Reacties voor: Apple aangeklaagd over verminderde opslagruimte op iPhones

Apple is aangeklaagd omdat er op iPhones, iPods en iPads minder opslagruimte beschikbaar is dan op de verpakking staat, omdat iOS 8 veel ruimte in beslag neemt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 33 reacties

  1. Wauw, dus een Nexus 5 heeft meer opslag over van de 16GB dan een iPhone 5S, lol.

    Maar dit is wel heel erg oud, zo heb je (helaas) bij een iPhone 6 nog minder ruimte over op een 16GB model, en bij de Samsung Galaxy S5 mag je grotendeels zelf kiezen welke apps je wilt hebben, dus dat scheelt enorm veel ruimte.

    Alsnog, 8GB modellen van de iPhone zouden haast strafbaar moeten zijn, op een 8Gb 5C heb je net geen 5GB over.

  2. Volgens mij moeten de aanklagers eerst eens dieper op de stof ingaan voordat er conclusies worden getrokken. Extra iCloud ruimte heeft niets te maken met de opslag ruimte op het apparaat zelf.

    Met computers laptops is het toch hetzelfde verhaal. Windows XP -> Windows 7 -> Windows 8 en zometeen Windows 10 nemen stuk voor stuk meer ruimte in gebruik.

    Deze rechtzaak kan je nooit winnen naar mijn mening !

  3. Ze hadden nooit die 32GB versie eruit moeten halen maar dat als minimum moeten verkopen. Ik snap de economische belangen erachter maar toch.

  4. Niet huilen dat weet je met een 8 of 16 GB model moet je maar 100 euro meer uitgeven

  5. Waarom hou je bij 128 eigenlijk maar 114 over? Vroeg dit me al af toen ik m’n 6 plus voor het eerst bekeek. Iemand een idee?

  6. Deze mensen hebben geen recht van spreke totdat ze elk smartphone bedrijf aanklagen. Ik vind het belachelijk dat ze alleen Apple aanklagen terwijl het bij de de smartphones van Apple dus niet eens het ergste blijkt !!

  7. Origineel geplaatst door Pieter
    Waarom hou je bij 128 eigenlijk maar 114 over? Vroeg dit me al af toen ik m’n 6 plus voor het eerst bekeek. Iemand een idee?

    In fabricage van harde schijven wordt niet 1024 als 1 kilo maar 1000 als 1 kilo aangehouden (Kilobyte) Daardoor is de uiteindelijke ruimte minder op een harde schijf dan wordt aangegeven. Daarnaast verliest een harde schijf ruimte door de index die opgebouwd wordt tijdens het opzette/formatteren van een harde schijf voor het opslaan van bestanden/data. Daarnaast verlies je ook nog ruimte aan het OS (in dit geval dus iOS).

  8. Origineel geplaatst door Barend
    Niet huilen dat weet je met een 8 of 16 GB model moet je maar 100 euro meer uitgeven

    Niet iedereen kan zoveel extra missen, zeker niet bij een telefoon die al zo peperduur is.

  9. Toch hebben de aanklagers een punt, ik zou het namelijk wel zo netjes vinden om te vermelden hoeveel ruimte er beschikbaar is om vrij te besteden. Dit zou elke smartphone fabrikant gewoon op de doos er bij moeten zetten.

  10. Al die overbodige ballast die nauwelijks iemand gebruikt optioneel maken
    700 Mb aan libraries voor homekit/healthkit/carplay dumpen
    Idem voor tijdschriftenkiosk Game Center

  11. Ik vind ook dat ze wel een punt hebben. De grootte van het besturingssysteem is iets wat je als gebruiker niet altijd goed kunt inschatten. Eigenlijk wordt het niet eens duidelijk vermeld: bij Apple wordt de term ‘capacity’ gebruikt om de voor de gebruiker beschikbare ruimte aan te geven (e.g. 12,1 GB).

  12. Aanvulling: ook bij dit artikel geldt: bij de Amerikanen wordt doorgaans meer geprocedeerd, omdat consumentenrecht voor een groot deel uit rechtsuitspraken voortkomt, in plaats van uitgebreide wetgeving zoals bij ons.

  13. Beetje lullig om dan Samsung als slechtste te noemen. Daar prik je zo even een goedkoop SD kaartje bij. Da’s bij de iPhone wel andere koek.

  14. Origineel geplaatst door Pieter
    Waarom hou je bij 128 eigenlijk maar 114 over? Vroeg dit me al af toen ik m’n 6 plus voor het eerst bekeek. Iemand een idee?

    Op telefoons met 64GB en 128GB opslagruimte worden volgens mij bepaalde apps die je gratis krijgt al voorgeinstalleerd. Dit zijn bv Pages en Numbers van Apple. Op de 16GB zou je dan te weinig overhouden, dus daar moet je het zelf installeren als je het wil hebben.

  15. Vond het eerst weer stom dat apple dan weer aangeklaagd word maar bij de andere merken kan je je geheugen met een sd kaart uitbreiden maar bij apple staat het helemaal vast of je moet met hoesje waar een sd kaart in kan of in de cloud maar bij andere telefoons creëer je dus makkelijker vrij geheugen door een sd kaart er in te stoppen

  16. (Red.) Deze reactie voldoet niet aan onze regels.

  17. (Red.) Deze reactie voldoet niet aan onze regels.

  18. Volgensmij heb ik wel eens een 16gb iPhone aan een Windows computer gehangen. Toen gaf hij volgensmij iets van 50gb aan. Het lijkt alsof er meer inzit dan Apple ons aanbied. Als ze nu gewoon 2 partities aanmaken. 1 voor het besturingssysteem van bijv 5gb en dan een 16gb partitie voor de gebruiker.

  19. Ik heb een iPhone 6 Plus 64GB en die heeft maar een capaciteit van 55,7GB!!

  20. Origineel geplaatst door Veronica

    Origineel geplaatst door Barend
    Niet huilen dat weet je met een 8 of 16 GB model moet je maar 100 euro meer uitgeven

    Niet iedereen kan zoveel extra missen, zeker niet bij een telefoon die al zo peperduur is.

    Een iPhone kopen is dan ook geen verplichting.
    Niemand dwingt je een peperduur toestel te kopen (smartphones genoeg aan drie á vierhonderd Euro) maar als je dan een iphone koopt met de bedoeling er veel muziek/apps/games op te zetten moet je ook geen bussiness class iPhone kopen ( werktelefoon van 8/16gb zuiver voor te telefoneren en emails). En daarna gaan klagen dat je niet genoeg ruimte hebt.

  21. Origineel geplaatst door Phthisicus: …
    Met computers laptops is het toch hetzelfde verhaal. Windows XP -> Windows 7 -> Windows 8 en zometeen Windows 10 nemen stuk voor stuk meer ruimte in …

    Beetje te simpel geredeneerd. Windows Vista was kampioen logheid, 7 en vooral 8 waren toch echt daarna een hele verbetering. 8(.1) draait zelfs sneller dan XP op heel oude hardware die oorspronkelijk nog met XP is uitgeleverd! Weet niet of het ook echt kleiner is, maar iig véél efficienter.
    Ook Apple heeft ooit laten zien dat het geen automatisme is met SnowLeopard vs Leopard, SL was veel sneller en kleiner. Die ‘automatische’ groei van de latere OSX versies is gewoon gemakzucht waarmee ze de winst van SnowLeopard alweer ruimschoots teniet hebben gedaan. Blij dat nu weer een beetje druk op de ketel wordt gezet om daar wat aan te doen. Al geef ook ik ze weinig kans 🙁

    uit het artikel… zeker nu iOS 8 veel meer gigabytes inneemt dan eerdere iOS-versies …

    Goed om te weten, nog een reden om iOS 8.x over te slaan. Buggy, weinig vernieuwend en dus ook nog geheugenvretend. Hoop dat ze voor 9.0 eindelijk ook een SnowLeopard achtige actie op iOS gaan doen. Voor OSX trouwens ook geen overbodige luxe om nog ‘s te doen, is op iets oudere macs nu trager dan Windows 8 op nog veel oudere hardware 🙁

  22. Origineel geplaatst door Veronica
    Wauw, dus een Nexus 5 heeft meer opslag over van de 16GB dan een iPhone 5S, lol.
    Maar dit is wel heel erg oud, zo heb je (helaas) bij een iPhone 6 nog minder ruimte over op een 16GB model, en bij de Samsung Galaxy S5 mag je grotendeels zelf kiezen welke apps je wilt hebben, dus dat scheelt enorm veel ruimte.
    Alsnog, 8GB modellen van de iPhone zouden haast strafbaar moeten zijn, op een 8Gb 5C heb je net geen 5GB over.

    gezeur. Gewoon een grotere kopen.
    In een auto zit ook een motor die ruimte kun je ook niet gebruiken.
    Daarnaast geldt het voor alle computers. Ze willen er gewoon een slaatje uit slaan.

  23. Origineel geplaatst door Jordy: Vond het eerst weer stom dat apple dan weer aangeklaagd word maar bij de andere merken kan je je geheugen met een sd kaart uitbreiden maar bij apple staat het helemaal vast of je moet met hoesje waar een sd kaart in kan of in de cloud maar bij andere telefoons creëer je dus makkelijker vrij geheugen door een sd kaart er in te stoppen

    Dat klopt, maar dat wordt hier weggestreept omdat ze ook klagen dat je bijna verplicht wordt een iCloud abonnement te nemen.
    In het geval van de S5 (bijv.) wordt je bijna verplicht een SD kaart aan te schaffen.

  24. Een hoop gekrakeel weer. Natuurlijk zit er op élke smartphone, tablet, laptop en desktop een besturingssysteem en dat neemt ruimte in. Dat is altijd zo en heel logisch. De tijd dat software op een cassettebandje stond ligt wel 30 jaar achter ons. Of langer. Onzin om dan Apple er weer uit te pikken. Puur alleen omdat dit publiciteit oplevert.

    Natuurlijk is het wél een punt van aandacht dat iOS en andere systemen steeds meer ruimte innemen. Apple had er goed aan gedaan om 32GB als kleinste opslagruimte te nemen. Met 8GB kan je bijna niks extra erop zetten en met 16GB kom je ook al snel in de problemen. Maar dat geldt dus voor elk apparaat van elk merk.

  25. Het is niet alleen het besturingssysteem dat al die ruimte in beslag neemt die je niet kunt gebruiken. Ook komt het door het partitiontabel system waar ze voor hebben gekozen, wat erg dichtbij het systeem komt wat ook in de PlayStation 3 word gebruikt. Dit zorgt dat er bij een harde schijf of andere opslagplaats ong. 10% weg word gehouden in de partitiontabel. Hiermee werd rekening gehouden met kleine harde schijven van 20gb of kleiner. Nu dat we een opslag hebben van 64gb of 128gb standaard kun je wel duidelijk merken dat er veel geheugen weg is (wat trouwens ook nog een nergens voor word gebruikt omdat er maar een paar honderd MB aan informatie in staat opgeslagen) dus om veel opslag terug te winnen zou Apple een nieuwe structuur van partitioneren moeten toepassen op de iPhone. Die dichterbij GUID ligt wat ze in de Mac’s gebruiken.

  26. Voor die zuurpruimen dan maar een telefoon zonder besturings systeem regelen. Veel plezier met je gigjes.Kansloze discussie dit.

  27. Ze kunnen beter Apple aanklagen voor het feit dat het instapmodel van de iPhone 6(+) maar 16GB heeft. Dat is voor een toestel met die specs (scherm, camera) niet meer van deze tijd. Overigens zou zo’n aanklacht even kansloos zijn als die in dit artikel beschreven is.

  28. @Phthisicus: Met computers is het anders hoor…

    Bij Windows staat er duidelijk bij hoeveel GB het in beslag neemt. Bij Apple kan je dat nergens terugvinden.

    Normaal gesproken is je daadwerkelijke capaciteit ongeveer 14,9 GB bij een 16 GB telefoon. Dat was ook het geval bij mijn iPhone 5. Maar bij mijn iPhone 16 GB is het 12,1 GB!!! Waar is mijn 3 gig gebleven? Nu heb ik ongeveer 8 Gig over en ik heb 130 foto’s, 30 apps (nemen amper MB’s in beslag) en paar muzieknummers. De consument heeft geen informatie gekregen over de veranderingen, dus vandaar dat ze aangeklaagd worden.

    Tevens is iOS 8 niet van scratch gebouwd en verschilt dus niet veel van iOS 7. Dus niemand weet waarom iOS 8 3 gig aan data inneemt.

    Apple doet dit expres, en ik vind het een oplichterij (zoals altijd).
    Sorry Apple fan boys…but it’s the truth.

  29. Hoop dat ze winnen van Apple. Je mag consumenten geen foute informatie verkopen. Dar hoort gewoon niet.

  30. Origineel geplaatst door De Sint
    Hoop dat ze winnen van Apple. Je mag consumenten geen foute informatie verkopen. Dar hoort gewoon niet.

    Het feit dat ze anderen dan ook maar moeten aanklagen zeg je er wel niet bij waardoor je commentaar anti-Apple overkomt en in feite inhoudsloos is

  31. @Dekon7: nee hoor, jij komt nogal pro-Apple over. Net zoals de meesten hier, inclusief het artikel zelf. Waarom Apple aangeklaagd wordt is nogal evident – en heeft geen bal met media exposure te maken -, dat is omdat bij ongeveer alle andere toestellen je dit probleem op kunt lossen met een SD kaart van een tientje.

    Dat hij kritiek heeft op Apple, maakt hem niet inhoudsloos.

    Groet (van een tevreden 64gb iphone gebruiker)

  32. Waar ik niemand over hoor, maar wat ik nogal vreemd vind, is dat de 5S nog eens pakweg 3% minder overhoudt dan de 5C. Zijn in principe toch iPhones van dezelfde generatie!

    Of heeft dat soms te maken met 64 bits vs 32 bits ??? Wel eens eerder gelezen (over OSX en windoos geloof ik) dat 64bits OS per definitie groter is dan verder vergelijkbaar 32bits, maar tov het ‘verloren’ stuk (waar juist OS ed staan) is het verschil ruim 10% ! Als dat het is zou je beter af zijn met 32bit quadcore dan met 64bit dual. Tenzij ze 32G als instapversie zouden bieden.

  33. Origineel geplaatst door Begbie
    @Dekon7: nee hoor, jij komt nogal pro-Apple over. Net zoals de meesten hier, inclusief het artikel zelf. Waarom Apple aangeklaagd wordt is nogal evident – en heeft geen bal met media exposure te maken -, dat is omdat bij ongeveer alle andere toestellen je dit probleem op kunt lossen met een SD kaart van een tientje.

    Dat hij kritiek heeft op Apple, maakt hem niet inhoudsloos.

    Groet (van een tevreden 64gb iphone gebruiker)

    Ik lees in het artikel toch echt “Andere fabrikanten krijgen ook regelmatig dergelijke aanklachten binnen”, dus zowel argumenten voor als tegen juist Apple als (on)terecht mikpunt zijn irrelevant.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.