Reacties voor: Apple en uitgevers gedagvaard wegens prijsafspraken ebooks

Apple en 5 uitgevers zijn gedagvaard in de VS, omdat ze prijsafspraken over ebooks zouden hebben gemaakt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 15 reacties

  1. Goede actie

    Mijns inziens terecht, je intellectuele eigendom beschermen door patenten is een, prijsafspraken is gewoon diefstal.

    Zo begrijp ik ook niet dat de adviesprijs voor apple hardware zo gehanteerd mag worden…

    MG

  2. Wel een interessante case want dit gaat de toekomst van het e-readen bepalen.
    (alleen zoals het er nu staat wordt Amazon niet in de wielen gereden, maar concurreert Apple + consorten gewoon uit de markt…)

  3. ach hier in Nederland heeft een zekere Femke H ook voor een vaste prijs gezorgd.

  4. Als het waar is valt me dit zwaar tegen van Apple. Ten koste van de consument kunstmatig prijzen verhogen. Geeft dan ook direct het nieuwe wereldbeeld van Steve Jobs aan; nog meer geld verdienen ditmaal over de rug van de digitale boekenlezer.
    Overigens zijn de digitale boeken ook in Nederland absurd duur. Vaak vrijwel dezelfde prijs als de papieren versie. Er zijn echter geen distributiekosten, geen opslagkosten, geen verkoopkosten zoals in een boekwinkel. Ook hier dus kunstmatig hoog gehouden prijzen.
    De uitgevers hebben de les van de platenmaatschappijen blijkbaar niet geleerd. Door de hoge CD prijzen is iedereen illegaal gaan kopiëren.
    Zie daar het lot van de uitgever en schrijver. En Apple bedankt voor de poging ons nog meer geld uit de zak te kloppen. Alsof ze niet genoeg verdienen daar.

  5. Jammer dat de (nl.) e-books nog zo duur zijn! Ik weet dat het niet zo hoort maar als je het internet afstruint vind je giga veel gratis e-pubs. Als je een echt nieuw boek wil lezen is er nog altijd de bibliotheek 🙂
    Waarom geen, zeg 5 jaar, oude boeken als ePub te koop voor 0,99 cent?

  6. Je moet hier nooit aan meedoen. De enige die beter worden van een class action lawsuit zijn de geldwolven van het advocatenkantoor.

  7. Ook heel jammer dan in Nederland de bibliotheken nog steeds geen boeken digitaal kunnen aanbieden.

    De uitgevers in Nederland leven nog in de vorige eeuw, zij blokkeren hier op dit moment de vooruitgang.

  8. @Gonny van der Zwaag: Sorry – inderdaad lijkt Amazon Apple uit de markt te concurreren, maar de vraag rijst dan wie die rechtzaak begonnen is…
    Je gaat als Amazon toch niet procederen tegen een partij (Apple) die duurder is…en die brengt dan ook je prijsbeleid niet om zeep maar staat (droog) aan de kant…!

  9. Gek dat de Amerikaanse uitgevers nog steeds niet door hebben dat een zo’n hoge prijs voor een e-book vragen niet werkt. In Nederland is men hopelijk slimmer. Een e-book is, mijns inziens, heel iets anders dan een fysiek boek. Voor een actueel fysiek boek heb ik nog wel Eur 10 of Eur 15 over; voor een actueel e-book maximaal Eur 1.
    Overigens: op de iPhone is het niet handig boeken lezen. Op de iPad moet dat een stuk comfortabeler gaan.

  10. @Herbert: Nou zoals je kunt lezen lijken het consumenten te zijn die waarschijnlijk iOS apparaten bezitten.

    Van mij mogen ze best de Nederlandse providers aanklagen, want na KPN de prijzen omhoog voerde en de limieten omlaag, gingen Vodafone en T-Mobile daarin mee. Dus klaag KPN maar aan ..

    Ik weet niet of Amazon een lagere omzet boekt door hun ‘hogere’ prijzen, zo ja dan is deze rechtszaak uiteraard positief voor hen.

  11. @jajaohnee: Dat is ook de reden dat voor e-books geen vaste boekenprijs geldt.

  12. De waarde van een boek wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de kosten van productie en distributie…, maar ik vind wel dat een e-book enigszins goedkoper moet zijn dan het fysieke equivalent…

  13. Origineel geplaatst door Ronald
    Ook heel jammer dan in Nederland de bibliotheken nog steeds geen boeken digitaal kunnen aanbieden.De uitgevers in Nederland leven nog in de vorige eeuw, zij blokkeren hier op dit moment de vooruitgang.

    Zoek eens op Netlibrary. Ik kan gewoon e-books lenen via mijn lokale bieb, maar tov gewone boeken wel erg weinig. De uitgevers moeten idd even het verleden verlaten en het heden omarmen.

  14. Apple en de uitgevers moeten gewoon iets meer om de klant gaan geven en iets minder om geld.

  15. @Herbert – Hmm, Apple concurreert anderen uit de markt? Ik krijg toch niet het idee dat Apple daar erg goed in slaagt. Apple lijkt nog niet erg succesvol met z’n iBookstore, ze hebben ook nog nauwelijks “succesverkoopcijfers” naar buiten gebracht, zoals ze bij de App Store wel regelmatig doen. Het aanbod loopt nog gigantisch achter bij Amazon en de prijzen liggen bij Apple veel hoger. Als consument weet ik het dan wel. Zelf koop ik in de Kindle Store, als ik een boek nodig heb. Veel goedkoper en Amazon heeft bijna alles. Het kopen is iets lastiger geworden nu ze shopknop uit de iOS-app hebben gehaald, maar dat is voor mij ook niet echt een drempel.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.