Reacties voor: Apple’s APFS wordt verplicht voor Macs met SSD-opslag

In macOS High Sierra moeten Macs met SSD verplicht overschakelen naar APFS, het nieuwe bestandssysteem voor Apple. Je komt er niet onderuit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 10 reacties

  1. Ik hoop dat Mac’s met Fusion Drive of HDD wel APFS krijgen, zij kunnen het juist wel lekker gebruiken lijkt me.

  2. Dat is best goed nieuws, ik heb een IMac 5K met enkel ssd en met het nieuwe systeem krijg je toch weer wat extra vrije ruimte erbij.
    Vooral op m’n bootcamp gedeelte waar Windows op staat voor fall out 4 kan ik wat extra gebruiken 🙂

  3. Ik vraag me dan wel af of dit ook gebeurt wanneer de mac oorspronkelijk geen SSDheeft. Heb zelf een mac mini waarbij ik de originele HDD heb laten vervangen voor een SSD.

  4. Kan de sectie mbt netwerkgebruik misschien iets duidelijker?
    Moet ik een ander protocol gaan gebruiken?

    Mijn iMac zal straks High Siërra gaan draaien, maar mijn Mac mini zit “vast” op El Capitan volgens mij. Netwerk gebruik ik heen en weer met regelmaat, de mini neem ik ook vaak over via schermdeling.

    Wat moet ik anders gaan doen?

  5. Via disk utility (schijfbeheer) kan je elke hfs schijf converteren naar APFS onder High Sierra.

  6. Origineel geplaatst door Joey
    Ik vraag me dan wel af of dit ook gebeurt wanneer de mac oorspronkelijk geen SSDheeft. Heb zelf een mac mini waarbij ik de originele HDD heb laten vervangen voor een SSD.

    Ik vraag me dat ook af.
    Voor de zekerheid installeren we nog geen High Sierra voordat anderen hun ervaringen delen met de niet-originele SSD, zoals bij jou (en ons). Misschien gaat het automatisch, misschien gaat er wat mis door Apple’s eigenwijsheid. Maar zou het? Hopelijk niet. Ik heb toen handmatig TRIM moeten aanzetten.

  7. En wat betekent dat dan in mijn geval, ik heb ook een 27″ iMac met SSD en HDD ?

  8. @Jan: Het staat erg ongelukkig in het artikel. Als je fileserver een mac is en die zet je om naar APFS dan kan die mac geen files meer delen met AFP.

    Je hebt geen probleem om bijv een NAS met AFP te benaderen
    Als je tussen 2 macs files wilt delen waarvan 1 wel omgezet word en de ander niet, dan moet je NFS als protocol aanvinken

  9. Origineel geplaatst door Jan
    Kan de sectie mbt netwerkgebruik misschien iets duidelijker?
    Moet ik een ander protocol gaan gebruiken?
    Mijn iMac zal straks High Siërra gaan draaien, maar mijn Mac mini zit “vast” op El Capitan volgens mij. Netwerk gebruik ik heen en weer met regelmaat, de mini neem ik ook vaak over via schermdeling.
    Wat moet ik anders gaan doen?

    In juni 2016 werd al bekend dat AFP ‘deprecated’ was, ofwel de ontwikkeling stopt en het zal in een toekomstige versie van macOS gaan verdwijnen. In plaats daarvan gebruikt Apple nu SMB2, zelf heb ik de voorkeur voor SMB3.

    Je Mac Mini kan prima SMB draaien. Dit is standaard geïnstalleerd. Bij Systeemvoorkeuren –> Bestandsdelen –> Opties gewoon SMB inschakelen. En zet meteen AFP maar uit. Inloggen via smb:// kan nu zonder problemen.

    Scherm delen (VNC) werkt gewoon bovenop het netwerkprotocol – het maakt niet uit of dat AFP, SMB of NFS is: als er een verbinding is dan werkt het schermdelen gewoon. Met AFPS vervalt AFP dus blijft over SMB of NFS. Zorg er dus gewoon vooraf voor dat alles al draait op SMB en je zit goed.

  10. Zo’n upgrade van HFS+ naar AFPS is best een complexe stap. In feite komt het neer op het opnieuw formatteren van de SSD. Dat Apple hiervoor een migratiemogelijkheid heeft gemaakt waarbij geen data verloren gaat is wel een kunststukje al zal het vooral het dupliceren van alle metadata betreffen en het daarna aanpassen van het filesystem superblock.

    Maar goed, Windows kon dat jaren geleden ook al van FAT32 naar NTFS. Ik ga in ieder geval niet op dag 1 al upgraden, ik wacht wel tot de spreekwoordelijke kat uit de boom klautert.

    Overigens, de handmatige manier om naar AFPS over te stappen is simpel: opstarten in Recovery mode (CMD-R indrukken tijdens opstarten) en dan in Disk Utility (Schijfhulpprogramma) de update uitvoeren, deze zit in het Edit menu. Wel tevoren even het boot-volume selecteren.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.