Reacties voor: Apple CEO Tim Cook reageert op werkomstandigheden in China

The New York Times schreef gisteren over de erbarmelijke omstandigheden van werknemers in de fabrieken van productiebedrijf Foxconn. Apple-CEO Tim Cook heeft in een e-mail op de aantijgingen gereageerd tegenover zijn werknemers.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 43 reacties

  1. Men vergeet in het artikel bijna dat dit de omstandigheden zijn waar elke Chinese fabrieksarbeider mee te maken heeft. Het is gewoon een feit dat in China mensen uitgebuit worden. Daarbij maakt het niet uit om wat voor fabriek of product het gaat. Dat Apple genoemd wordt begrijp ik wel, omdat het bedrijf pretendeert eerlijk te zijn en als een ‘hippie tussen de grootmachten’ is begonnen. Feit is echter dat ze, zonder hun eigen productie in gevaar te brengen, weinig aan de situatie kunnen veranderen. Als een van de Chinese arbeiders dit niet wil, kan hij vertrekken. Er staan miljoenen Chinezen te popelen om aan het werk te gaan, ook al zitten ze opgesloten in een fabriek voor een naar onze standaarden hongerloontje. Loon is loon daar.
    Het ligt voornamelijk aan de Chinese economie: Werkloze Chinezen trekken massaal van het platteland naar de steden om te werken en eindigen in zo’n fabriek. Als de Chinese overheid niets doet aan wetgeving rondom werkomstandigheden of minumumlonen gaat er niets gebeuren, tenzij alle Foxconn klanten de handen ineenslaan en dreigen naar de concurrent te stappen. Maarja, welke concurrent? En zijn de omstandigheden daar wel beter?

  2. Heb hier nog een PowerMac G5 staan en daar staat gelukkig “Made in Ireland” op!

    Maar alle fabrikanten maken zich schuldig aan deze erbarmelijke arbeidsomstandigheden en niet alleen Apple.
    Alleen het past Apple niet, ze verkopen een kwaliteitsproduct en dan moet er ook aandacht besteed worden aan de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar deze kwaliteitsproducten worden gefabriceerd. En daar heb ik best €50 extra voor over….

  3. Ik denk dat het belangrijkste punt van het hele artikel is, dat als er ooit iets moet veranderen, Apple als één van de weinigen daarvoor geschikt is. Als Apple Foxconn gaat dreigen, zullen ze echt wel eieren voor hun geld kiezen, anders raken ze hun grootste klant kwijt. Maar ja, om de werkomstandigheden te verbeteren is geld nodig, dus zullen de productiekosten stijgen. En Apple is al erg duur, dus zullen ze die extra kosten niet volledig kunnen doorberekenen aan de klanten. Dat betekent minder winst. en we hebben net deze week kunnen lezen hoe weinig winst ze nu al maken O_o

  4. @Dennis de Jong: Feit is echter dat ze, zonder hun eigen productie in gevaar te brengen, weinig aan de situatie kunnen veranderen.

    Daar geloof ik dus niks van. Wie anders dan Apple heeft de macht om dit te veranderen? Wat mij betreft mag Apple best iets aan de situatie daar veranderen, ook als dat hun producten duurder maakt.
    Alleen al dat deze kritiek er is en blijft, zou Apple er toe moeten bewegen, gezien de waarden die ze zeggen te hebben, iets aan de situatie daar te doen. Dat zou ze meer dan nu in een goed daglicht stellen.

  5. Ik heb een mail gestuurd dat apple zoveel winst maakt en nog niet rekening genoeg houd met werkomstandigheden.

  6. De producten hoeven niet eens duurder..
    Als Apple per apparaat een paar euro meer betaalt aan Foxconn kan er al heel wat verbeterd worden. De winstmarge van Apple is gigantisch, blijkt iedere keer weer uit de kwartaalcijfers. Een of twee procent minder marge maakt de omstandigheden beter en de klant hoeft er niet de dupe van te worden..
    Toch denk ik dat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Je hebt wel met China te maken. Dingen werken daar anders en het gros van de arbeiders die daar werken weten niet beter dan dat het normaal is wat ze doen.

  7. Apple is niet de enige klant van Foxconn. Daarbij, staat u er wel eens bij stil waar en door wie uw merkkleding gemaakt wordt?

  8. Heel raar, als je zoveel winst kun je toch best wat aan die omstandigheden doen? Waar gaat al dat winst heen. Dan maak je maar iets minder winst. Ik denk dat niemand bij Apple daar armer van wordt. Heel het wereldsysteem klopt niet. Hier is het rijke westen smijten we ons mobiel na 2 jaar weg voor een nieuwe. Er moet maar geproduceerd worden. Tja soms word je hier erg treurig van. Apple zou hier best iets aan kunnen doen. Het zou ze als groot en rijk bedrijf sieren.

  9. Dit is nu een van de redenen dat ik die blije, debiele persoonsverheerlijking van Steve Jobs niet trek. Goed dat hier ook aandacht voor is op IPC.

  10. Apple heeft alle gelegenheid om aan de slechte arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden enige verandering te brengen. Adel verplicht.

  11. Origineel geplaatst door Egon
    Heb hier nog een PowerMac G5 staan en daar staat gelukkig “Made in Ireland” op!Maar alle fabrikanten maken zich schuldig aan deze erbarmelijke arbeidsomstandigheden en niet alleen Apple. Alleen het past Apple niet, ze verkopen een kwaliteitsproduct en dan moet er ook aandacht besteed worden aan de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar deze kwaliteitsproducten worden gefabriceerd. En daar heb ik best €50 extra voor over….

    Het zou misschien beter zijn als Apple genoegen zou nemen met wat minder winst ipv voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten en de verantwoordelijkheid af te schuiven ! En helemaal niet op de klant afwimpelen, Apple is zoals we weten niet echt de goedkoopste. En zullen we ook eens over de bonussen hebben van de top van Apple !

  12. Allemaal schijnheiligen hier !!
    Als je het echt een probleem vind, dan koop je niks meer wat uit China komt.
    Dan koop je fairtrade producten, die gemiddeld 5x duurder zijn.
    In elk huishouden bestaan wel 80% van de electronica/producten uit chinese onderdelen. Al worden ze in de EU geproduceerd. De onderdelen komen uit kleine chinese stinkende fabriekjes.
    Wij willen veel voor weinig, daar zit het probleem !!!
    Apple staat in de picture omdat het bedrijf werelds draait, dus ben je automatisch de boosdoener.
    Elk groot fabrikant produceert mede in China.
    Vraag aan elke Chinese fabrieks arbeider of hij terug wil naar het uitzichtloze arme dakloze platteland of wil werken voor een schamel salaris in een fabriek……..
    Kinderarbeid erbij !! En de producten worden nog goedkoper, en rennen wij nog harder naar de winkel !!!

  13. @egon: Laat Apple maar €50 inleveren.

  14. wij willen ja, … net als china wilt dat wij producten kopen gemaakt in hun land zodat ze aan een sterke economie kunnen bouwen… hee, het is kut allemaal… mensen zijn ego dat word gevoed en gevormd door regering en grote bedrijven… gaat niet veranderen hoor! ook al betalen wij meer voor een produkt, gaat het geld naar de verkeerde mensen. als wij china boycotten, hebben de werknemers geen baan en dus geen geld… is ook geen oplossing.
    zeg het maar!

  15. @hart: Ik vind dat zijn reactie helemaal waar is. We hebben allemaal onze troep uit China. Hoe goedkoper, hoe sneller we naar de winkel lopen.

  16. en Apple! ik hoor niets over intertoys etc… waar doen die hun inkopen

  17. @Gert: Nog beter idd!

  18. Origineel geplaatst door hart
    Allemaal schijnheilige hier !! En de producten worden nog goedkoper, en rennen wij nog harder naar de winkel !!!

    Je hebt helemaal gelijk laat die mensen maar verekken!!. Want bedrijven andere bedrijven zoals Samsung en Sony doen dit ook.

    Het kan mij niks schelen dat kinderen van 12 jaar 18 uur voor een apple en een ei.

    Dat Apple maakt Milarden euro`s winst maakt dat is hun verdiensten zo is de economie nou eenmaal.

    Mischien kan je aan Gonny vragen of ze zo aardig is om een rubriek doofpot te openen. Die jij mag beheren.

  19. Ik loop es door de woonkamer en schaam me eigenlijk diep; wat de rest ook zou moeten.
    Zowat alles komt uit china:
    Lego, pluche poppen, router, wandcontact dozen, alle mac zooi, wereldbol, disney, potjepannetjes vd xenos,
    Kliekje eten in de koelkast;)

  20. Wat houdt ons dan tegen om Fairtrade producten te kopen? Wat houdt ons tegen om te kijken hoe eerlijk onze banken opereren en eventueel over te stappen naar een duurzame bank?

    Ik vind het te gemakkelijk om te wijzen naar overheden, ook al snap ik dat zij een grote rol in dit verhaal spelen.
    Maar het feit dat ik niet bereid ben om eerlijke prijzen voor mijn boodschappen te betalen lijkt me al een belangrijke indicatie dat ik niet echt zit te wachten op eerlijke handel en dus ook niet op duurdere eerlijke apple producten.

    Zowel voor apple als voor ons als consumenten tijd voor:

    Think different! Verander de wereld en begin met eerlijke handel! Iedereen die genoeg budget heeft voor apple produceten, kan misschien ook ruimte in zijn/haar budget maken voor Fairtrade prodcuten.

    Het is nu het begin van 2012, laten we vanaf nu eerst onze boodschappen allemaal Fairtrade kopen! Wie doet ermee?

  21. ik ben van mening dat IEDEREEN hier schuldig aan is. en dat voornamelijk alle bedrijven die in china productie hebben lopen. apple, HP, IBM, …..
    darenboven is het FOXCON die deze omstandigheden toelaat. FOXCON verdiend aan al hun klanten VEEL MEER dan je je kan inbeelden.
    als alle klanten eens zouden dreigen om ergens anders te produceren, zal foxcon op eigen houtje ALLES zelf veranderen. en dit op rekening van foxcon alleen.
    darenboven is het de locale REGERING die er ook maar op staat te kijken.
    in europa, als je betrapt wordt als 16 jarige dat je weekend werk doet in het zwart wordt je als crimineel beschouwd.

    mss moeten de consumenten wel eens een signaal geven naar “de merken” om het ongenoegen te tonen. zij kunnen dan op hun manier deze uiten naar “de fabrieken”

  22. Origineel geplaatst door Egon
    daar staat gelukkig “Made in Ireland”

    je naïviteit is stuitend beste man..

  23. @BofD: Jij noemt mij naïef terwijl jij een beetje sarcasme niet herkent… jammer!

    Apple heeft jaren een fabriek in Cork gehad waar de PowerMac en de eerste iMacs werden gemaakt.

  24. Werk in de winkel waar de klanten een laptop van 399 al duur vinden! Klanten die e-book van 149,99 te duur vinden. Klanten die geen cent betalen voor games want wat is die R4 kaart toch makkelijk.

    Kortom wie is er nog bereid om voor producten een fatsoenlijk bedrag te betalen.

    Alleen is het jammer dat het zo niet werkt. Een dure merkbroek kan 2x zo duur worden, dit wil niet zeggen dat de omstandigheden in de fabrieken daar verbeteren.

    Al zouden we meer willen betalen lost dit nog niet het probleem op. Kijk maar naar de banken en andere machten. Het geld verdwijnt daar in de vorm van bonussen!

  25. (Red.) Verwijderd: taalgebruik.

  26. @Ruud: Ben het met je eens dat simpelweg meer betalen voor producten niets verandert.
    Je zou wel kunnen kijken naar die producten waarvan gegarandeerd wordt dat ze via een eerlijk proces zijn geproduceerd:
    A. Voor je boodschappen kun je producten kopen met het Fairtrade/Max Havelaar/ECO keurmerk
    B. Voor je kleding, kijk eens op: http://www.goedewaar.nl/
    C. Voor je bankzaken, kijk eens op: http://www.eerlijkebankwijzer.nl/
    Een beter milieu en ook een eerlijke wereld begint bij jezelf! Think different!

  27. alle bedrijven die uit china kopen moeten blijven kopen! die bedrijven meer geld geven voor hun product en dat niet aan ons ( de klant) doorberekenen maar zelf genoegen nemen met minder winst…
    kunnen ze de chinese werknemers meer loon geven of voor hetzelfde geld 5 of 6 dagen laten werken…

  28. “Fabrikanten zouden alles morgen veranderen als Apple ze zou vertellen dat ze geen andere keus hebben”

    DIT is natuurlijk niet waar want Apple heeft geen reële andere keus want bijna IEDEREEN laat van alles en nog wat produceren in China. En dat zijn dus niet alleen elektronicafabrikanten, maar ook kleding, servies, auto’s, machines, pompen en ga zo maar door. Als Apple het niet zou doen zouden ze de concurrentieslag verliezen. Het gaat er om dat iedereen zich zou moeten terugtrekken, maar daar gaan de werknemers ook niet op vooruit. Enige en meest logische maatregel is importheffingen waardoor Aziatische producten op onze markt prijzen krijgen als ware ze hier gemaakt onder onze omstandigheden, regels en wetten die mensen beschermen.
    En die importheffingen zouden weer kunnen vervallen als wordt vastgesteld dat omstandigheden idd vergelijkbaar met de onze zijn geworden. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, want onze werkgelegenheid wordt kapotgemaakt over de ruggen van onze medemensen aan de andere kant van de aardbol.

  29. Ligt hier niet een taak voor de Chinese overheid???

    Of vinden die het wel prettig zo?

  30. Origineel geplaatst door Radar
    Ligt hier niet een taak voor de Chinese overheid???Of vinden die het wel prettig zo?

    Verwacht daar maar niet veel van want die hebben geen zin om hun concurrentiepositie te verzwakken. Nee de oplossing ligt vooral bij de grote afnemers en dat zijn Europa en Amerika, beter gezegd: de bewoners van die regio’s hebben er veel belang bij want hun baantjes staan op de tocht omdat ze in concurrentie moeten met mensen die in omstandigheden werken die wij al 50 tot 60 jaar niet meer kennen en waar we ook niet meer terug moeten. Overigens gaat het niet alleen om Azië. Binnen de EU vind er ook zo iets plaats en worden Oost-Europese werkers gebruikt om goedkoper te produceren, of worden ze hierheen gehaald om zelfs hier onder schandalige omstandigheden te werken. En deze mensen accepteren dat ook omdat ze altijd nog meer verdienen dan dat ze gewend zijn. Kortom; werkende mensen worden tegen elkaar uitgespeeld. Overigens vind ik het van Apple’s Tim Cook moedig en zeer bewonderenswaardig dat hij de discussie aangaat en zijn personeel er bij betrekt. Het is nu ook vooral aan de media om zich nu niet op Apple te storten, maar op de industrie in het algemeen maar meer bijzonder op onze overheden die veel meer moeten doen om die belachelijke verschillen uit te vlakken.

  31. @Anne: Dus jij hebt geen Apple product?
    Het valt best nog wel tegen hoeveel Fair Trade producten je kan kopen. En ook wat er dan beweerd wordt is vaak moeilijk te toetsen.

  32. @zimmie: Jouw reactie is dwaas. Het klopt dat het ook de schuld is van de westerse wereld dat we daar blijven produceren en hier alles goedkoop kunnen kopen. Maar laten we duidelijk zijn: als vooraanstaande bedrijven daar hun produktie hebben en hier in het westen als ethisch verantwoord bedrijf willen overkomen dan is dat pas hypocriet! Apple in Amerika moet zowat het meest moderne bedrijf zijn dat er bestaat, terwijl er in China slaafjes en zelfs kinderen moeten werken. Dat is ook de fout van China die dit toelaat. Ik koop sowieso geen Apple, omdat die hebbedinge niet zo belangrijk zijn. Maar het is wel triest dat ze in China op deze manier moeten werken, maar laat dan nu niet de fout van ons als consument zijn, maar veeleer van Apple en de Chinese bedrijven/overheid. Dat het jou niets kan schelen dat er kinderen werken in erbarmelijke omstandigheden zegt dan weer veel over jou als persoon. Je bent dan weer wel eerlijk, dat is dan waarschijnlijk weer omdat je niet beter weet. Jouw manier van denken typeert de egoistische maatschappij waar we inzitten. Dat maakt jou ook een slaaf van de maatschappij. Gebruik je verstand en denk wat meer na! Lees eens wat meer over China en hun bevolking. Gedraag jezelf wat minder verwent!

  33. Tijd voor een communistische revolutie in China waar de arbeiders aan de macht komen!
    Op het moment dat er meer democratie komt in China zullen de arbeiders meer te zeggen krijgen over hun eigen lot.
    Apple kan wel iets helpen, maar het blijft gewoon een dictatuur waar individuen het moeilijk hebben.

  34. Origineel geplaatst door hart
    Allemaal schijnheiligen hier !! Als je het echt een probleem vind, dan koop je niks meer wat uit China komt. Dan koop je fairtrade producten, die gemiddeld 5x duurder zijn. In elk huishouden bestaan wel 80% van de electronica/producten uit chinese onderdelen. Al worden ze in de EU geproduceerd. De onderdelen komen uit kleine chinese stinkende fabriekjes. Wij willen veel voor weinig, daar zit het probleem !!! Apple staat in de picture omdat het bedrijf werelds draait, dus ben je automatisch de boosdoener. Elk groot fabrikant produceert mede in China. Vraag aan elke Chinese fabrieks arbeider of hij terug wil naar het uitzichtloze arme dakloze platteland of wil werken voor een schamel salaris in een fabriek…….. Kinderarbeid erbij !! En de producten worden nog goedkoper, en rennen wij nog harder naar de winkel !!!

    Precies, je kast van Ikea, je computerapparatuur van WELK merk dan ook, je TV, zelf je led lampjes. Alles is made in China. En we kopen het allemaal braaf. Hell, mensen gaan zelfs rechtstreeks op dealextreme kopen omdat ze de producten zoals ze in de winkel liggen nog te duur vinden.

  35. @zimmie: Ik laat die chinesen niet verekken!
    Ik koop zoveel mogelijk electronica en dergelijke ( bijna allemaal geproduceerd in China )
    Sony tv + playstation, Macbook pro, Mac book air , 4 x ipod, 2 x ipad, Hyundai IX35, Swiss Sense bed, diverse audio, etc. etc.
    Dankzij mij zijn er heel wat Chinezen aan het werk en kunnen ze hun gezinnen te eten geven !
    Jij doet dat natuurlijk niet? Terwijl jij dit op het forum kijk, kijk jij op een scherm wat geproduceerd is door? Ja Chinezen. Je tv komt uit China. Etc, etc.
    Allemaal leuke praatjes, maar vullen geen gaatjes !
    Apple zoekt hoge productiviteit, en die vind je alleen in China. Prettige bijkomstigheid is dat ze ook nog goedkoop produceren, door overschot aan werknemers.
    Natuurlijk is het triest dat mij NL batavus en NL Gazelle fiets uit China komt. Maar wij gierige Nederlanders kopen tegenwordig liever onze fiets bij de Gamma. Goedkoop (uit China)

  36. ja…. en de arbeiders in china werken ondertussen door tijdens deze discussie… of door tijdverschil slapen ze mischien op hun kamer op het fabrieksterrein… het is goed hoor dat het onder de aandacht komt, zeker… maar straks slapen we lekker verder en kopen we toch verder… vind het trouwens heel goed dat Apple reageert op dit alles…

  37. Ik word hier triest van 🙁

  38. Het probleem zit ’em denk ik in:

    a. Mensen zijn vandaag de dag nog steeds niets meer of minder dan dieren.
    b. In China wonen ca. 1,5 miljard mensen.

    Met a wil ik zeggen: ook al denken we nog zo beschaafd te zijn, het gros van de mensheid denkt en handelt nog steeds heel primair. Het recht van de sterkste. Overleven. Ikke ikke en de rest kan stikken! Zolang je ‘s avonds of ‘s nachts niet door een park of in een donkere steeg kunt wandelen zonder het risico te lopen mishandeld, verkracht of erger te worden, waar hebben we het dan over? Voor het zover is dat IEDER individu ieder ander individu respecteert en gelijkwaardig behandelt, zijn dit soort vraagstukken onoplosbaar. Men wil zich vandaag de dag nog steeds verrijken ten koste van de ander. En is nog een lange weg te gaan voordat dergelijke ‘oer-instincten’ uit onze gedachtenwereld verdwenen zijn!

    Met punt b bedoel ik dat er veel te veel mensen wonen op een stukje grond genaamd aarde. Ieder individu heeft geld en goederen nodig om te kunnen leven. Ook al zijn de omstandigheden nog zo slecht, er is geen keuze. Het is òf 24/7 werken maar nèt genoeg geld verdienen om in leven te blijven òf verhongeren. Zie het als een hok van 50x50x50 cm3 waar 200 ratten in zitten. Dat is niets anders dan 1,5 miljard Chinezen in China en we weten allemaal wat dat betekent.

    Okee dit is allemaal heel gechargeerd, maar het bovenstaande legt mijns inziens de wortels van het probleem bloot. Kortom: er is nog een lange weg te gaan!

  39. @Ruud

    Ik heb wel een Apple product en waarschijnlijk nog een hele rits andere oneerlijke producten.

    Mijn punt is dat daar waar ik wel wat kan kiezen (de punten die ik aangaf) ik dus ook wat kan doen als individu. Daar heb ik wel degelijk een keuze. Ik weet niet waar je boodschappen doet, maar bij bijv. Jumbo of AH heb je voor bijna alle producten wel een eerlijk alternatief, kijk maar eens goed in de schappen. Fairtrade of biologisch of allebei.

    Ik ga ervan uit dat keurmerken als Fairtrade/Max Havelaar/ECO deugen, dat organisaties als eerlijkebankwijzer.nl en goedewaar.nl ook daadwerkelijk checken hoe het zit bij de banken en kledingmerken. Ik ben zelf niet in staat om dit allemaal te controleren, maar bovengenoemde keurmerken en organisaties vertrouw ik toch.

  40. En we stonden erbij en keken ernaar…

  41. check alsjeblieft het fragment van jon stewart eens op dumpert (http://www.dumpert.nl/mediabase/1971861/708e30bc/jon_stewart_over_de_foxconn_fabriek_in_china.html). dan weten jullie waarover jullie praten. het is volstrekt belachelijk om zo een email te versturen van tim cook. niemand meer dan hij weet af van de omstandigheden waaronder de apple producten worden geproduceerd; hij is immers de persoon die apple efficient heeft gemaakt.

  42. Face it:
    Dit artikel richt zich op Apple omdat Apple de hoogste boom is. Het artikel richt zich niet op het echte probleem. Deze journalisten van de NY Times zijn net zo schijnheilig als de zakelijk uitvoerenden bij Apple en Foxconn wanneer zij beweren dat de handarbeiders prioriteit 1 zijn.

    Het echte probleem is het systeem dat dit toelaat. Als Foxconn niet voor het best mogelijke resultaat gaat omdat ze moeten letten op de gezondheid van werknemers, dan is dat een kans voor een concurrent die momenteel minder in het licht staat en dus minder HOEFT te letten op de werknemers.

    De ex-medewerker van Apple die beweerde dat als Apple het wilt Foxconn zal moeten veranderen, heeft geen gelijk. Apple is méér aan Foxconn gebonden dan Foxconn aan Apple! Foxconn is relatief Apples grootste leverancier. Andersom is Foxconn veel minder afhankelijk van Apple. Tientallen andere grote bedrijven produceren daar! Foxconn grijpt graag alles aan om een cent te verdienen, maar dat betekent niet dat ze geen alternatieven hebben!

    Bedenk je dat er altijd een reden is waarom EX-medewerkers erg negatief over hun EX-bedrijf praten. Die EX-manager van Foxconn evenzo. Het kon ze blijkbaar geen reet schelen toen ze daar wel werkten, dus neem alles wat die hypocrieten zeggen met een korreltje zout! Natuurlijk is het deels waar! Maar daar zit een saus van zuurheid wegens ontslag omheen!

    Evenzo, als Apple weggaat uit zo’n bedrijf is het eerste bedrijf dat ervoor in de plaats komt een ander Westers bedrijf, tenzij een Aziatisch bedrijf die voor is! Opkomende bedrijven zoals Huawei zijn van harte welkom en zij hebben minder de druk om ‘beschaafd’ te zijn.

    Als het aan mij lag leverde Apple een beetje van de winst per toestel in (je zou verbaasd zijn wat 5 dollar per toestel oplevert als dat in z’n volledigheid als extra [dus niet vervangende] investering wordt uitgegeven aan arbeidsomstandigheden) en keerde ze bonussen uit na verbeteringen. Maar volgens mij heeft Apple een of ander einddoel met dat geld, dus ik denk niet dat ze hier veel aan gaan veranderen op de korte termijn.

  43. Apple zelf heeft al aangegeven dat een product €60 duurder wordt (als ik het me goed herinner) bij verschuiven v/d productie naar de VS.

    Echter het VINDEN van geschikt personeel duurt -tig keer langer. Sorry voor de formulering, maar ze trekken liever een blik Chinezen open die geschikt zijn. Maar als we allemaal wat langer met ons mobieltje doen, maakt een langere productiecyclus niks uit. Maar we (incl. ikzelf) zijn hebberig. Liever iets nieuws…

    Daarom ondersteun ik van harte de FairTrade oproepen en andere oproepen voor een betere wereld. Laat Apple zijn oude slogan maar weer gebruiken…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.