Reacties voor: Apple deelt locatiegegevens iPhone met partners, opt-out werkt

Apple verzamelt anonieme locatiegegevens van gebruikers, blijkt uit het gewijzigde privacy statement. De

Reacties: 55 reacties

  1. Big brother is watching you your iPhone.
    Als je op de iPhone naar oo.aple.com surft dan krijg je het bericht te zien dat je nog steeds ads te zien krijgt maar dat die dan niet op jou afgestemd zijn . . . . maw je schiet daar niets mee op.

  2. Erg jammer dat dit is toegevoegd aan OS4. Ik wil helemaal niet dat op mijn telefoon locatie gegevens worden verzameld voor andere doeleinden. Zit daarom ook te twijfelen of ik wel een iPhone 4 wil.

  3. @Eric: Daar heb je het ook gewoon? ..

  4. Bij mij meldt de site nog steeds dat ik geen iOS4 zou hebben (locked 3G)

  5. @Neelie: Zeg er eens wat van.

  6. Ik denk dat ik ze even bel wat de kortste weg is voor mij naar de Nokia store.. 🙂

  7. Origineel geplaatst door Alex
    Bij mij meldt de site nog steeds dat ik geen iOS4 zou hebben (locked 3G)

    Als je op de iPhone iOS4 hebt draaien surf dan met de iPHone en het lukt echt wel.

  8. Tja, ik heb altijd de neiging om te vragen: “Wat schuift het”?
    als mensen geld aan mij willen verdienen, zeker als het ook nog min of meer “afgedwongen” wordt.
    Maar dit soort Big Brother gedrag is al lang ingezet en ik ben bang dat het niet meer terug te draaien is.

  9. Nu wel. Moest cookies en cache wissen

  10. Oh, nu doet ie het toch. Je moet inderdaad eerst alles verwijderen en de browser sluiten. Daarna het intikken en niet via een link erheen gaan.

  11. Zorgelijk! Als mn 3G op is maar weer terug naar mn filofax met een simpele Nokia.

  12. Google weet natuurlijk alles al van je en in de VS is het trouwens normaal dat telecomproviders je locatie in de gaten kunnen houden (hoeft geen toestemming voor gegeven te worden) en in Nederland gebeurt dat ongevraagd traceren ook wel eens.

  13. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Google weet natuurlijk alles al van je en in de VS is het trouwens normaal dat telecomproviders je locatie in de gaten kunnen houden (hoeft geen toestemming voor gegeven te worden) en in Nederland gebeurt dat ongevraagd traceren ook wel eens.

    Nederland heeft toch ook de meeste telefoon taps van Europa of zoiets? Meen dat ergens een keer gelezen te hebben.

  14. @Gonny van der Zwaag: Klopt, we worden ook al bijna overal met camera’s in de gaten gehouden en als je bij een fietsenwinkel een achterlampje wilt kopen, vragen ze om jouw postcode…..
    Maar ja, je ontkomt er niet meer aan denk ik.

  15. Ik vind dat Apple vooraf toestemming moet vragen aan elke gebruiker voor het verzamelen van (locatie)gegevens, en uitgebreide mogelijkheden moet bieden aan een gebruiker om precies te bekijken en te bepalen welke- en wanneer (locatie)gegevens wel of niet verzameld mogen worden.

    Dat Apple voor Europese ingezetenen verzamelde gegevens in Europa beheert zeg mij niet zo veel. Apple is een Amerikaans bedrijf, en iedereen weet hoe groot de invloed van Amerika is op andere landen en Amerika maar hoeft te kuchen om gegevens al te snel overhandigd te krijgen door bibberende juffershondjes.

    Ik ben een groot Apple-fan, en ook geen Amerika-hater, maar dit verontrust mij in ernstige mate en ik heb er ook niet zo veel zin in om hieraan mee te werken, zeker omdat er nogal wat vage omschrijvingen zitten in de Apple voorwaarden.

    Ik denk dat Apple moet uitkijken dat ze hun hand niet overspelen, en ik denk dat de politiek hier maar eens wat dieper in moet gaan graven. Dit gaat mij veel te ver.

    Zo nodig switch ik zonder blikken of blozen naar een ander merk, want de/mijn privacy staat in het algemeen al onder te grote druk, en ik vind het naar een twijfelachtige situatie glijden.

  16. @Mike v: precies waarom ik nooit mijn werkelijke postcode opgeef 😉

  17. Het ergste vind ik wel dat als
    je niet accoord gaat je geen toegang meer hebt tot de AppStore 🙁

  18. Apple pleegt op grote schaal inbreuk op privacy. Is het niet per ongeluk zo: het product dat je in NL koopt dit soort dingen niet
    Mag doen ivm deze wet?
    Ben geen advocaat maar Amerikanen beetje te kennen zal er binnenkort wel een rechtzaak voor komen.

  19. Goed artikel. Heb het meteen gedaan, dat opt-outen 😉

  20. Origineel geplaatst door Lukie
    Het ergste vind ik wel dat als je niet accoord gaat je geen toegang meer hebt tot de AppStore

    Ja dat vind ik ook, ik vind het bijna chantage.

  21. Origineel geplaatst door Lukie
    Het ergste vind ik wel dat als je niet accoord gaat je geen toegang meer hebt tot de AppStore

    Ja, dat vind ik ook heel bot, bijna chantage.

  22. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Google weet natuurlijk alles al van je en in de VS is het trouwens normaal dat telecomproviders je locatie in de gaten kunnen houden (hoeft geen toestemming voor gegeven te worden) en in Nederland gebeurt dat ongevraagd traceren ook wel eens.

    Één woord: drogreden.

  23. Ok, voor mij toch geen iphone, eerst vond ik hem te duur en te beperkt, toen te duur en te gammel en nu te duur en te creapy, jammer maar helaas, ik hou het wel bij mijn ipod touch 1st gen.

  24. Origineel geplaatst door Hub
    @Neelie: Zeg er eens wat van.

    Waarom zou ze ?
    Ze heeft al een tijd een andere baan.

  25. ik hou het nog een tijdje bij iphone os 3.1.2, ios 4 voegt bijna niks toe als je een ipod touch 3g 8gb hebt… maar zo kan ik tenminste wel multitasken via jailbreak enzo, en al mijn apps werken tenminste gewoon, cod 5 koste 16 euro en ik kan het niet eens spelen met ios 4… en het enige probleem is een filmpje bij het opstarten van het spel, wacht eerst wel tot alle spelletjes geupdate zijn dan komt opt-out aan de beurt (best raar dat mensen die geen forums lezen zich mischien niet bewust zijn dat er gewoon persoonlijke informatie nagetrokken wordt over de locatie van hun iphone! apple zou het minstens moeten aangeven met een optie (hetzelfde optiemenu als “open itunes bij aansluiten ipod“ etc.

  26. Begrijp ik nou dat wanneer je voor opt-out kiest je niks meer in de app store kan kopen?????

  27. Zuchtttt,waar ik voorheen een hekel had aan MS produckten vanwege de arrogantie en de kwaliteit begint apple hiermee toch ook wel hele irritante trekjes te vertonen, mijn privacy gaat dus wel boven een nieuwe telefoon. Mocht een jailbraik uitkomst bieden ga ik dit nu toch echt overwegen en doen.
    Al ben ik nog zo blij met mijn ipad en iphone er zijn grenzen.

    Ola ola

  28. Kan ik mij ook weer opt-in krijgen?

  29. Schande. Niet meer en niet minder.
    -10 voor Apple

  30. Euh, hoe denken jullie dat in NL de gegevens voor TomTom’s dienst HD Traffic worden verzameld…

  31. Toch vreemd… Opt-out is in nederland al sinds 2004 verboden bij wet. Alleen confirmed opt in is toegestaan… http://www.optinoptout.nl
    Maarja, waar maak je dit soort overtredingen aanhankelijk…?

  32. Kan je ook OptInnen?

  33. Als ik hier die overeekomst “teken” (klik) dan geldt daarvoor de NL wetgeving.
    Evenzo in alle andere landen.
    Als een opt-out onwettig is, dan is de opslag in de US van die megapool aan gegevens ook onwettig.
    Tijd om de ambassadeur op het matje te roepen en te vragen om die zaak eens aan de tand te voelen.

  34. Een vraagje, hoeveel van de mensen hier die een probleem maken rond het feit dat men je locatie kan bepalen en info kan verzamelen – hetzij via gebruik van de gps, Wi-Fi-toegangspunten, gsm-masten en dergelijke meer – hebben een Facebook profiel met daarop persoonlijke informatie?

    Bedenk goed dat als je op Facebook informatie plaatst je ook bezig bent dit bedrijf bepaalde informatie over jezelf te verschaffen die voor allerhande doeleinden gebruikt kan worden. Ook al onderteken je de policy en voorwaarden, ook al bepaal je nog individuele settings rond je privacy,… wie zegt dat Facebook er dan afblijft en niets mee doet?

    Ik neem nu Facebook omdat dit me het eerst te binnen schiet maar dit geldt voor verschillende sociale media van dit kaliber.

    We dragen met zijn allen bewust en onbewust, in grote en minder grote mate toe aan het ‘Big Brother’ gegeven of hoe je het ook noemen wilt.

  35. Wat een aanstellers hier allemaal :{ .

  36. Origineel geplaatst door Peter Louies
    Een vraagje, hoeveel van de mensen hier die een probleem maken rond het feit dat men je locatie kan bepalen en info kan verzamelen — hetzij via gebruik van de gps, Wi-Fi-toegangspunten, gsm-masten en dergelijke meer — hebben een Facebook profiel met daarop persoonlijke informatie?Bedenk goed dat als je op Facebook informatie plaatst je ook bezig bent dit bedrijf bepaalde informatie over jezelf te verschaffen die voor allerhande doeleinden gebruikt kan worden. Ook al onderteken je de policy en voorwaarden, ook al bepaal je nog individuele settings rond je privacy,… wie zegt dat Facebook er dan afblijft en niets mee doet?Ik neem nu Facebook omdat dit me het eerst te binnen schiet maar dit geldt voor verschillende sociale media van dit kaliber.We dragen met zijn allen bewust en onbewust, in grote en minder grote mate toe aan het ‘Big Brother’ gegeven of hoe je het ook noemen wilt.

    Goed voorbeeld van een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met privacy e.d.

  37. Wat een heerlijke aanstellers, wedden dat iedereen gewoon een iPhone koopt, maar alleen hier even lekker zeurt?

  38. @Pete

    Laten we wedden inderdaad, ik wed voor 10.000.000 euro dat ik geen iphone koop, wil je mijn bankrekening gegevens alvast hebben?

  39. Ik denk dat dit de voorbode is van live gps tracking in de background voor apps.

    Nu is het mogelijk om gps te tracken in de background, maar het perdiodiek updaten naar een server via het internet heb ik nog niet gezien en vermoed dat dit niet kan; bv als de iphone in ‘uit/slaapstand’ ligt.

    Het probleem zou misschien wel de batterij zijn + het feit dat wifi bv. dan altijd maar aan moet blijven liggen en er veel 3G verkeer zal zijn = slecht voor batterij.

    Als Apple gewoon om de 5 minuten weet waar een gebruiker is, is dat slechts 1 update naar hun servers, die ze toch ook al doen ivm de pushnotificaties enz. Dus dat scheelt misschien in batterij.

    Apple kan die GPS info dan beschikbaar stellen aan de apps die jij draait. Zij kunnen dan kijken waar je bent en zo je bv een pushbericht sturen als er iets in de buurt is waarvoor je interesse hebt.

    Voordeel: niet elke app moet de gps locatie in de achtergrond gaan bijhouden, terwijl ze de locatie toch kunnen gebruiken (serverside dan).

  40. Ik vind het ook wel een beetje erg overdreven om meteen “Big Brother” te gaan gillen omdat men kan zien waar je telefoon is en daar op afgestemde reclame kan versturen. Voor zover ik heb begrepen wordt dit verder niet gekoppeld aan je iTunes Account dus is het niet te herleiden tot een persoon.

    Wat dacht de dat er al de hele dag gebeurt door de provider? Die slaat zelfs op wanneer je waar geweest bent en dat is -wel- te herleiden tot je persoon.

    Een aantal weken geleden heeft er in Hoogvliet een gewapende overval plaats gevonden. Tijdje later kreeg ik (en blijkbaar duizenden anderen) een SMS van de politie omdat ik daar rond dat tijdstip in de buurt was en men wilde zo proberen meer getuigen te vinden.

    T-Mobile (toen nog) kon dus -achteraf- precies zien dat -ik- daar geweest was. Dat vind ik kwalijker dan een advertentie die is afgestemd om mijn locatie.

  41. He ik zie het probleem niet echt, wat zouden ze dan gaan doen met mijn gegevens…. Mieren sturen ofzo? Het voordeel is zelfs dat je geen reclames meer krijgt die je niet interesseren

  42. Ik heb toch een bittere smaak in mijn mond over de inbreuk van Apple. Er is terecht de vraag gesteld ” wat is anoniem?”.
    Ik hoop dat Brussel hier iets aan gaat doen, als dit tenminste mogelijk is qua wetgeving.
    Ik ben zeer content met mijn iPhone maar minder gecharmeerd van de randvoorwaarden.

  43. @dries6951:
    Jawel, je wint een stukje privacy terug. Punt is dat ze je locatiegegevens en patronen delen – dat wil je voorkomen! Niet de reclames zelf, dat hou je toch wel, en dat is al jaren zo.

  44. @joost: Beetje kortzichtig. Dat is hetzelfde als zeggen dat je camera’s op straat en een chip in je nek prima vindt omdat je niks te verbergen hebt. Locatiegegevens worden gekoppeld aan je naam, aankopen, email, alles. Daardoor weten Apple en partners binnen de kortste keren je hele online geschiedenis. Privacy is een recht en daar moeten we voor strijden door dit soort dingen af te wijzen.

  45. Origineel geplaatst door SnijdeA
    Origineel geplaatst door Peter LouiesEen vraagje, hoeveel van de mensen hier die een probleem maken rond het feit dat men je locatie kan bepalen en info kan verzamelen — hetzij via gebruik van de gps, Wi-Fi-toegangspunten, gsm-masten en dergelijke meer — hebben een Facebook profiel met daarop persoonlijke informatie?Bedenk goed dat als je op Facebook informatie plaatst je ook bezig bent dit bedrijf bepaalde informatie over jezelf te verschaffen die voor allerhande doeleinden gebruikt kan worden. Ook al onderteken je de policy en voorwaarden, ook al bepaal je nog individuele settings rond je privacy,… wie zegt dat Facebook er dan afblijft en niets mee doet?Ik neem nu Facebook omdat dit me het eerst te binnen schiet maar dit geldt voor verschillende sociale media van dit kaliber.We dragen met zijn allen bewust en onbewust, in grote en minder grote mate toe aan het ‘Big Brother’ gegeven of hoe je het ook noemen wilt.Goed voorbeeld van een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met privacy e.d.

    Klopt, maar deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor het omgaan met onze gegevens die we niet willen delen. Ikzelf deel de meeste data niet op Facebook en dat wil ik graag zo houden.

  46. ach, jailbreaken en wachten op een anti-iad app

  47. Origineel geplaatst door joost
    He ik zie het probleem niet echt, wat zouden ze dan gaan doen met mijn gegevens…. Mieren sturen ofzo? Het voordeel is zelfs dat je geen reclames meer krijgt die je niet interesseren

    Dit is de numbo-redenering waar Apple op hoopt.
    “Wat boeit het, je kan toch weigeren?”
    Nee, je kan weigeren om iets wat je niet wilt (reclame) iets minder dom maken (op jou en je positie afgestemd).
    Maar je kan het niet tegenhouden – er is dus geen opt-out.

  48. Origineel geplaatst door Ruben.cc
    Ik vind het ook wel een beetje erg overdreven om meteen “Big Brother” te gaan gillen omdat men kan zien waar je telefoon is en daar op afgestemde reclame kan versturen. Voor zover ik heb begrepen wordt dit verder niet gekoppeld aan je iTunes Account dus is het niet te herleiden tot een persoon.Wat dacht de dat er al de hele dag gebeurt door de provider? Die slaat zelfs op wanneer je waar geweest bent en dat is -wel- te herleiden tot je persoon.Een aantal weken geleden heeft er in Hoogvliet een gewapende overval plaats gevonden. Tijdje later kreeg ik (en blijkbaar duizenden anderen) een SMS van de politie omdat ik daar rond dat tijdstip in de buurt was en men wilde zo proberen meer getuigen te vinden.T-Mobile (toen nog) kon dus -achteraf- precies zien dat -ik- daar geweest was. Dat vind ik kwalijker dan een advertentie die is afgestemd om mijn locatie.

    Ik vraag mij af in hoeverre de wet de politie toestaat om na te gaan wie er allemaal op welk tijdsstip op de locatie van het misdrijf was. Dat zijn vertrouwelijke, persoonlijke gegevens en ik vraag mij af of een provider dit zomaar aan de politie mag doorgeven.

    Want wat doet de politie met al die telefoonnummers behalve een sms sturen i.v.m. het betreffende misdrijf? Worden daar nog meer scans op losgelaten? Worden die nummers bewaart? Zo ja hoe lang/ Waar? En wie kan daarbij komen?

    Het wordt tijd voor een flinke discussie hierover.

  49. Hoe zit het nou eigenlijk, ik heb wel Ios 4.0 en toch geeft die website steeds aan dat ik hem niet heb :s. En die lockscreen werkt ook niet geweldig (in landschap mode wilt hij niet locken)

  50. Ik vind het eigenlijk alleen kwalijk dat mijn internet verbinding (en dus batterij) er voor wordt bellast.

  51. Nou, persoonlijk heb ik liever (als ik tóch al reclame
    moet ontvangen) reclame op mijn iPhone welke me
    informeert over dingen in mijn omgeving en welke ik
    interessant vindt dan reclame van één of ander zaakje
    in een ander werelddeel. Dus van mij mogen ze best
    weten waar ik rondloop en/of woon hoor.

    Ik snap eigenlijk ook niet waarom ze hier allemaal ineens
    zo verontwaardigd hierover doen terwijl 99% wél al hun
    privé-dingetjes op facebook/hyves/etc zetten incusief de
    privé-probleempjes welke niemand eigenlijk wil weten.

  52. @bzzz: europese commisie waarschijnlijk!

  53. Als er ergens een wat groezelige man met baard en spijkerbroek door het raam naar binnen loopt te gluren staat heel NL op zijn kop.
    Nu gluurt iemand met 100 miljoen mensen mee en weet precies wat ze op welke lokatie doen, wat hun vermoedelijke huis is (waar slaap je het vaakst), hoe laat ze opstaan, welke apps ze waar gebruiken, waar ze vermoedelijk werken, welke winkels ze bezoeken, welke garage en dus vermoedelijke auto ze hebben etc. etc.
    Ik hoef deze dingen toch ook niet van jou te weten, Steve.
    Laat staan dat ik je info aan mijn onduidelijke virtuele vrienden verkoop !!
    Dus sodemieter een eind op, ordinaire stalker.

  54. @Satan: precies, waar Microsoft voorheen het grote gevaar was en Apple de sympathieke outsider, zijn de rollen nu precies omgekeerd. Bij het kopen van een Appleproduct steek je je kop in een strop die de geldgeile mannekes van Apple steeds verder aantrekken. En als je niet meer mee wilt doen, wordt je apparaat langzaam waardeloos. Het zou Apple sieren als men zou zeggen dat je je iphone weer terug kunt geven en dat je je geld terugkrijgt als je niet meer kunt leven met de aanpassing van de voorwaarden.
    Hier is sprake van onbeschofte dwingelandij.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.