Reacties voor: Apple blokkeert iPhone-applicaties over Dalai Lama in China

In China blijken applicaties die met de Dalai Lama te maken hebben, niet te worden aangeboden via de App Store. Operator China Unicom meldt intussen dat er nu 300.000 iPhones in China zijn verkocht.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 28 reacties

  1. China mag misschien een groot macht zijn de economie gebied. Op mensenrechten loopt China echt achter, wat natuurlijk niet al te goed is natuurlijk. Beter zelfs: het is gewoon te bizar voor worden dat mensen zoals meneer Dalai lama niet open mag spreken. Laat staan “de gewone mens”.

  2. Tja, in de Amerikaanse appstore staan ook zat apps die we in Nederland niet kunnen krijgen. Dan is er net zo goed sprake van ‘blokkeren’ of ‘censuur’.

  3. @alchemist:

    Ben ik niet mee eens. Dit gaat veel verder dan dat. Het feit dat je soms geen apps uit de app store kunt halen, zoals de Amerikaanse, is vanwege het feit dat de developer het niet toelaten omdat wetgeving het niet toelaat. Dat is meestal zo

  4. Origineel geplaatst door Jmo
    @alchemist: Ben ik niet mee eens. Dit gaat veel verder dan dat. Het feit dat je soms geen apps uit de app store kunt halen, zoals de Amerikaanse, is vanwege het feit dat de developer het niet toelaten omdat wetgeving het niet toelaat. Dat is meestal zo

    Qua informatie enzo mag je in Nederland meer dan in Amerika hoor. En dit kan je ook zeggen over China, hier staat de ‘wetgeving’ het ook niet toe.

  5. Apple is op dit vlak net als Google en al die andere informatiebedrijven. Eerst de winst en dan de moraal. Zonder zichtbaar bezwaar mee buigen met een dictatoriaal regime staat echter niet fraai. Onthou dat maar.

  6. De chineze regering=Nazi’s!

  7. Origineel geplaatst door emonty
    De chineze regering=Nazi’s!

    Informeer je wat beter voordat je dit soort uitspraken doet.

    De Chinese politiek is heel wat minder zwart-wit, dan je op het eerste gezicht denkt.

  8. @whulsbergen:

    Indd niet Nazi’s, maar ver van de waarheid zit hij(of zij(weetnie)) ook weer niet ver naast. Nog een half jaar geleden was een bericht dat China misbruik maakt van gehandicapten om ze te gebruiken in experimenten om te kijken of medicijnen wel goed werken en nog vele ergere dingen. Terwijl ze daar NIET aan wouden meewerken.

    De Chineese politiek is indd niet zwart-wit werk, maar het is ook zeker niet zo roos kleurig als gehoopt.

  9. @Simon:

    Je mag indd in de VS dingen indd niet allemaal laten zien. Maar dat (denk ik ten minste) is met de reden om mensen of personen te beschermen en niet, zoals in china, om de regering te beschermen. dat is een compleet tegenovergestelde reden.

  10. Origineel geplaatst door emonty
    De chineze regering=Nazi’s!

    Naast dat je grammatica nergens op slaat laat je ook zien dat je je huiswerk voor geschiedenis ook nog niet gedaan hebt. Zoals whulsbergen ook al zegt; laat je eens beter inlichten voor WOII er zinloos bij haalt…

    Een nazi is een aanhanger van het nationaalsocialisme. Het nationaalsocialisme is de naam van de ideologie waarop tussen 1933 en 1945 de Duitse dictatuur was gebaseerd.

  11. Origineel geplaatst door emonty
    De chineze regering=Nazi’s!

    hij probeert gewoon te zeggen dat de chinese regering wat extreem is

  12. Zo, waar zijn al die Apple Lovers nu? Dit soort censuur is nooit goed te praten tenzij je aan het Stockholm syndroom leidt!

  13. Tuurlijk doet apple dat. Waarom zou apple zichzelf gaan verdedigen, er staat zoveel op het spel daar in china en tibet, dat apple daar echt niet moeilijk over gaat doen.

    Ze zouden dan alle inkomste nvan de iphone in china op het spel zetten als ze zouden zeggen dat ze het onzin vinden om deze app niet toe te laten.

    Dit heeft alles te maken met de politiek en het regiem daaro.

  14. @Tim Wolf: Ja en daarom is het juist? Geld voor vrijheid?

  15. door de ontzegging van vrijheid van meningsuiting van het chinese regime te accepteren, help je het wel te laten bestaan.
    als apple hier een ander standpunt over in zou nemen, en applicaties zoals over de Dalai Lama zou goedkeuren in de Chinese apple store, zouden ze enorm veel goodwill krijgen van het merendeel van het ‘westen’. En daarmee klanten…
    (niet dat ik dat van apple verwachtte)

  16. Typisch china weer…

  17. Zijn de Chinese nietwerk-filters niet gewoon te omzeilen met proxy’s ?
    We leven niet meer in de tijd van Mao, dacht ik.

  18. Money makes the world go round…

  19. Ik denk dat, hoe je het wend of keert.. Apple zich gewoon heeft te houden aan de lokale wetgeving.
    Net zoals Google.

    Dat wil niet zeggen dat Steve Jobs zich nooit zorgen maakt over de situatie in China.

    Ze hebben gewoon geen keus, als ze de iPhone in China op een legale manier willen aanbieden.

  20. waar is die “think different” mentaliteit toch gebleven, apple?

  21. @Nando: ZE HEBBEN WEL EEN KEUS! Niet naar China gaan! Klaar! Geld boven vrijheid, principes en democratie.

  22. Ik moet eerlijk zeggen dat het indd 2 kanten heeft. Maar als je nou eens realistisch na denkt had apple inderdaad kunnen zeggen dat ze in zon geval als met dalai lama apps de iphone gewoon niet gaan verkopen in china. Wat je je dan wel moet bedenken is dat zeer waarschijnlijk en ik weet het bijna zeker, 60% of meer van Apple’s producten uit china komen, and if not delen van de hardware van hen producten.. Plus dat ik zelf wel veel apple producten gebruik, maar toch merk dat de mentaliteit bij apple omlaag gaat, net als bij alle andere bedrijven… Je kunt het ook niet anders verwachten. Ons ‘systeem’ werkt niet. Want er worden geen oplossingen gevonden, onze politiek is er juis om het zo te houden als het is.. Dus gaat de concurentie in de markt alleen maar scherper worden en moet apple wel mee werken met dit soort gevallen… Interresant thema dit.

  23. Apple is een onderneming met één doel….dat is zoveel mogelijk geld genereren.
    Niet gehinderd door een bepaalde ideologie passen ze zich gewoon overal aan.

    Als de operators zeggen…laat dit onderdeel weg.Dandoen ze dat. Als een overheid zegt…laat dat weg. Dan doen ze dat.

    Pas als de klanten geen Apple producten meer gaan kopen omdat ze zich zo gedragen gaat er wat veranderen.
    Maar ik denk niet dat jullie dat gaan doen.
    Conclusie, elke koper van Appleproducten steunt hun beleid. Jij dus ook !!

  24. @seminifeer: daar heb je me! je hebt helemaal gelijk.
    Hmmm, maar ja, volgende macbook + systeem zelf maar ‘ns in elkaar proberen te knutselen? 🙁

  25. haha…ik ben zelf geen apple gebruiker.
    Zelf heb ik overigens meer moeite met Google als met Apple. Dat Apple extreem veel geld per klant verdient is nog tot daar aan toe. De klant wil dat nu eenmaal betalen voor hun producten.
    De informatie-verzamelwoede van Google vind ik bijvoorbeeld veel erger.
    Met al hun applicaties en straks hun Nexusphone krijgen ze wel extreem veel informatie over hun gebruikers. Zeker als mensen met Googlevoice ook nog eens afhankelijk worden gemaakt doordat ze gedwongen worden om ook met andere Googleproducten te werken.
    En wij weten niet wat Google allemaal met die info doet of gaat doen.

  26. Wat een hypocriete discussie weer. Het is de VS die veruit de meeste oorlogen in stand houdt, 860 militaire bases buiten hun eigen grondgebied hebben, een illegale oorlog in Irak is gestart en dit land nu van zijn olie beroofd, de VS die nog steeds op Guantanoma Bay mensen zonder proces vasthoudt, de VS die meer aan wapentuig en defensie uitgeeft als alle andere landen van de wereld samen, de VS die een kwart van de vervuiling op deze aardbol veroorzaakt en de VS die de afgelopen 20 jaar de meeste burgers buiten de eigen grenzen heeft vermoord.

    Ga dus niet zeiken op China en zeggen dat de VS ‘vrijheid’ nastreeft.

  27. Origineel geplaatst door alchemist
    Wat een hypocriete discussie weer. Het is de VS die veruit de meeste oorlogen in stand houdt, 860 militaire bases buiten hun eigen grondgebied hebben, een illegale oorlog in Irak is gestart en dit land nu van zijn olie beroofd, de VS die nog steeds op Guantanoma Bay mensen zonder proces vasthoudt, de VS die meer aan wapentuig en defensie uitgeeft als alle andere landen van de wereld samen, de VS die een kwart van de vervuiling op deze aardbol veroorzaakt en de VS die de afgelopen 20 jaar de meeste burgers buiten de eigen grenzen heeft vermoord.Ga dus niet zeiken op China en zeggen dat de VS ‘vrijheid’ nastreeft.

    Daar heb je een punt !!!

  28. @alchemist: en het is Nederland (J.P.) die daar helemaal niets van zegt!

    dat de V.S. niet goed bezig is, klopt. Dat China niet goed bezig is, lijkt me ook onomstotelijk, al ken ik hun verhaal niet goed genoeg. Dat een bedrijf omwille van winst haar ogen sluit voor wantoestanden is evenmin goed te praten, al is het financieel gezien logisch. En dat wij met z’n allen daarover mekkeren, maar toch apple blijven kopen, google blijven gebruiken, blijven verkwisten is minstens zo jammer.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.