App Store Award 2021

Reacties voor: ACM en Apple bereiken akkoord over datingapps

Na miljoenenboetes
Apple en de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) lagen lange tijd in de clinch over de betaalmethoden die datingapps mogen gebruiken. Er is voor €50 miljoen aan boetes uitgedeeld, maar nu is er eindelijk overeenstemming. Al zegt Apple dat ze het toch nog gaan aanvechten.
Lees het complete artikel → ACM en Apple bereiken akkoord over datingapps
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 61 reacties

  1. Dat argument van Apple is dus net een van de zaken waarom ik voor apple kies.

    Dus waar wordt in deze zaak door de rechter het belang van mij als klant gedient? Leuk dat die dating sites meer geld willen verdienen, maar ze willen me vooral abbo’s aansmeren die dan bijna niet meer uit te zetten zijn..

    Gelukkig ben ik gelukkig getrouwd, maar dit is natuurlijk slechts een eerste stap.

    Misschien moeten we ons als Apple consumenten wel verdedigen tegen de graaiende handen van al die bedrijven die blijkbaar niks op hebben met onze veiligheid en privacy?

    Als je naar normale winkels kijkt, is 20 tot 30% een heel normale winstmarge.

  2. Misschien moeten “we” er vanuit gaan dat “we” als consument met een normaal stel hersenen zeer goed in staat zijn op zijn minst een klein beetje te kunnen nadenken en Apple niet nodig hebben om “ons” te beschermen tegen de boze buitenwereld. Apple heeft net als ieder ander commercieel bedrijf maar 1 doel: winst maximalisatie. Dat is hun goed recht. Maar ik ben blij dat partijen als ACM de vinger aan de pols houden en heb geen vader-Apple nodig die mij met zijn regels, controle en verboden “beschermt”. Apple, ga eindelijk weer bezig met waar je goed in was: bouwen van innovatieve niet alle daagse hardware, je gaat steeds meer op gelijke hoogte en zelfs achterlopen op de concurrentie. En dank aan ACM.

  3. @Jules: volledig mee eens…

  4. Het zomaar wegzetten van andere betaalmethoden als onveilig is klinkklare onzin. Dit gaat om geld, niets meer, niets minder. En zolang de optie bestaat om OOK via Apple te kunnen betalen, is er weinig aan de hand, lijkt me.

  5. @Jules: 20-30% een normale winstmarge? Dat kan je absoluut niet zeggen. Er zijn vele soorten business waar de marges flinterdun zijn. PC’s is een goed voorbeeld. Ok, Apple daargelaten…. Maar dat wil Apple wel zo houden uiteraard. Vandaar de grote tegenstand tegen verschillende betaalmethoden.

  6. @Bart: 20-30% is vrij normaal hoor. Zo is dat volgens mij te zien bij online game stores als epic en steam. Daarnaast wordt dit ook gehanteerd door Uber van haar chauffeurs. Die rijden voor bodemprijzen waar niet van valt te leven, maar toch wordt er nog 25% gepakt. Zo zijn er vast meer voorbeelden.
    Dus 20-30% lijkt mij vrij normaal.

  7. Origineel geplaatst door Jules
    Dat argument van Apple is dus net een van de zaken waarom ik voor apple kies.

    Dus waar wordt in deze zaak door de rechter het belang van mij als klant gedient? Leuk dat die dating sites meer geld willen verdienen, maar ze willen me vooral abbo’s aansmeren die dan bijna niet meer uit te zetten zijn..

    Gelukkig ben ik gelukkig getrouwd, maar dit is natuurlijk slechts een eerste stap.

    Misschien moeten we ons als Apple consumenten wel verdedigen tegen de graaiende handen van al die bedrijven die blijkbaar niks op hebben met onze veiligheid en privacy?

    Als je naar normale winkels kijkt, is 20 tot 30% een heel normale winstmarge.

    Ik zal mede om die redenen altijd gebruik blijven maken van het betaalsysteem van Apple.

  8. Lekker, heb je zomeren een abonnement waar je niet van af komt, of een iDeal betaling die niet te herroepen is.

  9. Ik snap het “gezeur” van die dating-apps niet.
    Als ik kijk naar een Netflix, Videoland, Spotify en vele andere kan je ipv via de app je abo afsluiten via hun website.
    Ik ben Apple gebruiker van het eerste uur en heb het nooit een probleem gevonden dat ik voor sommige zaken alleen via Apple kon betalen (Alles mooi centraal en naar mijn mening een extra beveiligingslaagje)en andere zaken via de website en dus de betaalopties van derde.
    Of ik zie ik nou iets essentieels over het hoofd???

  10. Het is het winkeltje van Apple dus vind ik het volkomen logisch dat ik aan Apple betaal en dat Apple geld verdient op alle aankopen. Als ik bij Mediamarkt een tv koop dan betaal ik aan Mediamarkt en verdient Mediamarkt aan de verkoop. Als een rechter vindt dat er beperking van concurrentiemogelijkheden is dan is een meer voor de hand liggende uitspraak dat Apple Appstores van derden toe moet staan in haar ecosysteem😉

  11. Voor de verkoop van een ouderwets boek van papier mag de verkoper zelf kiezen hoe betaald wordt, ook buiten Apple om. Als datzelfde boek digitaal verkocht wordt, moet de transactie via Apple lopen en moet 30% aan Apple betaald worden voor niks meer dan alleen een financiële transactie. Alternatieve betaalsystemen zijn dan ineens verboden. De argumenten over veiligheid en privacy geloof ik daarom simpelweg niet. De gedwongen winkelnering is m.i. gewoon een verdienmodel en een mogelijkheid om de markt van digitale goederen in de gaten te houden.

  12. Origineel geplaatst door Wesley
    Lekker, heb je zomeren een abonnement waar je niet van af komt, of een iDeal betaling die niet te herroepen is.

    Een IDEAL betaling moet je nog steeds zelf uitvoeren, dus daar heb je gewoon de controle over.
    Automatische incasso’s (dat is wat er gebeurd met een Abbo) die kan je gewoon storneren (terug boeken) via de bank.
    Uiteraard moet je dan wel eerst opgezegd hebben, en (meestal) 1 maand opzeg termijn hanteren.
    Volgens de Nederlandse wet moet opzeggen op dezelfde manier mogelijk zijn als het aangaan van het abonnement.
    Dus ben je akkoord gegaan via de mail, dan moet je ook kunnen opzeggen via de mail.

  13. Waar bemoeit die ACM zich mee, hebben ze niks beters te doen dan dit.

    Laten ze van Apple afblijven, ik wil geen vrijheid op mijn iPhone.

  14. Best voor wie het willen. Ik blijf lekker via Apple betalen.

  15. Origineel geplaatst door Patrick
    Het is het winkeltje van Apple dus vind ik het volkomen logisch dat ik aan Apple betaal en dat Apple geld verdient op alle aankopen. Als ik bij Mediamarkt een tv koop dan betaal ik aan Mediamarkt en verdient Mediamarkt aan de verkoop. Als een rechter vindt dat er beperking van concurrentiemogelijkheden is dan is een meer voor de hand liggende uitspraak dat Apple Appstores van derden toe moet staan in haar ecosysteem😉

    Dat is helaas exact waar ze nu mee bezig zijn in Brussel. Apple verplichten side loading toe te staan.

  16. (Red.) ACM gaat uitzoeken of Apple met de wijziging voldoet aan de eisen.

  17. Prima dat dit aangepakt wordt. Apple zegt natuurlijk dat het om veiligheid gaat maar het gaat gewoon om die marge die ze vangen.

    Bij apps de geen digitale goederen aanbieden zijn andere betaalmethoden wel toegestaan en veilig. In de Uber app kan ik gewoon veilig met m’n creditkaart betalen en in de Coolblue app veilig via iDEAL. Dus een digitale dienst / product kan ook veilig op zo’n manier.

  18. Origineel geplaatst door Wim
    Voor de verkoop van een ouderwets boek van papier mag de verkoper zelf kiezen hoe betaald wordt, ook buiten Apple om. Als datzelfde boek digitaal verkocht wordt, moet de transactie via Apple lopen en moet 30% aan Apple betaald worden voor niks meer dan alleen een financiële transactie. Alternatieve betaalsystemen zijn dan ineens verboden. De argumenten over veiligheid en privacy geloof ik daarom simpelweg niet. De gedwongen winkelnering is m.i. gewoon een verdienmodel en een mogelijkheid om de markt van digitale goederen in de gaten te houden.

    Als je dat boek in het winkeltje op de hoek koopt betaal je toch ook bij die winkel en niet aan de uitgever? Apple is in deze de verkoper dus die bepaald hoe je betaald in zijn winkel

  19. @Dennis: Die vergelijking klopt niet. Apple is bij IAP’s niet de winkel, maar alleen degene die financiële transactie verzorgt. Als je met een credit card betaalt, is Mastercard niet de winkel geworden. Daarin zit het tussen IAP’s en de verkoop van de apps zelf. Apps koop je in het winkeltje van Apple, de App Store. IAP’s koop je op het platform van de eigenaar van de app.

    Ik ben met Rutger eens dat het veiligheidsargument van Apple geen stand houdt. Er zijn voldoende dingen en diensten die met alternatieve betaalwijzen gekocht kunnen worden op een iPhone. Het gemak van eenvoudig opzeggen van abonnementen is dan volgens mij het enige dat overblijft. Mij persoonlijk is dat geen 30% bovenop basisprijs waard.

  20. (Red.) Artikel bijgewerkt met nieuwe reactie van ACM.

  21. Apple voelt dit bedrag niet eens. Echter, het signaal is prima!

  22. Ze willen hier gewoon geld uitzuigen! Belachelijk gedoe dit

  23. @Jaap Couro: Je slaat de spijker op de kop Jaap, alleen willen de meesten hier dat niet horen.

  24. Ik snap probleem niet van sommige argumenten die hier in comments zijn van zogenaamd “onveilig” etc.

    Uber, Takeaway, Airbnb, Blabla car etc hebben toch ook externe betaalopties ? Of gebruiken jullie deze diensten niet 😉

    Dit zijn ook bedrijven die profiteren van AppStore omgeving, hoge traffic… ? Deze bedrijven moeten toch ook geen % commissie overdracht doen aan Apple om van AppStore gebruik te maken?

    In mijn ogen zouden alle bedrijven maandelijkse fee moeten betalen net bij Adyen 100,- dollar bijv en daarnaast per transactie 0,02 a 0,03 ct Apple Pay. Gelijk rules voor alle ontwikkelaars welke commerciële belangen hebben.

  25. (Red.) Update toegevoegd na nieuwe details van Apple.

  26. Prima bezig die ACM. Op naar $10M/dag en max $100M.

    Stelletje arrogante kwalbakken daar in Cupertino. Wie denken ze niet dat ze zijn!?

  27. @Bart: Zo is het!
    En nee, het kost geen $64 miljard/jaar om een AppStore te runnen.

  28. Gelukkig zijn de dating providers altijd eerlijk en transparant

  29. Waar zijn ze mee bezig die ACM? Steken met die boetes wel grof geld in hun zak. Verkapte melkkoe gecreëerd door dit systeem.

    Stelletje arrogante kwalbakken daar in ACM. Wie denken ze niet dat ze zijn!?

  30. Origineel geplaatst door Wesley
    Gelukkig zijn de dating providers altijd eerlijk en transparant

    Exact….dating apps, Epic…het gaat alleen om het verschuiven van winst. De consument gaat hier nooit (maar dan ook nooit) iets van merken.

  31. @Flieps: En jij denkt dat die 1200 euro die je voor een iphone betaalt allemaal kwaliteit en goodwill en altruisme is? laten we voorzichtig stellen dat 75% van die telefoon in de 3000000 miljoen dollar waarde van Apple verdwijnt, buiten nog het geld wat er verdiend wordt met de app store door vooral heel weinig te doen en 30% op te strijken.

  32. @freek: Nee, dat denk ik niet en volgens mij zeg ik dat ook niet. Maar een iPhone heeft een waarde van EUR 1.200. Dat is wat jij en ik er voor over hebben om te betalen. Het gaat hier om de ene ondernemer die de winst van de andere ondernemer wil hebben. Als Apple die 30% marge verlaagt naar 5%, gaan jij en ik er als consument niets van merken. Dan gaat die 25% naar de ontwikkelaar, die een te duur abonnement aan ons verkoopt.

    Wat mooi zou zijn als de partijen overeenkomen dat de marge van de ontwikkelaars met 5% wordt verhoogt, Apple 5% houdt en 20% gaat naar de lonen van de mensen die de iPhone in elkaar zetten en ontmantelen. Dat zijn namelijk de enige mensen die in het hele proces benadeeld worden. Niet Apple, niet Epic en niet de consument.

  33. Het uiteindelijk de consument die deze boetes betaald.

  34. (Red.) Er is opnieuw een boete uitgedeeld aan Apple. Het artikel is hiervoor bijgewerkt.

  35. ACM is ‘lekker’ bezig. Vraag van mij is of dit echt heel zinvol is. Ik vind het systeem hoe Apple nu werkt prima en ben daar zeer tevreden over. Door de manier waarop Apple het nu heeft ingericht heb ik nog nooit kwaadaardige apps of problemen met apps gehad. Waar android gebruikers dat vaker wel hebben.

    Elke app ontwikkelaar weet van te voren wat wel en niet kan en welke (financiële) risico’s kleven aan het plaatsen van een app in de AppStore. Wel vind ik dat de commissie voor Apple minder mag zijn en meer voor de ontwikkelaar.

    Daarnaast wilt Apple ook winst maken net als elke ontwikkelaar als Epic en Spotify. Ook zij wisten (net als de dating apps) van te voren welke consequenties een app in de app store betekend.

    Stel dat Apple alles open gooit en geen enkele manier van bemoeienis heeft met de App Store dan is de wereld ook weer te klein. Wat mij betreft lekker zo laten op de commissie na.

  36. @Houwie: Mee eens. De consument betaalt deze boete.
    De ACM legt dus een boete op die wij uiteindelijk betalen.
    Weet daarmee niet of dat rechtvaardig is.

  37. @Bart: Wat zou het kosten om deze App Store veilig te runnen?
    Daar ben ik wel benieuwd naar.

  38. @Chris: Volledig mee eens.

  39. @MLVC: Misschien zou het voor de dating apps goed zijn om te kijken of gebruikers zitten te wachten op een andere betaalmethode. Als de marge voor de bedrijven groter moet zijn zal de prijs niet veel lager worden.

  40. Origineel geplaatst door Wesley
    Lekker, heb je zomeren een abonnement waar je niet van af komt, of een iDeal betaling die niet te herroepen is.

    Origineel geplaatst door Mark
    Een IDEAL betaling moet je nog steeds zelf uitvoeren, dus daar heb je gewoon de controle over.
    Automatische incasso’s (dat is wat er gebeurd met een Abbo) die kan je gewoon storneren (terug boeken) via de bank.
    Uiteraard moet je dan wel eerst opgezegd hebben, en (meestal) 1 maand opzeg termijn hanteren.
    Volgens de Nederlandse wet moet opzeggen op dezelfde manier mogelijk zijn als het aangaan van het abonnement.
    Dus ben je akkoord gegaan via de mail, dan moet je ook kunnen opzeggen via de mail.

    Er zit een verschil in wettelijk en de werkelijkheid.

    Vaak verlengen (dergelijke) diensten vaak je abonnement stilzwijgend wat niet mag bij consumenten. maar toch gedaan wordt.
    Je mag hooguit per maand stilzwijgend verlengen, niet jaarlijks.

  41. Origineel geplaatst door Jules
    Als je naar normale winkels kijkt, is 20 tot 30% een heel normale winstmarge.

    Prima toch!
    Betaal jij via Apple Pay en 30% extra, dan betaal ik graag slechts 2 tot 3% via een directe ideal betaling die daarna wordt doorbetaald aan Apple en bespaar me die 27%. Of vind jij betalen via iDeal ook zo onveilig?

    Want exact daar gaat deze uitspraak over.
    Dat je ook via andere betaalmethodes je apps kunt kopen. Zonder dat Apple daar haar Apple Tax overheen mag leggen.

    De uitspraak dat je straks apps voor je iphone/ipad en Mac via een externe store kunt kopen, wordt binnenkort wel door de EU aan Apple opgelegd. Wees gerust, dat zit er gewoon aan te komen. Want het is overduidelijk dat Apple misbruik maakt van haar machtspositie.

  42. Jeetje apple gaat nog failliet aan die eu

  43. Wat ik niet begrijp is, wat nu het probleem is. Al die consumenten die er wakker van liggen misschien iets meer te betalen omdat Apple 30% marge rekent kunnen hun hart ophalen bij Android. Dat doen we ook met energie, internet of TV. En zeg nou niet dat er geen verschillen bestaan tussen die aanbieders, hun reclames doen niet anders dan die verschillen te benadrukken. Goed, andere kant, als bedrijven weigeren hun betalingen via Apple te doen en liever zelf meer winst in hun zakken stoppen kunnen ze Apple gewoon negeren. En overstappen naar Android. Veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld overstappen van bedrijven die via glasvezel internet aanbieden: die zijn gedwongen om tegen bijzonder hoge prijzen gebruik te maken van KPN, iets minder dure Ziggo of best betaalbare van T-Mobile. Dezelfde dienst, maar andere eigenaar van de hardware. Is dat niet veel oneerlijker, want hier gaan het om publieke voorzieningen in handen van private bedrijven.
    Dan de overheid dan. Die casht sowieso hun BTW en al die andere bijdragen aan ons maatschappelijk welzijn, dus wat is de noodzaak betalingen voor iOS-apps niet via Apple te laten verlopen? Dan de consumenten zelf, die het prima vinden dat Apple een oog in het zeil houdt van betalingen en wat apps uithalen om hun winstmarges te verhogen. Die vragen niet om bredere betalingsmogelijkheden, dus daar hoeft het ook al niet van. Ik begrijp niet waarom Apple hier nu zo in het vizier is.

  44. Het probleem is alleen dat Apple van 2 walletjes wil eten. Als je als commissionair optreedt (door apps dan derden op de AppStore aan te bieden) heb je ook de verplichting ondersteuning te bieden/ dat doet Apple echter niet.

    Vaak zijn er veel apps die continue levenslange upgrades aanbieden en daarna na een paar maand daar op terugkomen en een nieuwe “premium” aanbieden voor een nieuwe prijs.

    Apple weet hiervan maar treedt niet op hiertegen want nogmaals 30% commissie vangen. Ik vind dus helemaal niet dat Apple zoveel goed “filter” werk verricht maar bewust en opzettelijk meewerkt aan deze frauduleuze praktijken waardoor consumenten worden benadeeld.

    Mijne inziens 30% verplicht ook ondersteuning te bieden of geld terug indien niet wordt nagekomen wat wordt verkocht. Om aan te sluiten bij het mediamarkt voorbeeld, indien je wat hebt met je tv kan je daar ook terecht voor garantie of bij problemen. Apple moet dus kiezen wat het wil of 30% en harder filteren optreden en suooort bieden of geen support maar dan ook veel minder commissie.

  45. @Omid: Als je aangeeft dat Uber tegen bodemprijzen rijdt en nog 25% pakt is dat dus niet normaal. Van mij mag Apple flink aangepakt worden ondanks dat ik alleen maar Apple producten heb. Ik wil zelf kiezen welke cloud ik voor mijn toestel gebruik enz enz. En nee daarbij wil ik niet overstappen naar Android.

  46. Ik snap niet waar Nederland en Europa of de Europese Unie zich mee bemoeien, het feit dat Apple een richtlijn heeft voor hun eigen producten daar kan iemand voor kiezen om daar gebruik van te maken, het is niet dat er geen andere maatschappij of merken zijn en dat zij een monopoliepositie hebben.
    En wordt door Europa gedaan alsof het publiek algemeen goed is maar we moeten het product kopen voordat je er gebruik van kan maken. het is niet dat het gratis op de straat ligt om op te pakken zodat iedereen er gebruik van kan maken dus je hebt een keuze

  47. (Red.) Apple geeft in een brief aan dat ze vinden te voldoen aan de wetgeving en dat ze geen verdere boetes opgelegd zouden moeten krijgen.

  48. LoL blijf lekker bij Apple store niks ernaast.

    Download dating app, maak account…. Ziet prijs 100€…. Hmmm laat me eens naar hun site gaan… log in met je account ziet prijs 70€… betaalt deze… ga naar app en klaar en lees👌

  49. @Pim: Precies dit!!! Je maakt je keuze bij de aankoop van een iPhone. Dan moet je achteraf niet lopen zeuren. En waarom zo moeilijk doen. Waarom komt die datingsite niet met een website waar je tegoed kunt kopen die je kunt inwisselen via de app?
    Ohja, dan kunnen ze niet stiekem een abonnement aansmeren.

  50. (Red.) Apple heeft een nieuw voorstel gedaan aan de ACM.

  51. Een schijntje voor Apple. ‘We’ hebben werkelijk geen idee wat een ‘peanuts’ dit is…

    Wanneer je je bedenkt dat Apple snel 100 miljoen A15 processoren heeft besteld voor de iPhone 13

    Dus: 0,45 cent afschrijving per iPhone

    Apple heeft in het fiscale jaar 2020 zo’n 2,95 miljard !!uitgegeven aan garantieclaims.
    1 miljard ofwel 1000 miljoen. Die 45 miljoen is een schijntje.

    Er moet geschoven worden met cijfers. Onderlinge deals.
    Advocaten in beweging, er MOET geld uitgegeven worden. Anders krijg je zo’n breaking bad toestand en heb je geen voldoende plastic zakken om het in te stoppen. En nog zitten er mensen zonder eten.

    Zoek eens op hoeveel verkoopt Apple per jaar. Het zal je al snel duizelen.

  52. Origineel geplaatst door Jules
    Als je naar normale winkels kijkt, is 20 tot 30% een heel normale winstmarge.

    Origineel geplaatst door Farez
    Prima toch!

    Betaal jij via Apple Pay en 30% extra, dan betaal ik graag slechts 2 tot 3% via een directe ideal betaling die daarna wordt doorbetaald aan Apple en bespaar me die 27%. Of vind jij betalen via iDeal ook zo onveilig?

    Wat gaat er gebeuren als iedereen slechts 2/3% betaald?
    Dat je abonnement of aankoop 27% goedkoper gaat worden?

  53. Wat de ACM wil, staat haaks op mijn belang als klant van Apple. Ik kies apple o.a. omdat ik volledig vertrouw in hun beveiliging systemen en betaal systeem. Zo zal ik altijd een abbo afsluiten via apple/ios als dat kan (denk netflix ed)

    En dat wil de ACM om zeep helpen

  54. @Dennis: wel even bedenken dat dit Nederland is, die moet je dan eigenlijk ook alleen maar de in Nederland verkochte iPhones kijken. En er verder rekening mee houden dat er in andere landen ook dergelijke dingen gaan gebeuren

  55. Origineel geplaatst door Jules
    Wat de ACM wil, staat haaks op mijn belang als klant van Apple. Ik kies apple o.a. omdat ik volledig vertrouw in hun beveiliging systemen en betaal systeem. Zo zal ik altijd een abbo afsluiten via apple/ios als dat kan (denk netflix ed)

    En dat wil de ACM om zeep helpen

    Dat laatste is dus helemaal niet waar. De ACM wil dat je als gebruiker meerdere keuzes krijgt hoe je je abonnement afsluit. Meer niet.

  56. (Red.) Artikel bijgewerkt met nieuwe uitspraak ACM en nieuwe boete.

  57. Hoeveel gaan we eigenlijk in Nederland extra betalen voor Apple producten om deze boetes aan Apple terug te betalen?

  58. @Pascal: Je kan prima nu al meerdere keuzes hebben, die dating apps hebben ook gewoon een betaal middel via de website.
    En dat heeft Netflix/spotify etc ook dus je heb al keuze, sluit het af of via website of via de App Store met beide kan je gewoon inloggen in de app als nog.

  59. (Red.) ACM is nog niet tevreden en bereidt een volgende dwangsom voor. Het artikel is aangepast.

  60. (Red.) ACM en Apple zouden een akkoord hebben bereikt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.