Reacties voor: Apple corrigeert prijzen iPhone voor 21% BTW per 1 oktober

Apple heeft de prijs van de iPhone 5 aangepast, op basis van de BTW-verhoging naar 21 procent die vanaf 1 oktober ingaat. Hierdoor betaal je voor de iPhone 5 minstens 670 euro.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 67 reacties

  1. Was te verwachten! Net op tijd een iPhone 5 aangeschaft. Scheelt toch weer! 😀

  2. Wat een toeval! Gisteren nog een iPhone 5 16gb toestel gekocht. Dacht dat de prijzen niet zouden veranderen. Mazzeltje

  3. @Werner: Heb je die bij een abbo gehaald dan ?

  4. Ben ik even blij dat ik voor 1 oktober mijn iPhone 5 heb gehaald.

    Ze hebben naast verhoging ook de prijzen afgerond naar boven. Een lighting-kabel met 19% BTW koste 19 Euro, na verhoging 20 Euro ipv 19.38 Euro of 19.50 Euro. Gaat hier natuurlijk maar om centen werk, maar toch.

  5. Extra lightning kabel op tijd besteld.
    Scheelt maar een euro maar toch

  6. Hahahaha!! Mensen die een belachelijk bedrag neertellen voor een telefoon en dan blij zijn dat ze een paar euro’s besparen op de BTW… Kostelijk!!

  7. Weet iemand hoe het zit; wanneer je de iphone dus nog voor 1 Oktober hebt besteld, maar de iPhone is nog niet geleverd of gefactureerd??
    In principe moeten ze dan toch nu op de factuur alsnog 21% berekenen?

  8. Origineel geplaatst door KeebDa
    Extra lightning kabel op tijd besteld.
    Scheelt maar een euro maar toch

    Mazzelpik!

  9. Origineel geplaatst door Kjellt
    In principe moeten ze dan toch nu op de factuur alsnog 21% berekenen?

    Ik neem aan dat je bedoelt of jij nog 20% betaalt? Volgens mij wel, want je hebt vóór 1 oktober de koopovereenkomst gesloten en dat is volgens mij leidend…

  10. Datum van levering is leidend. Met een beetje pech krijg je een naheffing dan.

  11. Origineel geplaatst door Pascal
    Ik neem aan dat je bedoelt of jij nog 20% betaalt? Volgens mij wel, want je hebt vóór 1 oktober de koopovereenkomst gesloten en dat is volgens mij leidend…

    Nee, dat is niet leidend. Hetzelfde voor auto’s. Indien de auto na 1 okt geleverd wordt betaal je 21% ipv 19%

  12. Origineel geplaatst door Pascal
    Ik neem aan dat je bedoelt of jij nog 20% betaalt? Volgens mij wel, want je hebt vóór 1 oktober de koopovereenkomst gesloten en dat is volgens mij leidend…

    Het nieuwe tarief is 21% niet 20%.
    En alle aankopen waar je voor 1 oktober opdracht toe hebt gegeven moeten nog onder het oude btw tarief worden gefactureerd

  13. Prijs je gelukkig, wij belgen betalen de 64G zomaar even 46euro meer! En dit met hetzelfde BTW-tarrief van 21% nu! Apple willekeur? Diefstal?

  14. Niet alleen de iPhone is duurder. Alles is een paar eutjes omhoog gegaan. *****regering.

  15. @Justin: Zoek het gewoon eerst even op als je dingen niet zeker weet en doe dan zeker niet alsof jij het weet.

    Moment van levering is bepalend, ook al heb je eerder gekocht.

    @Vincent: Niet alles is duurder hoor. Levensmiddelen vallen onder 6% btw en dat is gelijk gebleven.
    Iedereen verzuipt in z’n eigen gesnark. Zo zielig hebben we het niet in NL hoor.

  16. Oooooohhh wat gemeen van Apple, ik zou een klacht indienen bij de reclamecodecommissie. Zomaar 2 procent erbij doen…… Naaaah was dit nou, al mijn rekeningen zijn ook 2 procent omhoog gegaan, Foei Foei Foei, jullie allemaal! Gehele

  17. Zou Apple dan daadwerkelijk al die (tien?)duizenden iphone’s die voor 1 oktober zijn besteld via Apple.com gaan naheffen ?

  18. Hoe zit het met de prijzen in de app store gaan die ook omhoog ? Staan nu nog op de oude prijs.

  19. Niet de factuurdatum is beslissend maar het tijdstip waarop de levering of dienst wordt verricht. Dat is het tijdstip waarop een goed daadwerkelijk wordt geleverd of een dienst wordt afgerond. Indien een levering of dienst in september 2012 is verricht en in oktober 2012 wordt gefactureerd, dient dus nog 19 % BTW toegepast te worden (en in de omgekeerde situatie 21%).

  20. Heb vorige week donderdag iPhone 5 voor 659 besteld en ook betaald. via applestore maar levering kan 3 tot 4 weken duren.

    ik ga er van uit dat ik niet 21 moet betalen ??? aangezien ik
    al betaald heb.

  21. @elvin: Als je al betaald hebt is de verkoopfactuur al gemaakt door Apple, en dan is het alleen een na-levering van het toestel. Dus, nee je hoeft geen 21% te betalen

  22. De datum van leveren is leidend voor de BTW. Ze kunnen een naheffing sturen als ze dat willen.

  23. Ik heb afgelopen vrijdag de iPhone 5 besteld en betaald… ik neem aan dat ik dan niet nog opeens die 11 euri extra moet betalen? koop is al gesloten naar mijn idee.

  24. De prijs heeft tot 1 oktober dus niet juist op de site gestaan.
    De levertijd stond toen al op 3-4 weken, levering na 1 oktober, en wist apple al dat er 21% btw berekend moest worden!
    Dit is nu gewoon een verkapte prijsverhoging van 2%!!

  25. @Mark: Dit is onjuist. Ze kunnen gewoon de 2% doorberekenen als ze dat willen. Denk niet dat Apple dit gaat doen.

  26. Je zou verwachten dat ze juist niets met de BTW verhoging zouden doen, om zo eindelijk eens een beetje het prijsverschil met Amerika te compenseren.

  27. Zoals een aantal hier al hebben aangegeven: het moment van levering is bepalend. Apple zou dus een naheffing mogen berekenen. Ik denk echter dat Apple dit voordeeltje gunt aan de vroege bestellers en niet in discussie wil gaan met allerlei klanten terwijl ze formeel dus een naheffing mogen doorberekenen.

  28. Net iphone 5, 32gb besteld, morgen al in huis 🙂

  29. Iedereen die een dienst of goed VOOR 1 oktober heeft besteld en betaald, maar de dienst of goed op of NA 1 oktober ontvangt betaalt de 21% btw. Dus er volgt altijd een naheffing (indien de verkoper daarvoor kiest).

    Zie ook: ICTRecht

  30. Waar heb je die bestelt ?

  31. Origineel geplaatst door Riccis
    Net iphone 5, 32gb besteld, morgen al in huis

    zo en waar mag dat zijn?

  32. Wow, heb je de prijs al gezien van de Macbook pro retina.
    Dat is nu heel wat duurder in Apple Store NL. ->€ 2.317,00

    Terwijl België -> 2.299,00 €
    België is nu goedkoop om een Apple computer te kopen.

  33. @Riccis: hoe komt het dan dat ik pas over 2 a 3 weken binnen krijg?
    of heb je em met een abbo besteld?

    [edit] heb nu net een email gekregen dat hij verstuurd is!

  34. wedde dat de volgende iPhone6 voor hoger dan 1000€ zal kosten!

  35. Origineel geplaatst door Stefan
    Wow, heb je de prijs al gezien van de Macbook pro retina. Dat is nu heel wat duurder in Apple Store NL. ->€ 2.317,00Terwijl België -> 2.299,00 € België is nu goedkoop om een Apple computer te kopen.

    Maar de iPhones zijn nog altijd duurder bij ons. Zelfs nu dat jullie een BTW aan hetzelfde percentage als de onze staat.

  36. @Stefan: Ga jij voor die 18 euro verschil even op en neer rijden? Of je moet wel heel dicht bij de grens zitten. En online betaal je ook meer verzendkosten als het naar NL verstuurd moet worden. Dus uiteindelijk maakt het niets uit qua prijs.

  37. Origineel geplaatst door Marty
    @Stefan: Ga jij voor die 18 euro verschil even op en neer rijden? Of je moet wel heel dicht bij de grens zitten. En online betaal je ook meer verzendkosten als het naar NL verstuurd moet worden. Dus uiteindelijk maakt het niets uit qua prijs.

    + de indeling van het klavier is bij ons standaard Belgisch AZERTY. Andere indelingen zijn meestal enkel op bestelling (zeker voor laptops).

  38. Origineel geplaatst door brutus
    @Justin Zoek het gewoon eerst even op als je dingen niet zeker weet en doe dan zeker niet alsof jij het weet.Moment van levering is bepalend, ook al heb je eerder gekocht.

    Dus jij bent van mening dat iedereen die al een iPhone heeft besteld en betaald (vooruitbetaling, zoals altijd in de apple store als particulier) nog een verrekening krijgen voor die 2% extra BTW?

  39. @pjotrvdh: Net verstuurd? En je hebt hem gekocht via de online Apple Store? Ben ik erg nieuwsgierig, want ik heb momenteel nog niets gehad. Levertijd staat bij mij nog op 23-29 oktober 😛

  40. @Melvin: verkeerd gelezen in mijn enthousiast. me bestelling was verwerkt en verzonden. levering is helaas ook nog steeds 23-29 oktober… hoewel het van mij wel eerder mag zijn natuurlijk. mij hoor je dan niet klagen.

  41. @Justin: Jazeker, als Apple dit wil staan ze wettelijk in hun recht. Lees ook de info van ICTRecht

  42. @pjotrvdh: Aahh oke! En ja wat mij betreft mocht het gisteren al geleverd worden bij wijze van ;). Laten we hopen dat we hem eerder hebben dan de voorgestelde leverdatum van Apple!

  43. Origineel geplaatst door Melvin
    @pjotrvdh: Aahh oke! En ja wat mij betreft mocht het gisteren al geleverd worden bij wijze van . Laten we hopen dat we hem eerder hebben dan de voorgestelde leverdatum van Apple!

    One can only hope!

  44. Hoe komt het dat bij een gelijkaardige BTW de prijzen toch verschillen tussen landen? Zie NL – BE.

  45. Iemand enig idee wanneer de Applestore op het leidseplein weer voorraad heeft?

  46. Bij Mobistar in belgie kost deze vanaf 689.99

  47. Schandalig dat veel kleine ondernemers het verschil veelal zelf zullen dragen en dat Apple het rijkste bedrijf op dit moment zegt neh wij niet na heffen zie ik ze wel voor aan stelletje geld wolven! De daadwerkelijke prijs van een i5 ligt zo laag dat €10 een lachertje is. Hè. Er is geen hond die hem laat liggen voor €10 duurder dus ik geef ze gelijk lekker hoor!!

  48. Origineel geplaatst door Wim
    Hahahaha!! Mensen die een belachelijk bedrag neertellen voor een telefoon en dan blij zijn dat ze een paar euro’s besparen op de BTW… Kostelijk!!

    Haha, rake opmerking van de maand! En de apps? Zal er 1 van 0,79 nu ook 0,81 kosten?

  49. Origineel geplaatst door Pascal
    Ik neem aan dat je bedoelt of jij nog 20% betaalt? Volgens mij wel, want je hebt vóór 1 oktober de koopovereenkomst gesloten en dat is volgens mij leidend…

    Dat is dus NIET waar!
    Leverdatum is leidend en niet wanneer je hem hebt besteld. Als jij hem dan nog voor 19% krijgt is dat goodwill van de leverancier (Apple dus). Zij moeten gewoon net als iedere ondernemer vanaf vandaag 21% BTW afdragen.

  50. Niet om rot de doen, maar geloof maar niet dat de ‘kleine’ ondernemer er bij inschiet. Die heeft zijn prijzen in de afgelopen maanden al langzaam verhoogt en doet nu net alsof hij getroffen wordt door deze maatregel.

    Wie via een credit card heeft betaald zal dat zeker opgaan, voor wie een bankoverschrijving heeft gedaan blijft het nog even de vraag.

  51. En zo word het steeds lastiger om mn iPhone 4S 32Gb te verkopen en een iPhone 5 van 32Gb te halen zonder teveel bij te moeten leggen.

  52. Ik heb net op apple.nl gelezen dat ze inderdaad de 21% BTW zullen factureren, en door middel van een korting zullen ze op het oude bedrag terug komen, er hoeft dus niets extra betaald te worden

  53. Origineel geplaatst door Michael
    Ik heb net op apple.nl gelezen dat ze inderdaad de 21% BTW zullen factureren, en door middel van een korting zullen ze op het oude bedrag terug komen, er hoeft dus niets extra betaald te worden

    waar heb je dat gelezen

  54. @peter: Ik had wat problemen met een nieuwe reactie (anti double post scriptje ofzo?), hopelijk is deze edit wel zichtbaar!

    “Per 1 oktober 2012 wordt het standaard-btw-tarief in Nederland verhoogd naar 21 procent.

    Voor bestellingen die na 1 oktober 2012 worden geplaatst, geldt een btw-tarief van 21 procent.

    Voor bestellingen die vóór 1 oktober 2012 zijn geplaatst, gelden de volgende voorwaarden:

    Als je de e-mailbevestiging vóór 1 oktober 2012 hebt ontvangen en je bestelling is voor die datum verzonden, dan is het oude btw-tarief van 19 procent nog van toepassing. Dit tarief van 19 procent vind je ook terug op de factuur.
    Als je de e-mailbevestiging vóór 1 oktober 2012 hebt ontvangen, maar je bestelling is op of na die datum verzonden, dan ontvang je een factuur met daarop een btw-tarief van 21 procent. Het totaalbedrag van je bestelling is echter hetzelfde gebleven. De prijs die in de bevestiging stond, is het bedrag dat je moet betalen. We passen namelijk een extra korting toe, zodat het totaalbedrag van je bestelling gelijk is aan het bevestigde totaalbedrag.
    Als je de e-mailbevestiging na 1 oktober 2012 hebt ontvangen, is het hogere btw-tarief van 21 procent van toepassing. Hoewel we ons uiterste best doen om bestellingen zo snel mogelijk te bevestigen, moeten we soms om veiligheidsredenen extra controles uitvoeren waardoor de bevestiging enige vertraging kan oplopen.”

    Bron: Apple Store Nederland, Betaling en BTW

    @iphoneclub Misschien is het handig om het orginele artikel hiermee aan te passen voor de mensen die hem besteld hebben voor 1 oktober en zich dit afvragen?

  55. @Marty: @Nick: Ik woon in België 🙂
    Maar had goesting om in NL een computer te kopen (iMac met een appart toestenbord azerty point). … nu zijn mijn gedachten iets verandert.

  56. @Kjellt: Nee ik heb hem de 28 ste besteld en vandag was mijn betaling bevestigd, maar ik betaalde de 19% nog

    @pjotrvdh: had jij hem de 28ste besteld en vandaag de mail gekregen dat de iphone verstuurd is???

  57. @Michael: Bedankt voor de update.

    Ik heb de telefoon voor 1 oktober gekocht voor mijn bedrijf, dus ben wel blij dat het eindtarief hetzelfde blijft, maar dat ik meer btw van de belasting terug kan vragen. Toch een klein meevallertje 🙂

  58. Het is best wel raar dat de IPOD in de US store $299 kost, en hier €316! Als je dit omrekent, wordt het namelijk rond de €230!

  59. Origineel geplaatst door yoyotje
    Het is best wel raar dat de IPOD in de US store $299 kost, en hier €316! Als je dit omrekent, wordt het namelijk rond de €230!

    Je vergeet de invoerrechten en de belasting die er dan in nederland bovenop komt.

  60. Origineel geplaatst door pjotrvdh
    @Melvin: verkeerd gelezen in mijn enthousiast. me bestelling was verwerkt en verzonden. levering is helaas ook nog steeds 23-29 oktober… hoewel het van mij wel eerder mag zijn natuurlijk. mij hoor je dan niet klagen.

    mag ik vragen wanneer en hoe laat besteld?

  61. Ja ik heb hetzelfde verhaal@Roy:

  62. @jordan: afgelopen vrijdag rond half 2

  63. Origineel geplaatst door Michael
    Ik heb net op apple.nl gelezen dat ze inderdaad de 21% BTW zullen factureren, en door middel van een korting zullen ze op het oude bedrag terug komen, er hoeft dus niets extra betaald te worden

    Zoals ik eerder zei, gewoon een prijsverhoging van 2%.
    Jammer dat Apple dit niet in de Store heeft aangegeven ;(

  64. Met de apple app zie ik dat de de 21% btw hebben doorgevoerd.

  65. S’middags of s’nachts?

    Origineel geplaatst door pjotrvdh
    @jordan: afgelopen vrijdag rond half 2

  66. @Jordan: ‘s middags…
    ‘s nachts slaap ik altijd…

  67. @Riccis: Mooi dat er een voorraad is van de witte 32GB. Maar een 32GB iPhone 5 kopen voor meer dan de prijs van een 64GB is wel wat overdreven lijkt me

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.