bestaan zo lang de garantie van mijn toestel loopt. 😛

  28. Leuk artikel. Altijd leuk om te weten hoe bedrijven er voor staan. En apple is niet verkeerd, alleen duur. Als ze alles opkopen, even goedkoper worden, en nog betere software maken voor de telefoons is het helemaal klaar. Dan is apple waarschijnlijk de komende jaren de enige telecomaanbieder! Wat ik persoonlijk niet erg vind. Heb de iphone 3gs, en ben supertevreden ook al wil het nog wel eens haperen. Maar dat wordt vanzelf weerverbeterd. Ik vind het een prima toestel!

  29. Grappig hoe iedereen jankt over Hoe hoog de prijzen wel niet zijn, maar mensen zijn te blind om te zien dat niet mainly de prijzen ervoor zorgen dat ze zo winstgevend zijn (want als je alles vergelijkt zijn de computers en andere producten niet eens zo overpriced als je denkt, maar dat terzijde). Het is het ontwerp van haar line-up. Doordat ze slechts een beperkte lineup hebben kunnen zij zich focussen op deze specifieke producten wat betekent dat ze niet duizenden verschillende assemblagelijnen nodig hebben. Assemblage is 50% of meer qua kostprijs van je productieproces. Als je weinig producten hanteert, dan zal je heel veel winst maken op de beperkte aantallen assemblagelijnen. De naam van Apple helpt daar een handje bij mee, maar dít is waarom zij niet 10% winst totaal maken op hun omzet, maar 20-25%. zij zijn vrijwel het ultieme voorbeeld van een goed ontwerpend bedrijf.

    De prijs van deze producten zijn misschien hoog, maar het produceren van een unibody duurt veel langer dan het produceren van een kunststof behuizing. Het uitfrezen en het lasersnijden duurt veel langer dan een kunststof behuizing uit een mal halen. Daarnaast is aluminium sowieso duurder. De software is ook veel completer. Immers, it works right out of the box, right? Niks drivers downloaden om maar een voorbeeld te noemen. Het is maar waar je prioriteiten liggen, maar pure performance for low price is niet altijd quality zeg ik maar..

  30. Ik zou alleen Samsung opkopen, dan zijn we van dat gejengel af.

  31. Kunnen ze griekenland niet kopen? Genoeg werkloze daar om een leuk fabriekje op te zetten en wij ook een probleem minder 🙂

  32. Apple is net onder de 300 miljard waard:
    http://finance.yahoo.com/q?s=AAPL
    En dat hebben ze knap gedaan. Je HOEFT geen iphone te kopen, je kan ook zo’n fijne* HTC of ‘goedkopere’ nokia kopen.
    Apple creëer de hype en dat doen ze als beste. Voor hoeveel anderemerken liggen consumenten standaard een nacht buiten in de rij voor een nieuwe iPhone/iPod/iPad?
    Goed gedaan Apple. Succes trekt altijd de aandacht van de narriggen.

    * Pun intended

  33. Dacht al dat ik veels teveel betaal voor al dat spul.
    Grenzeloos dat gegraai van die Jobs (die het allemaal voor “ons” doet, jaja)

  34. Nokia zal niet makkelijk over te nemen zijn, door de investering van Microsoft in dit bedrijf.

    RIM verdwijnt vanzelf, dus dat is er ook al één minder.

    Motorola is de moeite om over na te denken niet waard.

    Dus houden we alleen HTC nog over.
    Dat is een koopje dus voor Apple dit jaar. ; )

    Overigens denk ik dat ze hun centjes even bewaren, met de aanloop tot de bouw van het grootste bedrijfspand ter wereld dat uiterlijk 2015 in Cupertino komt te staan.

  35. Works right out of the box? Tot nu toe moet ik elke nieuwe iPhone echt eerst even aan mijn pc aansluiten. Oh ja dan moet je ook nog even iTunes installeren met bonjour waar je niet op zit te wachten. Maar voor de rest ben ik wel blij met mijn iPhone hoor!

  36. Met andere woorden: we betalen dus veel te veel voor onze iPhones.

  37. De produktiekosten van een iPhone 3 bedroegen destijds $ 173,-, zie: Webwereld.

  38. @John: we betalen teveel, maar kennelijk wel graag. En… kwaliteit kost wat. Neem in je ene hand een iPhone en in de andere een Galaxy, dan snap je wat ik bedoel.

  39. Als je bedenkt dat je (bijvoorbeeld) een imac in amerika voor €500 minder kan kopen, lijkt het me duidelijk waar apple zn winst maakt. Europa is mega overpriced..

  40. @Jeroen: dat is met meer producten zo . Kijk bijv naar benzineprijzen in Europa of ga eens naar zuid Amerika waar je een volle tank voor 1 (!) euro volgooit ontopic laat ze maar lekker winstgevend worden zo kunnen ze nog vele jaren topproducten maken

  41. Origineel geplaatst door jeroen
    Als je bedenkt dat je (bijvoorbeeld) een imac in amerika voor €500 minder kan kopen, lijkt het me duidelijk waar apple zn winst maakt. Europa is mega overpriced..

    Je vergeet volgens mij dat prijzen daar exclusief tax zijn. En die zijn dan ook nog eens per staat verschillend.

  42. Haha, stelletje zure saloncommunisten hier. Je kunt niet de voordelen hebben van een onder marktkrachten tot stand gekomen, goed werkend apparaat en vervolgens zitten mauwen dat er winst op wordt gemaakt. Zonder dikke winsten geen mooie speeltjes. Simpel.

    @Leo Klepper: Houd toch eens op met dat iSupply geneuzel. Ten eerste is dat cijfer slechts een deel van de gemaakte kosten en is het dus alleen goed voor Telegraaf-achtige headlines, ten tweede is iSupply gebaat bij een te laag uitvallende rekening (dit is nl. een marketinginstrument voor hun procurementdiensten) en ten derde… hadden ze op het moment van schrijven nog geen iPhone 3G in handen gehad. Je tijd echt niet waard dus.

    @jeroen: En eeuwig fabeltje nummer twee! Denk je nou echt dat Apple in Europa genoeg verkoopt om van die paar procent verschil (nadat je BTW hebt verrekend, wat de klagertjes altijd even vergeten) om dit een significante bijdrage aan de winstcijfers te laten zijn? Met alle extra distributie, vertaalwerk, etc. voor bijvoorbeeld een klein rotmarktje als Nederland? En bij die €500,- vertel je gemakshalve niet bij dat dat alleen voor het topmodel geldt, natuurlijk. *Slow clap*

    @John: Blijkbaar heb je het ervoor over. Waarom zou dat dan teveel zijn?

    Winst is geen vies woord jongens, en jaloezie is echt heel kinderachtig. Stel vraagtekens bij acties (werkomstandigheden, oneerlijke app-store regels, patentzaken, wat je leuk vindt) maar ga niet zo spastisch lopen doen als een bedrijf goeie winsten draait door een aansprekend product op de markt te zetten.

  43. @Ronald: Vergeet ook de invoerbelastingen niet en de benodigde valutahedges, de dollar vs eurokoers wilt nog wel eens schommelen!

  44. Zolang het maar geen monopolie wordt

  45. Waarom helpen ze Griekenland niet ff. Zijn we ook gelijk van dat gezeik af 😀

  46. Apple is net onder de 300 miljard waard:
    http://finance.yahoo.com/q?s=AAPL
    En dat hebben ze knap gedaan. Je HOEFT geen iphone te kopen, je kan ook zo’n fijne HTC of ‘goedkopere’ nokia kopen.
    Apple creëert de hype en dat doen ze als beste. Voor hoeveel andere merken liggen consumenten standaard een nacht buiten in de rij voor een nieuwe iPhone/iPod/iPad?
    Knap gedaan Apple. Succes trekt altijd de aandacht van de narrigen.

    Griekenland kopen overigens wel erg goed idee. iMousaka. iOuzo. iKos.

  47. @Jeroen: zeker het topic over een iPhone kopen in de vs over het hoofd gezien? Deze prijzen liggen omgerekend heel dicht bij elkaar. In Nederland betaal je 19% btw en daar gaat de extra meerprijs naartoe…

  48. Origineel geplaatst door IceFollow
    @Larss: dat klopt volgens mij niet? Als Nokia 22miljard kost. Dan gaat apple echt geen 300miljoen kosten. Dat klopt gewoon niet.

    Apple maakt niet alleen telefoons

  49. Origineel geplaatst door bram
    Origineel geplaatst door IceFollow@Larss: dat klopt volgens mij niet? Als Nokia 22miljard kost. Dan gaat apple echt geen 300miljoen kosten. Dat klopt gewoon niet.Apple maakt niet alleen telefoons

    Goed lezen jonges, idd zal hij 300 miljard bedoelen ipv 300 miljoen

  50. wat een onzin wat dacht je van geen concurentie opkopen en dan opheffen dan voorkoop je alleen maar iphones en is goedkoper krijg je meer winst 😛

  51. Wow en dat in 10 jaar tijd, Apple is rijker dan sommige landen en hoop dat ze ook mensen helpen met al dat geld.

  52. Origineel geplaatst door John
    Met andere woorden: we betalen dus veel te veel voor onze iPhones.

    Apple is één van de weinige bedrijven waar veel klanten bewust voorover voor gaan staan om eens lekker genaaid te worden. Het mag gewoon, graag zelfs.

    Ik denk trouwens dat Apple de volgende iPhone gewoon op 999,- kan zetten. Er zal d’r geen eentje minder verkocht worden.

  53. Zal de NMA leuk vinden oftewel: puur in waarde een leuk vergelijk maar onmogelijk dat een dergelijke opkoopronde werkelijk plaats zou vinden.

  54. Kun je zien hoe hard je eigenlijk wordt “opgelicht” als je apple producten koopt. Super grote winst marges. Tijd voor opstand??

  55. @nn: In opstand komen omdat je het “verplicht” bent aan te schaffen?

  56. Iedereen die zit te zeuren over hoe duur het wel niet is, je bent toch niet verplicht het te kopen? Als ik €800 aan een telefoon wil besteden om dat ik de iPhone de beste telefoon vind kan dat toch. Als je dat niet wil koop je maar een Nokia van €30 bij de Albert Heijn. Kwaliteit is niet gratis.

  57. Uiteindelijk slaat dit natuurlijk nergens op, want geen van deze bedrijven zal zich door Apple opgekocht laten worden.
    Het enige wat ze kunnen is erop zitten en eigen bedrijf uitbreiden.

  58. Origineel geplaatst door Tom
    @Ruben: Dat is natuurlijk geen geheel eerlijke vraag aangezien Apple meer verkoopt dan de iPhone en de andere niet. Reëler zou dan zijn om te vragen wat de mobiele tak van Apple waard is. Maar aangezien ze zo’n groot potje hebben neem ik aan dat hun waarde hoger ligt dat die van de concurrenten

    Het is niet alsof bijvoorbeeld Samsung alleen telefoons verkoopt. Die hebben bijvoorbeeld heel veel producten, zoals televisies. Net zoals LG trouwens.

  59. “Onderzoeksbureau Millward Brown berekende onlangs dat Apple met 153,3 miljard dollar het waardevolste merk ter wereld is”

    Dat is helaas voor jullie Apple fans niet waar. Ik heb even op de vermelde site gekeken en er staan ook merken tussen als MacDonald’s en Coca Cola etc.. in en dus kan ook een bedrijf wat een “merk” is als Exxon Mobile hier tussen worden geplaatst. Omdat brandstof nou eenmaal ook een kapitaal/verbruiks artikel is. Exxon Mobile is dus het waardevolste merk ter wereld en niet Apple.

    Bron

    1. Exxon Mobile – Markt kapitalisatie van $377,69 Miljard
    2. Apple – Markt kapitalisatie $331,29 Miljard

    Helaas… maar bepaalde informatie in dit artikel is foutief!

  60. @TehM1ZZl3: Voordat je hier uit de hoogte komt doen (“Helaas voor jullie Apple fans”…? hou eens op met dat hokjesdenken man, het is geen voetbal) kun je beter zorgen dat je weet waar je het over hebt.

    Het gaat om de waarde van het MERK Apple, niet om de market cap van het bedrijf Apple. En het is niet eens de eerste keer dat deze fout gemaakt (en gecorrigeerd) wordt in de reacties op dit artikel. Jeez.

  61. Wat doet Apple het extreem goed!
    Super strategie, topmanagement!
    Wat hebben al die bedrijven liggen slapen!
    Apple hanteert zeer vaste prijzen, mooi design en zeer gebruiksvriendelijke software en blijven zeer hun best doen om dat te verbeteren.
    De andere fabrikanten denken maar aan 1 ding, geld !!! Supersnel hardware uitbrengen om de concurenten voor te zijn en daarna maar kijken hoe het schip zinkt.
    Apple producten verkopen zichzelf door gebruiksvriendelijkheid en design. En dat gaat in deze tijd absoluut winnen.
    Ik zie het in levende lijve om mij heen. Iemand koopt een iphone, binnen 3 maanden hebben ze een ipad! Allemaal zeer tevreden! Ze wachten dat hun thuis pc of laptop overlijd. Kopen ze daarna een macbook pro. Domino effect!! Apple gaat nog veel meer winst boeken! OSX lion gaat 24,- Euro kosten via appstore. Automatisch zeer makkelijk te installeren. Windows besturingssysteem kost minimaal €99,- en een drama met installeren. Microsoft gaat het zeer moeilijk krijgen en terecht, ze hebben immers jarenlang achterover zitten hangen en geld zitten te tellen. Steve jobs heeft het zeer leuk gedaan met in andermans rotte Apple 🙂

  62. @Larss: Woordenboek ‘marktkapitalisatie’ (Het aantal op de beurs uitstaande aandelen van een bedrijf maal de koers van dat aandeel op dat moment.)

    Het lijkt mij toch belangrijker om dat te weten dan de waarde te weten hoeveel iPhones, Mac Books en al dat soort spullen er verkocht wordt. Als ik de groenteboer zijn waarde wilt weten ga ik toch ook niet de verkoopprijs van zijn appels, bananen en peren bij elkaar op tellen? Dan kijk ik hoeveel zijn aandelen waard zijn (mocht hij op de beurs zijn en Apple is dat dus dan al helemaal)

    Apple is een MERK net als MacDonald’s en Exxon Mobil. Als we over software bedrijven en voedselbedrijven gaan praten dan kunnen we dus ook over OLIEBEDRIJVEN gaan praten wat dat is ook een merk.

    Verder vind ik deze site soms wel erg subjectieve informatie geven in artikelen waarin Apple in zijn voordeel is.. je kan toch wel wat meer onderzoek doen voordat je een artikel plaatst. Hier heb je dus ook mijn verklaring voor “Helaas voor jullie Apple fans..”

    En waarom zo in de verdediging? Het is gewoon een feit dat Apple is bedrijf is wat een extreem goed marketing principe heeft (dat is wel een compliment) en daardoor populair is en dus veel geld kan vragen voor zijn producten (omdat mensen toch dom zijn om 800 euro voor een apparaat van amper 200 euro productie kosten neer te tellen)

    Typisch geval van fanboy gedrag..

  63. Origineel geplaatst door TehM1ZZL3
    @Larss: Woordenboek ‘marktkapitalisatie’ (Het aantal op de beurs uitstaande aandelen van een bedrijf maal de koers van dat aandeel op dat moment.)Het lijkt mij toch belangrijker om dat te weten dan de waarde te weten hoeveel iPhones, Mac Books en al dat soort spullen er verkocht wordt. Als ik de groenteboer zijn waarde wilt weten ga ik toch ook niet de verkoopprijs van zijn appels, bananen en peren bij elkaar op tellen? Dan kijk ik hoeveel zijn aandelen waard zijn (mocht hij op de beurs zijn en Apple is dat dus dan al helemaal)Apple is een MERK net als MacDonald’s en Exxon Mobil.

    Heel verhaal, totaal niet relevant. Waarom begin je nou over de groentenboer en z’n omzet te zemelen? Feit is dat in het artikel gesproken wordt over de waarde van het MERK. Dan kun je googlen en woordenboekdefinities overnemen tot je een ons weegt maar je bent de verkeerde zaken met elkaar aan het vergelijken (market cap vs. merkwaarde). Heb je dat nu echt nog altijd niet door? Nogmaals, houd eens op met uit de hoogte te doen – ik weet echt wel wat market cap inhoudt, zie ook mijn posts van 23:43 en 23:47.

    En je laatste alinea laat maar weer zien dat jij jouw manier van denken aan het projecteren bent op mij en anderen hier. Als het jouw wereldje overzichtelijker maakt om in “fanboys” en “niet-fanboys” te denken, prima, maar als je de reacties hierboven gelezen had had je wel gezien dat de duisterder kanten van Apples superwinsten echt niet aan mij voorbij gaan.
    Het wegzetten van mensen als “fanboy” is een puur teken van zwakte en het bewijs dat je niet geinteresseerd bent in het voeren van een zuivere discussie. Welterusten.

  64. Lees ik het verkeerd of klopt er iets niet?

    Apple zit op een berg geld. Er stroomt zoveel geld het bedrijf binnen, dat er inmiddels een ‘potje’ van 70 miljard dollar is ontstaan.

    Samsung is voor 53 miljard dollar niet makkelijk te koop.

    Samsung is de enige toestelfabrikant die Apple niet met cash-geld kan kopen.

  65. Apple monopoly

  66. (Red.) Verwijderd: voegt niets meer toe.

  67. @Tehm1zzl3: Hij heeft echter wel gelijk…

    Natuurlijk is Apple niet het duurste bedrijf ter wereld, want dat is, zoals je zegt (heb het niet gecontroleerd, ga er vanuit dat je cijfers kloppen) Exxon Mobile aka de Market cap…

    Als jij nu een beursgenoteerd bedrijf wil gaan kopen telt niet alleen de marktwaarde (aantal aandelen * waarde) mee, maar ook de vooruitzichten, het aandeel in de markt, financiële gezondheid enz. de merkwaarde van Apple is op dit soort zaken gebaseerd, net als bij Exxon Mobile.
    Blijkbaar is Apple met 153,5 miljard als MERK meer waard dan Exxon Mobile en als bedrijf (nog) niet.

  68. Even doorsparen en dan Samsung van de kaart vegen:-)

  69. Het wordt dus hoog tijd dat apple gratis telefoons over de hele wereld gaat verspreiden.

  70. @Larss: Amen!

    Daarbij komt dat Apple GEEN concessies doet als het om kwaliteit gaat (en zich verontschuldigen als dat een keer wel gebeurt). Ze:
    – hebben de beste mensen in dienst, die ook nog eens zeer zware interne trainingen volgen (kost geld);
    – besteden VEEL tijd en geld aan nieuwe ideeën en het ontwikkelen van nieuwe dingen (zoals Mac in 1984, iMac in 1998, iPod in 2001, iPhone in 2007, na 6 jaar ontwikkeltijd en iPad in 2010 (lost VEEL geld);
    – controleren niet alleen de kwaliteit van hardware (bijv. van derde partijen middels ‘goed gekeurd’-achtige labels) maar ook van elke app die via Apples kanalen wordt aangeleverd (App Store, Mac App Store, Apple Online Store) (kost veel geld);
    – gebruiken alleen de beste componenten (zoals schermen en geheugen) (kost geld);
    – beschermen zich tegen copy cats middels patenten en rechtzaken om te voorkomen dat ze hun investeringen niet voor niets doen (kost geld);
    – enzovoort.

    DAAROM is een Apple-product duurder. Als je die kwaliteit niet wilt ben je vrij om een laptop van €400,- te kopen en de rommel en het gebrek aan innovatie en betrouwbaarheid dat daarmee gepaard gaat voor lief te nemen. O ja: én het feit dat je gedurende het gebruik van het goedkope apparaat nog tweemaal zoveel kwijt bent aan aanpassingen, extra software en reparaties (reken ik frustratie even niet mee omdat dat geen financieel ongemak is).

    P.s.: een iPad voor €479,- is ZEER goedkoop, gezien het feit dat de concurrent maar niet iets op de markt kan brengen met dezelfde prijs/kwaliteit verhouding. Dat is knap, zeker als je het bovenstaande verhaal hierop toepast.

  71. @Maarten: Ja, ik geloof wat je zegt want heb zelf geen economie gestudeerd dus weet niet alle details ervan af exact. Alleen ik vind de formulering in dit artikel dat het meteen zo erg wordt aangeprezen dat Apple het “meest waardevolle merk te wereld is” over de top. Daar irriteer ik mij een beetje aan..

  72. @Marc:

    heb je al eens opgezocht hoe apple zn producten laat maken: ze staan helemaal onderaan op de ladder qua milieuzorg (het recente ‘groene’ gedoe is een grote grap) dat combineren ze met slavernij toestanden in china, waar de mensen werken met verboden chemicaliën. Hun ‘no compromises’-producten hebben serieuze gevolgen. Enkel de mensen in de VS en Europa die tewerk worden gesteld door Apple worden “goed opgeleid en betaald”. Ik ben geen Apple-fan. Dat hun marketingstrategie als een wals over de markt gaat is iets waar ze echter wel trots op mogen zijn. Ik hoop echter dat Jobs stikt in zijn gesloten producten, tenzij Apple is iets gaat terug doen voor het milieu en de armoede in andere werelddelen (Gates-fonds = grootste hulporganisatie ter wereld). En zeggen dat andere merken rommel produceren is zeer kort door de bocht. Bijna alle andere producten gebruiken onderdelen die sneller zijn als Apple-onderdelen. Die onderdelen zijn veel gevoeliger aan de concurrentie dus die zijn steeds veel nieuwer. Over de MacBooks : Dat de Apple-cases er gelikter uitzien en het aluminium steviger is, is mss waar maar vanaf dat Apple volwaardige rekenprogramma’s en games zal kunnen draaien zal het niet lang duren of het dure speelgoed smelt in zen metalen jasje. Microsoft staat nog wel een pak verder als het op professionaliteit qua gebruik aankomt. Over de Iphone: zeer geslaagde interface maar zeker zijn geld niet waard. Diezelfde mogelijkheden vindt je tegenwoordig in HTC’s en Samsungs die veel opener zijn en veel snellere onderdelen draaien. In Europa is Apple nog niet zo doorgedrongen maar in Amerika is het oppermachtig. Ik zou zelfs durven te zeggen dat de meerderheid van de Amerikanen niet weet dat er goedkopere en vooral betere alternatieven bestaan. Jammer want dat draagt alleen maar bij aan de monopoly van Apple.

    Tenzij Apple zijn productieprocessen op menswaardig niveau brengt en het milieu eens meerekent in de ontwikkeling van hun producten (zoals bv Sony en Samsung wel al veel beter doen, ik geef toe het kan nog wel beter, maar tenopzichte van Apple staan zij mijlen verder), hoop ik dat de Apple-mania ophoudt en de concurrentie terug toeneemt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.