Reacties voor: Apple’s 2015 was een jaar vol betaproducten

Apple had in 2015 behoorlijk wat producten en diensten die nog niet helemaal af waren. De producten in deze lijst hadden eigenlijk een beta-sticker moeten krijgen.
Lees het complete artikel → Apple’s 2015 was een jaar vol betaproducten
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 27 reacties

  1. Ja! Ik ben op de hoogte dat andere sites zoals The Verge, Re/code en iPhone-ticker ook hun eigen reactie op het artikel van Mario Aguilar hebben geschreven. Ze noemen ook allemaal in de titel dat Apple veel betaproducten heeft uitgebracht.

    Die artikelen heb ik overigens vóór het schrijven van dit artikel met opzet niet doorgelezen, om te voorkomen dat mijn mening zou worden beïnvloed.

    Ik heb er lang over nagedacht welke titel ik zou geven. Die van Aguilar is veel te kort door de bocht (‘Everything Apple Introduced This Year Kinda Sucked’). De benaming ‘beta’ vond ik veel beter en ik had gezien dat bloggers op andere sites die benaming ook erg passend vonden.

    ‘Apple-producten in 2015 waren nog niet helemaal af’ had ik ook als titel kunnen kiezen, maar dat is nogal lame uitgedrukt. ‘Dit had Apple in 2015 beter kunnen doen’ had ook gekund, maar dan waren er nog steeds mensen die naar The Verge hadden verwezen, terwijl het origineel toch echt op Gizmodo te vinden is.

    Als je een ander artikel met heel andere kritiekpunten en andere interpretatie van het ‘betaprobleem’ wilt lezen, voel je vrij om The Verge, Re/code of iPhone-ticker ook nog even te lezen. Mijn punten zijn in ieder geval niet beïnvloed door wat er op andere sites is geschreven, want zoals gezegd: ik heb ze (overigens nog steeds niet) gelezen.

  2. Apple loopt de laatste tijd achter zich zelf aan. Komen met halve producten op de markt en testen deze met kopers. Best jammer!! Had Apple altijd erg hoog zitten, maar de laatste tijd wacht ik liever af op een tweede versie dan dat ik de eerste koop.

  3. Maar hij heeft wel een punt: de aandacht van Apple lijkt te zijn verschoven van perfectionisme naar ‘gooi maar op de markt, dan lossen we het daarna wel op’.

    Dit speelt helaas alleen al wat langer dan alleen 2015

  4. Ik denk dat dit erg overdreven is. Zijn deze producten slecht? Nee. Zijn ze beter dan de concurrentie? Ja. Kan het beter? Ja. Maar producten van Apple (en alle andere bedrijven ooit) zijn nooit perfect geweest, er is altijd ruimte geweest voor verbetering. Dit was al zo met de eerst Macintosh en daarna met elk product tot en met de iPhone en iPad. Het is gewoon niet mogelijk om een perfect product te maken, het kan altijd beter.

  5. @Marc: @vuurvreter: Helemaal mee eens was voorheen wel eens beter.
    Ook wat betreft de prijzen.
    Het gaat volgens mij bij Apple alleen nog om macht en winst, en dat waren we vroeger we gewend van M$ en dat werd door iedereen veroordeeld!

  6. Ik ben het er niet mee eens. Apple durft te vernieuwen ook al weten ze zelf soms niet precies hoe. De rest kan alleen maar afkijken en hier en daar hun voordeel halen uit het op dat moment geuite kritiek. Neem 3d touch dit kun je ook verwachten bij de samsung S7. Pak de Apple watch het scroll wheel en de 3d touch en kijk dan eens goed naar de concurentie na apen maar dan een beetje anders. Geen risico en geen kritiek lekker makkelijk! ik zeg Apple is nog steeds Apple en we moeten minder zeuren zodat ze blijven innoveren op naar 2016

  7. Het heeft alles met het soort karakters te maken dat het bedrijf runt.
    Er is weer een pionier nodig die de boel opschudt en de ergste onzin (“genoeg RAM want IOS gaat zuinig met geheugen om”) en ontwerp-blunders (antennestrepen etc) keihard afstraft.
    “Stay hungry, stay foolish” zei Jobs.
    Kwaliteit en innovatie is wat anders dan het Uitmelken der Markten

  8. Origineel geplaatst door vuurvreter
    Dit speelt helaas alleen al wat langer dan alleen 2015

    Er zijn sinds de eerste Macintosh vast wel dingen misgegaan. Maar wat me opvalt is dat het sinds het tijdperk Tim Cook anders gaat. Misschien is dat een bewuste keuze. Apple Maps (2012) was bijvoorbeeld ook zo’n haastproduct, dat later weer moest worden opgeknapt. In de daaropvolgende jaren had ik het idee dat Apple ervan had geleerd. In 2015 vind ik dat het aantal producten dat nog niet af is (a la Google) weer wat is toegenomen. Kan ook gewoon zijn dat Apple meegaat met een trend in de markt. Als je bijv. naar appupdates kijkt, is het een gewoonte geworden om apps gewoon maar op de markt te brengen en daarna aan de lopende band mini-updates uit te brengen met de toelichting ‘stabiliteitsverbeteringen’. Na een paar maanden heb je dan eindelijk een goed functionerende app.

  9. Ik Ben het helemaal eens met dit artikel. Ik mis nog de muis, en de Apple batterypack… Apple is gewoon slecht geworden. Van perfectie naar verder ondergemiddelde rotzooi. Echt heel zonde om te zien dat alles wat Steve jobs heeft opgebouwd zo de grond in wordt geboord !

    Heel grappig om te zien dat er zelfs nu nog mensen zijn die Apple gaan verdedigen. Ze zijn helemaal niet meer innovatief. Dingen als 3D touch zat al maanden eerder in een Chinese telefoon, en die pen is gewoon gejat van de note series van Samsung.

    Ik hoop dat Apple snel weer het bedrijf wordt waar ik gek op was…

  10. Ik zie dit wel in een bredere trend hoor. Bijna alle bedrijven willen co-creatie (‘klanten testen met ons mee’, zie bijvoorbeeld Rabo-app) en alle ontwikkeling gaat Agile met het adagio release early, release often.
    Wat dat betreft is het ook voor Apple wennen met deze manier van product development. Het kan gewoon niet meer zoals Jobs een product volledig geheim wilde houden.
    Zolang er kopers zijn voor een Apple Watch v1, waarom niet uitbrengen? Ik ben geen doelgroep qua koper, maar qua shareholder it makes perfect sense.

    Zo’n new macbook: zolang ook de air en de pro beschikbaar blijven is verbreding van het aanbod alleen maar mooi toch?
    3d touch: gebruik je het niet, gebruik je het niet.
    Apple music: het blaast spotify niet weg, maar iedereen die een simpelere interface wil ( en niet al een getagte muziekbibliotheek had 🙂 ) is er mee geholpen.

  11. @johan: Lol, er zat veel te weinig tijd tussen de introductie van 3D Touch en wat Huawei heeft gedaan, om te zeggen dat Apple het heeft gestolen. Daar komen ook nog twee andere dingen bij: 3D Touch is system wide toegepast en biedt ontwikkelaars extra mogelijkheden. Daarnaast bestond het eigenlijk al langer. Want er was Force Touch, dat met de Apple Watch werd geïntroduceerd. Is wel wat anders dan 3D Touch, maar het idee is wel degelijk hetzelfde. Over die pen wil ik het verder niet hebben, maar wat ik in ieder geval wil zeggen is dat die helemaal niets, maar dan ook niets te maken heeft met de Apple Pencil (tenminste, neem aan dat dat is waar je naar verwijst?).

    Snap die negatieve comments niet. Dirk en Jan zeggen eigenlijk zo’n beetje wat ik al dacht. Je moet nu eenmaal risico’s nemen en dat gaat simpelweg gewoon mis soms. Geloof me, Jobs was wat dat betreft niet anders, hoor. Het lijkt nu alleen erger te zijn, omdat er ‘meer risico’s’ zijn genomen. En voor sommige dingen is meer tijd nodig (gebrek aan functionaliteit Apple TV, Apple Watch o.a.). Plus, je hebt nog altijd de mensen die gewoon nooit tevreden zijn. Rond introductie van de iPhone 6s zag ik veel mensen als een kip zonder kop zeiken dat er niets vernieuwends is. Nee, klopt als je de moeite niet neemt om je te verdiepen in de verschillen enzo. Voor mij is de 6s een groter verschil t.o.v. de 6 dan de 6 was t.o.v. de 4s die ik daarvoor had. Zegt al genoeg, toch?

    Natuurlijk moet ik eerlijk zijn: ja, 2015 was zeker niet Apple’s beste jaar als het gaat om kwaliteit. Maar dat neem ik ze ook niet kwalijk. Ik zie wel wat 2016 brengt, maar verwacht dat Apple zoals altijd hard zal werken om alles wat ze in 2015 geleverd hebben, te verbeteren. 🙂

  12. allemaal commentaar op apple producten maar toch kopen, niks is perfect en dat kan ook niet want anders zou de perfecte telefoon,computer,horloge of tv allang op de markt zijn dus niet zeuren als het niet perfect is ben tevreden met wat je koopt.

  13. Er is inderdaad iets veranderd sinds Jobs weggevallen is. Vanaf de iPhone 3 Tot de iPhone 5s kocht ik de producten “blind”, het was altijd dik in orde. Nu sinds de 6 en 6s nog nooit zoveel problemen gehad met foute schermen, verkleurde en zelfs los zittende. Ook het iOS vertoont nog steeds scheurtjes sinds iOS 8. Kwalitatief is het dus niet meer die honderden euros waard. (de gates liegen er ook niet om)

    ps. de service is wel nog steeds uitmuntend 😉

  14. * brengen ze apple TV 4 uit zonder ondersteuning van hun remote-app(qwerty). Eerst ontkennen daarna er op terug komen…
    * Het opladen van de newe muis. omg
    * Het opladen/berging van apple pencil. is ook niet over na gedacht.
    * iPad pro case is ook niet helemaal perfect.
    * iphone battery case…..
    * bijna alle newe accessoires met batterij zit geen indicatie led opladen/status/leeg).

    doe het goed of doe het (nog) niet.

  15. Ik ben al jaren apple gebruiker, en heb dan ook bijna alle producten. Het is ook jaren mijn advies richting klanten geweest; ” het werkt nu eenmaal out-of-the-box” Geen geneuzel met onnodige software, drivers, configureren, vervuiling, etc.

    Maar sinds Lion vind ik OSX als maar trager worden. Zo lijkt de hardware (mede door de software vertraging) eerder te moeten afschrijven. Ik kan me nog herinneren met een ca 2500,00 macbook van 5jr oud prima uit de voeten kon (snow leopard). Mijn retina 15″ van nu 3 jaar oud en zelfde prijs (i7 16Gbmem) is toch al aardig traag aan het worden. En dan nog niet gesproken over de 2jaar durige fixes voor de bluetooth en wifi problemen….

    Dit zelfde effect bij iPhones. Nu zijn er diverse tests gedaan, of Apple bewust de iOS software op oudere toestellen vertraagt, wat niet het geval leek te zijn. Nou, mijn iPhone 6 is absoluut niet zo soepel als hij is geweest.

    Dan terugkomend op mijn advies naar klanten ” het werk out-of-the-box”. Direct na de introductie van de iMac Retina, heb ik deze aangeschaft. De performance was werkelijke belachelijk. Een schone fabriek-installatie resulteerde bijv tot een lag met bureaubladen switchen. Mijn 3jaar oude iMac was simpelweg vele malen sneller.

    Omdat ik mij niet blind wil staren op Apple producten, heb ik vorig jaar de Surface PRO3 gekocht. Een geweldig innovatief product van Microsoft (evenals de nieuwe Surface book). Helaas zijn er te veel argumenten waarom ik niet met Windows als basis OS wil/kan werken. Anders was de keuze met mijn ervaring van de laatste jaren is snel gemaakt.

  16. Dat is precies wat Samsung altijd fout doet: bèta software uitbrengen, en vervolgens nooit afmaken. Ik hoop dat Apple niet de zelfde weg inslaat.

  17. Ben het volledig met de schrijfster van het artikel eens! De dit jaar door mij gekochte mac mini reageert traag. Na update wilde hij niet meer opstarten na het uitzetten(sync mate lag als programma dwars, dat moet toch niet kunnen, apple helpdesk wist van niets!) iphone 6s maakt minder mooie foto’ s als m’n 6. Freezed af en toe. Zelfde geldt voor m’n iPad air 2! Apple watch 1 was sloom. Verkocht, daarna na de software update opnieuw gekocht, nog steeds brak. Gewoon een onaf produkt. Er komen flinke barsten in de Apple schil. Vind de produkten nog steeds mooi qua styling, dat dan weer wel( behalve de Watch) , maar de concurrenten halen dat aardig in! De Apple tv heb ik maar even niet gekocht( gelukkig na het lezen van de diverse reviews)
    Van de week naar een Android gear S2 Balr staan kijken, gewoon mooi en rond zoals een Watch hoort te zijn. Mooie glances en een snel OS op zo’n horloge.
    Hoop dat Apple in 2016 de norm weer eens gaat herschrijven want op het moment lopen ze wat achter.

  18. @Ries:
    Elke nieuw product heeft altijd een mogelijkheid te verbeteren.
    Ik zou zeggen probeer de concurrenten producten uit.
    Als ik een week in een goedkope auto moet rijden, snap ik terug waarom mijn auto zo prachtig aanvoelt. De meeste mensen die deze site bezoeken zijn zo technology edicted dat ze niet meer terug kunnen voorstellen wat je een paar jaar geleden had.
    Voorbeelden:
    – iphone: fingerprint en foto quality. The security is ongeloofelijk en werkt perfect. Foto quality zelf zonder flash is onvoorstelbaar. Waar is die iphone zonder copy/past, geen flash support, en multitasking zoals Nokia en andere. Iedereen ging crazy dat apple adobe flash niet ondersteunde en de concurrency dacht, wij zijn stukken beter, ze kunnen zelfs standard zaken niet ondersteunen.
    – Macbook (air, pro): werken nu 10 uur op batterij (echt, geen spec). Ik kan me niet meer voorstellen in mijn beroeps leven om voor minder te gaan. Ook de force touch feeling. etc.
    – Apple TV 4: ik zag zoveel kritiek op dit product, maar toch gekocht. Ik vind dit mega stuk beter dan Apple TV 2. Dit is echt de toekomst. De ATV2 gebruikte ik amper, ATV4 elke dag, zoals Journal app, Canvas, Netflix, Apple Music. Ik heb nu de remote app via de iphone en Apple Watch maar in realiteit maakt het echt niet zo veel uit. Het is een plus maar niet essentieel. De remote is echt de toekomst. Alhoewel dat ik liever had dat er nog minder knoppen waren op de remote. Deze remote is een trendsetter voor toekomstige remotes (Samsung heeft zeker hun copy machine al aangezet).
    Apple Watch:Natuurlijk kan het beter. Maar kijk naar de reactie van iphone 1 and 3, Maar het blijft uniek met de taptic engine en iphone integration. Hart slag meeting gedurende mijn mountainbike tours vind ik top & trein tracking info tijdens jou reis. zelfs checkin (wallet), meeting info.
    iPad Pro: Ik heb zelf niet het product, maar ik heb verschillende malen de Apple store in Brussel bezocht en dit is voor mij ook een trendsetter. De pencil is echt top. Apple heeft echt gekozen om alle apps touch friendly te houden, geen hybride interface zoals de Surface Pro met maar 5 uur battery live. Maar met keyboard en pen support en 10 uur unplugged operation, plus world class graphic snelheid. Touch UI geoptimaliseerde apps hebben hun icons beneden het op het scherm. Als je het keyboard gebruikt, moet je enkel je vinger iets voorbij de functie hardkeys brengen om een functie te verander (zoals in een text verwerker). Dit vind ik toekomst, niet wat Microsoft probeer aan te smeren (een tablet met traditionele touch onvriendelijke apps, zonder 1 dag batterij leven). Dit had apple snel zonder vooruitdenken kunnen creëren.
    Klopt dat sommige dingen beter kunnen, maar Apple concepten zijn meestal zonder voorgaande en vooruitstrevend, maar voor verbetering vatbaar, maar toch future proof. Wat je van de concurrency praktisch niet ziet. Ze denken meer met het idee, hoe kunnen we een paard sneller maken (zoals megapixel race, scherm resolutie gekte, etc).

  19. Het is natuurlijk met een beetje cynische bril geschreven maar het klopt wel voor een deel. Alle producten zijn nog steeds goed maar missen de wauw factor op het gebied van gepolijste producten die echt af zijn.

    Het is trouwens ook voor een groot deel perceptie en een steeds kritischere meer eisende consument. En we missen Jobs’ “reality distortion field”.

    Voorbeelden genoeg waarbij het ook onder jobs faliekant mis ging of echt een beta product:

    MobileMe (Jobs: not our finest hour)
    De 1e iPhone zonder Appstore maar met webapps (Jobs: I was dead wrong)
    iAds (bestaat het nog?)
    Antennagate (Jobs: you’re holding it wrong)

  20. @Pieter:

    elemaal ‘af’ waren. Een blogposting van Mario Aguilar stelt het misschien wat overdreven, dat alles wat Apple dit jaar presenteerde slecht was. Maar hij heeft wel een punt: de aandacht van Apple lijkt te zijn verschoven van perfectionisme naar ‘gooi maar op de markt, dan lossen we het daarna wel op

    Mooi stukje tekst

  21. Ik lees de reacties op artikelen altijd met belangstelling. Nu reageer ik ook maar eens.
    Opvallend: meeste mensen klagen over 16 gb. 16 gb is meerdan genoeg. Ik heb zelf 4 gb over. En doe alles met mijn 6s. Muziek, films, foto’s, tekstverwerking, internet, tekenen. Bestanden staan in de cloud. Heb ik een film gezien, dan verwijder ik hem en staat op mijn macbook. Kortom je kan spelen met opslagruimte. Ios9? Nooit geen problemen gehad. Wifi? Nooit geen problemen. Antenne? Geen probleem. Batterijduur? Kan makkelijk een dag met opgeladen toestel doen en dan speel ik ook nog spelletjes en bel ik ook enzzz. Voor nood heb ik een powerbank. Dus mensen klaag niet zo over perfectie enzzz. Perfectie bestaat niet. Vind het juist goed dat apple ios uitbrengt en later verbeteteringen. Teken van risico durven nemen. Wat maakt het uit of  nu 2miljoen iphones minder verkoopt. Tand des tijds. Je koopt toch niet elk jaar een nieuwe telefoon of computer? Of auto om maar een zijstraat te noemen. Ik ben geen computer nerd, maar in vergelijking met android is ios lekker simpel te gebruiken. Zelfs voor mijn 80 jarige moeder die is ovetgestapt op ios. Vond android veel te ingewikkeld.
    Conclusie: al is een product nog zo goed, de mensheid is geschapen om te klagen. Doe je 9 dingen uitstekend en 1 ding fout, dan wordt dat eruit gelicht door de mensen en wordt zodanig overdreven dat anderen denken dat alles fout is gegaan.

  22. @Gonny van der Zwaag:
    Ik weet nog niet wat ik van het onderwerp vind, maar dat vind ik een goede aanpak! 🙂

  23. Ik zie mezelf als echte gadget freak en koop producten van Apple vaak puur op gevoel. (In je hoofd weet je dat je dat product ooit toch wel gaat kopen 😄)Zo ook de Apple watch, hoog gadget gehalte en mooi horloge. Na twee weken gebruik kom je er wel achter dat de watch eigenlijk gewoon een doorgeefluik is van de iPhone. Desondanks heb ik toch met alle producten van Apple dat je ze continu het voordeel van de twijfel geeft. (Een ander merk kan toch nooit beter zijn!?).Wbt Apple Music: slimme zet van ze door gebruikers de eerste paar maanden de dienst gratis aan te bieden. Hierdoor blijf ik hangen en heb onlangs toch weer een maandje verlengd. Qua content nog niet te vergelijken met Spotify, maar dat lijkt me een kwestie van tijd.Apple Tv 4: krijg ik overmorgen binnen! Ben zeer benieuwd, leuk om straks gewoon apps te kunnen downloaden. Mij lijkt het leuk om bijvoorbeeld straks met de hele familie een game te kunnen spelen (iedereen heeft een iPhone) En toch,als ik alles van Apple vergelijk met een aantal jaar geleden dan is dat echte WoW effect er niet meer. Alhoewel ik het de eerste twee dagen bij de Applewatch wel had. Apple heeft mooi en kwalitatief hoogwaardige apparaten en weet als geen ander hoe je iets aan de man moet brengen. Grt Bob

  24. Wat een negatief stuk. Bah! Apple heeft lef door met nieuwe dingen te komen. Over het algemeen zijn ze gewoon beter dan die van de concurrent. De eerste iPhone was ook niet 100% foutloos.En dan nog een kleine opmerking aan Gonny. De toetsenbord indeling die wij gebruiken in Nederland is VS (internationaal). De Nederlandse toetsenbord indeling heeft bijvoorbeeld het ” teken boven de 2 ipv het @ teken.Persoonlijk had ik helemaal geen beta stuk geschreven als ik wist dat anderen dat ook al gedaan hebben. Ik had meer een gewoon jaaroverzicht met alle plussen en minnen op een rijtje geschreven.

  25. Mooi artikel Gonny, waarin je een eerlijke opinie geeft ondanks dat alles wat Apple produceerde jullie broodheer is 😉

    Ook ikzelf volg in grote lijnen de vaststellingen hierboven, en het is inderdaad niet meer de Apple als voorheen, maar om nu direct het verschil aan “Steve versus Tim” te geven lijkt me wat kort door de bocht? Voor mij heeft het alles te maken met “time to market” immers als verwende consumenten met een steeds grotere honger naar nieuwe speeltjes en updates, is het tempo onnoemelijk hoog geworden om te blijven verassen!

    En vooral dit verassen valt mij op, dat dit de laatste jaren niet meer lukt voor Apple. Alles is zo voorspelbaar geworden, en bijna alle geruchten op voorhand komen uit. Denk maar aan de laatste Keynote van Tim, met aankondiging van de iPhone 6s. Ik mis de “one more thing” op het einde 😉

    Ook op het vlak van software updates loopt er een en ander fout, en dan ben ik nog voorzichtig in mijn uitspraak. Maar volgens mij heeft dit te maken met het steeds sneller op de bal willen spelen, om ons als consument van Apple producten te willen blijven plezieren?

    PS Als we dan toch een beetje mogen bashen, iTunes is ook niet (meer) wat het geweest is, en ik zou graag een gestripte versie zien die gewoon lekker mijn muziek afspeelt zoals het hoort.

  26. Heb sinds juli een Apple watch. Gebruik het dagelijks, net zoals al m’n andere Apple producten. Als mensen me vragen of het nu iets is, dan moet ik antwoorden “absoluut z’n geld niet waard”. Het is een afstandsbediening van je iPhone, en eentje die het ook nog eens slecht doet. Apps openen is zó traag, dat ik het eigenlijk nooit gebruik. Ik haal voor 99% van alle toepassingen eerder m’n iPhone uit m’n broekzak. Alleen om te kijken hoe laat het is, en geloof me: zelfs dat doet het soms niet. Hoe vaak ik al m’n pols in de gekste posities heb moeten draaien om het uur te zien: te gek voor woorden. Ik vond aanvankelijk het idee om altijd een sporthorloge met hartslagmeter bij te hebben te gek. Maar ook hier laat de Apple Watch het afweten. In de zomer deed hij het betrekkelijk goed, maar nu is het eigenlijk onbruikbaar: wanneer ik ga hardlopen of fietsen toont de watch bijna nooit mijn hartslag. Uitleg van Apple store: komt waarschijnlijk door koude temperatuur! En dit voor een van de zachtste winters die we ooit gehad hebben. Ik hou m’n hart vast voor komende winters waar het echt koud is. Of liever: ik hou m’n watch vast, in de hoop dat hij m’n hartslag in de eerste 5-10 minuten laat zien. De vraag is, waar is hij dan nog goed voor, die Apple watch? Wel, berichten ontvangen en snel kijken wie het stuurt zonder je iPhone uit je broek te halen: cool! Maar daarvoor 500€ betalen? Nee sorry, echt niet. Deze week heb ik de watch 2 dagen niet gedragen: mistte het niet. Het is mooi vormgegeven, maar tergend traag, en onbetrouwbaar voor meten van gegevens als hartslag enz. Ik geloof nooit dat Steve zou toegelaten om dit product in deze toestand om de markt te brengen.

  27. Ik denk dat Steve’s invloed nog even voortgeduurd heeft, maar nu echt afgelopen is. Hoe goed Cook het ook doet, denk ik dat we nu dus het verschil aan het merken zijn.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.