Reacties voor: Opinie: Zit Apple in een dip? Dit is er aan de hand met de iPhone-verkopen

De aandelenkoers van Apple is sinds het hoogtepunt op 3 oktober met meer dan 20% in waarde gedaald. Breekt er weer een 'Apple is doomed'-periode aan? Volgens ons heeft Apple heel andere zorgen dan aantallen toestellen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 54 reacties

  1. Vind je het gek met al die prijzen… man man man🤦🏽‍♂️

  2. Origineel geplaatst door Dinesh
    Vind je het gek met al die prijzen… man man man🤦🏽‍♂️

    Als ze nog steeds ongeveer het zelfde verkopen of met een kleine afname of groei doe je het nog steeds goed in een krimpende markt.

    Tja en dat gezeur over hoge prijzen, dan koop je het niet! Valt de vraag dan tegen dan zal Apple vanzelf weer wat aan zijn prijzen doen.

    • @DD: Dat is terecht die prijzen zijn te hoog en worden altijd maar hoger. De iPad Pro is bvb. bijna goedkoper en wat kan de iPhone dan meer?

  3. Zeker zitten ze in een dip! Alle Apple producten zijn in 2018 er (te) duur geworden. Voor veel Apple klanten is een nieuwe Mac of iPhone & iPad nu te duur. Die klanten gaan eerder weg dan dat ze een mindere, goedkoper Apple toestel kopen.

    Ik denk dat het Tim is wat het probleem is. Te veel gefocust op geld, niet creatief! Al die (Apple) Paleizen (Apple Store’s) Zijn ook onhoudbaar!

    Hoogmoed….

    • Te duur…… @Dinesh @huplahoi @Marc

      Het is natuurlijk aan je persoonlijk wat te duur is. Apple producten zijn inderdaad niet goedkoop, klopt. Maar om ze te duur te noemen..

      Ik gebruik mijn iPhone niet overdreven veel, maar soms toch meerdere uren per dag. Het ding werkt altijd, is super snel, heeft een van de beste camera’s en zorgt dat ik altijd alle informatie kan verkrijgen als ik het nodig heb. Het helpt mij in mijn dagelijks leven enorm veel. Van herinneringen voor een volgende meeting op het werk, de reistijd naar huis (eventueel met files omzeilen) tot het op tijd aanzetten van de verwarming voor een warm huis in de winter. Dit is mij zoveel waard, dat ik daar hier zonder twijfel elke twee jaar 1100 euro voor neer wil leggen. Gebruik je de iPhone voor simpelere zaken, dan heb je ook niet de nieuwste iPhone nodig. Je kunt dan de helft uitgeven en dan heb je nog steeds een mooi apparaat als de iPhone 7.

      Verder gebruik ik voor mijn werk een MacBook Pro. Kost rond de 3000 euro, maar is wel een apparaat waar ik 3 jaar lang bijna elke dag intensief gebruik van maak. Als je dit omrekent is het niet duur. Eerder met het gebruik van Windows laptops kocht ik bijna elk jaar een nieuwe omdat het te traag was geworden. Hiermee was ik uiteindelijk niet goedkoper uit.

      Verder is het altijd nog zo dat Apple producten een hoge waarde hebben tov andere apparatuur dat je verkoopt. Of als je het lang wil gebruiken, de gebruiksduur van Apple apparatuur is over het algemeen een stuk langer dan van andere fabrikanten.

      Nogmaals, te duur… Het is maar hoe je het ziet 😜

  4. iPhones zijn duur… verschrikkelijk duur! Zeker als je elk jaar holt naar de winkel om de nieuwste iPhone te kopen… Maar…

    Ik heb me zonet een iPhone 6S PLUS 128GB aangeschaft voor 520 euro, ter vervanging van mijn 4S die het nog steeds doet. De 4S was toen ook niet de laatste nieuwe van Apple, maar deed toch vele jaren dienst… Uitgerekend per jaar was dit een goedkope smartphone… En dat zal die 6sPLUS ook zijn..

    Het argument verzadiging speelt natuurlijk wel een rol 🙂

  5. Ik denk dat het wel meevalt. natuurlijk is het een opstapeling van zaken die voor de dip zorgen. Op de wat langere termijn stijgt dat vanzelf weer. Als er dan toevallig zo’n samenloop is van sentimenten dan dalen altijd de aandelenkoersen. De financiële wereld reageert veel meer op sentiment dan op feiten… Mensen over het algemeen trouwens…

    Dat de prijzen zo hoog zijn is niet anders dan anders. Apple is duur, altijd al geweest. Hoewel dat eigenlijk meevalt als je kijkt naar de duurzaamheid. De zakelijke laptops zijn allemaal tussen 1000 – 2000 en de consumenten liggen daaronder om maar eens een voorbeeld te noemen. Ze hebben voor bijna elke doelgroep hun producten gepositioneerd. Elke categorie heeft nu een dure en een goedkopere variant…

    Ik denk dat de totale lijn juist de kracht is plus de onderlinge integratie en service. Bij die relatief hoge prijzen hoort een heel apparaat / diensten pakket inclusief mooie winkels….

    Komt het goed met de aandelen koers? Ik denk van wel alleen niet morgen of over 1 week maar zeker wel in de toekomst…

  6. Apple is gewoon te duur geworden voor de verstandige en de prijs/kwaliteit bewuste consument.

    • @Cihan: Juist niet! Althans, afhankelijk van hoe je redenatie is. De initiële instap prijs is ‘duur’ inderdaad, echter je device (inclusief lifecycle) gaat wel minimaal 5 jaar mee. Dat ga je niet redden met een device van bijvoorbeeld Samsung. Deze gaan vaak eveneens 5 jaar mee, echter hun lifecyle m.b.t. software updates en os updates houden vaak al na een jaar op. Dus om in ‘the game’ te blijven, zul je ieder jaar een nieuwe moeten halen. Terwijl Apple, juist hun oudere devices blijft ondersteunen.

      Als je dan gaat zitten rekenen, dan ben je ‘per jaar’ goedkoper uit. Maar ben je in het beginsel duurder uit.

  7. Apple duur? Mwah: ik heb een Macbook pro, bijna 10 jaar oud. Staat altijd aan (gaat alleen ff uit tijdens een update).

    Nog nooit, maar dan ook nooit wat mee gehad, geen vastlopers, dode pixels of wat dan ook. Batterij doet het ook nog steeds redelijk goed.

    Koste destijds 1300 euro: 35 cent per dag kost me dat ding tot nu toe en gebruik hem heel erg veel, elke dag weer. Of dat nou duur is? Tja ligt eraan hoe je het bekijkt.

  8. In vraag me af wie die dip veroorzaakt?
    Die analisten die moeten ze een schop geven met hun gegok, wat maakt het uit wat zij verwachten. Het wordt toch vanzelf bekend wat ze omgezet hebben en hoeveel winst.
    En als men het te duur vind koop je het toch lekker niet.
    De een geeft het uit aan een vakantie. De ander aan een auto. Of ze blazen het de lucht in.
    Ik geef het mooi uit aan een iPhone.

  9. De iPhones zijn naar mijn mening veel te duur geworden. Daarnaast zijn de wat oudere iPhones zoals 6s, 7 SE nog steeds erg goed. De prestaties verschillen nauwelijks en je kunt voor € 29 je accu laten vervangen, waardoor je je iPhone nog wel paar jaar langer kan gebruiken. Ben je veel goedkoper uit. Eigenlijk hoop ik dat verkopen tegenvallen, zodat Apple de prijzen weer enigszins ‘normaal’ kunnen houden.

  10. Wou hier ook mijn mening kwijt maar blijkbaar zijn velen voor mij …

    Inderdaad .. wees eens eerlij … +1000 euro voor een telefoon … de iMacs, Mac-books .. kijk eens naar de prijzen en vergelijk.

    Vroeger was Apple een luxe product die torenhoog boven de concurrentie uitstak kwa prijs / kwaliteit. Nu is er alleen nog de prijs .. die veel te hoog is.

    Toen ik vele jaren geleden (+25) mijn eerste Apple aankocht draaide dat ding als nooit tevoren, geen enkel software en/of hardware probleem … dit is nu anders .. wat ik vroeger met Windows tegenkwam kom ik nu ook met Apple tegen … de iPhone, OK een mooi product maar de Samsung phone’s zijn ook netjes en de helft goedkoper … en noem zo maar op.

    Als Apple zo verder gaat dan zal dit nog veel meer gebeuren … het leven is al duur en Apple zal voor de ‘happy view’ zijn ….

  11. Maar wat is duur? de een vind de Albert Heyn een dure winkel en de ander vindt dat niet.
    Apple is qua prijs/kwaliteit netjes vind ik. Als ik na ga hoe snel de klantenservice reageert en hoe de rest allemaal netjes wordt afgehandeld tot aan de software updates etc. vind ik het heel erg meevallen. als je het uitsmeert qua kosten is het wel te behapstukken, mits je financiële situatie dat toe laat. Voor mensen die ook willen maar niet kunnen is Marktplaats etc voor uitgevonden.

    dat Apple een lichte terugloop heeft is echt niet om hoge bedragen maar eerder om marktverzadiging en dat de technologie een beetje uitgerekt is en de wet van Moore ten einde begint te komen. Men moet over op nieuwe concepten.

  12. Prijs / kwaliteit is niet in balans… consumenten zijn niet gek… een beetje dan!

  13. De hele markt staat onder druk omdat er veel angst is voor handelsoorlogen.

    En wat betreft Apple, is het bijna standaard dat er informatie van een paar toeleveranciers worden gebruikt hoe het aandeel te herwaarderen. Gebeurd al jaren, en jaren zit Apple gewoon goed met zijn verwachtingen. En ook heeft Apple bij kwartaalcijfer besprekingen al vaker aangegeven dat het kijken naar een paar toeleveranciers geen goed beeld geeft. Maar toch blijven de beursmedia het doen. Er zijn dan ook boze tongen die beweren dat dit stockmanipulatie is. Misschien krijgen een paar “bevriende” partijen een belletje voordat de berichten online gaan.

  14. Origineel geplaatst door Dinesh
    Vind je het gek met al die prijzen… man man man🤦🏽‍♂️

    Origineel geplaatst door DD
    Als ze nog steeds ongeveer het zelfde verkopen of met een kleine afname of groei doe je het nog steeds goed in een krimpende markt.

    Tja en dat gezeur over hoge prijzen, dan koop je het niet! Valt de vraag dan tegen dan zal Apple vanzelf weer wat aan zijn prijzen doen.

    Anno 2018 draait alles om marktaandeel! En ja., zolang ik vroeg moet opstaan en dus moet werken voor mijn geld, geef ik het niet zomaar weg aan een multinational! Zo is Apple ook rijk geworden! Dus zeker niet met dom uitgeven!

    Origineel geplaatst door huplahoi
    iPhones zijn duur… verschrikkelijk duur! Zeker als je elk jaar holt naar de winkel om de nieuwste iPhone te kopen… Maar…

    Ik heb me zonet een iPhone 6S PLUS 128GB aangeschaft voor 520 euro, ter vervanging van mijn 4S die het nog steeds doet. De 4S was toen ook niet de laatste nieuwe van Apple, maar deed toch vele jaren dienst… Uitgerekend per jaar was dit een goedkope smartphone… En dat zal die 6sPLUS ook zijn..

    Het argument verzadiging speelt natuurlijk wel een rol 🙂

    Dat was geen ‘future proof’ aankoop! Vanaf iOS 13 komt er een springboard update wat ervoor zal zorgen dat 2GB ram iPhones flink trager zullen worden.

    Origineel geplaatst door aeensing
    Maar wat is duur? de een vind de Albert Heyn een dure winkel en de ander vindt dat niet.

    Apple is qua prijs/kwaliteit netjes vind ik. Als ik na ga hoe snel de klantenservice reageert en hoe de rest allemaal netjes wordt afgehandeld tot aan de software updates etc. vind ik het heel erg meevallen. als je het uitsmeert qua kosten is het wel te behapstukken, mits je financiële situatie dat toe laat. Voor mensen die ook willen maar niet kunnen is Marktplaats etc voor uitgevonden.

    dat Apple een lichte terugloop heeft is echt niet om hoge bedragen maar eerder om marktverzadiging en dat de technologie een beetje uitgerekt is en de wet van Moore ten einde begint te komen. Men moet over op nieuwe concepten.

    Die fase is al geweest.

  15. De dip aeordt veroorzaakt door de aandeelhouders waardoor het lijkt dat apple minder doet. De aandelen kelderden toen apple bekend maakte dat ze geen verkoop aantallen van iphones gaan publiceren. Dit heeft niks met prijs te maken. Alleen omdat de aandeelhoudertjes huiverig zijn wanneer ze geen cijfertjes meer zien. Volgend kwartaal zal de winst/omzet ongeveer hetzelfde zijn misschien wel meer

  16. Door de iphone 7 en 8 nog steeds officieel aan te bieden voor aantrekkelijke prijzen (die onder de streep perfect werkende toestellen zijn) gaan mensen wel 2 keer nadenken of ze een XR of XS nodig hebben.

    De XS is voor velen sowieso overkill qua specs. De XR lijkt een beter aanbod. Maar het formaat (en gewicht) kan een belangrijke dealbreaker zijn. Een IPhone die niet meer met 1 hand goed is te bedienen staat qua gebruiksgemak ook niet bepaald op “voorsprong”.

  17. Origineel geplaatst door huplahoi
    iPhones zijn duur… verschrikkelijk duur! Zeker als je elk jaar holt naar de winkel om de nieuwste iPhone te kopen… Maar…
    Ik heb me zonet een iPhone 6S PLUS 128GB aangeschaft voor 520 euro, ter vervanging van mijn 4S die het nog steeds doet. De 4S was toen ook niet de laatste nieuwe van Apple, maar deed toch vele jaren dienst… Uitgerekend per jaar was dit een goedkope smartphone… En dat zal die 6sPLUS ook zijn..
    Het argument verzadiging speelt natuurlijk wel een rol 🙂

    Origineel geplaatst door Marc
    Dat was geen ‘future proof’ aankoop! Vanaf iOS 13 komt er een springboard update wat ervoor zal zorgen dat 2GB ram iPhones flink trager zullen worden.

    Dankjewel voor de tip. Maar wat zou ik dan missen?
    Dat is toch eenvoudig op te lossen door iOS 13 niet te installeren? Of mis ik iets in de redenering?

  18. wellicht weer tijd om bij te kopen…

  19. @Marc: Nee het gaat helemaal niet om marktaandeel, het gaat om het juist deel van de markt te hebben!
    Je kan de grootst fabrikant zijn maar als je omzet en winst uit het lage segment haalt dan is het grootste marktaandeel leuk maar totaal niet relevant.

    Geen idee waar je laatste comment opslaat geen touw aan vast te knopen

  20. Top Gonny. Helemaal mee eens

  21. Merk aan mezelf dat ik aankopen uitstel vanwege de flink gestegen prijzen. Dat zal vast bij meer mensen een rol spelen.
    Daarnaast niet gek dat de waardering keldert. Ik vond het aandeel ernstig overgewaardeerd. Overigens net als dat van veel andere tech bedrijven (en de Nederlandse huizenmarkt;-) Het is wachten totdat de koersen in elkaar storten.

  22. Mensen die maar roepen “mijn MacBook Pro is al 10 jaar oud, waar voor mijn geld dus!” Ik zeg dan—> En al die mensen die in 2013 een MacBook pro hebben gekocht met maar 4GB ram vast gesoldeerd! Inderdaad Mac’s voor 2013 waren hun geld zeker waard! Je kon ze toen upgraden!

    MacBook Pro’s zijn anno 2018 niks meer dan een iPhone.

    Origineel geplaatst door huplahoi
    Dankjewel voor de tip. Maar wat zou ik dan missen?
    Dat is toch eenvoudig op te lossen door iOS 13 niet te installeren? Of mis ik iets in de redenering?

    Update negeren.., blijft altijd een ding bij Apple!

    Origineel geplaatst door Daan
    @Marc: Nee het gaat helemaal niet om marktaandeel, het gaat om het juist deel van de markt te hebben!

    Je kan de grootst fabrikant zijn maar als je omzet en winst uit het lage segment haalt dan is het grootste marktaandeel leuk maar totaal niet relevant.

    Geen idee waar je laatste comment opslaat geen touw aan vast te knopen

    Ik ben een Apple fan van het eerste uur. Maar ben gewoon erg kritisch. De weg die Apple nu opgaat is doodlopend! Te dure producten verkopen in Apple paleizen! Begint erg te lijken op Sony begin zero’s!
    Eigenwijs en blind je zin doordrukken, we hebben gezien hoe dat afgelopen is! De iPad Pro 2018 was de druppel! Flink meer Ram stoppen in alleen het erg dure model met 1 TB opslag is erg dom! Zodat iedereen met minder opslag zich minder moet voelen of zo! (Voor 1 jaar) 😪🤮

    Echt hoor —> Apple is alles behalve heilig! Van mij mag Tim morgen verrekken!

  23. Ik vind het alleen erg jammer dat iedereen verplicht wordt om die dingen te kopen… of zie ik iets over het hoofd?

  24. Laat de verkoopcijfers maar dalen, dan zakken de prijzen tenminste.

    Laat ze maar eens een beetje van hun premium voetstuk vallen, zeer gewenst.

    Een enorm bedrag moeten neerleggen voor een Mac book pro en dan zit er voor dat geld niet eens een touchscreen op ehhhhhh

  25. Siri herkend herkend Apple TV niet eens…ehhhh…..

    en dat terwijl het een eigen product is en zo kan je nog wel even doorgaan

    .
    Ik stel ook aankopen uit door de prijzen. Voorheen voor €840,- het topmodel iPhone en voor dat geld nu de inferieure. Overrated en overpriced!!!!!

  26. Apple verwacht nog steeds omzetgroei in een markt die inmiddels aan het krimpen is. Het is één van de redenen waarom Apple geen aantallen verkochte iPhones meer wil rapporteren: voor beleggers is het uiteindelijk belangrijker hoeveel winst er is gemaakt.

    Ik denk dat je dat niet zo moet stellen. Voor ons gewone burgers zijn aantal verkochte iPhones wel belangrijk te weten. Immers als blijkt dat aantal verkochte toestellen achteruit gaat maar pure winst per toestel omhoog ( Dus dan toch omzet ook), dan kan dat betekenen dat wij , gewone loonslaven” betalen voor windhandel aandeelhouders. ( en niet voor pure toestelprijs met kleine winstmarge) Zelf ben ik bovenbemiddeld en bescheiden Apple fan, maar zelfs ik begin moeite te krijgen met prijsbeleid Apple. Mijn beide volwassen kinderen hebben prima Android toestellen. De dag nadert dat zelfs ik dat overweeg.

  27. Met de nieuwste generatie is de iPhone definitief te groot én te duur geworden. Als ik op dit moment een nieuw toestel zou moeten kopen, zou ik héél erg twijfelen over een alternatief van een concurrent dat betaalbaarder en handzamer is.

  28. Stilaan begint een groter aantal mensen in te zien dat het de laatste tijd alleen maar om geld te doen is bij Apple. Kleine upgrades van de iPhones maar wel wat eurootjes erbij.
    Nieuwe iPad? Laat ons ook een nieuwe pencil maken en we zorgen ervoor dat de oude pencil niet meer werkt. En oh ja laten we de nieuwe ook nog 40€ duurder maken. Dit doe je niet als je voor het gebruiksgemak wil gaan bij je klanten. De enigen die hier echt blij mee zijn dat zijn de aandeelhouders. En een bedrijf moet winst maken, anders blijft het niet bestaan, maar dit mag niet het hoofddoel worden en dat is nu wel aan het gebeuren bij Apple.

  29. Origineel geplaatst door Ken
    @DD: Dat is terecht die prijzen zijn te hoog en worden altijd maar hoger. De iPad Pro is bvb. bijna goedkoper en wat kan de iPhone dan meer?

    Die past in je zak en je kan er mee bellen 😉

  30. @Jip Nauta:Het gaat in principe gewone consumenten niks aan wat Apple verkoopt qua aantallen.
    Probeer maar bij menig beursgenoteerd bedrijf maar precieze verkoopcijfers van hun product te krijgen, die krijg je niet! Ook niet van niet-beursgenoteerde bedrijven trouwens.
    Voor beleggers is het relevanter om te weten al zijn Outlooks, trends, en omzet en winstcijfers belangrijker.

  31. Het inderdaad heel simpel.
    Puur de prijzen. Voor mij was het altijd een no brainer om elk jaar de nieuwste iphone te kopen, echterr hebben ze een bepaalde grens bereikt waar een grote groep mensen afhaakt.Had je voor een redelijk bedrag altijd de beste specs heb je tegenwoord pech en bewaren ze de specs voor een zogenaamd pro model, echt pure marketing. En dan schofterige prijzen vragen voor simpele accesoires als een oplader of hoesje of wat dacht je van die geheugen updates, express het meest gewilde aantal gb weglaten. 64gb te weinig en dan meteen de volgende stap 256gb maken voor belachelijke prijs.

    Ik pik het niet meer en laat me niet meer gek maken, ik ga voortaan voor een model een generatie terug. Je houd jezelf alleen maar voor de gek.

  32. Ik ben onlangs overgestapt van apple naar windows en android. Vooral vanwege de prijs. Heb vrijwel elke iPhone en iPad gehad, maar ik vind het nu helaas te duur geworden.

  33. @huplahoi: huplahoi, geloof toch niet alles wat ze schrijven, een springboard die 2gb nodig heeft,wat een onzin🙈

    @Jip Nauta: betaal je niet linksom dan betaal je wel rechtsom.. Xiaomi krijgt of heeft zelfs al reclame in z’n besturingssysteem. Wil niks met Google te maken hebben, menen dat ze hier in Europa het al voor het zeggen hebben.. Net zo’n”ruk”bedrijf als Facebook

  34. De prijzen zijn inderdaad erg gestegen de laatste jaren. En ik merk dat ik het nieuwste van het nieuwste niet meer kan betalen. Dat was 5 jaar geleden heel anders. Ik heb een nieuwe iPad nodig. 64gb is te weinig voor m’n foto’s. Dus zit ik meteen aan 256gb vast. En dan zit ik meteen al over de €1000,- heen. Óf ik moet genoegen nemen met een simpeler model. Of een verouderd model. Maar dat zuigt, want dan ben ik wél veel geld kwijt, maar heb nog niet eens iets geweldigs (althans zo voelt het voor mij). Ik blijf wel bij de producten van Apple, maar eigenlijk is het voor mij niet meer te doen. Balen

  35. Origineel geplaatst door Marc
    Echt hoor —> Apple is alles behalve heilig! Van mij mag Tim morgen verrekken!

    Verrekken of vertrekken? 😜

  36. Apple is niet over de hele linie duur. De iPad 2018 van € 359 , de kleine iMac, de iPhone 7, ik vind het goede tot uitstekende value for money en zelfs de Mac mini biedt veel voor de (verhoogde) prijs. Waarin begrepen alle gratis Mac software & services + gratis updates natuurlijk.

    Terugkijkend zijn al mijn Apple aankopen ruimschoots het geld waard geweest.

    Maar ja, de topmodellen zijn erg verleidelijk maar duur. Niemand klaagt over de hoge prijs van dingen die z/hij *niet* wil hebben… Maar ja, meestal kan het best wel wat minder.

    Misschien dat Black Friday voor sommigen uitkomst biedt 😉

  37. Origineel geplaatst door Eric
    @huplahoi: huplahoi, geloof toch niet alles wat ze schrijven, een springboard die 2gb nodig heeft,wat een onzin🙈

    @Eric dankjewel voor je bezorgdheid, maar het was niet echt nodig ;-). Mijn schrijven was eerder een aanzet tot reflectie bij “Dat was geen ‘future proof’ aankoop! Vanaf iOS 13 komt er een springboard update wat ervoor zal zorgen dat 2GB ram iPhones flink trager zullen worden.”
    Het stelt me bovendien gerust dat de ‘Apollo Guidance Computer’ een processor van 0,043 MHZ, en 64 kilobyte aan werkgeheugen had. En dat hij toch naar de maan geraakt is 😀

  38. Apple is gewoon de grens aan het opzoeken wat consumenten willen neerleggen voor hun hardware. Wat dat betreft zullen consumenten ook de grens gaan opzoeken met het uitstellen van aankopen. Ze verdienen sowieso aan ons, we zullen apps blijven kopen en extra betalen voor diensten zoals extra iCloud opslag.

  39. Origineel geplaatst door Ken
    @DD: Dat is terecht die prijzen zijn te hoog en worden altijd maar hoger. De iPad Pro is bvb. bijna goedkoper en wat kan de iPhone dan meer?

    Bellen, en daar betaal je een giga meerprijs voor.. 😛

  40. Hoezo duur? Neem dit voorbeeld, maak de rekensom:
    iPhone XR kost €859. Het gaat zeker 4 jaar mee (als je er zuinig op bent). Restwaarde circa €159. Dus €700 delen door 4 jaar is €175 per jaar. Dat kost je dus slechts circa €15 per maand.

    Het apparaat gebruik je dagelijks. Vaak 3 a 4 uur per dag. Waarschijnlijk het meest gebruikte, ‘belangrijkste’ voorwerp. Dan mag het toch wat kosten?

    En maak de vergelijking: hoeveel kost die fitness-abonnement (bij die bekende keten)? Zeker minimaal €200 per jaar? Hoeveel kost een telefoon-abonnement? Hoeveel kost een ritje met de trein? Wat doen zij eigenlijk allemaal voor je? Dan vallen de iPhone-kosten reuze mee.

    Mensen vergelijken het met high-end Android-phones. Die zijn goedkoper ja; maar denk je niet dat ze meer willen vragen? Dat zijn geen lieve, nobele bedrijfjes hoor. Ze kunnen eenvoudigweg niet omdat de concurrentie moordend is. Doen ze het wel dan prijzen ze zichzelf uit de markt.

    Apple zit in een gezonde situatie (die ze zelf hebben gecreeerd door een superieur product te maken, waar ze jarenlang keihard in hebben geinvesteerd, en dat zich nu uitbetaald) waar ze een normale 40-50% marge hebben. Ja dat is normaal: koop je een meubel van €1000 dan is de inkoopprijs vaak €500. Je kan dat verder uitzoeken door naar de bills-of-materials te kijken van een iPhone. In het Steve Jobs tijdperk was dit niet anders. Ze waren nooit ‘goedkoop’ geweest.

    De klagers roepen gewoon standaard ‘het is te duur’ maar willen het beste product voor een dubbeltje. Al verkoop je de iPhone XR voor €500 dan nog zullen ze klagen. De prima werkende iPhone 7 kost €529. Maar nee, die willen ze niet…

  41. @jeff: Zo is het!

  42. @jeff: Apple heeft jou graag Jeff. Je valt compleet voor hun marketing. Kwaliteit is niet beter geworden, aantoonbaar, maar je betaald wel meer. Niet een beetje maar 100den euro’s meer. Om dat te compenseren houdt Apple oude toestellen in de handel. Mensen als jij gaan dat weg zitten rekenen, maar die hele berekening slaat als een pik op een drumstel. Die berekening maakt het namelijk voor jou goed, maar heeft niets met de waarde van het toestel te maken. Materiaal en productiekosten verantwoorden gewoon de prijs niet. Dit is gewoon korte termijn ondernemen en graaien wat er te graaien valt. De 150 miljard reserve van Apple toont dat aan. Probleem is dat een te grote schare IT nitwits compleet valt voor de producten van Apple en vervolgens nog praat over zaken als kwaliteit, terwijl zo absoluut niet doorhebben hoe een ongelooflijke onzin ze uitkramen. Een stukje aluminium als behuizing is geen kwaliteit, dat is 10 euro aan aluminium in een mooi vormpje gestampt. Verder zijn de zakelijke laptops de macbook pro, abominabel voor het bedrijfsleven. Die apparaten zijn qua onderhoud, reparatie, upgrade alleen goed voor Apple maar voor niemand anders. Verder zijn die dingen ook nog 2 keer zo duur geworden als een paar jaar geleden, terwijl het productieproces goedkoper is geworden…. De macbook air is inferieur tegenover elke laptop van HP, Dell, Lenovo, Asus voor dezelfde prijs, als je kijkt naar de specificaties en al helemaal dat overjarige barrel van 1000 euro met 3 jaar oude hardware. De enige reden dat dat nog verkocht kan worden zijn wederom die nitwits. Ja ik heb ook een Ipad, Apple watch en Iphone 8, maar ik ben 1 niet onder de indruk en 2 no way dat ik de melkkoeien ga kopen om Apple te financieren. Over een paar jaar of eerder kapt dat horloge ermee. Dat zal ook het moment zijn om Apple buiten de deur te zetten.

    • @freek: Hangt van je definitie van inferieur af. Kan nog zo’n vette machine zijn van HP of Dell en ook al zijn ze goedkoper… Ik moet er niet aan denken om ooit nog van Windows afhankelijk te zijn. Zelfs in een bedrijfsomgeving waar het soms echt moet, draai ik nog liever Windows onder Parallels dan Windows op een gewone machine. En sinds ik dat doe, nooit meer problemen. Ook is het iets te simplistisch gedacht om veel Apple gebruikers maar weg te zetten als IT-Nitwit. En zelfs al zou dat zo zijn: Nou en? De insteek is juist om de dingen makkelijk en veilig te maken voor iedereen, juist als je geen IT’er bent. Sterker nog, dat is de ontwerpfilosofie van alle telefoonmerken als ze hun werk goed doen.

      Een verkoopprijs afrekenen alleen op materiaal- en productiekosten is ook niet reëel gedacht. Apple doet meer aan milieuvriendelijkheid heb ik het idee: kost geld. Langdurig updates: kost geld. iCloud? Gratis voor jou, kost Apple geld. Die belachelijk gepimpte winkels? Kost ook geld en Apple kiest ervoor om dat in de prijzen van de producten door te berekenen. En last but not least wordt een flinke marge gerekend, maar ja… R&D kost ook geld en je verwacht wel garantie op je apparaat en dat kost ook geld.

      Kijk, HOE die bruto marge precies wordt aangewend en of dat okay is, daar kun je over twisten, maar het is in elk geval niet geheel onverklaarbaar. Als je een TV koopt voor € 1800,- is de kans ook groot dat deze in China voor minder dan € 150,- van de band komt rollen. En nog maakt Sony verlies.

      De definitie van ‘te duur’ bij Apple is momenteel discutabel. Voorheen noemde je het ‘eigenlijk te duur, maar ja, mooi, guilty pleasure, weet je wat, ik doe het gewoon.’ En dan was je er heel blij mee. Nu is die premium mark-up zo hoog, dat mensen eerder twijfelen. Ik kom zelden tot nooit in een Apple Store en heb al helemaal geen behoefte aan een georganiseerde stadswandeltocht om samen met wildvreemden uit te vinden hoe mijn camera werkt. Maar daar betaal ik nu wel voor. Nu koop je een nieuwe iPhone en in plaats van dat het een klein feestje is, ben je eigenlijk boos dat het zo duur moest zijn, zeker als je een beetje klem zit in Apple’s ecosysteem.

      Apple heeft inmiddels het punt bereikt met haar prijzen dat zelfs mensen die het gemakkelijk kunnen betalen, dat niet meer willen omdat zelfs de grootste IT Nitwit inmiddels wel kan zien dat het qua prijs wel heel erg over de top is. Het is dan niet alleen duur, maar het er niet voor WILLEN betalen wordt nu opeens een principekwestie. Apple raakt zo langzaam de gunfactor kwijt en die mensen die op het punt staan om een Apple te proberen, beginnen er niet eens meer aan. Ik sluit me aan bij de eerdere stelling dat als Apple niet oppast, hoogmoed inderdaad voor de val komt. Maar ik hoop dat het niet zover komt, want ik vind Apple stiekem nog steeds een heel leuk merk. 🙂

  43. De prijzen zijn inderdaad erg hoog maar Apple kon zich dat veroorloven omdat ze superieur zijn in hard en software maar het andere kamp is bezig met een enorme inhaalslag.
    Het Android besturingssysteem is steeds meer basic en tijden van bergen blootware lijkt voorbij en ook begint men het belang van updates te beseffen.
    En dan die hardware…..vooral de nieuwe Chinese merken maar ook bij andere merken zie ik gedurfde innovaties waar Apple mijn inziens veel te voorzichtig in is.
    Ik ben nog steeds van het Apple kamp maar den zeker onder de indruk van wat er momenteel en voor welke prijs het Android kamp in de markt zet.

  44. Dit is nu toch al een jaren een zinloze discussie. Vroeger had je het al… tussen palm en pocketPC… eindeloze discussies over wie de beste was. Gebruik wat je goed vindt, betaal wat jij “a fair price” vindt, of een goede deal.
    Niemand zegt dat je die MOET kopen. Of sta je naast die man/vrouw in de supermarkt, die net een fles wijn van 25euro gekocht heeft,… ach wat idioot van jou! Je hebt ‘dezelfde’ rode wijn voor 8,90euro en die smaakt even goed. Zelfs beter!

    Dat is toch elk zijn keus? Als mijn buur vrolijk wordt van een iPhone van meer dan 1000euro. Fijn voor hem, dan heb ik een blije buur. Wordt hij vrolijk van een Huwawei van 999euro? Dolletjes! Laat ons wat afstappen van de missioneringsgedachte dat we de andere moeten overtuigen. Er zou minder miserie zijn in de wereld, maar de fora zouden korter zijn 😀

    Feit is dat er nog steeds genoeg mensen zijn die dergelijke prijzen willen neertellen. Anders zouden ze niet meer verkopen… Is de limiet bereikt? Dan zal het toestel niet meer verkocht geraken. Dat noemen ze vrije markt economie…

    Ik zie net een Porsche voor mijn deur staan… zou ik het hem gaan zeggen? Dat er in mijn break veel meer kan, en dat hij veel minder gekost heeft? En dat hij 5 zitplaatsen heeft, en dat hij….

  45. @huplahoi: Je hebt helemaal gelijk, laat iedereen gewoon kopen wat hij of zij wil. Ik kwam voor het eerst in aanraking met apple met de 3GS, geweldige telefoon maar ik had ook nooit iets dergelijks gehad. Ik vond het zo mooi dat ik niet veel later een iMac kocht. Die heb ik nog steeds, hij werkt nog steeds en doet wat hij moet doen. Inmiddels wat iphones verder en nog steeds een tevreden gebruiker. Toch slaat de twijfel toe.
    Ik gebruik een iphone 7, mailen, app’en, FB, bellen het werkt allemaal prima, en het werkt ook prima op een iphone 8, Xr, Xs maar waarom zou ik overstappen naar een nieuwer model? Ik vind het, op dit moment, te veel geld voor wat ik er mee doe. Toch blijf ik bij IOS, ik ben tevreden over de werking en heb aardig wat app’s gekocht, m.a.w ik zit aardig in het eco systeem van Apple. Wel zie ik de concurrent mooie dingen maken. Tegenwoordig in ons gezin een android gebruiker, ik vind het niks, waarom, omdat ik er nooit mee gewerkt hebt en dat zegt alles over mij en niets over android. Ik kan die gebruiker gewoon bellen en app’en dus wat maakt het uit. Maar overstappen zal ik niet snel doen, tenzij……………………het prijsverschil dusdanig wordt dat overstappen de moeite waard wordt, maar dan moet ook echt alles perfect samenwerken zoals ik het nu ook heb dmv mijn icloud.

  46. Ik juig dit toe hoe meer verliezen hoe leuker de onder gang wordt… ze graven hun eigen graf…

  47. Idd. Dikke nek spelletjes, vriendjes politiek en hypokriet gedrag aan de top

  48. Als ik het voor het zeggen had dan gaan we gewoon terug naar één nieuwe iPhone (en evt iPad) per jaar. En dan een kwart van de prijzen af 🤪

  49. @huplahoi: Je hebt volkomen gelijk. Toen ik een Smart Fortwo kocht kreeg ik ontzettend veel commentaar van; ‘veel te klein, veel te duur, hij heeft maar twee zitplaatsen, wat heb je nu aan een cabrio in ons regenland, je kunt voor dat geld een veel ruimere auto kopen’, en ga zo maar door.’ Het was ongevraagd commentaar. Wat ze niet zagen dat ik blij was met de Smart, dat ik daarvoor al een een Smart heb gehad. En wat @Jeff al aangaf; ‘dan koop je toch een iPhone 7 als je een XR te duur vindt.’ Ik heb ook niet de duurste Smart (Brabus). Gewoon, omdat ik de centen er niet voor heb. Zo simpel is het.

    @Michiel: Het was een feestje toen ik de minst dure Smart kocht. En het feestje vierde ik met mijn vriendin met de Smart in Düsseldorf.

  50. Vanzelfsprekend mag iedereen kiezen (en betalen) wat hij zelf wil. Dit artikel stelt echter de vraag of Apple in een dip zit, en of dat komt vanwege tegenvallende verkopen. Dan is het niet zo vreemd dat mensen een verband vermoeden met hun eigen afweging om – in tegenstelling tot vroeger – niet meer (of niet meer zo snel) Apple producten te kopen.
    Het lijkt mij ook logisch dat dat verband er is. Dankzij ieders keuzevrijheid 😉

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.