Reacties voor: Apple en Foxconn verbeteren werkomstandigheden in fabrieken

Apple en Foxconn verlagen het aantal werkuren per week naar 49, terwijl het aantal overuren naar 36 verlaagd zal worden. Dit naar aanleiding van een rapport van de Fair Labor Association.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 23 reacties

  1. Hehe al een grote verbetering. Apple heeft toch geld zat dus waarom gierig zijn tegenover de arbeiders die juist jou als bedrijf hebben ondersteund om succesvol te worden. Dus een goede stap van Apple en Foxconn.

  2. Eindelijk!! Jammer dat dit pas gebeurt na externe druk en het uitkeren van dividend aan de aandeelhouders.

  3. @Lesley: Heb je ook aan gedacht dat foxconn ook voor sony enz werk! Zouden ook doe betere werkomstandigheden krijgen? Want niet alleen Apple is daar klant , maar wordt altijd wel gezien als grote boosdoemder!!!!

  4. @andre: Misschien omdat Apple de grootste klant is?? Als Apple daar vertrekt, blijft er nauwelijk wat over… verdiep je eerst even in de zaken zou ik zeggen.
    Het feit dat de werkomstandigheden slaafs zijn is al jaren bekend, altijd stilgehouden of in twijfel getrokken (zelfs door iphoneclub). Goed dat ze nu eindelijk eens op de vingers getikt worden! Het is natuurlijk belachelijk dat je als consument bakken vol geld betaalt en zo’n beetje alle winst naar Apple gaat.
    En ja, Sony of HTC doen dit wrs ook, maar die hebben veeel mindere winstmarges dan het arrogante Apple.

    @Lesley: inderdaad een goeie stap, maar puur uit angst voor imagoschade, de werkomstandigheden kan Apple een worst wezen. Noodgedwongen stap dus. Het heeft nu lang genoeg in de dooppot…

  5. Gelden deze veranderingen alleen voor de Apple tak of ook voor bijv de samsung tak?

  6. Wat hebben “arrogante” winstmarges te maken met het verantwoordelijk zijn voor werkomstandigheden van werknemers van een leverancier? Je noemt jezelf fanboy, maar waarvan? Met 2 maten meten?

  7. Snap alleen nog steeds niet waarom Apple er extra geld in zou moeten steken. Het is toch wat Foxconn voor het produceren van de producten vraagt. Ze zouden er dan per product meer voor kunnen vragen. Het bijven de arbeiders van Foxconn en dus hun verantwoordelijkheid.
    Het probleem is alleen dat alle media Apple ziet als verantwoordelijke omdat die daar zoveel laat maken en dus zich er uiteindelijk mee moet gaan bemoeien.

  8. @fanboy: Grootste klant???? 40% van alle cunsumentenelektronica op onze planeet wordt daar geproduceerd! (zie NOS). Ik denk dat er nog wat aardig overblijft als Apple weggaat, zeker als je ziet wie er nog meer in dat fabriekje zit… Maar volgens jou ben dus een boosdoener als je winstmarges het hoogst zijn? Dat is het punt niet, het punt is dat de werkomstandigheden daar onder de maat zijn en daar werkt iedereen aan mee, wij als “consument” dus ook.
    Ben benieuwd wanneer h&m de werkomstandigheden in Bangladesh gaat verbeteren of dat de landarbeiders in afrika,die ervoor zorgen dat we het hele jaar boontjes en aarbeien kunnen eten, een beter salaris krijgen…..

  9. Dit is weer een verandering die wij willen, maar willen de werknemers dat ook?
    De meeste werknemers komen van het platte land in china, en gaan 1x per jaar 2 weken naar huis (chinees nieuwjaar). Verder wonen en leven ze op het fabrieksterrein. Al het geld dat ze verdienen sturen ze naar huis, zodat hun familie wél een goed leven kunnen hebben. Deze mensen zitten dus echt niet te wachten op verplicht 24uur aan 1 stuk vrij te hebben per week. Die willen alleen maar uren maken. Want verder is daar toch niks te doen.
    Als je die mensen wilt helpen, verhoog dan het uurloon. Daar hebben ze wat aan.

  10. Tja het is geen StarTrek wereld waar we in leven! De globalisatie heeft de arbeid en productie verder weg geschoven naar een donker hoekje! Hoe lang dit soort praktijken nog doorgaan is een raadsel! Het veranderen van dit soort praktijken is iets waar we als samenleving nog niet naar gericht zijn.Het is dwijlen met de kraan open, vrees ik!! Maar dat we er van bewust zijn is de 1e stap denk ik maar!! Tja wat moet je anders denken als mens!

  11. Bizar dat er mensen zijn die zo verblind zijn door hun Apple-adoratie dat ze zelfs op dit nieuws negatief reageren. Het is toch prima dat de werkomstandigheden verbeteren? Laat de andere fabrikanten waarvoor Foxconn werkt er gewoon buiten.

  12. Wederom de stigmatiserende suggestie dat Apple hier als enige hun producten laat produceren.
    Ik ben er nu wel een keertje klaar mee.

  13. @olivier: Haha dat is helemaal mooi! Dat ik fan ben van de producten van Apple wil voor jou dus zeggen dat ik sowieso hun beleid maar moet goedkeuren? Heb gelukkig nog een stel hersens die niet als een kudde achter Apple loopt…

    Je hebt wrs niet veel opgestoken op school maar ik zal het even kort uitleggen: weleens van vraag en aanbod gehoord? Een HTC’tje van 80 euro zou wrs in zo’n mensonteerend fabriek geproduceerd worden, zolang consumenten spullen goedkoop willen hebben, zal de productie dus ook zo goedkoop mogelijk gemaakt worden (weleens van goedkope H&M kleding gehoord, die worden ook in Bangladesh of India gemaakt). Een gemiddelde iPhone of iPad leg je al gauw een paar honderd euro voor neer, dan mag je als consument toch verwachten dat de arbeidsomstandigheden redelijk zijn?
    Als je me niet gelooft moet je maar even googlen hoeveel het daadwerkelijk kost om een iphone te produceren, zijn hier op iphoneclub ook artikelen over geweest.

  14. 1. Ik noem je helemaal geen Apple fanboy.
    2. Ik zeg niet dat jij het beleid van Apple moet goedkeuren.
    3. Ik heb van vraag en aanbod gehoord (jij kennelijk niet) en het is algemeen bekend in de economie dat consumenten helemaal niet nadenken (in het algemeen) over werkomstandigheden als zij producten kopen. Dit heeft helemaal niets te maken met vraag en aanbod. De vraag naar Apple producten is nog nooit zo groot geweest ondanks dat men nu weet dat de werkomstandigheden als slecht bestempeld worden.

    Bovendien kan het de gemiddelde consument net zo weinig schelen wat de werkomstandigheden zijn als dat Apple hierom geeft. Dit is economisch ook heel makkelijk te verklaren.

  15. Goed dat de arbeidsomstandigheden verbeterd worden. Maar het is toch belachelijk dat dit zomer 2013 geëffectueerd wordt, aldus het NOS. Ik zou zeggen: per direct.
    Laten we al die producten tot die tijd boycotten!!!
    Als daad doe ik mijn iPhone weg en ga ik zonder mobieltje het leven door. Dat is nog lekker rustig ook!

  16. Origineel geplaatst door fanboy
    @andre: Misschien omdat Apple de grootste klant is?? Als Apple daar vertrekt, blijft er nauwelijk wat over…

    Wat een onzin. Maar goed, kun je dit met bewijs staven of is dit lulkoek?

    Origineel geplaatst door fanboy
    verdiep je eerst even in de zaken zou ik zeggen.

    Doe je het dan zelf ook? Want je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt.

    Origineel geplaatst door fanboy
    Het feit dat de werkomstandigheden slaafs zijn is al jaren bekend, altijd stilgehouden of in twijfel getrokken (zelfs door iphoneclub).

    Oh nu opeens is het een feit. Nogmaals: kun je dit met bewijs staven? Of is dit weer grootspraak omdat jij alwetend bent?

    Origineel geplaatst door fanboy
    Goed dat ze nu eindelijk eens op de vingers getikt worden!

    Deels mee eens. Foxconn had al eerder op de vingers getikt mogen worden, nog voor Apple daar zoveel liet produceren. Dat Apple op de vingers getikt wordt is natuurlijk niet geheel begrijpelijk, aangezien zij maar een klein aandeel productie gebruiken in het geheel van Foxconn-fabrieken.

    Origineel geplaatst door fanboy
    Het is natuurlijk belachelijk dat je als consument bakken vol geld betaalt en zo’n beetje alle winst naar Apple gaat.

    Dat is hun goed recht, dit is echt geen overheidsproject hoor! Jij hebt duidelijk nooit economie gehad.

    Origineel geplaatst door fanboy
    En ja, Sony of HTC doen dit wrs ook, maar die hebben veeel mindere winstmarges dan het arrogante Apple.

    Net als al het voorgaande is dit een mening. Verder begrijp je schijnbaar Apples verkoopstrategie (en die van andere genoemde bedrijven) niet. Nogmaals: verdiep je hier eerst in, “fanboy”.

    Origineel geplaatst door fanboy
    @Lesley, inderdaad een goeie stap, maar puur uit angst voor imagoschade, de werkomstandigheden kan Apple een worst wezen. Noodgedwongen stap dus. Het heeft nu lang genoeg in de dooppot…

    1. Bedrijven zullen vaak pas actie ondernemen als boete of imagoschade dreigt. Dit is helaas niet met alleen Apple zo.
    2. De werkomstandigheden kunnen Samsung (korte tijd #1 producent smartphones dus bijna even veel als Apple) en alle andere makers van consumentenelectronica (let op: ik zei niet mobiele telefoons, want Foxconn is zoveel groter dan jij denkt, “fanboy”) weinig schelen. Waarom blijf je doorhameren over Apple en onverschilligheid? Kan de rest van die bedrijven jou niets schelen en draait dit jou dus puur om een kruistocht tegen Apple? Door druk van westerse bedrijven is er terend langzaam al vrij veel veranderd in China en dat is goed, maar we moeten onze blik verbreden als het om China gaat. Dat Nike/Foxconn-fabriekje produceert heus niet alleen Nike-producten.

    Origineel geplaatst door fanboy
    @olivier: Haha dat is helemaal mooi! Dat ik fan ben van de producten van Apple wil voor jou dus zeggen dat ik sowieso hun beleid maar moet goedkeuren?

    Waar zegt hij dat?

    Origineel geplaatst door fanboy
    Heb gelukkig nog een stel hersens die niet als een kudde achter Apple loopt…

    Waarom noem je dan jezelf “fanboy”?

    Origineel geplaatst door fanboy
    Je hebt wrs niet veel opgestoken op school maar ik zal het even kort uitleggen:

    Dat noem ik pas arrogant, maar als jij jezelf wilt doen geloven dat je beter bent heb je mijn zegen.

    Origineel geplaatst door fanboy
    weleens van vraag en aanbod gehoord? Een HTC’tje van 80 euro zou wrs in zo’n mensonteerend fabriek geproduceerd worden, zolang consumenten spullen goedkoop willen hebben, zal de productie dus ook zo goedkoop mogelijk gemaakt worden (weleens van goedkope H&M kleding gehoord, die worden ook in Bangladesh of India gemaakt). Een gemiddelde iPhone of iPad leg je al gauw een paar honderd euro voor neer, dan mag je als consument toch verwachten dat de arbeidsomstandigheden redelijk zijn?

    Oh! Dus daar draait het in de eerste plaats om bij de consument! Je hebt gelijk, ik heb weinig opgestoken op school.. Imbeciel.

    Ik concludeer dat jij helemaal geen “fanboy” bent, je hebt niet 1 positieve opmerking geplaatst. Je lijkt niet eens te kunnen accepteren dat andere bedrijven hier ook enorm veel produceren. Ook vind je het niet vreemd dat een bedrijf (Apple) verantwoordelijk wordt gehouden voor de situaties in een ander bedrijf (Foxconn).

    Een fanboy zul je best zijn, maar dan niet van Apple. Volgens mij ben jij een grote dikke trol en ik hoop op een ban.

  17. @Bubbly: Holy, hoe triest ben je… ga niet eens de moeite nemen om inhoudelijk te reageren.
    Volgens mij solliciteert jij meer voor een BAN (imbeciel, grote dikke trol haha). Ga lekker op je eigen schoolplein schelden 😉

    Er lijkt nogal wat onduidelijk te zijn of Apple de grootste klant is in Foxconn. Maar eerlijk gezegd wist ik ook niet dat Apple de grootste klant was in de Foxconn, maar ik heb het gelezen in 1 van de reacties van Gonny, anders moet Gonny mij even corrigeren.

  18. @fanboy: Ik vind het niet triest dat ik je bijdrages heb uiteengezet, beantwoord en geanalyseerd; het maakt me niet uit wat jij daarvan vindt. Mijn reactie volgde na het vermoeden dat je anderen wilt uitlokken door ze onder meer voor dom uit te maken en hopelijk doe je dat niet meer. Incluis quotes was het wel langer dan verwacht.
    Maar dat is prima, dan reageer ik ook niet meer over jou 😉

    Ik neem aan dat Apple de grootste klant van Foxconn is op het gebied van mobiele technologie, mogelijk ook een van de grootste klanten algemeen gezien. Maar ik zou er niet vanuit gaan dat meer dan 10-15% van de productie van Foxconn aan Apple-producten wordt besteed (iOS – & OS X-apparaten, enz.).

  19. @Bubbly: Ten eerste moet je je misschien wat verstandiger uitlaten i.p.v. anderen imbeciel of dikke trol te gaan noemen en dan nog gaan pleiten voor iemands anders ban. Ga dan liever aandacht zoeken op fora zoals Geenstijl, past denk ik meer bij jou met je kleinerende opmerkingen. Maar goed dat niemand hier ingaat op je lulkoek, aandachttrekkerij!

    Een beetje kritiek op Apple hier door o.a. fanboy kan geen kwaad, je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn.

    p.m. je bent hier slechts een bezoeker en geen beheerder, dus ik weet ook niet waar jij, uitgerekend degene die zélf anderen beledigt, het lef vandaan haalt om te pleiten voor een ban? Eerlijk gezegd kom jij er meer in aanmerking voor. Heel wijs van fanboy dat je maar beter genegeerd kan worden.

  20. (Red.) Verwijderd: on-topic a.u.b.

  21. (Red.) Verwijderd: on-topic a.u.b.

  22. @Martin: Het maakt niets uit of Apple nu de “grootste” en-/of kleinste klant is van foxconn. Apple heeft gewoon een bepaalde verantwoording richting haar achterban.
    Dat heet nu “maatschappelijk verantwoord” (acteren) 🙂

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.